ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez KR-Ociec » piątek, 30 listopada 2012, 09:59

Pamiętaj aby nie pomylić która śrubka - gdzie ma być i przy odkręcaniu opukuj delikatnie gumowym/drewnianym młoteczkiem i ciąg do góry bez podważania od spodu. Ciasno ale zejdzie.
Nie "drzyj na siłę" bo uwalisz ręką w ... cóś-tam :D
Pod panewką są dwie tulejki ustalające w gniazdach śrub - nie pogub ich.
I tyle :)
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez blue angel » środa, 5 grudnia 2012, 11:54

KR-Ociec napisał(a):czy mógłbyć odkręcić jedno z górnych pocowań wałka rozrządu ? tą alum. "półpanewkę" :)
Dlaczego?
Zobacz, jak ona wygląda od wewnątrz? Czy tak, jak panewka zatartego silnika czy jest nieskazitelnie czysta ?

Nie powiedziałbym że nieskazitelnie ;) ale nie ma żadnych widocznych przebarwień. jest czysta i świecąca. Nie wiem czy to dobrze ale taka jest.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez KR-Ociec » środa, 5 grudnia 2012, 13:16

Wielkie DZIĘKI blue angel, :D
KR-Ociec

Postprzez ziomek4000 » poniedziałek, 24 grudnia 2012, 16:04

ja dziś pomierzyłem wszystkie luzy. no i wszystkie mieszczą się w granicach tolerancji podanej w serwisówce. jednak dla pewności i tak w czwartek wrzucam silnik do samochodu i jadę do zaprzyjaźnionego warsztatu żeby rzucili fachowym okiem na wszystko.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez blue angel » piątek, 28 grudnia 2012, 16:42

słuchajcie mam do was pytanie. Jak widzieliście zdjąłem pokrywę zaworów. Czas już by zacząć ją skręcać i tu pojawił się problem :) jak zwykle zresztą gdzieś taki siedzi i czeka. Chodzi o dokręcanie śrub na pokrywie muszą być dokręcone odpowiednim momentem wyczytałem na forum, że 14 i 20 Nm OK niestety nie mam klucza i pomimo poszukiwań nikt z moich znajomych nie ma tak małego klucza. Wszyscy mają takie, których skala zaczyna się od 20 - 28 Nm. decyzja zapadła kupuję swój może kiedyś się przyda tylko, jaki kupić nie mam dostępu do żadnej dokumentacji technicznej i nie bardzo wiem zresztą gdzie czegoś takiego szukać. Dlatego mam pytanie jakie momenty będą mi potrzebne przy motocyklu czy zakres od 13 do 108 Nm wystarczy czy potrzebne są większe (mniejsze) ????
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez ziomek4000 » piątek, 28 grudnia 2012, 17:51

do większości rzeczy robionych przy moto klucz z takimi momentami ci wystarczy. kupisz na allegro za w miarę dobre pieniądze klucz który wystarczy do twoich zastosowań. a jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat narzędzi jakie są potrzebne przy moto to jeśli nie ma odpowiedniego tematu na forum to załóż i tam zadawaj pytania o narzędzia.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 24 stycznia 2013, 15:40

przejrzałem cały temat ale nie znalazłem więc pytam.

jutro będę wymieniał łańcuszek rozrządu. moja pytanie to jak mają być ustawione znaki na wałkach żeby to wszystko do siebie pasowało?
ziomek4000

Postprzez KR-Ociec » piątek, 25 stycznia 2013, 00:28

ziomek4000, - zalukaj do moich odpowiedzi tu:
- http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=2911&pos ... c&start=20
i porad chłopaków.
Powodzenia :)
KR-Ociec

Postprzez ziomek4000 » piątek, 25 stycznia 2013, 01:30

czyli tylko te wcięcia na końcach wałków? myślałem że jeszcze coś na zębatkach ma do siebie pasować.
ziomek4000

Postprzez olszuwy » piątek, 25 stycznia 2013, 02:16

wał musi jeszcze pasować są cechy na regulatorze
olszuwy

Postprzez ziomek4000 » piątek, 25 stycznia 2013, 09:17

nie rozpisałeś się zbytnio i tym samym niewiele zrozumiałem. jakieś fotki mile widziane. znalazłem w serwisówce coś takiego:
Obrazek Obrazek

za niecałe 2h idę wymieniać więc szybka odpowiedź mile widziana :)
ziomek4000

Postprzez wasil90 » piątek, 25 stycznia 2013, 18:01

ja jak rozbierałem rozrząd to policzyłem piny dokładnie tak jak na tych schematach w dwóch pozycjach położenia wału, pamiętaj przed odpaleniem,

kluczem przekręć kilka razy wał jak nie będzie oporu to można palić.
wasil90

Postprzez ziomek4000 » piątek, 25 stycznia 2013, 20:49

dziś wymieniony łańcuszek. stary od nowego dłuższy o trochę ponad 1cm przy tej samej liczbie pinów. niestety nie udało nam się spiąć ponieważ otwory w spince były za małe i bolce nie wchodziły, a na warsztacie nie mieliśmy akurat dobrych pilników żeby to rozpiłować. w domu troszkę zeszlifowałem i w poniedziałek spinamy łańcuszek :)
ziomek4000

Postprzez rumcajs » niedziela, 7 lipca 2013, 22:28

Pojawił mi się metaliczny dźwięk u góry silnika, domyślam się, że to łańcuszek rozrządu - jak myślicie ile kilometrów mogę tak zrobić bo kompletnie nie mam teraz kasy, a jeździć trzeba :)
<u>Do zobaczenia na trasie LWG </u>
rumcajs
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Alpha » poniedziałek, 8 lipca 2013, 18:28

Możesz sprawdzić na jakim ząbku jest napinacz . Jeśli masz kilka w rezerwie , to możliwe ze sprężyna jest za krótka , zwykła podkładka lub dwie, powinny uciszyć łańcuszek .
Alpha

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 15 lipca 2013, 22:36

ziomek4000 napisał(a):dziś wymieniony łańcuszek. stary od nowego dłuższy o trochę ponad 1cm przy tej samej liczbie pinów

Ziomek, pamiętasz ile miałeś jeszcze ząbków na napinaczu przy tak rozciągniętym łańcuszku? U mnie pojawiło się lekkie rzężenie na zimnym. Podejrzewam łańcuszek. U mnie napinacz ma niby jeszcze 6 ząbków zapasu z około 20. Ale przy tak wysuniętym napinaczu może sprężyna już nie ma takiej siły docisku. Pokrywy jeszcze nie zdejmowałem, więc nie miałem jak zmierzyć łańcuszka.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 lipca 2013, 22:39 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 16 lipca 2013, 15:37

nie pamiętam ile wystawało. ale na zimnym też miałem rzężenie więc skoro też masz to prawie pewne że łańcuszek do wymiany.
ziomek4000

Postprzez paavo91 » wtorek, 16 lipca 2013, 17:22

Panowie mam pytanie. Kupiłem moto na wiosnę, poprzedni właściciel akurat nie wie kiedy coś było robione. Moto chodzi OK, dobrze odpala, nie kicha i nie spala za dużo paliwa.
Pytanie brzmi: Czy wziąć się za zawory w sezonie? Wiem, że luz się chyba sprawdza co 12k , nie wiadomo kiedy był ostatnio robiony, więc czy pojeździć spokojnie do jesieni i zrobić to na następny sezon czy może bezzwłocznie muszę tam zajrzeć?

Jeśli już trzeba się wziąć za zawory, jak tam jest z wyciąganiem płytek? Bo w GS można było wepchnąć szklankę i płytkę złapać a tutaj? Trzeba zdejmować wałki i potem zestawiać rozrząd? :(
paavo91

Postprzez lewmichal » wtorek, 16 lipca 2013, 22:17

ziomek4000 napisał(a):nie pamiętam ile wystawało. ale na zimnym też miałem rzężenie więc skoro też masz to prawie pewne że łańcuszek do wymiany.

Dzisiaj pojezdzilem po wyjęciu i włożeniu napinacza na nowo dociągnietego i rzężenia nie ma. Albo miałem jakieś złudzenie z tym wcześniej. Niby przebieg dopiero 28000 km, więc na łańcuszek jeszcze teoretycznie za wcześnie. Wyjaśni się jak zdejmę pokrywę i zmierzę.

[ Dodano: 16-07-13, 23:20 ]
paavo91 napisał(a):Pytanie brzmi: Czy wziąć się za zawory w sezonie? Wiem, że luz się chyba sprawdza co 12k , nie wiadomo kiedy był ostatnio robiony, więc czy pojeździć spokojnie do jesieni i zrobić to na następny sezon czy może bezzwłocznie muszę tam zajrzeć?

Jak nie słychać zaworów to dojezdzij do końca sezonu. Zależy jeszcze jaki przebieg masz na myśli.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez paavo91 » środa, 17 lipca 2013, 12:26

W zasadzie to nie umiem tego określić czy słychać czy nie, byłem w serwisie i gość powiedział, że tak ma chodzić, żadnych niepokojących odgłosów nie ma. Do końca sezonu raczej nie zrobię więcej niż 2500 km jeśli pogoda w ogóle pozwoli.
paavo91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK