Problemy i porady

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Postprzez bartek1626 » sobota, 10 lipca 2010, 17:36

po sciagnieciu fajki akurat do 1 i 4 jest dojscie :)
bartek1626

Postprzez okoman1 » wtorek, 20 lipca 2010, 11:20

Wiatm. Mam pytanie odnosnie smarowania ruchomych czesci w Jaju. W niedziele wracalem w mocna ulewe na drodze bylo duzo wody. Ogolnie ja i motor dobrze zmoklismy. W poniedzialek jadac na myjnie zmyc caly ten piach z drogi kierownica ciezej chodzila tak jakby woda dostala sie do glowki ramy i z ciekawosci chcialem zapytac czy jest jakis sposob zeby nasmarowac to czesc glowke ramy bez rozbierania calego przodu? Napewno da sie to jakos nasmarowac bo wczesniej chodzila duzo lzej.
okoman1

Postprzez Budzik » wtorek, 20 lipca 2010, 22:30

musisz zdjac polke. od goery sie dosatneisz
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Problem z imbrykiem.

Postprzez Raszek » piątek, 3 września 2010, 19:59

A ja wam opowiem moja historie :)
Zobaczymy jakie macie propozycje bo mi się juz pomysły skończyły co może być zepsute, mojemu znajomemu mechanikowi też :)

Otóż, jade sobie pewnego pięknego dnia autostradą 160 km/h...na przed najbliższym zjazdem odpuściłem gaz i zszedłem sobie spokojnie do 60 km/h, zjechałem z autostrady, redukcja do 4 biegu, odpuszczam sprzęgło gaz i nagle z wydechu bardzo dziwny dźwięk i mocy nie było, jakby na jeden garnek padł...no to myślę świeca. Akurat do rodzinki miałem blisko świece pod ręką więc pojechałem. Faktycznie śiweca na 2 cylindrze nie miała iskry.
Wyczyściłem wszystkie 3 pozostałe i wkręciłem nową (dodam że świece były wymieniane jakieś 1,5 miesiąca temu, tak jak i olej, filtry, zawory regulacja i gaźniki synchro).

Odpaliłem pięknie bez problemów, jedynka ruszam..300 metrów ujechałem i dokładnie to samo się stało...:(
Od tamtego czasu (2 tygodnie) męczę się z tym i męczę...
Dodatkowe objawy...hmmm...może to że moto po czyszczeniu świec odpala pieknie na jałowym może chodzić i 10-15 min. bez problemów..siada się rusza i po chwili kaplica, znowu świece zalane i brudne.

Wymieniłem kable wysokiego napięcia bo myślałem że moze iskra znika jak się rozgrzeje, mechanik jeszcze raz do zaworów zaglądał wszystko ok, kompresja w cylindrach zajefajna i równiutka, czyściłem gaźniki (okazało się ze były bardzo brudne ale to tez nic nie dało) zaglądałem do kranika czy nie jest zasyfiony, było ok...

Wiem że długa opowieść ale będę wdzięczny wszystkim którzy ją przeczytają i podrzucą jakieś pomysły.
Raszek

Postprzez Budzik » piątek, 3 września 2010, 23:31

cewki/akumulator obejrzyj czy ma odpowiednia ilosc plynu ;]

[ Dodano: 04-09-10, 00:34 ]
to tak na szybko co mi przyszlo do glowy o tak pozniej porze
Budzik

Postprzez WilQW » sobota, 4 września 2010, 06:39

iskra ginie po zasyfieniu świec ??
a jak jest zasyfiona ?? trochę mało konkretów
zawory nie mają nic do tego jak coś to regulacja gaźników, ale zależy co się w końcu dzieje z tymi świecami
pzdr
WilQW

Postprzez guardian_angel » sobota, 4 września 2010, 20:37

Pewnie leje ci jeden gaźnik dlatego kopci świece, albo jet do wymiany albo miesznkę ustawić.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez podgrzewacz » sobota, 13 listopada 2010, 01:02

witam mam problem JAKIE POWINNO BYĆ CISNIENIE POWIETZRA W SPRĘŻYNIE TYLNEJ LICZĄC W BARAH

[ Dodano: 13-11-10, 01:05 ]
KOLEDZY Z KĄD MOŻNA SCIĄGNOĄĆ KSIĄŻKE SERW. DO GSX750F :( :( :( :( :( :( :(
podgrzewacz

Postprzez zolwik » sobota, 13 listopada 2010, 08:53

1) nie krzycz !
2) jest do ściągniecia u nas w dziale , lecz dostęp mają klubowicze :P (jeśli jesteś zainteresowany poczytaj na forum)
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 15 listopada 2010, 11:00

podgrzewacz, a po co ci wiedzieć jakie jest ciśnienie w amorku ? Przecież ciśnienie się zmienia w zależności od sprężenia. Do czego ci to potrzebne ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez kaien » czwartek, 7 kwietnia 2011, 11:06

Mam problem z moim imbrykiem, tj. po jego zakupie chodził ok 2 dni ok. Odpalał, jeździł, a na kolejny dzień kaplica. Próbowałem go odpalić, nawet nie zagadał tylko strzela ogniem w tłumik. Obstawiałem świece ale stanąłem na próbach ich wykręcenia, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jaki potrzebny jest klucz, przypuszczalnie jest od 17 wzwyż ale nie mieszczą się w cylindrze. Może ktoś napisać jaki potrzebuje klucz, i ew. porady jak uruchomić motorek.
kaien

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:12

kaien, posłuchaj ja mam klucz 19 inny 18 więc z tym to Ci nikt nie pomoże. Jak strzela w wydech tzn że zapłon być musi. Może coś z filtrem czy coś spróbuj jeszcze na zapych do ruszyć
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zolwik » czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:44

kaien napisał(a): Obstawiałem świece ale stanąłem na próbach ich wykręcenia, ponieważ nie mam zielonego pojęcia jaki potrzebny jest klucz, przypuszczalnie jest od 17 wzwyż ale nie mieszczą się w cylindrze. Może ktoś napisać jaki potrzebuje klucz, i ew. porady jak uruchomić motorek.

Zwykły klucz czy nasadka nie zmieści się musisz zakupić np. w larsson-ie koszt ok.15zł zawsze się przyda . (jak kupowałem to nie mieli więc dali od jakiejś hundy )
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 7 kwietnia 2011, 14:43

albo szlifierka i to przodu ja zeszlifowałem swój ładnie dookoła na kamieniu szlifierskim i jest cycuś glancuś :P ale to musi być długa nasadka
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez ogórek » czwartek, 7 kwietnia 2011, 16:02

ja kupiłem w larsonie klucz za 14 zł nie polecam lepiej kupić długą nasadkę i ja zeszlifować tak aby weszła w kanał.
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:23

Ja zeszlifowałem równo i jest gitara ale troche się namęczyłem chyba z godzine szlifowałem żeby było równo. Polecam jeszcze mini lampe stroboskopową to nie będzie trza za każdym razem świec wyciągać :P
brodaty_rider

Postprzez kaien » piątek, 8 kwietnia 2011, 18:16

Klucz nabyłem rozmiar 18, po opaleniu świec odpala na strzał.
kaien

Moje problemy po kupnie

Postprzez Bartek Tymoszuk » poniedziałek, 9 maja 2011, 21:10

Witam !

Od piątku mam nowe cacko czyli Czajnik z 93' przejechane 58 tys moje problemy ktore znalazlem na teraz jako w sumie laik motocyklowy

1.Prędkościomierz gdy stoje pokazuje 20 km/h i ogólnie pokazuje prędkośc +20 czyli przy realnym 100/h pokazuje 120/h

2.Wskaźnik poziomu paliwa jest na maksa w lewo i nie drgnie (nie mogłem znaleźć jak to spróbować naprawić

3.te 4 rury które wychodzą z silnika za przednim kołem mają takie pierścienie które je do tego silnika mocują i 2 z tych rur mają te pierścienie zdjęte i poprostu wisza na tych rurach przykręca się je na śruby imbusowe gdzie moge takie śruby dorwać i jakie mają wymiary ?

4.Lata mi rączka sprzęgła a gdy odkręce ten regulator linki to wtedy nie lata ale sprzęgło łapie bardzo późno czy da się coś z tym zrobić ??

Z Góry dzięki jeżeli pisze nie w tym temacie co trzeba prosze moderatora o przeniesienie !

Szerokości !!
Bartek Tymoszuk

Postprzez Budzik » poniedziałek, 9 maja 2011, 21:39

AD 1. ktos musial go rozbierac i zle zlozyc albo cos jest z linka nie tak.
Ad 2. a tego to akurat nie wiem, ale ktos juz poruszal ten temat i chlopaki sobie z tym radzili
AD 3. to sa kolektory te twoje 4 rury:P a sruby to pewnie kupisz w sklepie motocyklowym, albo po prostu wykrec jedna srube z innego kolktora i dokup 4 takie same, a oprocz tych srub pewnie jeszce bedziesz musial dokupic 2 uszcelki miedziane pod kolektory i takie polpiersnienie dopychajce kolektor do cylindra
AD 4. po 2 stronie linki masz 2 regulacje przy silniku, tam mozesz podregulowac, a jak skonczy ci sie regulacja na obu stronach to pewnie juz moze byc po sprezgle
Budzik

Postprzez Bartek Tymoszuk » poniedziałek, 9 maja 2011, 21:53

A czy te mocowania kolektorów wpływają na bezpieczeństwo moje albo silnika ?
Czy ogólnie może to poczekać pare dni jeżdzenia ?
Bartek Tymoszuk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF