zakup GSX-F 750 92r warto? pomocy

Linki, uwagi, spostrzeżenia, porady

zakup GSX-F 750 92r warto? pomocy

Postprzez piotrek69 » środa, 23 maja 2012, 16:59

Witam! Planuje zakup suzuki gsx750f z 92r, jestem początkujący i nie wiem na co zwracać uwagę przy zakupie. Znalazłem takie ogłoszenie na otomoto z Radomia

otomoto.pl/suzuki-gsx-f-katana-nie-honda...wasaki-M3195141.html

Nie oglądałem go osobiście ale na zdjęciach wygląda w miarę ładnie. W telefonicznej rozmowie właściciel to potwierdza i mówi że stan jest bdb, ale większość tak mówi a na miejscu co innego. Jedna wadą jaką mi wymienił to nie równa praca na wolnych obrotach i mówi że wystarczy przeczyścić lub ustawić gaźniki ale czy tak jest naprawde??? Ma go w sumie bardzo krótko bo tydzień, więc albo handluje albo jest z tym motorem coś nie tak.

Czy jest ktoś z Radomia kto mógłby mi doradzić albo obejrzeć ze mną ten motocykl? Ewentualnie proszę o opinie i porady. Czy np warto.
Chce kupić coś w granicach 3000zł, wiem że na moto to mało ale chce kupić tańszy na początek do jazdy raczej normalnej ale nie chce żeby to był jakiś zajechaniec i ciągle się psuł. Wiem też że trochę sporo taki gsxf waży ale z tym dam sobie chyba rade.

Ewentualnie jak ktoś ma jakieś moto do 3000zł, proszę o kontakt, pozdrawiam i z góry dzięki
piotrek69

Postprzez RamzesS » środa, 23 maja 2012, 18:51

Powiem tak kolego... Cena dosyć niska, więc uważać trzeba. Nierówna praca silnika na wolnych to niekoniecznie wysyfione i niewyregulowane gaźniki. U mnie też nierówno chodził i gasł na wolnych obrotach. Teraz miałem wymieniony komplet zaworów wydechowych i nie gaśnie (to już jest coś). Nierówna praca dalej pozostała. Fachman stwierdził, że przepustnice w gaźnikach już wyrobione i czasami się nie domykają. Raz ma ładnie 1000obr., raz 2500obr. a raz mniej niż 1000obr. więc szykuje mi się dodatkowo wymiana gaźników, ale to już grosze ;)

Także więc możesz się przygotować do ewentualnych napraw. Więc licz sobie więcej niż cena samego motocykla + opłaty rejestracyjne i ubezpieczenie bo praktycznie zawsze COŚ jest do zrobienia, może pół silnika a może żarówka do wymiany.

A co jeszcze do samego moto. Zwróć uwagę na prawą stronę i wydech (ładny szlif. Sam miałem szlif przy ok. 30km/h i u mnie ślady na wydechu to nic w porównaniu z tymi na zdjęciu). A teraz na spasowanie pługu z owiewką (coś tu nie tak). Teraz patrz na przód, źle spasowana owiewka z lampą i "mikroowiewką pod lampą :roll: " (także po prawej stronie), klejony kierunek (także z prawej strony), no i na koniec wszystko pięknie pomalowane. Także ktoś miał pięknego szlifa na boczek
Ostatnio edytowano środa, 23 maja 2012, 19:00 przez RamzesS, łącznie edytowano 1 raz
Patrzę Na Okno i Jarzę Że Się Fireball`em Poparzę :)
RamzesS

Postprzez vasen » środa, 23 maja 2012, 18:53

Hmmm glebe zaliczył na prawym boku i to ostro,tłumik podrapany że hoho,lewa strona albo owiewka po szlifowaniu asfaltu albo tak dziwnie na zdjęci sie odbija,pominę podrapany tłumik
vasen

Postprzez RamzesS » środa, 23 maja 2012, 19:01

Lewa strona raczej w porządku się wydaje, prócz otartego wydechu. Ale tak się świeci jakby dopiero od lakiernika wyjechał :diabel:

No i jeszcze napęd jakiś taki średni się wydaje na zdjęciach :/

Dziwne jeszcze, że opona tylna nie pokazana (czyżby miał coś do ukrycia? :P ), z przedniej nic nie wydedukuje

Aaaa... No i chyba rama malowana (no chyba, że oryginalnie była matowa w 750 :D )
Ostatnio edytowano środa, 23 maja 2012, 19:07 przez RamzesS, łącznie edytowano 3 razy
RamzesS

Postprzez kojak83 » środa, 23 maja 2012, 19:38

Oj naszukasz się kolego. U mnie już leci 2 miesiąc poszukiwań a budżet mam ponad 2 razy większy. Spytaj gościa czy umowa jest na niego. Jeśli nie to wiadomo, że handlarzyna. Ja zawsze pierwsze pytania jakie zadaję to czy jest właścicielem prywatnym, jak długo ma moto i czy papiery są na niego. :P
kojak83

Postprzez Gof » środa, 23 maja 2012, 20:00

Znajdźcie moto w tej cenie co nigdy nie leżało :) nie ma co czekać na cud, ale też lekki szlif to nie tragedia, byle wszystko było ok.

Co do regulacji - to moto będzie chodziło nierówno i żadna regulacja tego nie zmieni, po pierwsze ten typ tak ma, po drugie w tym wieku są już takie luzy na ośkach przepustnic, że nawet jak zrobisz synchro to i tak od razu się rozjedzie - tak jest u mnie (2001 r) to tym bardziej tak będzie u ciebie. Ale też nie ma co robić z nierównej pracy dramatu, ja tak latam już 3 lata i oprócz tego że trochę szarpie przy przeciskaniu się w korku, to nie ma problemu.
Ostatnio edytowano środa, 23 maja 2012, 20:03 przez Gof, łącznie edytowano 3 razy
Gof

Postprzez RamzesS » środa, 23 maja 2012, 22:33

Sam wiesz jak jest. To po prostu aż razi w oczy tak złe spasowanie plastików, a i z tyłu prawej strony pewnie coś nie tak bo takie dziwne zdjęcie zrobił. Lewa jak najbardziej widoczna, a prawa to tak... no... tego... właśnie... średnio. o! :diabel:
Ostatnio edytowano środa, 23 maja 2012, 22:33 przez RamzesS, łącznie edytowano 1 raz
RamzesS

Postprzez Jacky » czwartek, 24 maja 2012, 08:26

Powiem tak :kupując o tej porze roku za 3tyś,drugie tyle w niego wsadzisz.Radził bym dorzucić kasy i kupić coś w idealnym stanie, np.-http://otomoto.pl/suzuki-gsx-f-katana-750-oryginal-M3194727.html. albo poczekać do zimy.Ja kupiłem zadbaną i serwisowaną katane z 94r.sprowadzoną przez chandlarza z niemiec,i przez 2 lata nic poważnego nie musiałem robić.
Ostatnio edytowano czwartek, 24 maja 2012, 08:28 przez Jacky, łącznie edytowano 1 raz
Jacky

Postprzez piotrek69 » czwartek, 24 maja 2012, 13:36

Dzięki za odpowiedzi. Daliście mi dużo do myślenia. Wiem właśnie że za tą cenę nie mam czego wymagać i nic konkretnego na pewno nie kupie. Lekko też zwróciłem uwagę na te otarcia. Dzwoniąc do niego dowiedziałem się ze boczne osłony on malował i lusterko też jedno wymieniał więc jakiś ślizg musiał być. Co do wyglądu za tą cenę wydaje mi się ze nic ładnego się też w sezonie nie kupi. Żeby chociaż technicznie był ok. Mówił że na wolnych obrotach nie równo pracuje a szczególnie na ssaniu. Podobno w jeździe jest ok. Nie oglądałem go osobiście jeszcze. Sam dużo przy nim i tak nie stwierdzę bo nie mam doświadczenia z takimi moto. Szukam kogoś kto mógłby ze mną tam podjechać i doradzić kto się zna na takich moto bo ja nie mam porównania żadnego. Może jest ktoś z Radomia kto może pomóc?
piotrek69

Postprzez Gof » piątek, 25 maja 2012, 08:21

piotrek69 napisał(a):Dzięki za odpowiedzi. Daliście mi dużo do myślenia. Wiem właśnie że za tą cenę nie mam czego wymagać i nic konkretnego na pewno nie kupie.

No niestety - nikt kto ma moto w dobrym stanie nie będzie go sprzedawał za taką cenę.

Dzwoniąc do niego dowiedziałem się ze boczne osłony on malował i lusterko też jedno wymieniał więc jakiś ślizg musiał być.

Pytanie jaki - lekki ślizg to nie dramat, byle wszystko było ok, rama prosta itd.

Mówił że na wolnych obrotach nie równo pracuje a szczególnie na ssaniu. Podobno w jeździe jest ok.

To akurat pewnie prawda - nie przejmowałbym się tym.

Szukam kogoś kto mógłby ze mną tam podjechać i doradzić kto się zna na takich moto bo ja nie mam porównania żadnego. Może jest ktoś z Radomia kto może pomóc?

Jak ja szukałem moto to zapłaciłem mechanikowi żeby ze mną pojechał i nie żałuję, to nie była źle wydana kasa (a uchornił mnie przed SV-ką - trupem) :)
Gof

Postprzez piotrek69 » niedziela, 27 maja 2012, 12:38

Kupiłem to moto! Dopiero wczoraj. Jak na pierwsze przejażdżki jestem zadowolony :) Myślę że dobrze zrobiłem że go kupiłem. Nie przeszkadza mi jego masa, jedynie w przepychaniu po nie równym odczułem jakiś opór. Ogólnie jest OK. Z czasem wrzucę jakieś fotki. Dzięki za podpowiedzi niektóre mi naprawdę pomogły. Pozdro
piotrek69

Postprzez Gof » niedziela, 27 maja 2012, 19:26

No to czekamy na foty :)
Gof

Powrót do Oceniamy sprzęty z ALLEGRO, OTOMOTO