2 cylindy nie palą ;(

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez unio » wtorek, 19 marca 2013, 21:30

Hmmm, mam trzy motocykle, z żadnego nie zlewam paliwa i tylko w GSXFie jest mały problem z pierwszym odpalaniem po zimie a to raczej wiąże sie z zawilgoceniem w zimnym garażu, wiekszą gęstością oleju w niskich temp. i małą pojemnością prądu rozruchowego akumulatora jak na taką długą przerwę w odpalaniu a nie z galaretą w paliwie. Rok temu z kolegą robiliśmy test paliwa na mrozie -15 st. Probówki z benzyną miały taką sama konsystencję jak z dystrybutora. ON zaczął się krystalizowac po nocy, a ON zimowy zachowywał sie tak samo jak ten letni czyli robiła sie lekka kasza.
unio

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 19 marca 2013, 22:29

w którym gaźniku był ten zajechany zaworek i zapchana dysza?

w których gaźnikach miałeś tą galaretkę? jeśli w tych co je zalało to może być tak że nawet jeśli pływaki nie mają dziur to galaretka nie pozwoliła całkowicie podnieść się pływakom i zaworek był ciągle otwarty

jeśli by puścił oring na kraniku tak jak pisał unio to paliwo by leciało do wszystkich 4 gaźników a nie tylko 2 więc to na pewno odpada.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez blue angel » środa, 20 marca 2013, 09:35

ziomek4000 napisał(a):w którym gaźniku był ten zajechany zaworek i zapchana dysza?

jeżeli przyjąć że siedząc na motocyklu patrzę na gaźniki to

1 2 3 4

- zapchany zaworek był na 4 gaźniku i dysza też tam

ziomek4000 napisał(a):w których gaźnikach miałeś tą galaretkę?

- była w 3 i 4

Wczoraj zastanowiło mnie też jedno. Ja w grudniu otwierałem dwa i to dokładnie je i nie było tam tego. Jestem pewny bo jedna ze śrub na pokrywie była uszkodzona bo nie mogłem jej odkręcić a nie wymieniłem ich no nie pomyślałem o tym. Ale to takie moje przemyślenie. Mam czas więc myślę że zajrzę do baku - przyświecę zapalniczką to może coś mi się rozjaśni ;)

Na razie czekam na zaworki i na test podłączenia pod instalację paliwową oby czyszczenie coś dało.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez blue angel » czwartek, 21 marca 2013, 15:05

Dziś przyszły zaworki. wieczorem zamontuje i zobaczymy co się będzie działo

[ Dodano: 21-03-13, 19:49 ]
Słuchajcie zmieniłem dziś zaworki i podmuchałem sobie i nic nie leci :D ale profilaktycznie ponieważ znalazłem sklep z oringami wymieniłem te na gniazdach od zaworków. Potym wszystkim podłączyłem gaźniki pozaustrojowo ;)

Obrazek

Obrazek

i na razie obserwuje. Robiłem podciśnienie w kraniku żeby zalać gaźniki i trzymam go teraz na PRI i nie widać strumienia paliwa :D jedyne co zauważyłem, to pocenie się w okolicy dolnego lewego otworu ??? wiecie co tam może być ???

Obrazek

Pozostawię tak na kilka dni ale chyba przełącze na ON żeby zobaczyć szczelność w warunkach naturalnych bo zawsze mam na ON a nie na PRI

Jakieś uwagi koledzy ??
blue angel

Postprzez blue angel » piątek, 22 marca 2013, 19:57

Melduje, że gaźniki zalane wiszą jak na zdjęciach wyżej od wczoraj i co jakiś czas zmieniam im ustawienie z PRI na ON i obserwuje i nie kapie nic. żeby zrobić takie morze

Obrazek

to musiałoby kapać kroplami i byłby ślad na posadzce a takowego nie ma. Jak do jutra nic się nie zmieni to montuje gaźniki do suzanny i zobaczymy :mrgreen:
blue angel

Postprzez Budzik » piątek, 22 marca 2013, 20:40

blue angel, PRI to grawitacyjne zalewanie gaznikow, wiec jesli tak zostawisz (na PRI) to bediesz zbierał szmata benzyne z podlogi
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez blue angel » piątek, 22 marca 2013, 21:17

Zostawiłem tak na godzinę dwie i zmiana na ON i jak na razie nie ma kałuży :)
blue angel

Postprzez ziomek4000 » piątek, 22 marca 2013, 21:58

Budzik napisał(a):blue angel, PRI to grawitacyjne zalewanie gaznikow, wiec jesli tak zostawisz (na PRI) to bediesz zbierał szmata benzyne z podlogi

wybacz ale jeśli nie wiesz to nie pisz. paliwo wyleci jeśli zaworki są nieszczelnie. a jeśli zaworki trzymają to może stać i pół roku na PRI i nic się nie stanie. wiem to z doświadczenia bo pół roku tak nieświadomie jeździłem gdy kupiłem GS500.
Ostatnio edytowano piątek, 22 marca 2013, 21:59 przez ziomek4000, łącznie edytowano 1 raz
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez lewmichal » sobota, 23 marca 2013, 08:24

Ziomek dobrze gada. Jeżeli gaźniki sprawne, nie ma prawa nic wyciekac.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez blue angel » niedziela, 24 marca 2013, 14:23

No... zamontowałem dziś gaźniki do motocykla i ze strachem w oczach odpaliłem motocykl. Stałem przed tym bojąc się sie odpalić z 10 minut jak dziecko, co musi pokazać dla rodziców uwagę w dzienniczku :D, ale no co sie może w końcu stać w końcu wszystko zrobione. Jeszcze raz paliwo jest i nie cieknie, prąd jest i podłączone przewody więc ... odpalamy i szlak :( nie chodzi. Tym razem już nie ręką (poparzyłem ja ostatnio), ale gąbką z wodą sprawdzam 1 kolektor - zimny, drugi - zimny, trzeci - gorący, czwarty - gorący ???? WTF, o co chodzi. Gazuję gazuje i tylko strzały w rurę, ale filtra nie założyłem, więc świecę w airboxa i ... paliwa nie widzę żeby się przelewało, więc co jest !!!!! na wolnych obrotach gaśnie na gazie chodzi na 2 cylindry. No koszmar normalnie. Nic zdejmuje bak, wykręcam niepaląca świece, bezie czarna to ja wypalę i wyczyszczę - tak sobie myślę i ... co jest ona czyściutka ???? i gorąca. Sprawdzam iskrę NO JEST. Już nic nie rozumiem. Szukam telefonu do motodoktora i siadam na stołeczku przy motocyklu czekając na połączenie. Patrzę na suzanę i oczy mi wypadły z orbit co jest, o co chodzi - czemu na cewce mam zaznaczone II cylinder a ja mam zdjętą świecę z I ??? na kolana i patrzę (bo oczywiście opisałem je odwrotnie do góry nogami i trzeba się schylić żeby to zobaczyć) A JAK 1 świeca przewód podłączony do przypisanego do cewki 2 cylindra 2 dokładnie na odwrót ??? Zamieniam je i udaję, że to przecież nie ja je montowałem ... znowu strach odpalić. Kręcę i wskakuje pięknie na obroty, silnik chodzi na czterech cylindrach. Polewam woda kolektory wszystkie gorące. Gaszę motocykl i znowu odpalam chodzi :D przegazuje pięknie brzmi ( a i przy okazji śnieg mi się zsunął z dachu nad garażem od wibracji ). Ufff ...

jaki morał NIGDY NIE mów sprawdziłem sam więc jest dobrze.

Zrób listę i sprawdź dwa razy czy wszystko podłączyłeś dobrze. Po wymianie oleju dam znać jak chodzi Suzanna zrobię jej dla wszelkiego spokoju synchronizację gaźników bo wyciągając może coś przestawiłem.

Wielkie dzięki za pomoc Panowie wsparcie było mi potrzebne. Aż boję się cieszyć, że to już koniec moich problemów, ale na razie czuję się świetnie i świeci słońce, więc tylko grilla palić.

[ Dodano: 24-03-13, 14:25 ]
No i teraz już tylko czekać az zleci wszystko

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
blue angel

Postprzez Budzik » niedziela, 24 marca 2013, 14:34

a wy w jajkach musiscie pozalewac zawsze kolektory :P
Budzik

Postprzez blue angel » niedziela, 24 marca 2013, 14:36

Budzik mina sąsiada jak stoję i odpalam motocykl po wymianie oleju i pełno dymu wokół bezcenna pierwszy raz nie wiedział co się dzieje teraz już przywykł ... ale mam nowego sąsiada z boku sprawdzę czy on to kiedyś widział.
blue angel

Postprzez Budzik » niedziela, 24 marca 2013, 14:57

to wlej rzepalony olej do puszki ;]

po 1 zlocie tak zrobili sobie pijani chlopcy ze wlali dla zartu kolredze w puche olej co meili na dolewki. tamten rano odpala, a tam dymu w kurwe i myslal ze po pijaku troche sie bawili i rozpierdzielil silnik ;]
Budzik

Postprzez blue angel » środa, 27 marca 2013, 18:39

wykończy mnie ta pierdolona Suzanna

Ja jasnego groma nie pali tak jak trzeba - MAM DOŚĆ

najpierw nie paliła na 1 i 2 cylinder temat znacie bo pisałem zamienione przewody teraz nie pali na 4 ????

świeca wykęcana i raz była okopcona a teraz jest czysta za każdym razem jak wykręce.

Iskra jest, gaźniki wyczyszczone a ta blać dalej grymasi. Mam ją w nosie oddaję do mechanika bo sam już mam z 300 nowych siwych włosów na głowie. Jak dowiem się co się stało to dam znać.
blue angel

Postprzez mody_x » piątek, 29 marca 2013, 13:55

Witam ja po pierwszym czyszczeniu gaziorow też cholery dostałem bo na 3 nie palił ale jak się okazało kawałeczek gumy był na dyszy paliwowej.Rozciąłem przewód paliwowy i się okazało że ze starości się normalnie kruszył.
Wymieniłem przewody na nowe i sytuacja się już nie powtórzyła.
pozdr.
Jak uszczęśliwić wszystkich ludzi?Wybić nieszczęśliwych
mody_x

Postprzez blue angel » sobota, 27 kwietnia 2013, 02:14

Hmm co nowego ?? ano oddałem suzannę do mechanika. Odebrałem ją jakiś czas temu i mimo jego przekonywania mnie że chodzi dobrze ja wiem że coś jest nie tak.
- Sprawdził jeszcze raz luzy zaworowe więc to odpada
- sprawdził, wyregulował i zsynchronizował gaźniki więc to też jest ok
Jedno czego tylko i on i ja nie mogliśmy sprawdzić to te cholerne cewki w których wymieniałem przewody. Dla świętego spokoju kupiłem używki od znajomego z forum i założę żeby zobaczyć co się będzie działo. Mam nadzieję że tam leży pies pogrzebany i w końcu zacznie chodzić jak wcześniej.
Co prawda zrobiłem już suzanną 800 km i szła bez problemu przyspiesza jak trzeba, wkręca się na obroty ale ... coś nie tak z jej pracą silnika i za nic nie uwierzę że we wrześniu 2012 jest super a w marcu 2013 pomimo braku jazdy w tym czasie silnik się zużył i dlatego źle chodzi. Jak mi pójdzie dam znać na razie leczę rany swoje i moto po spotkaniu z asfaltem
blue angel

Postprzez blue angel » środa, 1 maja 2013, 19:55

:( zrobiłem motocyklem od odebrania z warsztatu 1140 km i dziś po wycieczce po wymianie cewek na inne (nie takie jak moje z wyrywanymi kablami) test gąbkowy wypadł niestety źle.
1 wydech gorący
2 wydech gorący
3 wydech gorący
4 wydech LETNI

Czyli nie pali jeden cylinder :( jestem zrozpaczony.

Czy wymiana gaźników może coś zmienić ???
blue angel

Postprzez KR-Ociec » środa, 1 maja 2013, 20:15

blue angel napisał(a):Czyli nie pali jeden cylinder :(

Albo jeden gazior nie podaje .... :roll:
Albo wina "iskry" ... :roll:
Ostatnio edytowano środa, 1 maja 2013, 20:16 przez KR-Ociec, łącznie edytowano 1 raz
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez blue angel » środa, 1 maja 2013, 20:49

iskra ?? kurcze wymieniane (zamieniane) były świece, teraz też cewka więc szansa że uszkodzenie jest tylko na tym cylindrze i przy tylu kombinacjach raczej marna

paliwo ?? kurcze był czyszczony przeze mnie i mechanika czy sam gaźnik może się "zużyć" bo zaworek iglicowy jest nowy ale tylko on. Może kupić cały zestaw naprawczy ?? ale co tam może się skiepścić gniazdo zaworka ?? bo reszta to uszczeleczki
blue angel

Postprzez KR-Ociec » środa, 1 maja 2013, 21:04

Diabeł siedzi w szczególe !

Odpowiem Ci moją historią: Ford Fusion 1,4 TDCI - przeciek z wężyka powrotu ON.
Oznaki: problemy z uruchomieniem i kałuża pod silnikiem (na podłodze w garażu na pracującym silniku) + spalanie 10L ON/100km !!!
Diagnoza: wymiana całej magistrali powrotu
4-ry razy sprawdzałem i poprawiałem
:shock: :( , bo okazało się, że podczas zakładania króćców "obciąłem" jeden o-ring i dalej tamtędy lało a wyglądało, ze wszystko jest OK ! :cry:

Sprawdź raz jeszcze.
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK