WYŚWIETLACZ BIEGÓW

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez firefox » czwartek, 1 października 2009, 08:49

ZiGi napisał(a):Firefox podobno na nowym serwerku nie można się do FTP-a lognąć guardian_angel pisał.
Sprawdź przy okazji ;P

No nie mozna bo nic na nic nie ma, jesli chodzi o Download :) Pozniej sprawdze czy eszcze mozna sie dostacdo starego i zgrac. Zreszta download bedzie troche inaczej rozwiazany przez dzial Klubowicza
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez yogi136 » poniedziałek, 5 października 2009, 11:27

I jak daleś rade to poskładać?? Jeśli nie, to chętnie Ci pomogę.
pzdr.
yogi136

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 5 października 2009, 11:49

kupilem male plytki drukowane. Ladnie polutowalem. Teoretycznie zgodnie z logika jest dobrze zrobione, ale pojawia sie jeden problem ktorego nie rozumiem.

Otoz:

Od wyswietlacza idzie 7 kabli (minusow; plusa nie licze) . Kazdy z tych kabli idzie do plytki na ktorej sa wlutowane diody prostownicze. Dalej od kazdej diody ida kable ktore w odpowiedni sposob lacze aby uzyskac kolejno 1,2,3 ... . Jesli z danej plytki wykorzystam kabel do zrobienia np. 1 to potem drugi kabel z tej samej plytki nie pokazuje pojedynczego elementu (np. kreseczki do budowy 2; kreseczkina wyswietlaczu wspolnej dla 1 i 2) tylko pokazuje cala 1, jak kombinacja 2 kabli ktore zwarlem wczesniej.

Wydaje mi sie ze jakis blad logiczny jest po drodze, moze na kazdym kablu wychodzacym z plytki powinna byc jeszcze dodatkowa dioda?

A tak w ogole to w ch... kabli i kabelkow sie z tego porobilo :/ Nie wiem jak to pozniej upchne pod owiewka.
TasmaN

Postprzez yogi136 » poniedziałek, 5 października 2009, 12:42

Hehe, coś czuje ze sobie utrudniasz życie i to na maxa, wystarczy zrobić jedną płytkę do której będą dochodzić kable od wyświetlacza i czujnika luzu w sumie 14. całość da się upchnąć na płytce 4x4 cm ;) Z tego co napisałeś wnioskuje że Ty zrobiłeś 7 płytek,każda odpowiada za dany bieg.
Ogólnie Twój tok myślenia nie jest zły, zapewne zrobiłeś gdzieś błąd przy podłączeniu tych owych 7 płytek z wyświetlaczem.
Zrób jakieś zdjęcia, szczerze to jestem ciekawy co To zmajstrowałeś. W miarę możliwości spróbuje wychwycić twój błąd.

Ja osobiście polecił bym Ci kupić kawałek laminatu, marker, wszystko rozrysować na laminacie i wytrawić. Jeśli bd zainteresowany to pomogę Ci ze schematem.
pzdr.

Edit:
Tu masz foto układu wykonanego na płytce uniwersalnej:

Obrazek

[ Dodano: 05-10-09, 14:06 ]
Na obrazku poniżej, białe linie oznaczą ścieżki, wydaje mi się ze teraz wszystko powinno być jasne.

Obrazek

p.s
sorki ze to takie nie estetyczne ale robiłem to na szybkości na dodatek w paint 'cie :P
Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 października 2009, 12:46 przez yogi136, łącznie edytowano 1 raz
yogi136

Postprzez Laguna » niedziela, 1 listopada 2009, 19:12

Tasman spakuj to w koperte i wyślij do mnie zmontuje ci to i odeśle będziesz miał wzór. ;)
Laguna

Postprzez TasmaN » niedziela, 1 listopada 2009, 20:33

Laguna napisał(a):Tasman spakuj to w koperte i wyślij do mnie zmontuje ci to i odeśle będziesz miał wzór. ;)

O rany. przepraszam zapomnialem o tych wyswietlaczach.
Wyslij mi na PW jeszcze raz adres i na poczatku tygodnia wysle.

sorki ale zamotany jestem ostatnio.

Wysle Ci ten moj wyswietlacz i te 3 dla ciebie co kupilem.

Sorki za zapmnienie.
TasmaN

Postprzez Laguna » niedziela, 3 stycznia 2010, 17:59

A tak to wygląda w moim wykonaniu :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qkW03moZ_Kg[/youtube]
Ostatnio edytowano poniedziałek, 4 stycznia 2010, 16:25 przez Laguna, łącznie edytowano 2 razy
Laguna

Postprzez pinio » poniedziałek, 4 stycznia 2010, 09:03

Zajebiste, ja nie mam zielonego pojęcia o elektronice.
Ile byś sobie krzyknął Laguna za zrobienie takiego wyświetlacza?
pozdro

Pi
pinio

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 4 stycznia 2010, 09:21

mnie skasowal na 300 zl :D :D
TasmaN

Postprzez Mars » poniedziałek, 4 stycznia 2010, 17:35

Masakra :mrgreen:
Mars

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 4 stycznia 2010, 18:39

zartowalem :D
TasmaN

Postprzez guardian_angel » wtorek, 5 stycznia 2010, 07:43

ale podkład muzyczy pod filmik ostry jak byś reklamował jakis buldożer albo skoki na bungee
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez TasmaN » wtorek, 5 stycznia 2010, 08:29

bo polutowanie tego ustrojstwa to istny hardcore :D sam probowalem 2 razy, w koncu do Laguny wyslalem :D
TasmaN

Postprzez guardian_angel » środa, 6 stycznia 2010, 08:15

Laguna jak takiś dobry w te klocki i elektronikę to mam propozycje dla ciebie.
Chodzi o zrobienie układu wyświetlacza biegów uniwersalnego w sumie dla każdego motocykla. Zasada działania zbliżona do tego co proponuje yogi ale problem w tym że trzeba by to zrobic chyba na scalaku albo na jakimś mikroprocesorze. Działać to ma na zasadzie impulsów masy lub zasilania gdzie każdy impuls bedzie sygnałem dodatnim lub minusowym do wyświetlenia innego biegu. Od strony mechanicznej mam juz rozwiazanie, bo myślałem o wyłącznikach krańcowych np od automatyki przemysłowej umieszczonych przy popychaczu lub dzwigni zmiany biegów. Jeden dający impuls +1 dla zmiany biegu w górę, a drugi impuls -1 dla zmiany biegu w dół. Zerem i punkem kalibracji powinno być każdorazowo masa na "N". Działać to ma mniej więcej tak:
N - na wyświetlaczu 0 (punkt odniesienia od którego ma liczyć impulsy)

1 - logarytm 0-1
N - logarytm 0
2 - logarytm +1
3 - logarytm +1
4 - logarytm +1
5 - logarytm +1
6 - logarytm +1

i tak samo w druga stronę przy regukcji biegów

6 - logarytm -1
5 - logarytm -1
4 - logarytm -1
3 - logarytm -1
2 - logarytm -1
N - logarytm 0
1 - logarytm 0-1

Jesteś w stanie Laguna lub ktoś kto ma trochę pojęcia o bardziej zaawansowanej elektronice taki układ wykonać ?
Ostatnio edytowano środa, 6 stycznia 2010, 08:18 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez Byniu » środa, 6 stycznia 2010, 18:39

szacun dla Was :brawo: a może na jakiejś forum np.elektroda założyć temat ,kto wie może pomogą?Ale ja wierze w Lagune :)
No risk no fun
Byniu

Postprzez Laguna » środa, 6 stycznia 2010, 21:38

No pomyśle nad tym tylko troszke z czasem teraz kiepsko ale w jakąś wolną niedziele pokombinuje nad tym :) Pomysł ciekawy ;)
Laguna

Postprzez ZiGi » czwartek, 7 stycznia 2010, 10:35

Jak dla mnie rozwiązanie oparte na czujniku luzu jest wystarczająco uniwersalne :P
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez guardian_angel » czwartek, 7 stycznia 2010, 11:01

ZiGi, ale nie wszystkie marki motocykli mają takie rozwiązanie jak suzuki z tym czujnikiem położenia wałka biegu jak i również nie mają elektronicznego obrotomierza żeby podłączyć programowalny wyświetlacz, dlatego kombinuję takie rozwiązanie że nawet do ETZety bedziesz mógł to podłączyć :)
Ostatnio edytowano czwartek, 7 stycznia 2010, 11:02 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
guardian_angel

