STRZELA W WYDECH

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

STRZELA W WYDECH

Postprzez Rafał_93 » wtorek, 11 maja 2010, 21:14

Siema. Mam problem. Imbryk '92 zaczął strzelać z wydechów po tym jak rozebrałem silnik aby skrzynie biegów wymienić. Przed wymianą było wszystko OK. Jestem zielony bo to mój pierwszy tego typu motor ...
Ostatnio edytowano poniedziałek, 20 września 2010, 21:05 przez Rafał_93, łącznie edytowano 1 raz
Rafał_93

Postprzez Budzik » wtorek, 11 maja 2010, 22:04

przestawiony zapłon?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez WilQW » środa, 12 maja 2010, 06:36

Budzik napisał(a):przestawiony zapłon?

tak oczywiście i trzeba go delikatnie ruszyć ;)
a na poważnie to sprawdź świece może mają przebicie, a jak nie to możliwe że trzeba pobawić się ze składem mieszanki
pzdr
WilQW

Postprzez guardian_angel » środa, 12 maja 2010, 06:45

Ustaw na nowo gaźniki zazwyczaj to jest ich wina, jak cos sie z nimi robi. Potrafią się rozregulować zwłasza delikatne śrubki od synchronizacji.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez TasmaN » środa, 12 maja 2010, 13:27

guardian_angel napisał(a):Ustaw na nowo gaźniki zazwyczaj to jest ich wina, jak cos sie z nimi robi. Potrafią się rozregulować zwłasza delikatne śrubki od synchronizacji.

... i sklad mieszanki :)
TasmaN

Postprzez Rafał_93 » środa, 12 maja 2010, 19:06

:?: Dobra. Ale jestem zielony i nie posiadam żadnej książki serwisowej itp. Gaźniki mogły się rozregulować od tego że wyciągnąłem je z moto odłożyłem na półkę i potem włożyłem z powrotem??

PS. A czy przedmuchy z kolektora mają coś do tego :?: Bo dziś zauważyłem że mi dmucha z 2 (od lewej jak się na moto siedzi). Aha a synchronizację mogę zrobić w domu sam ?? Jak tak to poproszę o jakiś tutek. Z góry dzięki :mrgreen:

Aha Kur*a :/ Zapomniałem dodać wczoraj że strzela tylko jak stoi na jałowych. Przy jeżdżeniu nic takiego nie ma. Nagram jutro filmik to zobaczycie o co chodzi. Dziś nie mam wahy :/

[ Dodano: 30-05-10, 19:09 ]
Sory za przestój ale rozwiązałem problem. To nie zapłon :D Wykręciłem świece , przeczyściłem włożyłem ale było jeszcze gorzej. To na siłę moto miedzy nogi i latamy. Trochę katowania (tzn żeby się rozgrzał) i jak złapał temperaturę to chyba wypalił wszystko co zalegało bo teraz jest ok i nic nie strzela. Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Ostatnio edytowano środa, 12 maja 2010, 19:09 przez Rafał_93, łącznie edytowano 1 raz
Rafał_93

suzuki GSX 600F 1999 strzela z rury

Postprzez kajek85 » piątek, 17 września 2010, 14:47

taka sprawa jak daje w pizdę swoje suzi a potem odpuszcze manetkę to strzela mi z rury, 2 miesiące temu tego nie było co jest powodem tego
kajek
kajek85

Postprzez guardian_angel » piątek, 17 września 2010, 15:04

żle zsynchronizowane gaźniki
Ostatnio edytowano piątek, 17 września 2010, 15:04 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez TasmaN » piątek, 17 września 2010, 15:04

temperatura powietrza, wilgotnosc... dostaje zbyt bogata mieszanke... ale ja mam tak ustawione z premedytacja... u mnie tez strzela, ale zawory przez to i gniazda dluzej pozyja.

Mozesz skorygowac a mozesz zostawic tak do nastepnego sezonu... Your choice.
TasmaN

Postprzez kajek85 » piątek, 17 września 2010, 15:07

chodzi mi kolego czy to jest dobre czy szkodliwe dla silnika

[ Dodano: 17-09-10, 16:09 ]
a co z tymi gażnikami mówisz zle synchronizowane tak ?, czyli te strzelanie źle odbija sie na gaźnikach?, szkodzi im?
kajek
kajek85

Postprzez zary » piątek, 17 września 2010, 15:45

TasmaN napisał(a):... dostaje zbyt bogata mieszanke... ale ja mam tak ustawione z premedytacja... u mnie tez strzela, ale zawory przez to i gniazda dluzej pozyja.

tu się mylisz kolego, dostaje zbyt ubogą mieszankę dlatego strzela, gniazda i zawory się wypalają szybciej.

nie jest to szczególnie groźne na krótki czas, proponuję Ci sprawdzić filtr powietrza, jak czysty to na nowy sezon na serwis gaźników, zaworów o ile nie było to już robione w ostatnim czasie tj 6kkm
Ostatnio edytowano piątek, 17 września 2010, 15:46 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

Postprzez WilQW » piątek, 17 września 2010, 19:00

synchro nie ma nic do strzelania z wydechu, jedynie regulacja gaźników a konkretnie skład mieszanki, strzelanie z wydechu wypala gniazda zaworowe, ale to jest jeszcze zależne jak ci strzela czy ostro pierdyknie czy tak pobąkuje ??
pzdr
WilQW

Postprzez TasmaN » piątek, 17 września 2010, 19:42

zary napisał(a):tu się mylisz kolego, dostaje zbyt ubogą mieszankę dlatego strzela, gniazda i zawory się wypalają szybciej.

a moglem cos pokrecic... dopytam mechaniora swojego co on mi tlumaczyl.
TasmaN

Postprzez kajek85 » piątek, 17 września 2010, 22:36

ostro strzela kolego ostro

[ Dodano: 17-09-10, 23:38 ]
właśnie koledzy miałem robione w tym sezonie jakieś 400km temu regulacje zaworów i gaźników i strzela od tego czasu
kajek
kajek85

Postprzez zary » piątek, 17 września 2010, 22:49

sknocili sprawę.
zary

Postprzez kajek85 » piątek, 17 września 2010, 23:02

zary czyli co sie dzieje
kajek
kajek85

Postprzez zary » sobota, 18 września 2010, 13:22

jeśli na zimnym(taki lekko rozgrzany) nie strzela, to zawory jak strzela czy gorący, czy zimny to gaźniki ( oczywiście bez ssania trzeba sprawdzić)

w przypadku zaworów to sprawa jest taka, że się nagrzewa metal i się kasuja ustawione luzy zaworowe, jeżeli ustawili wylot wg serwisówki w dolnym przedziale (chyba tam jest 0.15 ja ustawiam zawsze na środku i jest gites) to po pałowaniu mogą się zawory nie domykać i będzie odpalać mieszankę w kolektorach.
Ostatnio edytowano sobota, 18 września 2010, 13:27 przez zary, łącznie edytowano 1 raz
zary

Postprzez WilQW » sobota, 18 września 2010, 21:58

zary napisał(a): jeżeli ustawili wylot wg serwisówki w dolnym przedziale (chyba tam jest 0.15 ja ustawiam zawsze na środku i jest gites) to po pałowaniu mogą się zawory nie domykać i będzie odpalać mieszankę w kolektorach.

lekkie sprostowanie dolny zakres podany w serwisówce mówi nam o tym że taki może być i nie powinien jakoś źle wpływać na jego pracę, na dolnym zakresie silnik chodzi cicho i nic poza tym,

przed "imbrykiem" miałem gpz 550 luz zaworowy się zacieśniał z przebiegiem, przy pierwszej regulacji na kilku zaworach luz był nie do sprawdzenia poniżej 0,03 i silnik chodził bardzo ładnie nie było mowy o strzałach czy czymś podobnym

inna sprawa że przy 16 zaworowej głowicy luzy zaworowe ustawia się parami żeby luz na sąsiadujących zaworach danego cylindra był do siebie zbliżony
pzdr
WilQW

Postprzez zary » sobota, 18 września 2010, 23:47

mam inne zdanie, jeżeli chodzi o tą kwestię, szczególnie jeśli mówimy o silnikach chłodzonych olejem i z przebiegiem.
zary

Postprzez WilQW » niedziela, 19 września 2010, 09:56

moja kawa miała prawie 80 tys. km naklepane i była chłodzona powietrzem, nie ma co poprawiać danych producenta bo jeśli mamy napisane czarne na białym to tak musi być
pzdr
WilQW

Następna strona

Powrót do SILNIK