miki1406 napisał(a):Super guardian... U mnie projekty jak narazie staneły... Powód prozaiczny - brak czasu
Kacper napisał(a):motocykl się nie przegrzewa jak inne moto z normalną chłodnicą płynu
guardian_angel napisał(a):Kacper, Może nie tyle że bajer ale na pewno sam byś chciał wiedzieć jaką masz temperaturę oleju w moto. Po to są chyba termometry żeby badać temperaturę a nie bajerzyć.Kacper napisał(a):motocykl się nie przegrzewa jak inne moto z normalną chłodnicą płynu
to uważasz że moto z chłodnicą na płyn się przegrzewają, a olejaki się nie przegrzewają ? Hmm... ciekawa koncepcja. Wg mnie można przegrzać wszystko. Właśnie po to jest ten termometr żeby do tego niedopuszczać. Może każdy z nas przegrzał już kiedyś silnik i nie był tego świadomy. Bo jak byś zobaczył na wskażniku 150 oC to od razu zaczniesz inaczej jeździć. Problem w tym, że nie wiem jaka jest ta dopuszczalna granica. Dla bezpieczeństwa przyjełem 150 oC wg skali typowych termometrów do oleju.
Kacper napisał(a):Myślisz, że jeśli nasze olejaki by się mogły przegrzewać to inżynierowie z suzuki pomyśleli by o wskaźniku temp.
motonita1 napisał(a):Witam! Jestem tutaj pierwszy raz i mam prośbę. Czy ktoś z Was może poradzić od jakiego moto czy innego sprzętu nadawał by się wyłącznik termiczny do sterowania wentylatorem chłodnicy. Wyjaśniam, że zamierzam wykonać takie chłodzenie w GSX 750F, które to moto posiada chłodnicę, a chłodzenie silnika olejem. Ponieważ czynnikiem chłodzącym jest olej, zatem sądzę że wyłącznik musiałby mieć próg zadziałania 110 stopni C czyli trochę wyżej niż przy innych cieczach chłodzących w moto. A może ktoś już robił takie modyfikacje sprzętu?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość