Rozrusznik gsx600f 92r

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Rozrusznik gsx600f 92r

Postprzez no1s » sobota, 29 marca 2014, 07:10

Witam. Dzisiaj pstryknąłem światłami gdy chciałem odpalić motocykl, i coś zaśmierdziało kontrolki przygasły. Rozrusznik przestał kręcić, tylko pstryka. Z popychu odpalam i jest wszystko ok, mozna smigac. Jaka moze byc tego przyczyna? co mogło tam pójść? bo się za bardzo nie orientuje.

[ Dodano: |29 Mar 2014|, o 15:12 ]
Sprwadziłem bezpieczniki, i spalił sie bezpiecznik head, chyba ten od świateł. Włożyłem bezpiecznik od swiatel, a tu kontrolki się świecą i mozna probowac odpalac chociaz nie ma kluczykow w stacujce, lecz rozrusznik nie kreci. Co robić?
rks chuwdu
no1s

Postprzez Pan W » środa, 9 kwietnia 2014, 15:39

A prąd w aku jest? Może aku rozładowany?
Zmierz prąd na rozruszniku. Czy dostaje napięcie?
Sprawdź przycisk startera.
Tyle tak na szybko
Ja to uwielbiam!!!
Nie szukam śmierci...ja gonię swoje marzenia.
Pan W

Postprzez no1s » czwartek, 10 kwietnia 2014, 15:53

Sprawdzalem przycisk start i wydaje sie byc ok. Wgl to jest dziwna sprawa, patrzyłem jak odpala przez kable i pod aku od samochodu to odpala, tylko rozrusznik tak cieżko kręci. Gdy naciskam na starter to kontrolki przygasają włącze i wyłącze tak z 10x swiatła i kontrolki palą się normalnie. Nwm co już patrzeć, zero pomysłów. Może zwarcie w aku na celach? Dzięki za odpowiedź, bo do tej pory nikt się nie odzywał, a za oknem pogoda kuuuuusi!!!!!
rks chuwdu
no1s

Postprzez michalm83 » czwartek, 10 kwietnia 2014, 16:13

Sprawdź na innym akumulatorze. Możesz podłączyć samochodowy ale tak żeby ominąć ten co masz w motocyklu.
Podłącz miernik sprawdź napięcia co się dzieje z napięciem w stanie spoczynku , przy próbie odpalenia i jak mrugasz światłami.
Rozrusznik ma swój przekaźnik może on coś szwankuje.Przycisk Startera tylko zamyka obwód w tym przekaźniku i ten daje napięcie na rozrusznik.
Niestety przez net tego nikt za ciebie nie zrobi a jak chcesz porad typu" wymień to czy tamto " to naszykuj się na wydatki.
Ostatnio edytowano czwartek, 10 kwietnia 2014, 16:16 przez michalm83, łącznie edytowano 1 raz
michalm83
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez no1s » czwartek, 10 kwietnia 2014, 18:01

Zrobię tak jak mówisz. Podłącze omijając ten mój aku, bo w sumie to może iść zwarcie przez mój aku na celach. Miernikiem był już sprawdzany pokazało 11v, co jest dziwne, bo jak by padła któraś cela to raczej by było 10v? Wiem, że przez neta nikt mi nie zrobi tego, ale tyle co ja już rozkręcałem go i składałem, to myślę, ze bym sam to ogarnął tylko po której stronie leży problem. Gdy wyjąłem rozrusznik na sucho kręcił pięknie, tylko wiadomo pod wałem jest obciążenie, takze i szczotki mogą padać. Dzięki za odpowiedź już jest co sprawdzać.
rks chuwdu
no1s

Postprzez chicken » czwartek, 10 kwietnia 2014, 21:11

no1s napisał(a): takze i szczotki mogą padać.

gdyby szczotki padały to nie działałby wogole, w każdym razie obciążenie nie robiłoby mu różnicy
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez BiEdRoN » czwartek, 10 kwietnia 2014, 22:26

opcja szukaj :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

poczytaj może coś znajdziesz :read:
http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=346&post ... ik&start=0
simson s51-> gsx 600f -> gsx750f -> gsx 750f-> xciting 400i
Obrazek
BiEdRoN

Postprzez no1s » poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 07:25

Sprawdziłem, i pali normalnie po obejsciu aku. I zapytam o cos jeszcze, bo dziwna sytuacja ostatnio byla. Wymienilem swiece i pojechalem sie przejechac, gdy juz wracalem z przejażdżki to moto tak przy 160km/h zaczal strzelac z wydechu i przygasac trwalo to z 30s i potem juz bylo normalnie. Co mu moglo odbic?
rks chuwdu
no1s

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA