Problem z odpaleniem

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Problem z odpaleniem

Postprzez riv112 » czwartek, 15 listopada 2012, 14:22

Witam! Mam problem pod tytułem, że gdy próbuje go odpalic on, jakby zarzucal był bliski odpaleniu ale nie jest wstanie. Wskazówka obrotomierza podskakuje ale nie nic poza tym. dopiero gdy pomęcze go przy Prostowniku odpali, bez ssania paliwa nie jest w stanie jechać bo spadaja mu obroty i gaśnie. Czego może to być przyczyna? Złego podpięcia kranika naprzykład bo i nad tym sie zastanawiałem. Stał w garażu około 3 lat i czy rownież jest możliwe, że gażnik jest do regulacji?
Silnik ma bardzo mały przebieg bo około 40 tys. km z roku 1995. Poprostu nawet jak go odpale to przejedzie około 40 km i pada a nastepna próba odpalenia go nie ma sensu bo choćbym próbował wymęcze go na pełnym akumulatorze to i tak nie odpalić. Napewno z elektryką jest wszystko wporządku.
Ostatnio edytowano czwartek, 15 listopada 2012, 14:37 przez riv112, łącznie edytowano 3 razy
riv112

Re: Problem z odpaleniem

Postprzez lewmichal » czwartek, 15 listopada 2012, 14:55

riv112 napisał(a):Stał w garażu około 3 lat i czy rownież jest możliwe, że gażnik jest do regulacji?

Nawet wszystkie 4.
Jeżeli silnik sprawny, to musisz mieć paliwo, powietrze oraz iskrę. Paliwo musi być zmieszane z powietrzem w odpowiednich proporcjach. Czyli sprawdź po kolei układ zapłonowy, paliwowo-powietrzny (przegląd i regulacja gaźników). W tych motocyklach 95% problemów z odpalaniem leży po stronie gaźników. Przeważnie ludzie zapominają o tym, że gaźniki powinno się serwisować i potem są problemy takie jak Ty masz.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez riv112 » czwartek, 15 listopada 2012, 15:25

Prawdopodobnie masz rację ale wiesz... w sumie to wolę się jeszcze upewnić zapomniałem napisać ze filtr powietrza był klejony jako jedyna część bo powiem szczerze mam wrażenie jakby nie dostawał odpowiedniej ilości powietrza. Co rownież jest związane z gażnikiem. Bo jeszcze wcześniej odpalał normalnie.
Ostatnio edytowano czwartek, 15 listopada 2012, 15:27 przez riv112, łącznie edytowano 1 raz
riv112

Postprzez lewmichal » czwartek, 15 listopada 2012, 15:29

W jaki sposób filtr był klejony, bo ciężko mi to zrozumieć? Czy chodzi Ci o to, że jego powierzchnia przez którą przechodzi powietrze została zmniejszona?
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez riv112 » czwartek, 15 listopada 2012, 15:30

Lekko tak, ale naprawdę nieznacznie cosik ze 2 mm.
riv112

Postprzez Tymon » czwartek, 15 listopada 2012, 15:54

Zacznij od przestudiowania regulaminu a na pewno dużo się dowiesz :diabel:
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez riv112 » czwartek, 15 listopada 2012, 15:57

Z przyjemnością:) Z małym faktem... W większości forach jest taki sam. Wole opisać przypadek bo różnie bywa i każdy jest inny, wiesz... Wole żeby ktoś kto się zna się wypowiedział. To nie jest pierwsze;). Nędzne GS-ki też bywaja upierdliwe.
Ostatnio edytowano czwartek, 15 listopada 2012, 16:05 przez riv112, łącznie edytowano 2 razy
riv112

Postprzez Budzik » czwartek, 15 listopada 2012, 18:12

A jak on stal przez te 3 lata, to tetaz dostal nowy akumulator czy jed.nak meczysz go na starym? Jak chodzi tylko na ssaniu nawet po nagrzaniu to gazniki na 100% . Filtr powietrza jakbts wymienil to tez bedzie lepiej bo koszt jest nieduzy a roznica spora. Sprawdz tez przewody WN bo po 3 latach lezenia mogly poparciec i prad skacze tam gdzie chcea nie tam tam gdzie powinien
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » piątek, 4 października 2013, 08:31

Odgrzewam... :) mam problem motor stoi pod blokiem od kiedy w nocy tak spadła temperatura i noce są dość chłodne rano mam problem z odpaleniem podchodzę wrzucam ssanie przy pierwszym dotknięciu rozrusznika odpali i zgaśnie a później muszę go kręcić z 10s żeby odpalił po czym chodzi normalnie. Problem polega na tym, że rano nie zawsze starcza mi aku żeby pokręcić to 10s i muszę gnojka popchnąć XD
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez Abek » piątek, 4 października 2013, 08:40

To masz slaba bateryjke. Nawet bardzo slaba jak nie daje rady 10s krecic. Kiedy aku ladowales albo ile czasu juz jest w moto?
Abek

Postprzez RAV » piątek, 4 października 2013, 12:49

Ostatnio miałem podobnie. Jak moto postało kilka dni, włączyłem ssanie na max. zakręciłem i odpalił, ale jak spróbowałem dodać gazu to zgasł i potem musiałem dłuuugo kręcić by znów zagadał. Moje aku ma 2 lata, ale nigdy z nim problemu nie miałem, nigdy nie musiałem go ładować itp. Od tego czasu nie daję już ssania na max tylko tak do połowy i jakoś daje radę. Co prawda wcześniej na ssaniu trzymałem go maksymalnie 20 sekund teraz nieco dłużej ale nie zdarzyło mi się to powtórnie.
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » piątek, 4 października 2013, 23:06

wiktorszmy@gmail.com, a ostrzeżenie chcesz dostać za zadawanie 2 takich samych pytań w różnych tematach?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » sobota, 5 października 2013, 15:11

ziomek4000 napisał(a):wiktorszmy@gmail.com, a ostrzeżenie chcesz dostać za zadawanie 2 takich samych pytań w różnych tematach?

przepraszam :P ale wyszukałem ten temat przez wyszukiwarkę i później nie mogłem znaleźć już tego tematu a zależało mi na odpowiedzi :P wybacz szefie :D

[ Dodano: 05-10-13, 16:14 ]
Abek napisał(a):To masz slaba bateryjke. Nawet bardzo slaba jak nie daje rady 10s krecic. Kiedy aku ladowales albo ile czasu juz jest w moto?

aku jest walnięty bo odłączyłem od motoru podłączyłem pod prostownik przez kilka sekund ładowało 3 amperami i nagle przestało i pokazuje, że pełny... kupiłem nowy aku zaraz go wrzucam w motor :) sprawdzałem woltomierzem i nie wiem czemu ale ten nowy akumulator 12V po pełnym naładowaniu ma prawie 15 V (odczyt z miernika)
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez paavo91 » sobota, 5 października 2013, 17:27

Jakim prostownikiem ładowałeś ten aku, że 3A pokazało? Powinieneś ograniczyć prąd do 1/10 pojemności bo to też szkodzi.
paavo91

Postprzez woznyman » sobota, 5 października 2013, 20:04

albo użyć automatycznego prostownika z układem dostosowującym ładowanie to stanu aku

można w okolica 250PLN już coś takiego wyjąć dobrej jakości
"Nie wypuszczone bąki przedostają się do głowy i tak powstają posrane pomysły"
woznyman
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » sobota, 5 października 2013, 22:12

lub poczekać aż znowu się w lidlu takie pojawią za miej niż 100zł
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez paavo91 » niedziela, 6 października 2013, 00:38

Kolega wiktor chyba elektronik więc może sobie zmontuje coś takiego nawet taniej ;)
paavo91

Postprzez Gof » niedziela, 6 października 2013, 15:52

Ja ładuję po prostu zasilaczem laboratoryjnym :)
Ostatnio edytowano niedziela, 6 października 2013, 15:53 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez paavo91 » niedziela, 6 października 2013, 15:58

Bardzo dobry pomysł GOF ;) Tylko to jednak droższy sprzęt i nie każdy to posiada.
Jak nie miałem dobrego źródła prądu to brałem potwora do ładowania dużych aku i wpinałem żarówki w szereg aby obniżyć prąd.
paavo91

Postprzez Gof » niedziela, 6 października 2013, 16:45

No żarówka też dobry pomysł. I zgaśnie jak się już naładuje...
Gof

Następna strona

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF