NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez bymbol » piątek, 5 kwietnia 2013, 23:51

miałem podobna sytuacje ale mi akurat ułamał się styk przy przekaźniku pod owiewka z prawej strony ten co jest przykręcany
Nie ma boga...jest Motór!
bymbol

Postprzez sebapod76 » niedziela, 7 kwietnia 2013, 21:20

dobrze że mysza zjadła tylko ten jeden :mrgreen:
0 Rh-
sebapod76

Brak prądu

Postprzez Riki » sobota, 25 maja 2013, 21:21

No i mi się przytrafił problem z napięciem z którym nie bardzo mogę sobie poradzić.
Oto małe streszczenie może komuś przyjdzie jakiś pomysł.

W poniedziałek zrobiłem małą traskę ok. 200 km, cieszyłem się że zjechałem przed burzą.
W środę chciałem pojechać coś załatwić podchodzę, przekręcam kluczyk i dupa nic, zero.
Wróciłem przebrałem się wziąłem miernik.
Pierwsze co zrobiłem to aku i zdziwienie 7V z groszami.
Wymontowałem podłączyłem do dużego prostownika samochodowego gdzie mam opcję na moto-patrzę a wskaźnik prostownika tak pokazuje jak by był już naładowany pomimo że ma 7V
Zostawiłem na noc i na drugi dzień zdziwienie bo jeszcze mniej ok. 6V
Podłączyłem do lepszego który ma różne cuda i tam błąd wyskakuje "niskie napięcie" i nie ładuje.
Stwierdziłem aku kaput trzeba nowy.
Aku przyszedł, podłączyłem i nic zero. Znów miernik na aku 12,7V więc pomyśłałem bezpieczniki.
Najpierw te pod siedzeniem, wszystkie dobre.
Zdjąłem boczną owiewkę i sprawdzam bezpieczniki i tu niespodzianka-jeden z bezpieczników 30A przerwany, wymieniłem i biorę się za sprawdzanie drugiego.
Nie mogłem go dobrze złapać więc wyjąłem wtyczkę która tam jest.
Gdy już wysuwałem drugi bezpiecznik coś chyba zwarłem przy tej wypiętnej wtyczce bo zaiskrzyło.
Myślę sobie zaiskrzyło to może znów się przepalił, więc obydwa sprawdzam, są dobre.
Stacyjka i nic to samo.
Zacząłem sprawdzać jeszcze raz bezpieczniki pod siedzeniem, kable, kosę, zmostkowane kable przy klamce sprzęgła. Tam gdzie mogłem popryskałem kontaktem s i kontaktem u.
Chciałem też odczepić kostkę od stacyjki ale nie mogę jej porządnie złapać, słabo wystaje z przodu z pod półki i zmęczony dzisiaj już sobie odpuściłem.
Teraz siedzę i się zastanawiam. Co jeszcze?

Moto cały czas stał i stoi pod chmurką przykryty plandeką. Burza i opady były nie małe ale to chyba nie sprawa zawilgocenia, zresztą trochę dziwne z tym pierwszym akumulatorem miał tylko 8 miechów.

Jakieś pomysły bo jestem :cry:
Riki

Postprzez Gof » poniedziałek, 27 maja 2013, 08:08

Ale czekaj, podsumujmy. Przekręcasz kluczyk i nie zapalają się nawet zegary, pozycje itd?

Sprawdź główny bezpiecznik, w jajku z 2001 trzeba odkręcić lewą owiewkę (nie trzeba jej zdejmować, wystarczy odchylić).
Gof

Postprzez Riki » poniedziałek, 27 maja 2013, 09:44

Przekręcam kluczyk nic się nie zapala i nic nie słychać żeby coś nawet cyknęło.

Owiewkę zdjąłem bo chciałem kable sprawdzić.

Bezpiecznik 30A był przepalony ale po wymianie spalonego sprawdziłem jeszcze raz wszystkie, te pod siedzeniem i te zboku.

Na to chwilę tylko przychodzi mi odkręcenie góry żeby wyjąć stacyjkę.
Mówiąc szczerze nie udało mi się wypiąć kostki od stacyjki więc sprawdzałem te kable tylko organooptycznie.
Riki

Postprzez Gof » poniedziałek, 27 maja 2013, 10:13

Wątpię żeby poszła stacyjka. Sprawdź pobór prądu na wyłączonej stacyjce (bezpieczniki nie mają znaczenia) - jest jakiś, czy zerowy? Pytam bo chcę się upewnić czy to nie zwarcie diod w regulatorze.
Gof

Postprzez paavo91 » poniedziałek, 27 maja 2013, 15:25

Cześć.
Mój problem w sumie nie dotyczy braku prądu a raczej jego niedoboru.
Gsxf zimował w nieogrzewanym garażu i nawet po 2 tygodniowym postoju go odpaliłem bez problemów. Teraz gdy jest średnio 10 stopni są problemy po 24h postoju! Czy tak nagle aku stracił życie? Ładowanie jest w motocyklu bo sprawdzałem.
Dodam jeszcze, że dziwi mnie zachowanie motocykla gdy kręcę rozrusznikiem. Jest "buuuu.." jakby padał do zera i nagle jakby zaczynał się budzić co raz to żwawiej kręci. Kręcę nim dosyć długo i w końcu odpalę. Aku powinien wtedy paść a on jakoś próbuje resztki oddać.
paavo91

Postprzez Riki » poniedziałek, 27 maja 2013, 20:12

Gof napisał(a):Wątpię żeby poszła stacyjka. Sprawdź pobór prądu na wyłączonej stacyjce (bezpieczniki nie mają znaczenia) - jest jakiś, czy zerowy? Pytam bo chcę się upewnić czy to nie zwarcie diod w regulatorze.

Jest zerowy
Riki

Postprzez unio » wtorek, 28 maja 2013, 15:14

To że aku nagle traci życie jest normalne. Jężeli masz odpowiednie ładowanie po odpaleniu i nie ma nigdzie zwarcia to na 90% aku do wymiany
unio

Postprzez Riki » czwartek, 30 maja 2013, 09:05

OK ja już do czegoś doszedłem :mrgreen:

Jest chyba uszkodzony przekaźnik rozrusznika. Jak złącze te dwie nakrętki ładnie wszystko zapala się.

Teraz pytanie czy znacie jakieś strony gdzie jest wykaz jakiś zamienników z innych modeli?
Riki

Postprzez paavo91 » czwartek, 30 maja 2013, 10:53

unio napisał(a):To że aku nagle traci życie jest normalne. Jężeli masz odpowiednie ładowanie po odpaleniu i nie ma nigdzie zwarcia to na 90% aku do wymiany

No tak. Aku is dead :cry:
paavo91

Re: NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 20 stycznia 2015, 20:21

"NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM ... "
Pytanie: - czego potrzebuję do regeneracji rozrusznika w "imbryku 750-tce" z 1993r. ?
wiem, szczotkotrzymacz - TAK, ale jakie tulejki/łożyska (wałeczkowe ???) i skąd je "dorwać" - ??? A może cały kpl. naprawczy ???
Na "alle...." znalazłem tylko szczotki i rozruszniki .... a w zw. z tym: czy rozrusznik z GSX-Ra 600/750 podejdzie do "imbryka" ???
Jaki ew. zamiennik ???
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez ogórek » wtorek, 20 stycznia 2015, 21:20

ociec ,warto go naprawiać , nie lepiej kupić jakiś używany w dobrym stanie za jakieś 50 do 100 zł ?
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 20 stycznia 2015, 21:30

Włąśnie dlatego proszę o info, żeby zrobić kalkulację - ale i tak nie wiem, czy decydując się na inny - nie kupię "kota w worku" - a wtedy dalej to samo ... :(

To jak z tymi częściami zamiennymi ??? :?
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez Miksol » środa, 21 stycznia 2015, 09:35

Generalnie jak zauważyłem, rozruszniki i alternatory się w olejakach psują rzadko. Dlatego są stosunkowo takie (50-100zł), za to na przykład gaźniki często i tu już kwoty idą w 300-500zł... A na przykład gaźniki do CBR (swoją drogą prawie niezniszczalne) - chodzą po... 50-100zł :P
Prawa rynku :lol:
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Poprzednia strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA