SPALANIE NASZYCH GSXF

Inne sprawy nie pasujące do powyższych działów.

Postprzez pegaz » sobota, 1 maja 2010, 20:33

Mi dzisiaj udalo sie zrobic 392 km i spalanie 21,2 litra na tym dysansie. Srednia przelotowa wyszla okolo 100 km/h. Nie spodziewalem sie takiego wyniku.
pegaz

Postprzez fafudrak » sobota, 1 maja 2010, 20:38

Caly czas sledze ten temat i fajne macie spalanie :) wolno nie jezdze (bo motor sie do tego nie nadaje) i spalanie na trasie okolo 7-8 licze. Ale wczoraj pobilem miejski rekord :? okolo 11 mi wyszlo (non stop palnik, obroty ponizej 8 tys nie schodzily).
fafudrak

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 2 maja 2010, 08:07

fafudrak, u mnie tak samo spalanie 11 ale na każdym biegu do odcinki ,chyba że w korkach
kyrtap87

Postprzez pegaz » niedziela, 2 maja 2010, 08:46

fafudrak napisał(a):Caly czas sledze ten temat i fajne macie spalanie :) wolno nie jezdze (bo motor sie do tego nie nadaje) i spalanie na trasie okolo 7-8 licze. Ale wczoraj pobilem miejski rekord :? okolo 11 mi wyszlo (non stop palnik, obroty ponizej 8 tys nie schodzily).

Wszystko zalezy od techniki jazdy, ale wartosci spalania sa dwa razy wieksze od moich turystycznych. Nie sprawdzalem tego, ale chyba od 130 km/h w gore spalanie zaczyna isc w gore i ze zwiekszaniem predkosci, podnosi sie jego wartosc.
pegaz

Postprzez TasmaN » niedziela, 2 maja 2010, 10:46

ogolnie na spalanie nie zwracam uwagi, ale fakt jak sie mocno kreci to chla strasznie.

wczoraj stresa mialem czy w nocy dojade do stacji jak pogonilem 230 na gdanskiej... rezerwa zeszla nie wiadomo kiedy nawet :/
TasmaN

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » niedziela, 2 maja 2010, 11:13

TasmaN, było nie montować turbiny :fuck:

U mnie po mieście przeważnie zawsze jest 7-8l no chyba ze Emeryt stajl(a czasem i tak sie pokulam)to da rade zejsc do 6,4 :D

Jak ktoś tu pisał że spala mu przy agresywnej jeździe ok 6-7l to chyba nie wchodzi powyzej 8k rpm ;)
Ostatnio edytowano niedziela, 2 maja 2010, 11:17 przez PozytywnieZakreconyWariat, łącznie edytowano 1 raz
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"
PozytywnieZakreconyWariat

Postprzez Nyuno » poniedziałek, 3 maja 2010, 12:52

No bo powyżej 8kobrotów to już nie jest agresywna jazda tylko bezmyślne piłowanie :) To nie supersporty, tak na prawdę trzymanie jajek ponad 8k moim zdaniem mija się z celem, zwłaszcza w mieście.
Obrazek
Nyuno

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » poniedziałek, 3 maja 2010, 19:51

Nyuno, a nie chodzilo Ci przypadkiem o 10k rpm? Przy 7 lub 8k rpm jajco dostaje "drugie tchnienie".Nie bez kozery kiedys bylo nazywane "najtanszym 200km/h" ;)

Piłowanie to latanie pod czerwone pole po 10-11k rpm
"Pamięć i szacunek dla tych którzy odeszli nagle,pozostawiając nam jedynie wspomnienia.Dla wszystkich tych ktorzy pomogli mi w życiu a już nigdy im nie podziękuje.Dla tych którzy odeszli tragicznie,majac przed sobą całe życie...na zawsze w pamięci"

Postprzez Alpha » wtorek, 4 maja 2010, 16:49

PozytywnieZakreconyWariat napisał(a):..... 7 lub 8k rpm jajco dostaje "drugie tchnienie"....

A przyśpieszając na 3 biegu , to jest już ekstaza ;)
Alpha

Postprzez pegaz » wtorek, 4 maja 2010, 20:06

Nyuno koledzy maja raciej. Zobacz na wykres momentu i mocy. Jajko 3/4 ma najwyzsze wartosci przy 9500 obr/min i 10500 obr/min, takze jazda z tymi wartosciami na obrotomierzu daje najwiecje frajdy.
Ostatnio edytowano wtorek, 4 maja 2010, 20:07 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez Bones » środa, 5 maja 2010, 06:47

Mi na trasie pali 6.5-7.5, a przy normalnej dynamicznej po mieście około 8-9. Piłować nie piłuje bo mi szkoda sprzęta na tych dziurach, ale czasem jak wyprzedzam to mam wrażenie ze bak mi się wklęsły robi od podciśnienia i wskaźnik baaaardzo szybko spada w stronę literki E hehe :):)

I tak się zastanawiam bo niektórzy piszą że na trasie schodzą poniżej 5l/100km... mi nigdy nie udało się zejść poniżej 6.5 ;) Czyżby nadchodziła pora regulacji gaźników ?
Bones

Postprzez TasmaN » środa, 5 maja 2010, 07:15

Nyuno napisał(a):No bo powyżej 8kobrotów to już nie jest agresywna jazda tylko bezmyślne piłowanie :) To nie supersporty, tak na prawdę trzymanie jajek ponad 8k moim zdaniem mija się z celem, zwłaszcza w mieście.

oj nie przesadzaj. Silniki te same co z gixxerow. Lubia wysokie obroty i to ich nie meczy.

Ty, ty... ty preclu jeden ty :P
TasmaN

Postprzez ZiGi » środa, 5 maja 2010, 09:04

Ja raz się postarałem i zszedłem w trasie jadąc z pasażerką, załadowanym kufrem i sakwami do 5,1l/100km ale to było raz i już mi się więcej nie przytrafiło. a tak standardowo to 6,4 do 7,5 :P
Ostatnio edytowano środa, 5 maja 2010, 09:06 przez ZiGi, łącznie edytowano 1 raz
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Nyuno » środa, 5 maja 2010, 09:24

Chłopaki, ja wiem, że mamy największy moment obrotowy powyżej 9,5k, ale zwróćcie proszę uwagę, na moje końcowe słowa "zwłaszcza po mieście".

I teraz powiedzcie sami sobie: ile na godzinę jedziesz na jedynce przy prędkości 9k, ile na dwójce i na trójce. Pamiętajcie - to jest miasto. Wycie silnikiem w miescie to sztuka dla sztuki - co chwilę i tak musisz się zatrzymać bo światła, bo korek itp.

Co innego na trasie, ale... jeżeli jedziemy na 6 biegu i mamy na liczniku 175 na godzinę, 8kobrotów, to na prawdę schodzicie na 5 przy wyprzedzaniu, tylko po to żeby poczuć to "drugie tchnienie"? Nie rozśmieszajcie mnie :)

Po prostu moje zdanie jest takie, że jajko jest do turystyki, a nie do pałowania. Chcecie na prawdę poczuć ekstazę i różnicę w przyśpieszeniu na wysokich obrotach to przesiądźcie się na GSXR - tam przynajmniej nie musicie się oszukiwać, bo na prawdę jest różnica przy dodawaniu gazu na poziomie 4 a 9 kobrotów.
Obrazek
Nyuno

Postprzez TasmaN » środa, 5 maja 2010, 09:44

Nyuno, zdanie Twoje jest chwalebne i zbożne :) ale ja mowie o tym ze wysokie krecenie tych silnikow jest dla nich normalne. Wrecz sklanialbym sie do tego ze silniki te lepiej 'czuja' sie na wyzszych obrotach (smarowanie, cisnienie itp.).
TasmaN

Postprzez Nyuno » środa, 5 maja 2010, 10:00

Ale ja nie mówiłem, że one tego nie lubią :) Zwróć uwagę, jaki jest temat tego postu - spalanie naszych suków.

Ja, jako rasowy przykład precla, nie kręcę ich wysoko i dzięki temu mam przyzwoite spalanie, zarówno paliwa jak i oleju.

Dodatkowo - ja nie zachęcam do preclowania. Ja tylko mówię, że według mnie piłowanie tych modeli to praktycznie oszukiwanie siebie - w porównaniu do samochodów, czy przyśpieszamy z 5k obrotów, czy z 9k, nie czyni dużej różnicy, a dolewanie paliwa co 200km zamiast co 300km, oraz oleju co 2000km zamiast co 6000km, robi i to dużą.

Ale jak ktoś nie liczy się z kosztami eksploatacji, to jak najbardziej utrzymywanie obrotomierza w okolicach najwyższego momentu obrotowego jest jak najbardziej fajna :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez guardian_angel » środa, 5 maja 2010, 10:08

A M E N :mrgreen:
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Budzik » środa, 5 maja 2010, 10:18

Dobra to mam pytanko :D ile kilometrow mozena zrobic na rezerwie. Z moich obliczen wychodzi ze jesli mam zbiornik 20 litrow i przed czerwona skale robie ~200-220 km to powinno zostac mi paliwa na jakeis 100km.

I jescze jedno czy kranik musze przekrecic na RES w momencie gdy wchodzi mi wskaznik na czerwone pole?

Spalanie mam tak ok 6-6.5litra
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Nyuno » środa, 5 maja 2010, 10:31

Ja też mam 750 ale jajko, i raz się umęczyłem to na całym zbiorniku zrobiłem 405km, jeszcze w zbiorniku cośtam było, po czym wlałem 18,08 litra.

Jeżeli spalanie masz 6 litrów na 100, a na rezerwie w baku około 4 litrów się mieści, to powinieneś 66 kilometrów zrobić :)

Na res przekręcasz wtedy, kiedy motocykl Cię o to prosi - ale możesz wcześniej, jeśli wolisz.
Obrazek
Nyuno

Postprzez PozytywnieZakreconyWariat » środa, 5 maja 2010, 10:44

Nyuno, ja nie mowie ze latam po miescie powyzej 8k. Pierwszy bieg zawsze szybko na dwojke przebijam i przewaznie latam do tych 8k(kto ze mną jeździł,ten wie że precluje).W trasie to co innego :)
Ja nie neguję tego,że jajko to motocykl sportowo-turystyczny(z naciskiem raczej na Turystyke,bo ze sportem malo wspolnego ;) chyba że heble z gixxera).Nie powiesz mi raczej również,że nigdy w mieście nie leciałeś na wysokich obrotach aniołku :mrgreen:

P.S
Nie licytujcie sie teraz,kto jest wiekszym preclem :fuck: :fuck2:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do INNE...