POMIAR TEMPERATURY OLEJU

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez guardian_angel » niedziela, 13 września 2009, 13:25

Powrót do tematu. Mianowicie przemyślałem sobie to rozwiązanie, no i stanęło na tym ze zakupiłem termometr cyfrowy do 150 °C. Będzie zamontowany razem z zegarkiem pod szybą. Wentylatorów nie ma po co wstawiać bo japońscy inżynierowie są mądrzejsi i uznali że nie ma takiej potrzeby żeby był wentylator w moto jeżdzących w europejskiej strefie klimatycznej. Widocznie system chłodzenia olejem jest najbardziej wydajny. Czujnik (szpikulec) będzie zamocowany do rurki wlotowej do chłodnicy. Oczywiście będzie to w bardzo zbliżona temperatura oleju. Mierzyłem temp wewnatrz chłodnicy, tzn. włozyłem bagnet między blaszki i po 15 min pracy na jałowym wyszło 112 °C. Jak wykonam montaż to wrzuce fotki.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 września 2009, 10:18 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 14 września 2009, 10:28

Super guardian... U mnie projekty jak narazie staneły... Powód prozaiczny - brak czasu :/
miki1406

Postprzez Kacper » poniedziałek, 14 września 2009, 13:10

miki1406 napisał(a):Super guardian... U mnie projekty jak narazie staneły... Powód prozaiczny - brak czasu :/

Kolego ale z tego co wiem to właśnie ten nasz sposób chłodzenia jest tak zaprojektowany, że motocykl się nie przegrzewa jak inne moto z normalną chłodnicą płynu. Tak więc termometr oleju jest zbędny, chyba, że chcesz mieć bajer :).
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 września 2009, 13:12 przez Kacper, łącznie edytowano 1 raz
GSX 600F

Kacper
Kacper

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 14 września 2009, 15:13

Kacper, Może nie tyle że bajer ale na pewno sam byś chciał wiedzieć jaką masz temperaturę oleju w moto. Po to są chyba termometry żeby badać temperaturę a nie bajerzyć.

Kacper napisał(a):motocykl się nie przegrzewa jak inne moto z normalną chłodnicą płynu

to uważasz że moto z chłodnicą na płyn się przegrzewają, a olejaki się nie przegrzewają ? Hmm... ciekawa koncepcja. Wg mnie można przegrzać wszystko. Właśnie po to jest ten termometr żeby do tego niedopuszczać. Może każdy z nas przegrzał już kiedyś silnik i nie był tego świadomy. Bo jak byś zobaczył na wskażniku 150 oC to od razu zaczniesz inaczej jeździć. Problem w tym, że nie wiem jaka jest ta dopuszczalna granica. Dla bezpieczeństwa przyjełem 150 oC wg skali typowych termometrów do oleju.
guardian_angel

Postprzez Kacper » poniedziałek, 14 września 2009, 18:58

guardian_angel napisał(a):Kacper, Może nie tyle że bajer ale na pewno sam byś chciał wiedzieć jaką masz temperaturę oleju w moto. Po to są chyba termometry żeby badać temperaturę a nie bajerzyć.

Kacper napisał(a):motocykl się nie przegrzewa jak inne moto z normalną chłodnicą płynu

to uważasz że moto z chłodnicą na płyn się przegrzewają, a olejaki się nie przegrzewają ? Hmm... ciekawa koncepcja. Wg mnie można przegrzać wszystko. Właśnie po to jest ten termometr żeby do tego niedopuszczać. Może każdy z nas przegrzał już kiedyś silnik i nie był tego świadomy. Bo jak byś zobaczył na wskażniku 150 oC to od razu zaczniesz inaczej jeździć. Problem w tym, że nie wiem jaka jest ta dopuszczalna granica. Dla bezpieczeństwa przyjełem 150 oC wg skali typowych termometrów do oleju.

Hmm widziałem kilka razy zagotowane motocykle z klasycznym układem chłodzenia, chyba nie jest to dziwne ? Myślisz, że jeśli nasze olejaki by się mogły przegrzewać to inżynierowie z suzuki pomyśleli by o wskaźniku temp.
GSX 600F

Kacper
Kacper

Postprzez fafudrak » poniedziałek, 14 września 2009, 19:17

Kacper, przeciez wszytko moze sie przegrac :( A czy wlosi nie zkladajac wskaznika temp i przy klasycznym chlodzeniu powietrzem stwierdzili ze "MALUCHA" nie da rady przegrzac (a widzialem nie jednego przegrzanego) ?? Np Honada JAZZ tez nie ma wskaznika temp cieczy chlodzacej tylko kontrolke ktora zapala sie przy oko 120 stopniach (i tak juz zapozno i glowicy nie ma). Mozna dlugo wymieniac itp
fafudrak

Postprzez guardian_angel » wtorek, 15 września 2009, 06:22

Kacper napisał(a):Myślisz, że jeśli nasze olejaki by się mogły przegrzewać to inżynierowie z suzuki pomyśleli by o wskaźniku temp.

myślę że może by pomyśleli a nawet i zamontowali.

[ Dodano: 20-09-09, 16:57 ]
WYKONANE !
Wygląda to tak. Wkomponowałem wyświetlacz temperatury razem z zegarkiem w taki ładnie wycięty i dopasowany łuczek z plexy wyklejony srebrym laminatem.
Termometr z allegro:
http://allegro.pl/item737411455_termometr_tablicowy_50_150st_c_alarm.html

Czujkę wsadziłem między blaszki w chłodnicy i pokazuje orientacyjną lecz wg mnie bardzo zbliżona temperaturę. Poprzednio czujka była zamocowana do rurki wlotowej do chłodnicy na opaskę zaciskową. Niesprawdziło sie bo cały czas pokazywał temp ok 30 oC bo powierzchnia styku z czujką była za mała. Teraz wewnatrz blaszek, czujka jest cała zakryta tylko sam szpis wystaje bo trochę jest za długa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 20-09-09, 17:00 ]
Całość zasilana jest jedna baterią AA 1.5 V, oryginalnie zegarek i termometr zasilane są na płaskie baterie zegarkowe. Baterię schowałem pod czachą dla wygody wymiany na nową.

[ Dodano: 23 Wrzesień 2009, 14:04 ]
Po testach działa rewelacyjnie, max temp jaką dotychczas uzyskałem to 115 oC na postoju. podczas jazdy wacha się między 80 - 90 C.
Teraz już wiem kiedy ssanie odejmować bo widze jak się rozgrzewa :)
guardian_angel

Postprzez guardian_angel » wtorek, 27 października 2009, 12:17

Czas odświerzyć temat
guardian_angel

Postprzez firefox » wtorek, 27 października 2009, 13:05

Swietnie to wyglada, rewelacja, gratulacje :)
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez miki1406 » wtorek, 27 października 2009, 13:51

Rewelka... Super wykonane... Jak z fabryki... Może zaczniesz masową produkcje i handel?? :mrgreen:
miki1406

Postprzez guardian_angel » wtorek, 27 października 2009, 15:59

a co chcesz takie ?
guardian_angel

Postprzez Byłas600f » wtorek, 27 października 2009, 20:37

Miałem raz taki przypadek, gdy po zimowym postoju w garażu, na wiosnę odpaliłem Suzette i pozostawiłem na wolnych obrotach co by się dobrze silnik rozgrzał i olej rozszedł po całym, gdy zauważyłem dziwną parę wydobywającą się z okolic silnika...a to właśnie olej nabrał takiej temperatury że aż zaczął "parować", szybko wyłączyłem moto bo nie powiem trochę się zaniepokoiłem. Chłodził się do dnia następnego i odpalił od pierwszego...do tej pory nie stwierdziłem żadnych usterek związanych z tamtym wydarzeniem, ale wolałbym zabezpieczyć się przed takimi sytuacjami na przyszłośc!
guardian_angel będę się z Tobą kontaktował w sprawie budowy "opatentowanego systemu" :roll:
Byłas600f

Postprzez miki1406 » środa, 28 października 2009, 08:33

guardian_angel napisał(a):a co chcesz takie ?

Widzisz... Chętnie ale ja mam imbryka i tu jest inny rozkład zegarów... Trzeba by plexi budować inaczej...
miki1406

Postprzez guardian_angel » środa, 28 października 2009, 09:36

Mógłbym dopasować ramkę, tylko muszę mieć imbryczka pod ręką.
guardian_angel

Postprzez miki1406 » czwartek, 29 października 2009, 14:02

A jak kosztowo taka ramka??
miki1406

Postprzez guardian_angel » czwartek, 29 października 2009, 15:35

myślę że się dogadamy ale tak ok 10-15 zł ;)
guardian_angel

Postprzez motonita1 » środa, 3 lutego 2010, 22:32

Witam! Jestem tutaj pierwszy raz i mam prośbę. Czy ktoś z Was może poradzić od jakiego moto czy innego sprzętu nadawał by się wyłącznik termiczny do sterowania wentylatorem chłodnicy. Wyjaśniam, że zamierzam wykonać takie chłodzenie w GSX 750F, które to moto posiada chłodnicę, a chłodzenie silnika olejem. Ponieważ czynnikiem chłodzącym jest olej, zatem sądzę że wyłącznik musiałby mieć próg zadziałania 110 stopni C czyli trochę wyżej niż przy innych cieczach chłodzących w moto. A może ktoś już robił takie modyfikacje sprzętu?
motonita1

Postprzez guardian_angel » środa, 3 lutego 2010, 22:39

Przede wszystkim powinienies najpierw przedstawić sie w POWITALNI i przeczytac REGULAMIN

Tak ja coś takiego myślałem wykonać ale po przemyśleniu doszedłem do wniosku że nie ma sensu. Poczytaj moj temat http://gsxf.pl/viewtopic.php?t=532&high ... emperatura
Ostatnio edytowano środa, 3 lutego 2010, 22:44 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
guardian_angel

Postprzez zolwik » środa, 3 lutego 2010, 22:41

motonita1 napisał(a):Witam! Jestem tutaj pierwszy raz i mam prośbę. Czy ktoś z Was może poradzić od jakiego moto czy innego sprzętu nadawał by się wyłącznik termiczny do sterowania wentylatorem chłodnicy. Wyjaśniam, że zamierzam wykonać takie chłodzenie w GSX 750F, które to moto posiada chłodnicę, a chłodzenie silnika olejem. Ponieważ czynnikiem chłodzącym jest olej, zatem sądzę że wyłącznik musiałby mieć próg zadziałania 110 stopni C czyli trochę wyżej niż przy innych cieczach chłodzących w moto. A może ktoś już robił takie modyfikacje sprzętu?

Z chęcią pomożemy lecz przed tym przeczytaj regulamin ze zrozumieniem i odwiedź do cholery powitalnie :diabel:
Ostatnio edytowano czwartek, 4 lutego 2010, 08:33 przez zolwik, łącznie edytowano 2 razy
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » środa, 3 lutego 2010, 23:01

motonita....a powiedz Ty mi jedno :

Po ch*j chcesz coś takiego robić??Olejak jest chłodzony olejem i powietrzem....więc po co Ci jeszcze wiatrak??To tylko moja ciekawość.
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI