ZAWORY, WAŁKI, ŁAŃCUSZEK ROZRZĄDU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez manta19 » niedziela, 18 sierpnia 2013, 23:11

A ja mam pytanie do Was wszyscy piszą o synchronizacji gaźników szukałem w necie i szukajce ale nie znalazłem jak samemu mając zestaw wakuometrów to zrobić czy jest jakiś manual??Jakie powinny być wartości w czasie ustawiania wie ktoś??Pozdrawiam

[ Dodano: 19-08-13, 00:38 ]
Chciałbym zapytać czy jest tu jakiś meches znający sie na tym sprzęcie mam kilka pytań ale tematu zakładać żadnego nie będe bo mi je tu zamykają!!!!!!!!!!!!!!Wole napisać na PW gdyby co proszę pisać pozdrawiam

[ Dodano: 19-08-13, 00:42 ]
Witam.Wczoraj nabyłem moto GSX750F z 1989 a że lubie dłubać to z Bratem sprawdziliśmy luzy zaworowe wsio ok a potem napinacz rozrządu.Zdjeliśmy gaźniki i airbox odkręciliśmy centralną srube tą ze sprężyną potem 2 mniejsze i wyciągnelismy dziada :P .W KTM-ie 520 którego miałem liczyło sie kliki podczas wyciągania go z obudowy (tak jak by miał pchać na ślizg i napinać) tu było 12 kliknięć i teraz pytanie czy to znaczy że jest wszystko ok czy trzeba było raczej mierzyć trzpienie przy zdjętym deklu pokrywy zaworów??Bo wyczytałem że ponoć trzeba mierzyć trzpienie ale w Kacie jakiego miałem i DR-ce jaka mam 650 liczy sie kliki właśnie......Prosze o info kogoś kto to przerabiał łańcuch na necie 130 zł więc to nie jest duzo ale po co wymieniać jeżeli dobry lepiej zalać za to hehe :yahoo: .Pozdrawiam

Żeby nie było szukajki używałem!!!!!!!!Jest temat o napinaczu ale wogóle to nie odpowiedź na moje pytanie zatem niech sie ktoś znający na rzeczy wypowie prosze a nie osoby co tylko chca nabic sobie post "wystarczyło tylko troche chęci i poszukac" hehe :shot:
manta19

Postprzez unio » poniedziałek, 19 sierpnia 2013, 06:05

Co do synchro to w necie są standardowe instrukcje jak to zrobić, od czego zacząć, które śrubki do jakich gaźników, trza szukać bo zasada jest taka sama dla ogółu. Ja mam waku słupkowe carbtune II i tam też jest instrukcja w zestawie, od zrobienia dławików do samej synchronizacji. W moim Haynesie 750 rok 2000 jest też opis i jest podana wartość ustawienia wyższych obrotów do synchro. W twoim roczniku pewnie też jest.
unio

Postprzez donbanditoo » poniedziałek, 2 września 2013, 18:37

Powiedzcie mi - prawidłowe ustawienie wału i wałków do punktu zero to?

Na wale znacznik z literką T do góry na wytłoczoną kropkę i wałki według znaczników również do góry? Nie bardzo mogę to znaleźć w serwisówce :? ewentualnie jakieś mocne rady co do ustawienia rozrządu? ( oprócz " zostaw to lepiej mechanikowi" :P )
silnik i tak robiony na 500km więc mogę się uczyć na nim metodą prób i błędów ;)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 września 2013, 18:37 przez donbanditoo, łącznie edytowano 1 raz
donbanditoo

Postprzez manta19 » poniedziałek, 2 września 2013, 21:22

donbanditoo napisał(a):Powiedzcie mi - prawidłowe ustawienie wału i wałków do punktu zero to?

Na wale znacznik z literką T do góry na wytłoczoną kropkę i wałki według znaczników również do góry? Nie bardzo mogę to znaleźć w serwisówce :? ewentualnie jakieś mocne rady co do ustawienia rozrządu? ( oprócz " zostaw to lepiej mechanikowi" :P )
silnik i tak robiony na 500km więc mogę się uczyć na nim metodą prób i błędów ;)

hehe czyt. na handel ;) czy 500 km oznacza moc :mrgreen: :?:
Ostatnio edytowano poniedziałek, 2 września 2013, 21:23 przez manta19, łącznie edytowano 1 raz
manta19

Postprzez donbanditoo » wtorek, 3 września 2013, 13:02

Nieee .. 500km czyli trasa Tychy - Zakopane - Tychy :P
potem moze się rozpaść bo koniec sezonu a przez zime przeszczep 1100ccm także poleci już raczej na cześci, więc wie ktoś cos jak to z tymi znaczniami jest?
donbanditoo

Postprzez manta19 » wtorek, 3 września 2013, 13:41

donbanditoo napisał(a):Nieee .. 500km czyli trasa Tychy - Zakopane - Tychy :P
potem moze się rozpaść bo koniec sezonu a przez zime przeszczep 1100ccm także poleci już raczej na cześci, więc wie ktoś cos jak to z tymi znaczniami jest?

Kolego a ten schemat co ziomek dał strone wcześniej nie podpowie Ci jak sie ustawia rozrząd??Oblookaj...
manta19

Postprzez donbanditoo » wtorek, 3 września 2013, 15:18

a kurna przegladalems strona po stronie i niezwrocilem uwagi ;) dzieki o to chodzilo :) rozrzad ustawiony mam nadzieje poprawnie , no to biore sie za zaworki ;) pozdro
donbanditoo

Postprzez manta19 » wtorek, 3 września 2013, 19:21

W kupie siła :gitara: pozdro :)
manta19

Postprzez donbanditoo » sobota, 14 września 2013, 09:36

zamknięto mi temacik więc pisze tutaj dalej , czy ktoś ustawiał rozrzad od zera? sugestie i podpowiedzi mile widziane, ustawiłem wsio według schematu ze strony poprzedniej jednak coś jest nie tak, według mechanika 90% źle ustawiony rozrząd ( ale moto u niego stoi już od tygodnia nieruszone wiec chyba niema czasu takze biore się za to sam), iskra jest paliwo dostaje (zalewany jest bezposrednio w gardziel więc musi zapalić - jak go składałem za pierwszym razem tak własnie go sprawdzałem czy idzie i poszedł od strzału) ciśnienie w porządku na ostatnim garze troszke słabe ale według mechanika to sprawka rozrządu, czytałem tu gdzieś na forum sugestie o obróceniu wału ponieważ wał idzie 360 a wałki 180 stopni, z kąd wiadomo kiedy wszystko znajduje się na odpowiedniej pozycji?
Niestety na serwisówke mój ang jest zasłaby żeby to znaleźć i ogarnąć ;/
donbanditoo

Postprzez ziomek4000 » sobota, 14 września 2013, 10:06

piszesz że rozrząd źle ustawiony. ale co jest w nim źle ustawionego? piny na łańcuszku się nie zgadzają? oznaczenia na wałkach i impulsatorze się nie pokrywają?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez donbanditoo » sobota, 14 września 2013, 12:35

piny się zgadzają, pozycje wałków i wału jak na schemacie jednak mija się z zapłonem, poza tym pytanie brzmi: Jak to jest z tym ustawieniem wału względem wałków skoro wałki idą 180 stopni przy pełnym obrocie wału, jakie by to mialo odbicie przy kręceniu silnika jeśli wałki były by odwrotnie ustawione?
donbanditoo

Postprzez manta19 » sobota, 14 września 2013, 17:47

Kolego tak jest w rozrzadzie że na 2 obroty wału raz masz wałka.....Jeżeli wał masz na literce "f" lub "t" nie pamiętam i liczba oczek w łańcuszku zgadza sie z serwisówką to rozrząd masz dobrze ustawiony.....Ziomek kiedyś zamieścił 2 fotki odnośnie rozrządu.Podmień cewki WN,świece, ciśnienie na ostatnim jakie masz??Ogólnie mogłoby być w okolicach 10 bar to wtedy powinien palić bez problemu graniczne jest 8 bar....Jak sprawdzisz to pisz pzdr

[ Dodano: 14-09-13, 18:48 ]
A co to znaczy "mija sie z zapłonem"???Gdzie to sprawdziłeś pod prawym dekielkiem przy impulsatorze??Przeczyść wszystkie wtyczki wyrzuć guzik od gaszenia czyt. zmostkuj kable, omiń stacyjke....
manta19

Postprzez lenar » niedziela, 13 października 2013, 09:08

Mam do was pytanie czy po nr silnika można stwierdzić czy zawory są na płytkach czy też śrubach?
nr silnika to R705104412 prawdo podobnie silnik jest od gsxf 600
Potrzebujesz części? dzwoń 792 234 987
lenar

Postprzez wiktorszmy@gmail.com » niedziela, 13 października 2013, 10:16

Gonzo napisał(a):Witam, chciałbym się spytać, jaki polecilibyście łancuszek rozrządu do Jajka 600 z 98 roku, oraz ile mniej więcej mechanicy za wymianę biorą?

gonzo a nie można zrobić tego samemu ? odkręcasz napinacz bierzesz klucz do rozpinania/zapinania łańcuszka rozepnij stary podepnij do niego nowy ale nie zaciskaj do końca pokręć silnikiem żeby przewinąć odepnij stary i zapnij nowy dokręć napinacz :P tylko nie wiem czy tak można dopytaj się kogoś :P i wtedy nic nie musisz praktycznie wyciągać ani rozbierać oczywiście nie mowie o dostaniu się pod pokrywę zaworową
Ostatnio edytowano niedziela, 13 października 2013, 10:19 przez wiktorszmy@gmail.com, łącznie edytowano 2 razy
wiktorszmy@gmail.com

Postprzez lewmichal » piątek, 1 listopada 2013, 11:08

Czy ktoś wie jaka jest długość graniczna łańcuszka rozrządu i na ilu ogniwkach mierzy się ją? W Haynesie i na forum nie mogę tego znaleźć, a wiem, że gdzieś to kiedyś widziałem.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez paavo91 » wtorek, 4 lutego 2014, 10:21

Panowie czy przy skręcaniu mostków po regulacji luzów muszę mieć PRO klucz czy taki wychylny dynamometryczny wystarczy?
paavo91

Postprzez lewmichal » wtorek, 4 lutego 2014, 12:04

Obojętnie jaki, byle by był w stanie dokręcić odpowiednim momentem (żeby nie był rozkalibrowany).
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Pan W » czwartek, 13 lutego 2014, 10:51

kompletuje dokumentacje do "planu zimowego".
Czy jeśli zabiorę się za regulacje luzu zaworowego wg REGULACJA LUZÓW ZAWOROWYCH NA "SRUBKACH" luz ustawić odpowiedno na 0,12 i 0,20 dla GSXF 600 z 99r? Bo takie uśrednione dane znalazłem do 750-tki. Do 600 jakoś nie doczytałem ile mam ustawić.
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez unio » czwartek, 13 lutego 2014, 14:21

tyle samo s-0,10-0,15 w-0,18-0,23
unio

Wymiana łancucha rozrządu

Postprzez emilgsx750f » niedziela, 15 listopada 2015, 20:48

Witam, przymierzam się do wymiany rozrządu gdyż słyszę w silniku niepokojący dźwięk, wydaję mi się, że to brzęk łańcuszka. Potrzebuję rady gdzie i jaki łańcuch kupić i napinacz?
emilgsx750f

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK