Wyciek paliwa

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Wyciek paliwa

Postprzez Nebu » piątek, 27 lipca 2012, 21:07

Witam,

Motocykl: GSX 750F 2002 rok

Przez około miesiąc stał nieodpalany na centralnej , dziś wieczorem postanowiłem go odpalić i zatankować, w zbiorniku było paliwa ok 5 litrów , tak że wskazówka jest już na rezerwie, po odpaleniu okazało się że wycieka mi paliwo. Ciężko mi określić w tym momencie ze względu na brak dobrego oświetlenia skąd może dokładnie pochodzić wyciek . Wygląda na to jakby paliwo wydostawało się przez króćce ssące ale równie dobrze może tylko po nich ściekać. Paliwo wycieka po lewej stronie . Motocykl gdy stał nie było żadnych wycieków ani na zewnątrz ani do oleju dlatego zastanawiam się co mogło spowodować ten wyciek i gdzie mogę szukać miejsca wycieku. Jutro pewnie rozbiorę owiewki żeby go dokładniej obejrzeć , ale może będziecie mieli jakieś pomysły. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Nebu
Nebu

Postprzez pegaz » piątek, 27 lipca 2012, 22:40

Zacznij szukac od kranika i po nitce do klebka. Sprawdz czy Ci sie do oleju nie dostalo paliwo przed odpaleniem.
pegaz

Postprzez Nebu » sobota, 28 lipca 2012, 08:28

Dziękuje za szybką odpowiedź i pomoc, poszedłem za Twoją radą , dziś od samego rana siedziałem i pozdejmowałem owiewki.

Przyczyna wycieku wyszła natychmiast, było to pęknięcie wężyka prowadzącego od kranika do filtra ok 15 mm od karnika..

Pęknięcie było na tyle małe i blisko że skróciłem ten wężyk i założyłem go ponownie, bałem się że coś może teraz być nie na tym miejscu jak trzeba ale posprawdzałem i wygląda na to że te 15 mm mniej nie robi takiego problemu , wężyk jest teraz trochę bardziej naciągnięty.

Jako że moja wiedza techniczna trochę kuleje będę wdzięczny jeśli ktoś oceni tę metodę naprawczą.

Pozdrawiam

Nebu
Nebu

Postprzez Tobo » wtorek, 31 lipca 2012, 10:40

Podepnę się pod temat, potrzebuję oringa do swojego kranika i nigdzie nie moge znalesc zestawu naprawczego, będzie pasowała od imbryka ?
Tobo

Postprzez Budzik » wtorek, 31 lipca 2012, 17:33

Tobo, widze ze jestes z wwa, ja zestaw naprawczy kranika kupowalem w motoszklarni-to jest wylot z wawy na bialystok, w markach (tuz za M1 marki, nie mylic z moto-akcesoria)
a jak chcesz sam oring to szukaj w sklepach z art. gumowymi. np phu kris na plochocinskiej ma sporo oringow. a koszt 1 to 20gr
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Nebu » środa, 1 sierpnia 2012, 16:56

Dokładnie, jak szukasz jedynie orignu to nie ma co całego zestawu naprawczego kupować. Zobacz tylko o jakiej średnicy Ci jest potrzebny.
Nebu

Postprzez bulirambo » środa, 1 sierpnia 2012, 21:12

ludzie.... takie rzeczy pisać na forum. za nie długo będą tematy odkręciła mi się śrubka czy ja dokręcić... albo jakim kluczem...co się tu dzieje na tym forum to jest masakra....
bulirambo

Postprzez pegaz » czwartek, 2 sierpnia 2012, 14:41

bulirambo napisał(a):ludzie.... takie rzeczy pisać na forum. za nie długo będą tematy odkręciła mi się śrubka czy ja dokręcić... albo jakim kluczem...co się tu dzieje na tym forum to jest masakra....

Zawsze mozesz zmienic forum.
pegaz

Postprzez Pitt.Łdz » wtorek, 30 lipca 2013, 19:26

Koledzy i koleżanki,

Wyciek paliwa na odpalonym - pomoc dla Świeżaka!
dzisiaj zrzucając moto z centralki zarzuciło mnie z nim na lewo, nie upadł ale przechyl był dość poważny, jakoś podniosłem do pionu.
Po odpaleniu ledwo trzymał obroty a później gasł. Jednocześnie zauważyłem, że z tej właśnie lewej strony kapie paliwo. Zdjąłem owiewki z obu stron, po lewej na gaźnikach widać mokre.
Przy kraniku sucho jak pieprz na pierwszy rzut oka, dopiero w okolicach gaźników po lewej leci, nie wiem czy cieknie po nich z góry, czy skąd....

Podpowiedzcie co sprawdzić, co ewentualnie jeszcze odkręcić. Baku wolałbym sam nie ruszać....
Dla mnie to pierwszy motocykl dlatego liczę na wyrozumiałość :)
Pitt.Łdz

Postprzez Gof » wtorek, 30 lipca 2013, 19:49

Leci, czy pociekło i już nie leci?

To, że jak moto się położy, to paliwo wycieknie z komór, to normalne, ale potem jak stanie w pionie to komory się napełnią (nie od razu ale po chwili kręcenia - lub po ustawieniu na PRI) i nie powinno lecieć.
Gof

Postprzez Pitt.Łdz » wtorek, 30 lipca 2013, 19:58

Leci tylko na odpalonym silniku, pozycja kranika ON.
Leci to może za duże słowo, kapie.
Jak go gaszę lub sam zgaśnie to ustaje (nie trzyma obrotów)

Spróbować zalać przez PRI i odpalić??

jest szansa, że jak dam na PRI to po prostu zacznie mi lecieć/kapać?? może wtedy zobaczę czy gdzieś wali po wężyku czy coś??
Ostatnio edytowano wtorek, 30 lipca 2013, 20:03 przez Pitt.Łdz, łącznie edytowano 1 raz
Pitt.Łdz

Postprzez Gof » środa, 31 lipca 2013, 08:04

Coś się musiało wypiąć...

Najprawdopodobniej jak dasz na PRI to zacznie kapać.
Gof

Postprzez Pitt.Łdz » środa, 31 lipca 2013, 11:34

A jest szansa, że przy tym przechyle przelało się paliwo i "zawiesiły" mi się pływaki w gaźniku?
Czy jak dam na PRI to jestem w stanie zalać komorę na tyle by pływak odblokować??

Popołudniu siadam do tego, może macie jeszcze jakieś sugestie?
Pitt.Łdz

Postprzez Gof » środa, 31 lipca 2013, 11:39

Możliwe że się zawiesiły i dlatego się przelewa, ale jak już cieknie, to na PRI też będzie ciekło i raczej się nie odblokuje... tak myślę...

Postukaj może w gaźniki.
Gof

Postprzez Pitt.Łdz » środa, 31 lipca 2013, 20:58

Dzisiaj ustaliłem tyle - paliwo cieknie mi jedynie z lewego gaźnika (pierwszego po lewej).
Silnik odpalony, pozycja kranika na ON.

Wygląda na to, że cieknie spod gumy z obejmą metalową od strony siedzenia i leje się na dół po gaźniku kap kap...
Co z takim fantem zrobić? czy jestem w stanie coś sam poradzić??
podpowiedzcie coś zanim mnie oszwabią gdzieś w serwisie, a później się okaże, że to była pierdoła.....

dłubać lubię, może jest jakiś patent na naprawę "zrób to sam"??
Ostatnio edytowano środa, 31 lipca 2013, 20:59 przez Pitt.Łdz, łącznie edytowano 1 raz
Pitt.Łdz

Postprzez lewmichal » czwartek, 1 sierpnia 2013, 07:38

Jeżeli leci również na zgaszonym silniku w pozycji kranika PRI, to gniazdo iglicy przepuszcza (oring albo iglica do wymiany). Jak cieknie tylko na odpalonym, to może masz za wysoki poziom paliwa w gaźniku. Rozbierz, zobaczysz.
Ostatnio edytowano czwartek, 1 sierpnia 2013, 07:38 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Pitt.Łdz » czwartek, 1 sierpnia 2013, 14:35

Cieknie tylko na odpalonym na ON/RES. Na zgaszonym nie leci w ogóle, obojętnie na położenie kranika.
Także czeka mnie trochę dłubania.
Dużo czasu potrzeba na demontaż gaźników?? bak muszę unieść pewnie?
Pitt.Łdz

Postprzez lewmichal » czwartek, 1 sierpnia 2013, 14:39

Jak będziesz robił to po raz pierwszy to trochę zejdzie. Następnym razem, to z zamkniętymi oczami sobie poradzisz. Bak zdejmujesz całkowicie i airboxa, owiewki boczne lekko odchylić.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Pitt.Łdz » czwartek, 1 sierpnia 2013, 14:44

Dzięki za pomoc!
Pitt.Łdz

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF