GAŹNIKI - SKŁAD MIESZANKI

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

GAŹNIKI - SKŁAD MIESZANKI

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 6 lipca 2009, 00:23

Regulował ktoś może sam skład mieszanki?? Reguluje się ponoć śrubami pod spodem gaźników... Chodzi o śrubki, które są na samym spodzie miseczki z pływakami?? Widoczne normalnie w okienku owiewki?? Jak tym kręcić?? Jest jakaś metoda?? Co jest potrzebne jeśli wymaga to specjalistycznych narzędzi??

Po czym rozpoznać uszkodzenie np. membrany w gaźniku??

Czym może spowodowane być:
1. Problem z odpalaniem ciepłego silnika pojawiający się sporadycznie??
2. Problem z właściwą regulacją wolnych obrotów?? Jak ustawie książkowe 1500obr/min to jak śmigam to raz spadnie oki a raz zgaśnie... A i zdarzy mu się zatrzymać przy spadaniu na 2,5tysia. A jak ustawie na 2,5 tysia ręcznie, to potrafi sobie spadać czesem do 1500 a czasem też zgaśnie...

Generalnie czuje że rzuca mi paliwem delikanie w wydech i nie pracuje jak powinien mój imbryk... Na 100% jest to kwestia regulacji bo moto po zatarciu dostał zupełnie inny dół Wiec się rozstroił... Do tego przez starą głowice ciśnienie jest 7/12/12/12... Ciągnie równo ale są problemy z wolnymi obr i gaśnięciem czasem
Synchronizacje rozumiem i wiem jak zrobić, zawory też wiem jak wyregulować...

Leżą u brata większe gaźniki od modelu po 89' Tylko był z nimi jakiś drobny problem problem (chyba podobne objawy) Opyla sięto zmieniać?? Zyskam coś?? Kroćce do głowicy mam od nowszego modelu, czy potrzebne były by też kroćce od AirBox'a??

Uprzedzając pytanie jest nowy filtr powietrza...

Może ktoś podeśle foto które to śruby do regulacji składu mieszanki??
Ostatnio edytowano piątek, 20 sierpnia 2010, 09:15 przez miki1406, łącznie edytowano 1 raz
miki1406

Postprzez ZiGi » poniedziałek, 6 lipca 2009, 13:39

miki1406 napisał(a):Chodzi o śrubki, które są na samym spodzie miseczki z pływakami??

Nie te śrubki to są to spuszczania benzyny z gaźników.
Śruby do regulacji są w takim kołnierzu i ich nie widać normalnie patrząc z boku.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 6 lipca 2009, 14:47

Rozumiem... poszukam i dam foto gaźnika z każdej strony to mi zaznaczysz które to...
Znalazłem w Haynes'ie, że synchro robi się przy 1750 obr/min a śruba mieszanki powinna być wykręcona o 1 i 7/8 obr. Wiadomo, że później się robi korekcje, ale wstępnie można tak prawda??

Słyszałem, że dawkę reguluje się dokładnie na analizatorze... No ale jak?? zdejmują kolektor i badają na każdym garku??

[ Dodano: 08-07-09, 15:32 ]
Znalazłem fajny tekst o regulacji który mocno rozjaśnił mi sprawę... Polecam przeczytać
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,2720482.html
miki1406

Postprzez pegaz » środa, 8 lipca 2009, 18:09

Sprawdz czy nie masz zabrudzonego filtra paliwa (jezeli go masz).

Do synchro gaznikow potrzebujesz wakumetrow. Bez tgo nie wyreglujesz podcisnienia prawidlowo i jest okreslona kolejnosc regulacji.

Wkrecasz srube do regulacji mieszanki do konca i wykrecasz o okreslona ilosc obrotow.

Nie wiem czy kolejnosc jest wazna. synchro/sklad mieszanki czy odwrotnie.

Sruba do synchro gaznikow Obrazek jest ich 4 sztuki,

zdjecie gdzie jest sruba do regulacji mieszanki Obrazek

a tu masz schemat gaznikow Obrazek

to jest sruba numre 15 lub 16 na schemacie.
Ostatnio edytowano środa, 8 lipca 2009, 18:25 przez pegaz, łącznie edytowano 3 razy
pegaz

Postprzez miki1406 » środa, 8 lipca 2009, 21:03

No i to mi rozjaśnia sprawe całkowicie :D Tylko jeszcze jedno pytanie... Wkręcanie pilota zuboża mieszankę czy wzbogaca?? Bo w serwisówie pisze że wkręcić na max i wykręcić o 1 i 7/8obrotu... Czytałem jednak, że dla silnika nienowego należy dawkę troszkę wzbogacić po równo na każdy gar...
miki1406

Postprzez pegaz » czwartek, 9 lipca 2009, 08:19

Od ilosci obrotow podanej w serwisowce zaczynasz zabawe.

odkrecasz srube -> wzbogacasz mieszanke, wkrecasz -> zubazasz.
pegaz

Postprzez miki1406 » niedziela, 19 lipca 2009, 22:37

Aha aha...

Panowie mam ewidentnie rewelacyjne info... Pisałem wam, że braciak poskładał moto i jak sprawdzał ciśnienie to wyszło 7/12/12/12... Oki ale młody zapomniał dodać, że nie regulował zaworów :mrgreen: Do tego dla potwierdzenia, że są za małe luzy dodam, że jak nagrzałem imbryka w wolnej jeździe wśród tłumów na koncercie to zgasł i dopóki nie ostygł to miał problem z zapaleniem... Moim zdaniem ewidentnie zawory do regulacji a na pierwszym garku na bank któryś jest podparty... Jak we wtorek rozbebesze pokrywe to dam znać co wyniuchałem :brawo:
miki1406

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 20 lipca 2009, 02:33

Dobrze czytać, że takie proste rzeczy są przyczyną tak dużych problemów (znaczy się, że tak łatwo na szczęście można te problemy zażegnać) ;)
Obrazek
Nyuno

Postprzez miki1406 » poniedziałek, 20 lipca 2009, 07:25

No mam taką nadzieje, że znajdę pod pokrywą podparte zawory... To by mi ułatwiło życie bo szczelinomierz mam to raz.... Dwa, że nie mam płytek tylko śrubexy :diabel:
miki1406

Różnica między gaźnikami

Postprzez adamRS » środa, 10 lutego 2010, 09:04

Witam. Mam teraz małe gaźniki te z 89 roku. I mam pytanie. Gdybym chciał zmienić je na nowsze które mają większe gardziele to wiem że musiałbym zmienić też airbox na ten z większymi króćcami ale czy króćce ssące od głowicy też musiałbym zmieniać na większe? Wydaje mi się że tak ale wolę się upewnić. Drugie pytanie to gdybym kupił gaźniki te z tym elektronicznym sterowaniem przepustnicy lub te podgrzewane to czy musiałbym to podłączać? Czy może bez podłączania działałyby normalnie? Z góry dzięki za odpowiedzi.
adamRS

Postprzez miki1406 » środa, 10 lutego 2010, 15:37

Elektroniczne coś to czujnik położenia przepustnicy i nie musiałbyś tego podłączać... Dalej... Kroćce ssące pasują... Różnią się tylko dodatkowym wyjściem na wakuometry ale to nie będzie przeszkadzać... Musisz zmienić airbox... Ale prócz tego lewą manetkę z przełącznikami bo wraz z nimi jest dzwignia ssania. Do tego oczywiście musi być linka...

Jest drobna różnica z wężykologią. Podciśnienie doprowadzasz normalnie do kranika, ale dozowanie paliwa rozdziela się trójnikiem na pary gaźników pierwszy króciec gaźnik 1+2, drugi króciec gaźniki 3+4... Oba wężyki łączą się trójnikiem i ten łączy się z kranikiem...

Jak kupowałem baterię gaźników, które są aktualnie w Twoim czajniku to też myślałem nad zmianą na te nowsze (ponoć mniej awaryjne), ale zniechęcił mnie zakup tej manetki z linką... Sam airbox to groszowe sprawy (30-60zeta jak ja szukałem)
miki1406

Pływaki

Postprzez djlewy19 » piątek, 12 lutego 2010, 20:35

Miałem odłożyć to na wiosne ale jak patrze na motek to :cry: .....

A mianowicie, motek stał w garażu i przez Mój błąd ( niesprawdzenie czy podnóżek boczny został do kośca wysunięty ) przewrócił sie. Oddałem Suzi do mechanika wymienił przy okazji swiece, filtr, olej i płyny. Wszystko niby ok. Nie jeździłem nim, odpaliłem moto na ssaniu ale nie na pri, troszke pochodził i zauważyłem że z lewej strony gar jest zimniejszy od strony prawej i jak stoi na podnóżku nie chce wchodzić na wolne obroty a jak stoi " prosto " to słabiutko słabiutko jakoś chodzi. Świece ok czy to spowodowane jest może zawieszeniem sie pływaków?
djlewy19

Postprzez zary » piątek, 12 lutego 2010, 20:50

proponuje dobrze rozgrzać silnik i wtedy sprawdzić. a nie chodził ona na 3 garach ?
zary

Postprzez djlewy19 » piątek, 12 lutego 2010, 20:54

Grzałem go z 30 min, prawde mówiąc nie sprawdzałem
Obrazek
djlewy19

Postprzez adamRS » piątek, 12 lutego 2010, 21:00

Skoro jest zimniejszy to raczej nie pali na niego. Ja tak przynajmniej miałem.
adamRS

Postprzez djlewy19 » piątek, 12 lutego 2010, 21:03

Gdzieś słyszałem, że może to być spowodowane zacięciem pływaków zwłaszcza że sie przewrócił.

Nie dodałem, że po majtaniu go w prawo i w lewo jakby coś lepiej wtedy chodził ale tylko na chwile
Ostatnio edytowano piątek, 12 lutego 2010, 21:12 przez djlewy19, łącznie edytowano 1 raz
djlewy19

Postprzez adamRS » piątek, 12 lutego 2010, 21:10

Hmm... Być może. Jeśli Ci się uda to popukaj trochę czymś w gaźniki może się odwieszą jak są zawieszone pływaki, lub też może jest to spowodowane wymianą filtra powietrza skoro mówisz że był wymieniany.
Ostatnio edytowano piątek, 12 lutego 2010, 21:11 przez adamRS, łącznie edytowano 1 raz
adamRS

Postprzez zary » piątek, 12 lutego 2010, 21:28

to ja Ci proponuje zrobic taki myk: sciagnij paliwo z baku, dajesz kranik na PRI odpalasz i niech się wypali paliwo, jak zacznie gasnać to ssanie i niech wypala dalej az zgaśnie i nie będzie chciał odpalic nawet na ssaniu.

[ Dodano: 12-02-10, 21:47 ]
a tak z ciekawości to jakie płyny Ci wymienili ? od spryskiwaczy ? :P
zary

Postprzez djlewy19 » sobota, 13 lutego 2010, 20:43

zary napisał(a):a tak z ciekawości to jakie płyny Ci wymienili ? od spryskiwaczy ?

Oczywiście hamulcowy przód i tył :mrgreen:
djlewy19

Postprzez pegaz » sobota, 13 lutego 2010, 21:40

Sprawdz iskre na tym cylindrze ktory nie pali i obejrzyj swiece.
pegaz

Następna strona

Powrót do SILNIK