GAŹNIKI - SYNCHRONIZACJA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez pegaz » piątek, 1 kwietnia 2011, 10:41

Sa specjalne gietkie przedluzki do regulacji skladu. Ciezko Ci bedzie bawic sie regulacja sciagajac za kazdym razem sciagajac gazniki.

przedluzka
Ostatnio edytowano piątek, 1 kwietnia 2011, 10:42 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez guardian_angel » piątek, 1 kwietnia 2011, 10:51

Jak masz 20-sto centymetrowe giętkie palce to nie musisz :mrgreen:
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Alpha » piątek, 1 kwietnia 2011, 20:11

Albo śrubokręt kątowy .
Alpha

Postprzez Budzik » piątek, 1 kwietnia 2011, 22:02

srubokret katowy lepszy, bo te przedluzki giete sa takie ze niekoniecznie pol obrotu srukokretu = pol oborotu bitu :P
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez brodaty_rider » sobota, 2 kwietnia 2011, 12:24

:diabel: mam profesjonalny zestaw honnitona :D tam mam i gięte i kątowy :D może mi ktoś wysłać foto która to dokładnie jest
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez gooxes » sobota, 2 kwietnia 2011, 17:33

wpisz sobie w google ,,śrubokręt kątowy" :P
gooxes

Postprzez plaski » niedziela, 3 kwietnia 2011, 19:34

brodaty_rider napisał(a)::diabel: mam profesjonalny zestaw honnitona :D tam mam i gięte i kątowy :D może mi ktoś wysłać foto która to dokładnie jest

Ta giętka przedłużka z zestawu honitona to na wiele Ci się nie zda przy gaźnikach, chyba że w imbryku jest lepszy dostęp niż w jajku
plaski

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 3 kwietnia 2011, 20:40

Mam kątowy śrubokręt. A chodziło mi o foto tych śrub :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez alox » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 22:40

Witam,
czy wykręcajac śrubę od składu mieszanki wzbogacamy ja czy robimy uboższą?2,5 obrotu od zakręconej dyszy będzie ok?jakie są objawy za bogatej mieszanki?czy może ciężko moto palić na ciepłym silniku?

Alox
alox

Postprzez lewmichal » wtorek, 5 kwietnia 2011, 07:35

Spróbuj ustawić na początku na każdym gaźniku śrubę wykręconą o bodajże 1,5 obrotu (mogę się mylić - nie pamiętam z Haynesa). Następnie ustaw obroty nominalne śrubą od wolnych obrotów i wykręcając śrubę mieszanki z pierwszego gaźnika spróbuj uzyskać jak największe obroty silnika. Gdy to ustawisz, znowu zmniejsz obroty do nominalnych za pomocą śruby wolnych obrotów. I dalej jedziesz tak samo z kolejnymi gaźnikami. Rób to na rozgrzanym silniku.

brodaty_rider - gdzie dostałeś śrubokręt kątowy?
Śruby do składu mieszanki znajdują sie od spodu gaźników (dostęp od dołu, bo od boku to te do spuszczania paliwa)
Ostatnio edytowano wtorek, 5 kwietnia 2011, 07:36 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez brodaty_rider » wtorek, 5 kwietnia 2011, 07:39

lewmichal, powiem Ci szczerze że nie wiem bo mój brat to kupował mam ogólnie wszystkie narzędzia by rozłożyć na czynniki pierwsze wszystkie motocykle i samochody (bo już samochody trzy rozłożyłem) ale chyba na giełdzie u mnie kupił to wszystko dał chyba ponad 300 za cały zestaw honnitona i tam już to było
brodaty_rider

Postprzez lewmichal » wtorek, 5 kwietnia 2011, 09:56

A to dziwne, bo też mam Honitona i nie ma tam śrubokręta kątowego. Może chodzi Ci o przegub kardana? Jak dasz radę, to pokaż fotkę zestawu najlepiej.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez alox » środa, 6 kwietnia 2011, 13:39

A czy objawem za bogatej mieszanki mogą być trudności z zapaleniem silnika gdy jest gorący?
alox

Postprzez brodaty_rider » środa, 6 kwietnia 2011, 16:13

alox, wydaje mi się że tak bo zalewa

[ Dodano: 06-04-11, 17:14 ]
lewmichal, zrobię fote jak tylko wujek skończy samochód i już będę mógł wszystko skompletować bo jak na razie durnego klucza 10mm nie mogę znaleźć :/

Ja np w zestawie nie mam przejściówki z dużej grzechoty na małą nasade a mój kolega ma
Ostatnio edytowano środa, 6 kwietnia 2011, 16:15 przez brodaty_rider, łącznie edytowano 1 raz
brodaty_rider

Postprzez guardian_angel » środa, 6 kwietnia 2011, 16:23

brodaty_rider, kur.... czy to jest temat o kluczach. usuń te offtopy.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez gooxes » środa, 6 kwietnia 2011, 18:00

alox napisał(a):Witam,
czy wykręcajac śrubę od składu mieszanki wzbogacamy ja czy robimy uboższą?2,5 obrotu od zakręconej dyszy będzie ok?jakie są objawy za bogatej mieszanki?czy może ciężko moto palić na ciepłym silniku?

Alox

wykręcając wzbogacasz mieszankę
po każdej regulacji składu mieszanki robiłem synchro przy pomocy waku
sprawdź kolor elektrod świec po przejażdżce motocyklem
czarne/okopcone za bogata mieszanka
rude ok
białe za uboga
gooxes

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 7 kwietnia 2011, 08:28

Kur.. to ja mam problem bo świece mam czarne a jak puszcze manete to objawy za ubogiej wali w wydech powiem że to nawet fajne ale chyba szkodzi silnikowi. Mam rację??
brodaty_rider

Postprzez gooxes » czwartek, 7 kwietnia 2011, 10:35

za uboga mieszanka skutkuje wyższą temp. spalania
przejedź motocyklem parenaście km, zgaś, wykręć świece i sprawdź kolor
niektórzy sprawdzają kolor po zgaszeniu motocykla który pochodził parę minut na ssaniu, myśląc że skoro się zagrzał to będzie ok, a w tedy elektrody będą okopcone z powodu wzbogaconej mieszanki ssaniem.
gooxes

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 7 kwietnia 2011, 10:54

To zaraz będę leciał więc jak wrócę to to zrobię dzięki za odp :P

[ Dodano: 08-04-11, 22:16 ]
Panie i panowie pojawił się nie za ciekawy problem :( mianowicie chciałem ustawić mieszankę spoko wyjąłem gaźniki żeby ustawić po 1.5 obrotu na kazdym połozyłem je bokiem żeby było mi wygodniej no i odpaliłem sobie ustawiałem ustawiałem a on dalej nic nie chce schodzić z obrotów schodzi do 2.500 a później w bardzo wolnym tempie do oczekiwanych 1300 :( nie wiem co jest te śruby od regulacji wykręciłem już z 3 obroty a on dalej swoje i ni w grzyba nie chce chodzić normalnie :(. Prosiłbym o pomoc bo już spędziłem kilka godzin nad tym prawię się udusiłem bo mi wiatr drzwi zamknął a nie zauważyłem już nie wiem co robić :(. Pomocy. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje i zależy mi na szybkiej odp. bo motocykl to mój jedyny środek transportu
brodaty_rider

Postprzez pegaz » piątek, 8 kwietnia 2011, 21:43

brodaty_rider napisał(a):To zaraz będę leciał więc jak wrócę to to zrobię dzięki za odp :P

[ Dodano: 08-04-11, 22:16 ]
Panie i panowie pojawił się nie za ciekawy problem :( mianowicie chciałem ustawić mieszankę spoko wyjąłem gaźniki żeby ustawić po 1.5 obrotu na kazdym połozyłem je bokiem żeby było mi wygodniej no i odpaliłem sobie ustawiałem ustawiałem a on dalej nic nie chce schodzić z obrotów schodzi do 2.500 a później w bardzo wolnym tempie do oczekiwanych 1300 :( nie wiem co jest te śruby od regulacji wykręciłem już z 3 obroty a on dalej swoje i ni w grzyba nie chce chodzić normalnie :(. Prosiłbym o pomoc bo już spędziłem kilka godzin nad tym prawię się udusiłem bo mi wiatr drzwi zamknął a nie zauważyłem już nie wiem co robić :(. Pomocy. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje i zależy mi na szybkiej odp. bo motocykl to mój jedyny środek transportu

Cos namieszales. Wykrec wszystkie sruby skladu mieszanki, tak jak pisze serwisowka. A ssanie przypadkiem Ci sie nie wlaczylo? Regulacja wolnynych obrotow? Podlacz wakumetry i sprawdz synchronizacje gaznikow.
pegaz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK