problem z klamką hamulca

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

problem z klamką hamulca

Postprzez bielorz » sobota, 20 kwietnia 2013, 20:07

Motor mam pierwszy sezon i w ostatni weekend miałem pierwszą dłuższą wycieczkę (150km), po powrocie do domu zauważyłem na owiewce pod prawą klamką kilka kropel czarno-burej substancji. Ustaliłem że coś mi wycieka z klamki hamulca a jako laik zastanawiam się czy to zużyty olej ze smarowania linki czy może bardziej przecieka gdzieś płyn hamulcowy. Jak narazie w okienku kontrolnym ubytku powyższego nie zauważyłem no ale może po prostu powoli kapie gdy używam hamulca, bo na postoju problemu nie ma. No i jak myślicie czy to wina pompki hamulca czy jakieś inne coś?
bielorz

Postprzez Budzik » sobota, 20 kwietnia 2013, 20:10

Gdyby to byl plyn hamulcowy to juz niemialbys lakieru tam gdzie skapalo. Ta traska 150km byla podczas deszczu czy bylo sucho?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Abek » sobota, 20 kwietnia 2013, 20:24

W klamce nie masz płynu hamulcowego. Moim zdaniem to olej lub inna substancja użyta do konserwacji linki hamulcowej w trakcie pracy została wyciśnięta i kapie. Zwróć uwagę jak często się tak dzieje, może gdzieś w lince masz jakiś syf i trzeba by było wyczyścić.
Abek

Postprzez bielorz » sobota, 20 kwietnia 2013, 20:50

Było sucho i ładnie. A moto wiem że ostatnio stał i się starzał przez 2 sezony więc może faktycznie jakiś syf na linkach się zebrał. Z kolei płyn hamulcowy nie działa tak odrazu żrąco więc jeśli wytarłem go tego samego dnia to nie powinno ruszyć lakieru, dlatego podejrzewałem może jakąś nieszczelność na pompce hamulca.
bielorz

Postprzez lewmichal » sobota, 20 kwietnia 2013, 20:52

Zaraz zaraz. Jaka konserwacja linki? Hamulec jest hydrauliczny i nie ma linki tylko przewód hamulcowy. Ewentualnie można nasmarować zawias klamki hamulca olejem i stąd może kapnęło.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez rumun78 » sobota, 20 kwietnia 2013, 21:56

Są linki ale od manetki gazu :)
rumun78

Postprzez Gof » środa, 24 kwietnia 2013, 09:17

Budzik napisał(a):Gdyby to byl plyn hamulcowy to juz niemialbys lakieru tam gdzie skapalo.

Nie przesadzajmy, nie raz mi skapnęło, wytarłem i nic się nie stało. Kiedyś zostało trochę płynu na zbiorniczku i dopiero po jakimś czasie farba w tym miejscu zeszła.
Gof

Powrót do UKŁAD JEZDNY