sprzęgło pomiędzy biegam

Prowadzenie, składanie w zakręty, jazda w grupie, hamowanie...

Postprzez Ronin » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 06:59

Masz rację. Dokładnie tak samo myślę. Nic dodać. Nic ująć.
Ronin

Postprzez plaski » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 10:40

Adriann napisał(a):Ja nie ktorych w ogole nie rozumiem, po co wam jajka skoro potrzebujecie ulamki sekund podczas zmiany biegow bez wciskania sprzegla? Czemu nie jezdzicie gsxr'ami??!! Ja umiem zmieniac bez ale i tak wole wciskac - sentyment i to ze daje mi to przyjemnosc, jak manulna skrzynia zamiast automatu w aucie. Poza tym nigdy idealnie nikt z nas nie dopasuje obrotow silnika wiec po co specjalnie sobie pieprzyc sprzet lub innym ktorzy kupia go po nas i beda chcieli sie nim cieszyc?! W skrzyni dzialaja ku..wsko duze sily, a remont wiaze sie najgorszym co moze byc, calkowitym demontażem wszystkiego lub kupnem nowego silnika czy tez paroma tysiacami w serwisie, po co?! Moze ktos jezdzacy ciezkim Jajem nie ma sily wcisnac klamki? Raczej watpie.. Przeciez to jest czynnosc o ktorej w ogole sie nie mysli i robi odruchowo jak oddychanie!

Dobrze gada. Lepiej nie można było tego ująć
plaski

Postprzez igor ostrołęka » piątek, 29 marca 2013, 18:47

zawsze używam sprzęgła,staram się nie forsować mojego moto---to turystyk ,a nie sport :)
igor ostrołęka

Postprzez Sokol » niedziela, 31 marca 2013, 00:48

jak juz to sportowo-turystyczny
Sokol

Postprzez igor ostrołęka » niedziela, 31 marca 2013, 22:34

ok ok sportowo turystyczny....sie nie kłócę :)
igor ostrołęka

Postprzez bmxre » poniedziałek, 1 kwietnia 2013, 18:31

chyba szosowo-turystyczny, jak motocykl jest sportowy tj niewygodny zazwyczaj gdyż został stworzony do wyciskania czasów na torach czy prędkości, przyśpieszania a nie do turystyki, ale każdy ma swoje zdanie :)
bmxre

Postprzez x10d » środa, 3 kwietnia 2013, 13:51

bmxre napisał(a):chyba szosowo-turystyczny, jak motocykl jest sportowy tj niewygodny zazwyczaj gdyż został stworzony do wyciskania czasów na torach czy prędkości, przyśpieszania a nie do turystyki, ale każdy ma swoje zdanie :)

Może jestem dziwny, ale złożenie typu 'szosowo-turystyczny' jest dla mnie masłem maślanym, bo turystyczne motocykle standardowo jeżdżą właśnie po szosach... :D
Za to określenie sportowo-turystyczny dla mnie oznacza motocykl, który łączy zalety motocykli turystycznych (czyli wygodę w podróżowaniu, tak dla kierowcy, jak również i dla pasażera, możliwość łatwego instalowania kufrów/sakw, dostępu do wielu akcesoriów turystycznych) z osiągami motocykli sportowych.
Nawet w zagranicznej prasie nasze motocykle są oznaczane jako 'sport-tourer'/'sport-tourist' ;)
Obrazek - Suzuki GSX750F K6
Obrazek - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D GLS Long

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez AJUŚ » środa, 3 kwietnia 2013, 20:22

1,2 oraz biegi w dół zawsze z pełnym sprzęgłem a od 2 w górę prawie zawsze choć do połowy ze sprzęgłem, wiedząc że będe zmieniał bieg noga już powoli gniecie w górę na dźwignię a przy odpuszczeniu gazu bieg sam wskakuje:P polecam lekturę na te tematy:)
Obrazek
AJUŚ

Postprzez Abek » środa, 3 kwietnia 2013, 20:28

Jak dla mnie to ktoś kiedyś w jakimś celu wymyślił sprzęgło. Kwadratowe koła też można założyć... Używałem, używam i będę używał sprzęgła niezależnie od tego ile doktoratów powstanie na ten temat. Bez sprzęgła to ile urwiesz? pół sekundy? I przy nauce jak mocno uszkodzisz skrzynię kiedy X razy Ci się nie uda?
Abek

Postprzez AJUŚ » środa, 3 kwietnia 2013, 20:58

tu nie ma się czego uczyć biegi same wskakują jeśli wiesz o co w tym wszystkim chodzi, ja osobiście jak napisałem wcześniej choćby do połowy przy wyższych biegach ale wciskam sprzęgło z samego przyzwyczajenia ale bez sprzęgła też próbowałem:P skrzynie motocyklowe mają to do siebie że nie mają synchronizatorów i nawet ze sprzęgłem zmieniając biegi po głupiemu można ją nadwyrężyć
Obrazek
AJUŚ

Postprzez KUBA-GSXF » czwartek, 18 kwietnia 2013, 19:46

brak synchronizatora jest bardzo widoczny przy wrzucaniu jedynki :P czasem aż boli jak to drętwo wchodzi...ajć
--------------------------------------------------------
GSXF-600 + DR 650 all by SUZUKI :)
KUBA-GSXF

Postprzez dragster » czwartek, 23 maja 2013, 13:51

Mi się wydaje Panowie, że jeżeli przy dobrej zmianie bez sprzęgła biegi wchodzą bez szmerów, stuków puków i innych zgrzytów to jest okej bo to chyba o czymś świadczy prawda ? i ze sprzęgłem można zmieniać w górę tak że skrzynia udaje perkusistę.

A i dodam jeszcze, że kiedyś mi padło sprzęgło w samochodzie (hydrauliczne) i dało się zmieniać i w górę i w dół bez niego jedynie jak obroty się zgrały i cały czas był wywierany nacisk na dźwignię. 8 km tak przejechałem i modliłem się żebym nie musiał się zatrzymać bo wtedy wiadomo - trzeba rozpędzić nogami trochę i szybko wrzucać jedynkę "na chama" :)
Ostatnio edytowano czwartek, 23 maja 2013, 13:57 przez dragster, łącznie edytowano 1 raz
dragster

Postprzez BiEdRoN » czwartek, 23 maja 2013, 14:25

dragster napisał(a):8 km tak przejechałem i modliłem się żebym nie musiał się zatrzymać bo wtedy wiadomo - trzeba rozpędzić nogami trochę i szybko wrzucać jedynkę "na chama"
mogłeś palić na jedynce :P
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez dragster » czwartek, 23 maja 2013, 21:05

tak ale akumulator już był zmęczony wtedy ;d
dragster

Postprzez szybki_czopek » niedziela, 9 czerwca 2013, 09:31

Jak co poniektórzy wyżej wrzucam 1 i 2 ze sprzęgłem i przeważnie redukuje z nim. Wskakiwanie 3-6 bez sprzęgła, chodzi gładziutko a i Plecaczek mój zdziwiony że bez sprzęgła jak kiedyś o tym mówiłem " bo tylko po obrotach słyszy, że zmieniam biegi". I popieram, jak kierowca fajtłapa to na sprzęgle zakatuje skrzynie :)
Obrazek
szybki_czopek

Postprzez x10d » czwartek, 27 czerwca 2013, 23:43

Zaintrygowany sprobowalem sam...
Rzeczywiscie - 4, 5 i 6 wchodzą jak noz w maselko bez sprzegla. Ale chyba jednak na co dzien zostanę przy sprzegle,,, :D
Obrazek - Suzuki GSX750F K6
Obrazek - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D GLS Long

www.spisperfum.pl
x10d

Postprzez rumcajs » sobota, 10 maja 2014, 21:15

Odgrzewam starego kotleta, ale sie pochwalę. Dzisiaj nauczyłem się wreszcie zmieniać biegi bez sprzęgła, jeszcze troche kilometrów w trasie i poprawię płynność :). Okazało się, że w dół też sie da, ale jest to troche bez sensu i mocno obciąża napęd bo mocno hamujemy silnikiem. Wszystkich, którzy twierdzą, że nie używanie sprzęgła niszczy skrzynie, pragnę poinformować, że używanie sprzęgła przy półautomatycznej skrzyni biegów (a taką ma każdy motocykl) pogoduje większe męczenie podzespołów, ponieważ są one przy każdym naciśnięciu sprzęgła zatrzymywane i ponownie rozkręcane przy puszczaniu. To jest główny powod powstawania usterek w koszu sprzęgłowym :).
<u>Do zobaczenia na trasie LWG </u>
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez plaski » poniedziałek, 12 maja 2014, 01:22

Rumcajs, skąd Ty takie ciekawe informacje czerpiesz? :)
Pierwsze słyszę, że w większości motocykli są półautomaty. W ogóle jeśli rzeczywiście występuje półautomat to z tego co kojarzę to wtedy sprzęgło podczas zmiany biegów jest wykorzystywane i jest załączane automatycznie podczas zmiany biegu, więc te teorie można sobie o kant d... rozbić.
plaski

Postprzez chicken » poniedziałek, 12 maja 2014, 21:35

x10d, Ja też po tej lekturze probowałem dzisiaj i byłem zaskoczony :D 3,4,5,6 bez najmniejszych problemów, a i w dół też też daje rade, przy odrobinie wprawy można śmigać bez wachlowania klamką :D
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez woznyman » poniedziałek, 12 maja 2014, 22:13

w dół nie polecam, obciążenia są dużo większe
"Nie wypuszczone bąki przedostają się do głowy i tak powstają posrane pomysły"
woznyman
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technika jazdy