ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Budzik » wtorek, 27 listopada 2012, 16:32

kebs, luz zaworowy, no bo co tam jest jeszce do ustawiania :D
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez kebs » wtorek, 27 listopada 2012, 23:07

Powoli dochodzimy do sedna :brawo:

A jaki? Wydawało mi sie że różne roczniki - różne luziki. A jaki ja rocznik mam, to ja nieeee wiem.
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez KR-Ociec » środa, 28 listopada 2012, 08:16

kebs, - skorzystaj z porównania - np.: na stronie:

- http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/motod ... 600-f.html

i dorównaj do różnych roczników; praktycznie po uśrednieniu niczym się nie różnią :)
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez Budzik » środa, 28 listopada 2012, 10:13

dla 600 imbrykow jest jeden. inny luz masz na dolotowych inny na wydechowych. jak bediesz mial sciagnieta pokrywe klawiatury to mozesz zobaczyc luz lancucha rozrzadu
Budzik

Postprzez KR-Ociec » środa, 28 listopada 2012, 10:38

Budzik napisał(a):inny luz masz na dolotowych inny na wydechowych

Święta racja ! Pisząc "po uśrednieniu" zapomniałem dodać TEN SZCZEGÓŁ !!! :mrgreen: :mrgreen:
KR-Ociec

Postprzez blue angel » środa, 28 listopada 2012, 11:07

No wiedziałem normalnie WIEDZIAŁEM, że coś pójdzie nie tak. Jak pomyślałem wcześniej tak zrobiłem wziąłem się za ustawianie luzu na zaworach. Motorek przygotowany

Obrazek

Piwo przyjęte do żołądka żeby nabrać "dystansu" do mogących wystąpić problemów i do roboty. Po kolei każdą czynność opisuję w zeszycie żeby łatwiej wiedzieć co zrobić po kolei przy składaniu. Idzie jak z płatka. Choć nie bez problemów w instrukcji na necie napisano ?odczep linki gazu? ale jak co ja mam palce z gumy i bez kości. No nie da się nie da się i koniec. Musiałem wyjąć gaźniki choć tak nie chciałem ich ruszać. Trudno wyszły ?

Obrazek

Dalej to już chyba z górki taaaaa akurat. Połowa śrub to chyba specjalnie na super glu przyklejone tak się bydlęta trzymały ale co tam jakoś dałem radę choć klucze mega jakości poniżej targowiska na Turzynie nie pomagały wcale. Uffff ok. mam cię znaczy pokrywę i teraz tylko 14 sztuk śrub no i co ?? no zgadnijcie ?.. tak 13 odkręconych ale jedna no w takim miejscu że no nie da się ni jak podejść i próbuję, próbuję a to taki imbus (może za 1,3 zł ) a to inny (chyba za 2 zł) i no (#$%#@ ocenzurowano @#$%#) nic. Znaczy poszło całe oczko w śrubie okrągłe tak wyślizgały te cholery i co teraz. Odkręcam chłodnice oleju i dostęp co niego lepszy ale to już i tak po ptakach.

Obrazek

Nic nie działa żaden super szlak by je trafił imbus (już spakowane i gotowe do wyrzucenia). Chwila wytchnienia i decyzja usuwam śrubę siłą, biegiem do sąsiada i wracam uchachany z nową zabawką

Obrazek

Trochę zabawy i jest otwór nie do końca estetyczny ale jest w takim miejscu że konia z rzędem temu co to później będzie oglądał.

Obrazek

"Za pokrywę chwyć i do góry" piszą robię i mało w spodnie nie zrobię z wysiłku i nic. Tak idealnie się połączyła śruba (to co z niej zostało) z pokrywą że ni cholerki nie ruszy się. Próbowałem wszystkich pomysłów jakie mnie nachodziły i wszystkie nie wiedzieć czemu nie przyniosły rady. Ale cały czas gdzieś z tyłu głowy słyszę ?weź śrubokręt i podważ pokrywę, weź śrubokręt i podważ pokrywę, weź śrubokręt i podważ pokrywę? i tak cały czas. Złapałem za śrubokręt podszedłem do motocykla jak się złapałem za motor i ? :D ostatkiem sił zdrowego rozsądku ponownie zajrzałem w instrukcję z netu a tam dużymi literami NIE UŻYWAJ DO TEGO ŚRUBOKRĘTA BO USZKODZISZ POKRYWĘ. Hmmm trudno odstąpiłem od z góry powziętego zamiaru i powróciłem na łono bezsilności. Ostatkiem sił i przez łzy bzsilności zalałem śrubę (resztki) WD-40 i pozostawiłem na całą noc i dziś popołudniu wezmę się ponownie za konflikt pomiędzy mną a śrubą. Jak mi poszło to dam Wam znać. Na razie motorek wygląda tak

Obrazek

Wnioski
- poszukuję śruby do pokrywy zaworów

Obrazek

- rozpoczynam poszukiwania imbusów dobrej jakości
- mam wyjęte gaźniki więc choć z zewnątrz je oczyszczę (może zdejmę pokrywę pływaków bo na reszcie się nie znam)
Ostatnio edytowano środa, 28 listopada 2012, 11:10 przez blue angel, łącznie edytowano 1 raz
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez lewmichal » środa, 28 listopada 2012, 11:28

Weź młotek i opukaj przez kawałek drewnianego klocka pokrywę dookoła. Powinna puścić.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez blue angel » środa, 28 listopada 2012, 11:39

No własnie wczoraj młotkologie wykładałem dokoła pokrywy i wszędzie puściła oprócz tego jednego miejsca ale liczę że WD-40 coś spenetruje i puści :)
blue angel

Postprzez kebs » środa, 28 listopada 2012, 12:38

Tez miałem ten problem. Dwie śruby zmasakrowałem przy tym w tamtym roku.

Po fakcie, ale na przyszlosc moze Ci sie przyda, mogłeś zamiast scierania tej sruby, wziasc mlotek, dłutko, w rant tej sruby i bic w nia w strone odkrecania.

Ja tak te 2 sruby wlasnie odkreciłem plus jedna nakretke mocowania zębatki tylnej.

Musisz pisać po dilerach z allegro. Ja komplet za 30 zł kupiłem.

Luz łancuszka rozrzadu rozumiem sprawdzac, naciągając go w góre? I mierzyć tak ten luuz.
Ostatnio edytowano środa, 28 listopada 2012, 12:43 przez kebs, łącznie edytowano 1 raz
kebs

Postprzez SZAKAL LBN » środa, 28 listopada 2012, 13:20

Mam pytanie ile motocykl ma przebiegu że te śruby takie zardzewiałe i tak ciężko się odkręcają ?
Pozdrawiam
SZAKAL LBN

Postprzez plaski » środa, 28 listopada 2012, 14:13

Kebs dobrze prawi. To jest najlepszy i najszybszy sposób na takie śruby. Po takiej operacji nawet jest czasami możliwe ponowne zakręcenie tej śruby porządnym kluczem w bardziej dostępnym miejscu (ja zamieniłem przednią z tylną i wszystko ładnie trzyma).
Pokrywa nie powinna schodzić tak cieżko. Sprawdź czy wszystko odkręciłeś:
- 2 takie co pokazałeś na fotach z przodu i z tyłu
- 4 śruby na zwykły klucz blisko fajek od świec (chyba 10 lub 12), nie zapomnij dokręcić, chyba że chcesz wiedzieć dlaczego to ważne
- 8 śrub na imbus (4 z przodu i 4 tyłu)
- i jeszcze przewody olejowe są przykręcone do pokrywy i bloku silnika jeśli dobrze pamiętam
Ostatnio edytowano środa, 28 listopada 2012, 14:14 przez plaski, łącznie edytowano 1 raz
plaski

Postprzez ZiGi » środa, 28 listopada 2012, 16:57

blue angel napisał(a):- rozpoczynam poszukiwania imbusów dobrej jakości

Ja mam taki zestaw NEO TOOLS 08-635
Obrazek

Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły
Ostatnio edytowano czwartek, 29 listopada 2012, 10:32 przez ZiGi, łącznie edytowano 1 raz
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez kebs » środa, 28 listopada 2012, 23:39

Też mam dobre klucze, ale w rękach szaleńca stają sie dużo bardziej niebezpieczne, niz te 'bazarowe'

Gdyby kolega miał kiepskie klucze, pozrywał by klucze a nie śruby.
Te z pokrywy w sumie jak dla mnie nie wyglądają na zbyt twarde.

U siebie właśnie po odkreceniu zauważyłem na gwintach klej, do właśnie gwintów. I jakieś ch** wie co, brud itd.

Nie wiem kto to przykręcał...
kebs

Postprzez blue angel » czwartek, 29 listopada 2012, 12:34

Motorek jest z 2002 roku ale niestety z Anglii i to widać w wielu miejscach
Młotek i dłutko hmmm no widzicie zapomniałem o tym. Czasami najprostsze rozwiązanie jest najtrudniej dostrzec :)
Klucze zniszczyły się także w czasie tej operacji i to one były przyczyną uszkodzenia łba śruby.
Opowiem jednak jak mi dalej poszło:
śruba namoczona WD-40 nie bez oporów ale puściła pokrywę i ukazały się zawory
Obrazek
Jak się okazało na dwóch cylindrach wymagały delikatnej korekty dwa były OK. No ale ja przez cztery lata tam nie zaglądałem więc mam choć teraz czyste sumienie, że sprawdzone.
Niestety to co zostało ze śruby w głowicy nie chciało współpracować i nie zamierzało łatwo wyjść przygotowałem kilka instrumentów (jak u dentysty :D )
Obrazek
I trzy godziny „rozmawiałem” ze śrubą w końcu ją przekonałem ;) ale łatwo nie było i oto ona
Obrazek
Teraz tylko poczekam na załatwienie nowej śruby i mogę zacząć składanie. W międzyczasie korzystając z wyjętych gaźników nie mogłem się oprzeć, żeby je choć trochę wyczyścić z zewnątrz i po zabezpieczeniu wlotów
Obrazek
Potraktowałem środkiem i wymyłem. Teraz się suszą. Odkręciłem też pokrywę pływaków żeby zobaczyć co tam się skrywa ale było czyściutko więc dalej nie grzebałem. I nie rozkręcałem. Po założeniu zrobię synchro i zobaczę co mi wyszło z tej roboty.
blue angel

Postprzez SZAKAL LBN » czwartek, 29 listopada 2012, 12:37

dobra robota :)
SZAKAL LBN

Postprzez KR-Ociec » czwartek, 29 listopada 2012, 15:52

blue angel, -mam do Ciebie prośbę - skoro masz wsio na wierchu :)
- czy mógłbyć odkręcić jedno z górnych pocowań wałka rozrządu ? tą alum. "półpanewkę" :)
Dlaczego?
Zobacz, jak ona wygląda od wewnątrz? Czy tak, jak panewka zatartego silnika czy jest nieskazitelnie czysta ?
Dzięki.
KR-Ociec

Postprzez Budzik » czwartek, 29 listopada 2012, 16:25

blue angel, wd40 nie jest do odrdzewiania, to jest bardzije jako smar, a nie penetrator. pewnei dlatego ta sruba ci nie chciala odpuscic
Budzik

Postprzez blue angel » czwartek, 29 listopada 2012, 17:24

KR-Ociec napisał(a):blue angel, panewka zatartego silnika czy jest nieskazitelnie czysta ?
Dzięki.

kurcze nigdy nie widziałem panewki zatartego silnika więc raczej nie wiem czego szukać :) a czemus konkretnemu to ma służyć ?? coś trzeba w ten sposób sprawdzić ?? pytam bo się na tym nie znam.

Budzik
No widzisz i znowu coś nowego się dowiedziałem. Ponieważ miałem dość prosty dostęp do WD-40 mam baniaczek 5 litrów :D to nie szukałem niczego innego ale faktycznie popatrzę w sklepach bo pewno masz rację.
blue angel

Postprzez KR-Ociec » czwartek, 29 listopada 2012, 21:49

blue angel, - konkretnie to owa panew nie była czysta jak lusterko => miała miejscowe "przebarwienie" . Podejrzewam, że na innych panewkach też takie cuda będą, ale czy tylko u mnie ?
KR-Ociec

Postprzez blue angel » piątek, 30 listopada 2012, 08:55

OK nie ma sprawy a czy przy ich wykręcaniu na coś musze uważać ?? nigdy ich nie ruszałem więc pytam się wyprzedzająco.
blue angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK