Interkomy

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Interkomy

Postprzez moro99 » wtorek, 7 lutego 2012, 15:23

Panowie i Panie
kozystal ktos ? ktos moze polecic ?

mysle poki co nad tym http://allegro.pl/show_item.php?item=2062676435 chodzi mi o tylko rozmowe z pasazerem bez telefonow itd.
Docelowo pewnie kupie cos zeby sie laczyc z innymi moto ale to przyszlosciowo :)

tak wiec.
Ma ktos jakies opinie o tych kabelkowych rozwiazaniach ?
moro99

Postprzez ogórek » wtorek, 7 lutego 2012, 16:31

montażu w kasku otwartym (bez osłony szczękowej).
myśle że to może być problem w zamontowaniu w kasku integralnym.
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez moro99 » wtorek, 7 lutego 2012, 17:30

Do 2 otwartych :)

[ Dodano: 07-02-12, 17:49 ]
a dokladniej do 2 szczekowcow
Romet -> Simson SR50 - > Keeway Hacker -> GSX650F -> FJR1300
moro99

Postprzez And » poniedziałek, 13 lutego 2012, 14:41

Cały poprzedni sezon korzystałem z tego modelu, zamontowane w kaskach integralnych. Na początku miałem wrażenie że kask zrobił się odrobinę ciaśniejszy ze względu na słuchawki, ale z czasem wszystko się do siebie dopasowało i jest ok. Jeśli chodzi o jakość dźwięku to do 80km/h swobodnie da się rozmawiać. Jedyna niedogodność to spięcie kabelków przed każdym ruszeniem, ale da się to przeżyć. Ogólnie, sadzę że sprzęt wart wydanych pieniędzy.
And

Postprzez moro99 » poniedziałek, 13 lutego 2012, 18:35

And, Dzieki za opinie.
Wlasnie sobie pomyslalem ze tez podepne do tego GPS (nie bede musial patrzec na monitor przy"przed" manewrami)
Wpadna pieniazki to kupuje :)

Co do spinania - nie sadze zeby byla to jakas mega problematyczna akcja

[ Dodano: 13-02-12, 19:37 ]
And, A powiedz jeszcze testowales podpiecie tego cuda pod telefon ? Wykryje telefon ze ma zestaw sluchawkowy czy zglupieje ?
Romet -> Simson SR50 - > Keeway Hacker -> GSX650F -> FJR1300
moro99

Postprzez And » poniedziałek, 13 lutego 2012, 22:41

Problematyczna akcja to nie jest, po prostu trzeba się przyzwyczaić że do rytuału zakładania kasku, rękawic i całej reszty trzeba dodać wpięcie wtyczki do interkomu. Z dźwiękiem z GPSa nie powinno być żadnego problemu, ale jeśli chodzi o telefon to można z niego co najwyżej muzyki posłuchać. Nie sprawdzałem tego w praktyce jak zachowa się telefon, ale to trzecie gniazdo w interkomie jest tylko wejściem liniowym więc jako zestaw słuchawkowy nie podziała.
And

Postprzez Cygi » niedziela, 13 maja 2012, 12:15

Ja i moj kumpel testowalismy scala rider wersja na 2 motocyklistów. Urzadzonko dobrze sie sprawuje zasieg ma bardzo dobry. Podstawa jest dobrze "wyciszony" kask. Podczas jazdy do 170km/h mozna sie dogadac Powyzej moga byc juz pewne problemy- przerywa, lub za duzy halas.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez RAV » niedziela, 27 maja 2012, 22:14

Siema, jestem po dwóch tygodniach testów Interphona F5.
Jako, że moja ślubna stara się o lejce na "A", a mimo tego przed nami w tym sezonie parę dłuższych wypadów zdecydowaliśmy się na zakup interkomu. Wybierania, przebierania i kombinowania nie było końca, Scala Rider G4, G9, Team Set Pro, Cellular F3, F4, F5. Masa informacji płynąca z internetu za cholerę nie pasuje do opowieści z rzeczywistości innych użytkowników itd. Jako że gdzieś wyczytałem jak to ktoś jadąc w deszczu "utopił" Scala Ridera nabrałem do niego awersji, zważywszy na nasze warunki pogodowe- bywa różnie. Wiem że tak się nie powinno robić, ale zapaliłem sobie czerwoną lampkę na Scali i dupa zbita. Pozostał mi wybór z oferty Interphone F3, który ma zasięg 10m (do pogaduszek z pasażerem) F4 z zasięgiem już chyba na 500m, ale kosztuje raptem 200zł mniej od najnowszego F5 (zasięg 1300m przy dwóch kierowcach). Zdecydowaliśmy się jednak na ten najnowszy i zakupiliśmy w końcu (za bagatela 1600zł) Cellular Line Interphone F5.
Co do samego sprzętu, to w opakowaniu (twin pack) mamy wszystko co potrzeba by zamontować interkomy na wszystkich rodzajach kasków (JET, integral, szczękowce) w przeciwieństwie do wspomnianej wcześniej Scali gdzie przy zakupie trzeba zdecydować jaki montaż mikrofonu chcesz ............ a jak zmienisz kask ze szczękowca na integrala ? .... dokupujesz kolejne mikrofony ! W F5 jest wszystko w liczbie X2 na każdy kask. Sam montaż zajmuje naprawdę niewiele choć ja w swoim LS2 lekko podciąłem dolny plastik, tak by sam interkom zbytnio nie odstawał- bałem się że przy większych prędkościach mi odpadnie :P a niestety w przyklejanie na dwustronną taśmę to już w ogóle nie wierzę. Co fajniejsze mój LS2 ma fabrycznie wycięte otwory na głośniczki dokładnie na wysokości uszu. AGV K3 mojej ślubnej już niestety nie przewidział tego.
Włączenie pierwsze ........ kurka to gada do mnie .... oj gada, najpierw ustawienie języka (niestety brak polskiego, jest franca, włochy, espaniol, ruski, wągry i diabeł jeden wie co jeszcze ale naszego ojczystego brak) , potem parowanie z innymi urządzeniami, a F5 dalej gada .... :D Ok po jakichś 10 minutach zabawy sparowałem ze sobą 2 kaski + 2 telefony. Tak, żeby nie wiedziała zadzwoniłem później do żony "z kasku" - nawet się nie zorientowała. No ale siedziałem w domu w fotelu ... kolejny test na moto. Od razu ustawiłem sobie radio (F5 ma wbudowane FM) i jazda. Całkiem fajnie, ja sobie jadę w tle mi cichutko sobie cyka muzyczka - obawiałem się że będzie rozpraszać, ale jak gra sobie po cichutku to nie mam z tym problemu. Wraz z narastaniem prędkości powoli wzrasta poziom głośności radyjka. Tak w sam raz. Bez przesady.
Co do komunikacji z pasażerem/kierowcą; tu najważniejszą częścią są kaski .... niestety mój LS2 pomimo fabrycznego wycięcia pod głośniczki jest totalnie nieprzystosowany do interkomów. Poziom hałasu wewnątrz kasku przy prędkościach powyżej 110km/h jest tak wysoki, że zakłóca połączenie z rozmówcą. Plusem jego jest to, że szczęka jest stosunkowo blisko moich ust a w dodatku posiada "bródkę" chroniącą mikrofon przed wiatrem. Dlatego moja żona miała w kasku całą drogę cicho i przytulnie, a ja całą drogę słuchałem jak w jej AGV'le zaiwania powietrze za szczęką, a potem w swoim zapieprzające powietrze. Przejechaliśmy tak w sumie 900km. Jak mnie wnerwiła w którymś momencie wyłączyłem ustrojstwo i jechałem sobie w ciszy, jak mnie tylko lekko drażniła to się przerzucałem na radio :D Jednak jako plecak nie nudziła się aż tak bardzo, a ja na przykład wiedziałem, że jej się podnóżek złożył i nie daje rady sobie z nim bo o sakwy zahaczyła .... :P Dodatkowo to co wspaniałe na trasach na moto to widoczki .... o wiele fajniej jest gdy możemy jeszcze się z kimś nimi podzielić, zamiast się pytać 3 godziny później na postoju - "widziałeś?"
Niestety nie testowaliśmy tego z innymi motocyklistami, gdzie dochodzi opcja- "którędy jedziemy", "droga wolna wyprzedzaj .... w dupie że zakręt pod górkę" :P itp.

Podsumowując jakieś 1300km drogi z czego 900km z pasażerem, urządzenie bardzo fajne, totalnie wodoszczelne, menu wręcz intuicyjne. Pomocne na zabicie nudy u pasażera, bądź w celach informacyjnych (żarcie, siku, nr2. coś boli itp.) Po Warszawie jeżdżę z włączonym radiem i podpiętym telefonem.

Największa wada : brak przycisku MUTE, który wyciszałby wszystko co nadaje F5 w danej chwili, na przykład by pogadać z kimś na światłach ... kurna kumpel mi coś gada, pokazuje i ta franca F5 gada. Zanim się zamknęła podając mi komunikaty o stanie baterii, stanie włączonych urządzeń itd światła się zmieniły i ruszyliśmy. Nie mam pojęcia co kumpel mi chciał powiedzieć, on sam też później zapomniał.

Największy plus : bateria ! byłem w szoku. czytając informacje w necie jak i samego producenta to na włączonym interkomie bateria trzyma 7 godzin a na czuwaniu 11 godzin. Nam wytrzymały baterie 9 godzin ciągłej opcji interkom. Tak jakbyśmy 9 godzin non stop gadali ze sobą.

Nie wiem czy napisałem wcześniej na tym forum tak długiego posta, chyba nie. Ale gdyby ktoś miał jakieś pytania co do F5 to postaram się pomóc.
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez moro99 » poniedziałek, 28 maja 2012, 12:49

a ja zrecenzuje swoj ktory kupilem w 1szym poscie.

Shit - nic nie slychac dziala tylko jak sie siedzi na kanapie w domu - na skuterze nie slyszalem nic - mimo rozkreconej glosnosci na maxa.

nie kupujcie zestawu na kablach
moro99

Postprzez Schummi » poniedziałek, 28 maja 2012, 19:50

moro99 napisał(a):nie kupujcie zestawu na kablach

ja zakupiłem zestaw na kablu za dosłownie 50 zł i można się dogadać z pasażerem do 80 km/h bez żadnych problemów, 80-110 km/h trzeba się domyślać :D powyżej porażka :/
dlatego przymierzam się do jakiegoś bezprzewodowego ale narazie brak funduszy :)
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez MARO_M » wtorek, 29 maja 2012, 08:36

a ja mam zestaw sluchawkowy podlaczony do telefonu, zona ma drugi, mikrofon mniej wiecej na wysokosci ust rozmowy za darmo a na dodatek podczas rozmowy nawigacja podaje mi komendy w trakcie trwania rozmowy. nigdy nie mielimy z tym problemu. polaczenie oczekujace odbiera sie samo po 5 sekundach wiec mam czas powiedziec jej ze ktos dzwoni. zasieg nieograniczony no i spora kasa w kieszeni. nawet przy 180 slychac wszystko dokladnie i wyraznie. kwestia dokladnego przyczepienia miktofonu. problem jest w tym ze jak sie rozbieram to trzeba odpiac kabel od telefonu.
MARO_M

Postprzez Budzik » czwartek, 12 lipca 2012, 15:44

przegladajac aukcje zauwazylem cos ciekawego i smiesznego:
http://allegro.pl/interkom-motocykl-mot ... 01844.html
kosztuyje 30zl, ale moze dzialac, albo ktos mze juz korzystal z czegos takeigo. a 3dyszki to nie sa wielkie pieniadze, nawet niech posluzy 1 sezon to moze byc fajny :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 12 lipca 2012, 17:21

osobiście nie używałem ale znajomy na innym forum pisał więc mogę podzielić się jego opinią. ogólnie sprzęt sam w sobie działa. jednak brakuje mu funkcji blokowania szumów. z tego powodu mikrofon ściąga wszystkie dźwięki które są w okół nas. w głośniku słyszymy wtedy szum wiatru i dźwięk silnika. w dobrych zestawach ten problem jest wyeliminowany.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Schummi » czwartek, 12 lipca 2012, 19:48

Budzik, powiem tak :) do skuterka w sam raz - do czegoś co rozwija prędkości powyżej 100km/h badziewie jak się patrzy :P
wiem co mówię bo sam wyszedłem z założenia, że "30 zł nie majątek a może będzie działać" i kupiłem to cudo :lol: zresztą patrz moją poprzednią opinię :P
na dodatek słuchawka kijowo zrobiona (najzwyklejsza i nieco za duża) i ciągle wypada z ucha :/ jeszcze myślę na szybko zainwestować w lepszą słuchawkę i zobaczyć co to da, ale docelowo jak się tylko fundusze pojawią kupuję bezprzewodowy :diabel:
Pieszy zawsze ma pierwszeństwo!!! Ale nie zawsze przeżyje...
Schummi
Administrator
Administrator

Postprzez Jacky » czwartek, 12 lipca 2012, 20:04

Ostatnio edytowano czwartek, 12 lipca 2012, 20:05 przez Jacky, łącznie edytowano 1 raz
Jacky

Postprzez Budzik » czwartek, 12 lipca 2012, 21:26

Jacky, wszystko fajnie, ale on jest 12x drozszy;] i wiem ze za takei pieniadze juz mozna kupic cos konkretnego ;]

[SCH]Marcin, mozna sluchawki wymienic na takie dokaskowe i powinno byc lepiej a na mikrofon moze zalowyc lepsza/wieksza gabke. ale wiadomo z gowna bicza nie ukrecisz
Budzik

Postprzez moro99 » sobota, 14 lipca 2012, 17:45

Budzik napisał(a):kosztuyje 30zl, ale moze dzialac, albo ktos mze juz korzystal z czegos takeigo. a 3dyszki to nie sa wielkie pieniadze, nawet niech posluzy 1 sezon to moze byc fajny

badziew
moro99

Postprzez roozga » poniedziałek, 26 listopada 2012, 18:20

Szukając z nudów różnych akcesoriów natknąłem się na coś takiego

http://outlet.intermotors.pl/firm-pol-1 ... BIKER.html

Że cena fajna pomyślałem poszukam informacji. Może ktoś testował?

Znalazłem filmik na Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=_61QmRpyy2k

oraz opis na motogenie
http://www.motogen.pl/Intercom-Hello-Biker,1509.html

Z racji że cena fajna, zastanawiam się czy ktoś coś więcej o tym może powiedzieć?
roozga

Postprzez Budzik » poniedziałek, 26 listopada 2012, 19:16

roozga, rzeczywiscie wyglada ciekawie, ale na intermotors jest wyprzedane
Ostatnio edytowano wtorek, 27 listopada 2012, 10:20 przez Budzik, łącznie edytowano 1 raz
Budzik

Postprzez ziomek4000 » poniedziałek, 26 listopada 2012, 22:17

ja planuję ze znajomymi na nowy sezon kupić jakieś lepsze zestawy. tak żeby był duży zasięg. i żeby automatycznie się łączyły po zerwaniu połączenia. macie coś godnego polecenia?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Następna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI