Czujnik wciśnięcia sprzęgła

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Czujnik wciśnięcia sprzęgła

Postprzez cosinus » środa, 22 kwietnia 2015, 20:10

Czujnik wciśnięcia sprzęgła, ten co zablokuje prace rozrusznika gdy nie są spełnione warunki ze stopki, luzu itd ....

a) gdzie fizycznie jest w jajku ten czujnik wciśnięcia sprzęgła? Czy jakiś sterownik / przekaźnik realizuje tę funkcjonalność?

b) konkretnie mam takie przejawy: zapalić się da tylko na luzie przy PUSZCZONEJ klamce sprzęgła (tz sprzęgło mówiąc językiem instrukcji nie jest wysprzęglone).

Myślę że u poprzednika coś się nie udało podczas montażu, ktoś coś pomylił.
Maszyna zaczyna karierę u mnie, sprzedający sugerował że to tak ma być, nie wydawało mi się wiarygodne ale nie upierałem się. Przestudiowałem wszystkie dostępne mi instrukcje, i to ma być tak jak we wszystkich motocyklach: zapalać można przy złożonej stopce, bieg, i sprzęgło, ALBO na luzie.
było GS 500, jest srebrne GSX750F
cosinus

Re: Czujnik wciśnięcia sprzęgła

Postprzez requiem5 » środa, 22 kwietnia 2015, 22:09

o ile dobrze wiem to przy rozłożonej kosie i wbitym jakimkolwiek biegu, nie odpalisz maszyny. Czyli jak ci kosa opada to możliwe, że rozłącza. Ten czujnik jest przy bocznej kosie jak ją składasz to on ją naciska i wtedy dopiero wbicie biegu nie powoduje zgaszenia silnika.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez lewmichal » czwartek, 23 kwietnia 2015, 06:47

Sam czujnik sprzęgła jest przy klamce sprzęgła. Czujnik stopki przy stopce.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez cosinus » czwartek, 23 kwietnia 2015, 09:51

Dzięki za wypowiedzi. Wygląda to specyficznie: mam luz, stopka obojętne, nie dotykam sprzęgła to zapali. Wcisnąć sprzęgło, choćby nadal na luzie, nie zapali (nie kręci rozrusznik). Stąd wniosek że coś zamienione. Gdzie jest coś, co to łączy, przekaznik czy coś podobnego?
cosinus

Postprzez requiem5 » czwartek, 23 kwietnia 2015, 10:03

tak jak lewmichal napisał ten czujnik o który pytasz jest przy klamce sprzęgła. Ja miałam u siebie przerabiane więc mogę mieć deikatnie inaczej ale powinien być przy mocowaniu klamki od spodu.
GSX650F 2008r.
requiem5
Moderatorzy
Moderatorzy

Postprzez lewmichal » czwartek, 23 kwietnia 2015, 11:14

Przejrzyj serwisówkę. Nawet w Haynesie są schematy, z których możesz wszystko wyczytać.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez chicken » piątek, 24 kwietnia 2015, 07:49

Przy klamce sprzęgła wchodzi kostka ze zdaje się dwoma przewodami. Jak mówiłeś że ktoś coś tam dłubał to może masz poprostu odwrotnie podłączoną?
Pozdrawiam!
Ciks
chicken

Postprzez Miksol » sobota, 25 kwietnia 2015, 07:57

W jajku zastosowano taki moduł - choć może moduł to za "mocne słowo".
W jedną obudowę wbudowano dwa przakaźniki - kierunkowskazów i przekaźnik bocznej stopki

Jest to prosty układ, który kluczuje/łączy możliwość pracy silnika i możliwość uruchomienia rozrusznika.
Opiera się na trzech sygnałach :
1. Kosa zamknięta
2. Sprzęgło wciśnięte
3. Luz jest.

Jeśli jest luz -> moto odpali
Jak kosa jest otwarta, wrzucony jest bieg i puścimy sprzęgło -> moto zgaśnie
Jeśli jest bieg wrzucony -> nie odpali. Chyba, że wciśniemy sprzęgło -> odpali
GSX750F - sprzedany. Nadszedl czas Hondy Transalp...
Miksol

Postprzez cosinus » poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 16:53

I po problemie, choć "takie nic" 2cm jest stosunkowo drogie i nie leży na zapasie w nawet lepszych sklepach motocyklowych

Może komuś sie przyda wiedza:
Czujnik jest izolowany od masy, więc nie da się kabelków zamienić, elektrycznie jest to symetryczne.
Natomiast u mnie czujnik był fizycznie źle założony albo dlatego, że uszkodzony (i tylko tak się dał założyć) albo uszkodzony w konsekwencji odwrotnego montażu.

Elektrykę (wiązki, przekaźniki id) mam nieuszkodzone.
cosinus

Postprzez arek600r » wtorek, 15 maja 2018, 19:21

Cześć, odkopię temat - nie chcę zakładać nowego o tym samym temacie.
Mógłby mi ktoś napisać, gdzie należy podłączyć przewody od czujnika sprzęgła?
Mimo, że patrzyłem na schemat, fizycznie nie widzę punktów, gdzie powinny być podłączone.
Z góry dzięki za pomoc
arek600r

Postprzez Gruby Kurp » sobota, 17 listopada 2018, 18:46

Tydzień temu wybrałem się motocyklem na przejażdżkę. Uruchomiłem go normalnie starterem elektrycznym, motocykl zagadał od razu, zrobiłem 100 km i odstawiłem sprzęt. Następnego ranka ku mojemu zaskoczeniu nie mogłem go uruchomić. Po naciśnięciu przycisku rozrusznika i wciśnięciu klamki sprzęgła zapada cisza. Wyłącza się jedynie światło mijania (jest to wersja amerykańska, światła świecą na stałe). Żadnych dźwięków, nie słychać żadnego cykania ani pykania ze strony przekaźnika, nie mówiąc o rozruszniku. Reakcja dokładnie taka sama jak gdybym nacisnął sam przycisk rozrusznika, bez wciskania klamki sprzęgła. Wyłącznik zapłonu przy prawej manetce cały czas jest w pozycji ON, więc to nie moje gapiostwo jest przyczyną ;) Pomyślałem zatem, że może być uszkodzony czujnik przy klamce sprzęgła. Wymontowałem go zatem w celu przeprowadzenia inspekcji. Plastikowy trzpień czujnika, który jest poruszany wraz z wciśnięciem klamki sprzęgła okazał się być lekko nadłamany. Ponieważ ten czujnik i tak wymaga wymiany, postanowiłem już go nie reanimować i nie montować ponownie. Zamówiłem nowy i czekam na przesyłkę. Niemniej jednak chciałem się upewnić, że brak możliwości uruchomienia motocykla to wina uszkodzonego czujnika przy klamce sprzęgła. Zmostkowałem zatem 2 piny kabla, który łączy się z pinami czujnika klamki sprzęgła i wcisnąłem przycisk rozrusznika. Nadal zero reakcji ze strony motocykla. Nie słychać żadnego dźwięku ze strony przekaźnika rozrusznika, gasną jedynie światła mijania. I tu moje pytanie: czy po zmostkowaniu przewodu biegnącego do czujnika przy klamce sprzęgła motocykl nie powinien uruchomić się normalnie, jedynie poprzez wciśnięcie przycisku rozrusznika? Dodam, że motocykl odpala na popych oraz odpala po zmostkowaniu 2 przewodów przy przekaźniku rozrusznika.

20181117_134619.jpg

20181117_134539.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Postprzez Gruby Kurp » poniedziałek, 26 listopada 2018, 08:24

Problem rozwiązany. Winna okazała się cewka wewnątrz przekaźnika rozrusznika. Od jednego z pinów oderwał się jeden z końców drucika nawiniętego na rdzeń. Po przylutowaniu starter działa jak należy :)
Suzuki GSX600F '06
Gruby Kurp

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA