paliwo w oleju

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez suchy » sobota, 4 stycznia 2014, 14:09

Opini złych o nim nie słyszałem więc mam nadzieję że nie oszuka ;) mówił że w środe da znać co tam się stało więc podziele się z wami informacjami ;)

[ Dodano: 04-01-14, 19:00 ]
Stało się to przez kompresje na 4 5 5 9 bar od lewej strony. Jest taka możliwość że paliwo się przelewało do silnika zamiast się spalać?
suchy

Postprzez Miksol » środa, 15 stycznia 2014, 08:51

Ostatnie słowo odnośnie PRI!!!!

link - instrukcja gsx600f

strona 17

cytuje:
"UWAGA: Jeżeli kranik paliwa pozostawimy w pozycji "PRI", to paliwo może przelać się niekontrolowanie do cylindrów. Może to wywołać znaczne uszkodzenia mechaniczne po uruchomieniu silnika."

Akapit wcześniej opisane jest, aby z pri korzystać po dłuższym postaju i zaraz po odpaleniu ustawić normalnie ON/RES.

Membrana kranika działa pulsowo, aby napełnić gaźniki musieli byśmy się sporo nakręcić, po to jest pri.... Abu ułatwić rozruch
Ostatnio edytowano środa, 15 stycznia 2014, 08:52 przez Miksol, łącznie edytowano 1 raz
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez epic71 » czwartek, 6 marca 2014, 02:18

Na 99% zaworki w gaźnikach, też miałem taki numer... Na szczęście koszt zaworków to jakieś 40 zł komplet :-)
epic71

Postprzez Gof » czwartek, 6 marca 2014, 15:15

suchy napisał(a):Stało się to przez kompresje na 4 5 5 9 bar od lewej strony. Jest taka możliwość że paliwo się przelewało do silnika zamiast się spalać?

Jeśli nieszczelność jest na pierścieniach a nie na zaworach to stawiałbym że tak. Ten silnik w ogóle Ci normalnie chodzi przy takiej kompresji?
Gof

Re: paliwo w oleju

Postprzez fresh-1980 » niedziela, 3 maja 2015, 17:38

Witam.
Ja również mam paliwo w oleju.
Zastanawiam się czy przyczyną mogą być membrany w gazniku.Nie są dziurawe ale w kiepskim stanie.
Motocykl traci moc ogólnie.Raz idzie raz nie. A do silnika poszło paliwo.
Czy to moze być przez membrany w kiepskim stanie????
fresh-1980

Postprzez lewmichal » niedziela, 3 maja 2015, 18:45

Nie. Membrany nie mają nic do paliwa, gdy silnik nie pracuje. Masz nieszczelne zaworki iglicowe lub oringi na gniazdach w komorach pływakowych.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez fresh-1980 » poniedziałek, 4 maja 2015, 10:54

do /lewmichał/--- dzięki za tak szybką odpowiedz. Wszystko zaczęło się dziać po czyszczeniu gazników.To Fakt.
Nie wiem tylko czy paliwo dostało się do oleju na postoju czy raczej podczas jazdy.
Miałem awarię w tamtym tygodniu. 70 km jechałem na trzech gaznikach.
Wywaliło mi dyszę wolnych obrotów ale to mój błąd.
Zamontowałem nową dyszę i wszystko złozyłem.
Wczoraj bylem się przejechać.Zanim jednak wyjechałem zauważyłem ze poziom oleju jest ponad max.
Podczas jazdy jajo raz szło dobrze a czasem jakby na trzech garach.
Wiem też ze moje membrany nie są najciekawsze i dlatego pytam się Was czy to nie od tego.
Co do zaworków iglicowych to co myslisz------zawiesiły się podczas obracania gazników????
fresh-1980

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 4 maja 2015, 12:22

fresh-1980 napisał(a):Nie wiem tylko czy paliwo dostało się do oleju na postoju czy raczej podczas jazdy.

Podczas jazdy nie ma jak, bo nawet jeśli nie ma zapłonu na którymś cylindrze, to tłok wypycha niespaloną mieszankę do wydechu. Mogło się przelać tylko na postoju.

fresh-1980 napisał(a):Co do zaworków iglicowych to co myslisz------zawiesiły się podczas obracania gazników????

Nie. Masz nieszczelność spowodowaną zużyciem zaworków iglicowych lub oring uszczelniający się uszkodził podczas rozbierania gaźników i nie trzyma szczelności.
Ostatecznie może być jeszcze dziurawy pływak, który nie domyka dopływu paliwa. Ale to byś zauważył, gdy je rozbierałeś.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez fresh-1980 » poniedziałek, 4 maja 2015, 22:00

Dzięki za odpowiedz.Pozdro
fresh-1980

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK