ZABEZPIECZENIA PRZED KRADZIEŻĄ

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

ZABEZPIECZENIA PRZED KRADZIEŻĄ

Postprzez zolwik » czwartek, 16 kwietnia 2009, 19:39

Witam jak sutecznie zabezpieczyć swoje "dwa koła" przed kradzieżą ,w podróży i w garażu są dostępne na rynku różności tj.
1) na tarcze hamulcową czasem z alarmem
2) obroże takie jak do roweru
3) centralki alarmowe
4) gps
5) ac itd.

Ma ktoś z was sprawdzone by podzielić z innymi..
Ostatnio edytowano wtorek, 29 grudnia 2009, 12:15 przez zolwik, łącznie edytowano 1 raz
zolwik

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » czwartek, 16 kwietnia 2009, 20:40

Generalnie jak ktoś chce ukraść to i tak to zrobi(smutne ale prawdziwe) :(
Co robię??Jeśli w pobliżu miejsca podroży(pobytu) jest płatny strzeżony parking to pytam czy nie mogę tam "przenocować"moto za oplata :)
Zawsze jak zostawiam moto to:
-blokada kierownicy
-disclock(tarcza przednia)
-zostawiam na biegu(jak amator to nie będzie wiedział co i jak) ;)

Chyba bardziej boje się wszelkiej maści osób chcących się "PRZYMIERZYĆ" do moto i tego ewentualnych skutków...bo jak już pisałem,jeśli ktoś chce ukraść to i tak to zrobi :evil:

P.S
Podobno można wykupić AC od samej kradzieży??Wie ktoś coś? :roll:
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez kosa1022 » czwartek, 16 kwietnia 2009, 20:52

Ale poco od samej kradzieży to już lepiej pakiet przynajmniej będzie mniej łez przy szlifie. Tyle tylko że cena AC to jakaś masakra ja jak pytałem w zeszłym sezonie to przy 40% zniżek powiedzieli mi 1400 PLN a wartość moto była 8200 PLN
kosa1022

Re: zabezpieczenia przed kradzieżą

Postprzez TasmaN » czwartek, 16 kwietnia 2009, 20:52

Ja mam u siebie blokade na tarcze i alarm.
Jaka skutecznosc alarmu to nie wiem. Czasem jak sprawdzalem to trzeba bujnac niezle moto zeby zapiszczal.

Ale polecam blokade na tarcze z alarmem (chociaz sam na razie nie mam). Lekkie tracenie kierownicy i wyje. Jedna z firm co to robia to 'Xena'.

A co do AC - hm :/ Zalezy od rocznika moto i wartosci. W PZU sie pytalem i poz 2 latach skladem to bym drugie moto kupil :(
TasmaN

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » czwartek, 16 kwietnia 2009, 20:57

TasmaN,
Owszem zgadzam sie "XENA" jest honorowana przez PZU(jako jedna z nielicznych)ale koszt jest dosc spory.Ja mam tylko disclocka(ABUS),bieg zapiety,blokada na kiere i w razie co na CENTRALKE stawiam(bo moze ktos nie dosiegnie) :mrgreen:
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez Pit » niedziela, 22 listopada 2009, 21:02

DISCLOCK TYTANOWY FIRMY OXFORD MA KTOŚ??? solidne to ustrojstwo????
Pit

Postprzez Krystian » niedziela, 29 listopada 2009, 17:08

Ja mam blokadę na tarcze z alarmem właśnie firmy XENA. Dokładnie coś takiego: http://www.allegro.pl/item827081814_blo ... a_new.html
Jak na razie jestem zadowolony. Faktycznie jest to porządna konstrukcja. Alarm też jest bardzo czuły. Wystarczy lekko ruszyć kierownicą, albo dotknąć urządzenie bez wkładania kluczyka i zdjęcia (na co mamy jedną sekundę - spokojnie wystarcza) i alarm "wyje".
Jak kupowałem były też na allegro jakieś tanie odpowiedniki (koszt bodaj 65 zł + koszt wysyłki), ale zdecydowałem się na firmowy produkt. Wadą alarmu jest to, że często trzeba wymieniać baterie. Wchodzi tam 6 takich małych jak do zegarków czy kalkulatorów.
Te które były w zestawie wystarczyły na około miesiąc czasu (fakt, że było zimno, a moto stoi w nieogrzewanym blaszaku). Teraz kupiłem jakieś srebrne 6zł/sztuka. Mam nadzieję, że dłużej pociągną :lol: Podsumowując - jestem zadowolony i mogę z czystym sumieniem polecić. Pozdrawiam
Krystian

Postprzez ZiGi » poniedziałek, 30 listopada 2009, 08:35

XENA to jedyne zabezpieczenie typu DiscLock które PZU bierze pod uwagę przy ubezpieczaniu motocykla.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Krystian » poniedziałek, 30 listopada 2009, 17:04

Ten fakt to chyba kolejny dowód wyższości XENY nad konkurencją :brawo:
Krystian

Postprzez zolwik » poniedziałek, 30 listopada 2009, 18:58

Kupiłem taki za ok.60zł na allegro i jestem zadowolony, czas reakcji podobny jak się nie trafi kluczykiem to pochwili wyje.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Krystian » środa, 2 grudnia 2009, 11:34

Ja nie widziałem tych tanich, także porównania nie mam. Ale skoro zolwik pisze, że jest ok, to chyba nie ma sensu przepłacać. Jakbym miał jeszcze raz wybierać, kupiłbym . . . XENE ;)
Krystian

Postprzez Cygi » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:21

ja zamontowałem alarm z powiadominiem Stig. Jak narazie jest :gitara: ok czasem jak stoi przykryty pokrowcem i wiatr zawieje to juz piszczy. Ale najwazniejsze to ze wysyla powiadomienie na pilota i to wlasnie zaleta tego alarmu. Nie zre duzo pradu z aku. Za takie pieniachy moze byc ( tu macie zeby zerknac http://www.allegro.pl/item834056109_naj ... obacz.html ) :)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez DiElektryk » sobota, 19 grudnia 2009, 00:47

Cygi pochwal się ile bateryjka w pilociku trzyma, czy w razie 'w' są wymienne i jak je ładujesz?
Pytałeś może ile pilot kosztuje jak się popsuje?
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez Cygi » sobota, 19 grudnia 2009, 20:19

bateryjka trzyma jakies pare tyg.. a pilot jak sie spier...psuje to jakies 90zł zdzieraja. Ja swojego pilota powiesilem na smycz i tak trzymam wiec poki co jeszcze dziala..
:)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez firefox » wtorek, 26 stycznia 2010, 22:45

A to bedzie pasowac:

link

chyba mamy takie same tarcze
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Krystian » piątek, 26 lutego 2010, 21:06

firefox kupiłeś już? Tutaj jest to samo http://www.allegro.pl/item926507929_blo ... zolta.html (nie wiem jak się linki skraca albo nadaje im swoją nazwę :/ ) Ja od niego kupowałem i wszystko było ok. Plus kontakt nawet po wystawieniu komentarza (rzadkość). A pasować będzie na pewno, bo to to samo co XH 15, a takową ja posiadam (jak już pisałem powyżej).
Pozdrawiam
Krystian

Postprzez Pit » czwartek, 4 marca 2010, 21:01

Kupiłem xene xn15 testował ktoś?
WITAMY NA AUKCYJNYCH STRONACH SCIGACZ_PL

Z zabezpieczeniem motocykla jest jak z dziewczynami. Nie dbasz o nie, dopóki nie stracisz.

Scigacz_pl poleca:

Disc lock z alarmem Xena XN15 - "high level security"

Xena XN15:
- podwójny zamek,
- wzmacniana stal,
- bolec 14 mm,
- szczelina na tarczę: 7 mm grubości, 62 mm głębokości,
- alarm 110 dB z podwójnymi czujnikami wstrząsu i ruchu,
- regulowana czułość alarmu,
- zasilanie 6 x LR44 1.5v,
- kolor: srebrny.

Xena to dwa zabezpieczenia w jednym:
Zamek - zabezpieczenie z bolcem z utwardzonej stali, wyposażone w podwójny zamek,
Alarm - sterowany mikroprocesorem, automatycznie uzbrajany. Wyposażony w syrenę 110 db aktywowaną przez wstrząsy lub ruch.
Xena to maksimum bezpieczeństwa dla motocykla.

Waga: 880 gram
Bateria: 6 x LR44, 1.5V alkaiczne
Ostatnio edytowano czwartek, 4 marca 2010, 21:04 przez Pit, łącznie edytowano 1 raz
Pit

Powrót do AKCESORIA I DODATKI