Postprzez Mitzek » wtorek, 12 stycznia 2010, 09:38

Hej,
Wpadlem na Wasze poszukiwania "wyswietlacza biegow". Przyznam, ze dokladnie nie zglebilem tematu, ale na "bratnim" forum znalazlem ciekawy watek na w/w temat
http://www.bractwo-suzuki.com.pl/forum/ ... yswietlacz
Mitzek

Postprzez Laguna » środa, 27 stycznia 2010, 19:19

No i działa :mrgreen: zrobiłem wraz z kumplem elektronikiem jeden mega wypasiony egzemplarz testowy bo przy tym nie dałbym rady sam bo jest o wiele bardziej rozbudowany od poprzedniej mojej wersji.
No i mały opis działania układu :

Sterownik umożliwia wyświetlanie na wyświetlaczu LED aktualnego biegu oraz automatyczne włączanie świateł po włączeniu biegu posiada też wbudowany system alarmowy .Po 2 min bezczynności przechodzi w stan oszczędzania akumulatora Stand BY.

Wyświetlacz biegów bazuje na dwóch stykach umieszczonych nad i pod dźwignią zmiany biegów (styki można wykonać z dwóch blaszek mosiężnych np. z płaskiej baterii 4.5v)
dźwignia podaje sygnał minus na sterownik dotykając górnego lub dolnego styku ,takie rozwiązanie gwarantuje niezawodną pracę sterownika i prawidłowe odczyty .

Po załączeniu zapłonu sterownik czeka na podanie sygnału luz z standardowej kontrolki
(sygnalizowane jest to przez miganie na przemian górnej i dolnej kreski wyświetlacza).Po dostaniu sygnału LUZ na wyświetlaczu pojawi się napis 0 sterownik jest gotowy do jazdy.
Po wyłączeniu zapłonu kluczykiem światła zostają automatycznie wyłączone.

Każde zaświecenie kontrolki LUZ zeruje sterownik do pozycji 0 co eliminuje błędne odczyty gdyby jakiś bieg nie wskoczył czy coś .

Przekręcenie kluczyka na światła pozycyjne (czyli na zblokowanej kierownicy, spowoduje podanie sygnału + załączy system alarmowy na wyświetlaczu pojawi się napis AL oraz krótki dźwięk syreny, po 10s system jest uzbrojony co jest sygnalizowane miganiem środkowej kreski wyświetlacza. Podanie sygnału minus (standardowy czujnik uderzeniowy ) na przewód nr5 wywoła alarm trwający około 30s oraz przyspieszy miganie kreski wyświetlacza (jest to sygnał że ktoś uruchomił alarm podczas naszej nieobecności) Wyłączenie alarmu następuje po włożeniu kluczyka i przekręceniu w pozycje zapłon choć na chwile.

Wyciągnięcie kluczyka bez przekręcania w pozycje światła pozycyjne , wyłączy sterownik po 2min sterownik przejdzie w stan czuwania czyli oszczędzania energii.

Opis wyjść:

1) MINUS (masa)
2) PLUS ZASILANIE (akumulator)
3) STACYJKA ZAPŁON (ma podawać plus po stacyjce)
4) POZYCYJNE PO BLOKADZIE KIERY(ma podać impuls lub na stałe plus w celu uzbrojenia alarmu)
5) DETEKCJA(ma podawać sygnał minus np. z czujnika uderzeniowego)
6) WYJŚCIE NA SYRENĘ (podaje plus na syrenę –drugi kabel podłączyć do masy)
7) SYGNAŁ LUZ (ma podawać minus podczas biegu neutralnego podłączyć do kontrolki luzu )
8) BIEG W GÓRĘ (ma podawać sygnał minus gdy dźwignia zmiany biegów idzie w górę)
9) BIEG W DÓŁ ((ma podawać sygnał minus gdy dźwignia zmiany biegów idzie w dół )
10) ŚWIATŁA PIN1 (podłączyć równolegle z wyłącznikiem świateł )
11) ŚWIATŁA PIN2 (podłączyć równolegle z wyłącznikiem świateł )

Myśle że opis jest dość zrozumiały dla nawet laika :P

Zapodam oczywiście jakiś filmik z działania sterownika narazie na sucho bo przy -20 w blaszanym garażu niemam zamiaru marznąć żeby to zabudować. ;)
Ostatnio edytowano środa, 27 stycznia 2010, 19:20 przez Laguna, łącznie edytowano 1 raz
Laguna

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI