gazniki,zawory,regulacja.

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

gazniki,zawory,regulacja.

Postprzez robin19 » niedziela, 14 stycznia 2018, 21:36

kurcze pisalem przez pol godziny i nie zauwazylem ze wylogowalo mnie przy dodawaniu posta wiec teraz bedzie w skrocie.
Tak wiem byly takie posty ale nigdzie nie ma jasnych jak dla mnie odpowiedzi.
Moje pytania.
Jaka jest odopwiednia wysokosci plywakow w gaznikach mikuni suzuki gsx600f?
Jak sprawdzic czy sruby od mieszanki sa prawidlowo ustawione? Kolorem swiec czy istnieje inny spsob?
Zawory na blaszke. Czy zeby wyregulowac musze kupic caly zestaw nowych? Ile taki zestaw moze kosztowac?
Mile widziene jakies linki do takich blaszek.
Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi
robin19

Re: gazniki,zawory,regulacja.

Postprzez Hałabała » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 00:26

Hej, kolego zestaw szczelinomierzy nie kosztuje dużo, kupisz w każdym sklepie motoryzacyjnym. Orientacyjnie sprawdź sobie na alledrogo.
Co do śruby regulacji składu mieszanki to ma ona wpływ na skład mieszanki jedynie dla wolnych obrotów i jest jednym z elementów dobrze wyregulowanych tychże. Tu masz ciekawy link https://www.youtube.com/watch?v=-B-fLDOBqzo. Uważaj tylko bo z reguły po wykręceniu tej śrubki jest tam jeszcze sprężynka zabezpieczająca i mogą być inne elementy-ostrożnie wszystko wyciąg do czyszczenia. Dokładnie nie wiem bo jeszcze też nie rozkręcałem u siebie. zresztą jest więcej filmików o tym na YT. Wolałbym by któryś z doświadczonych kolegów się wypowiedział w temacie-będę obserwował posta :)
Hałabała

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 10:35

Wydaje mi się, że temat był dość wyraźnie opisany gdzieś na forum. Poszukaj dobrze. Nie ma sensu powtarzać.
P.S.
W GSXF zawory są na śrubki. Nie potrzeba płytek na wymianę.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Gruby Kurp » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 12:40

Starsze gsxfy miały regulację na płytki jeżeli się nie mylę. Regulacja na śrubkach weszła chyba dopiero w 1998 r. wraz z pojawieniem się "jajka".
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 13:39

Imbryki też miały śrubki. Przecież to ten sam silnik. Chyba, że były jakieś wyjątkowe wersje.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez robin19 » poniedziałek, 15 stycznia 2018, 13:45

Moj gsxf ma plytki. Juz to sprawdzilem i gwarantuje ze nie ma tam zadnych srubek a wlasnie plytki. Tak wiem ze temat walkowany. Przejrzalem chyba wszystkie posty i niestety nie ma tam odpowiedzi na moje pytania. Co do gaznikow budowe znam na pamiec i doskonale wiem gdzie i jak montowac poszczegolny elementy. Wiec sruba od mieszanki odpowiada w duzej mierze za wolne obroty. Z tym ze obroty mam calkiem dobre moze troche wolno schodzi z wysokich po ostrzejszym przegazowaniu ale swiece dalej czarne. No i krecenie o 1/4 obrotu tak naprawde w zaden sposob nie wplywa na prace. Jeszcze jedno. Jak macie polaczone wezyki doprowadzajace paliwo do gaznikow? Ja kupilem swoja suzi ,, w czesciach i bardzo mnie zastanawia jak to wyglada fabrycznie. Ja zastosowalem trójnik.
robin19

Postprzez Cygi » czwartek, 18 stycznia 2018, 02:25

co do gazników https://www.cmsnl.com/suzuki-gsx600f-19 ... ml#results
fiszka ze strony rocznika 1994.
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez SebaDacz » czwartek, 18 stycznia 2018, 12:56

No właśnie, wszystko może zależeć od rocznika, w moim Gsfx są płytki a rocznik to 97. A czym się różni regulacja płytek od śrub z późniejszych modeli jajka?
SebaDacz

Postprzez Hałabała » czwartek, 18 stycznia 2018, 15:56

Och kolego, to długi temat. Proponuję, jeśli nie uczysz się na mechanika to skup się na razie na tym co masz u siebie. Gdyby jednak ciekawość nie dawała Ci spokoju to wszystko jest nakręcone na YT. GS500 ma regulację na płytki zewnętrzne a SV pod szklankami. Do tego dochodzi kontrola łańcuszka rozrządu, napinacza i robi się już grubo tej wiedzy. Wszystko przed nami tylko czasu i chęci ;)
Hałabała

Postprzez robin19 » niedziela, 21 stycznia 2018, 19:01

Pany znowu problem. To kilkugodzinnym przewertowaniu wszystkich for filmikow na youtube i wilu innych stron poskladalem gazniki i mozna powiedziec ze wyregulowalem. Imbryk zimny i cieply palil od strzala. Bardzo ladnie wkrecal sie na obroty i elegancko trzymal wolne obroty. Dzis jak juz tradycyjnie co niedziele chcialem pare drobnostek poprawic. Kluczyk w stacyjke ssanie a one nic. Krecilem z 5 minut az wkoncu zalapala. Wkrecac sie jakos wkreca ale z wolnymi jest duzy problem. po rogrzaniu moto probowalem cos po regulowac. Jak ustawie srube od wolnych na 3tys obrotow to tyle trzyma. wkreca sie nie tak jak robila to wczesniej. jak by ztych 3tys do 5tys czegos brakowalo. Jak tylko delikatnie rusze srube od obrotow zeby zmniejszyc wolne to praktycznie natychmiastowo spada i gasnie. ;/ swiece czarne ale suche. Co jej sie od stania stalo? Gazniki wykrecilem i znowu dokladnie wyczyscilem. Sruba mieszanki na 2 obroty bo wczesniej chodzila na takich ustawieniach pieknie.Swiece?????????? Ale tak od stania??????
robin19

Postprzez requiem5 » wtorek, 30 stycznia 2018, 12:14

ja bym stawiała na zmniejszenie składu mieszanki, skoro przed czyszczeniem było ok na 2 obrotach to po wyczyszczeniu wszystkie szczelinki zrobiły się bardziej przejrzyste więc i paliwo w większych porcjach się przez nie przelewa. Znany temat z autopsji.
Tym bardziej, że masz czarny kolor świec.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez Hałabała » wtorek, 6 lutego 2018, 18:12

Może to głupie ale... ja w Niedzielę nic nie grzebię i nie naprawiam bo się kaszani. Raz kolega w Niedz 6 razy kleił dentkę przy MZ i dalej nie trzymało. Może to tylko przesąd-niech każdy podejdzie indywidualnie i wypróbuje.
Hałabała

Postprzez robin19 » niedziela, 11 lutego 2018, 19:56

Problem rozwiazany. Tak jak myslalem padly swiece. Nie wiem czemy tak od 24 godzinnego stania ale jednak. Wykrecilem wygrzalem wkrecilem i bajka. Kuoilem juz nowe bo mam wrazenie ze te stare chociaz wygladaly dobrze znowu zrobia podobnego psikusa.
robin19

Powrót do SILNIK