CB RADIO + ANTENA

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

CB RADIO + ANTENA

Postprzez firefox » wtorek, 26 stycznia 2010, 23:12

Co polecacie?
Ostatnio edytowano wtorek, 15 czerwca 2010, 17:43 przez firefox, łącznie edytowano 1 raz
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Łysolek » wtorek, 16 lutego 2010, 13:10

firefox napisał(a):a widziales gdzies takie radio/zestaw?

widziałem Fajer i zacytuje tu kolege z VFR-OC, który ma to zamontowane i bardzo szczegółówo opisał jak to zamontować
miłej lektury

Z uwagi na fakt, że już wielokrotnie byłem proszony o informację nt. mojego doświadczenia z montażem CB na favierce, poniżej przedstawiam moje doświadczenia w tym temacie. Miłej lektury. Z przyczyn technicznych fotki są na końcu tekstu i w drugiej cześci. Zdrówko!

W dobie wszechobecnych radiowozów z videorejestratorami, fatoradarów oraz coraz częściej czyhających w krzykach misków z suszarkami, zamontowałem w samochodzie CB Radio. Po dwóch latach użytkowania przyzwyczaiłem się do niego, jego szumów i trzasków, a to dlatego, że jazda z włączonym radyjkiem pozwala zaoszczędzić nieco gotówki i co najważniejsze, punkcików.
Moje dobre doświadczenia z auta postanowiłem przenieść na motocykl, by uzyskać podobne oszczędności, a ponadto zyskać to co najważniejsze kontakt z innymi użytkownikami czarnych wstęg naszych dróg.
Wyobraźcie sobie jak musi wyglądać mina przedstawiciela handlowego jadącego swoim służbowym fordem, gdy usłyszy w swoim CB „gdzie się wpier...patrz w lusterka” albo kierowcy TIR-a gdy usłyszy „dziękuję za marginesik kolego”, zapewne bezcenna.
Swoją drogą informacje o korkach to dla nas mało znaczące informacje, ale gdy się ktoś pogubi na trasie zawsze może podpytać o drogę. I ostatnia bardzo ważna zaleta, gdy kilku motocyklistów jeżdżących razem posiada CB – rewelacyjny kontakt! Tyle tytułem wstępu.
Od czego zacząłem.

CB Radio - wybór padł na małe zgrabne, multisystemowe radyjko ALAN 42 MULTI. Jest to niewielkich rozmiarów ręczne radyjko z modulacją AM/FM
Radio posiada w zestawie 2 pojemniki na baterie, z czego jeden z możliwością ładowania przez dołączoną ładowarkę, pokrowiec oraz adapter do podłączenia do zasilania z gniazda zapalniczki i podłączenia zewnętrznej anteny
Ok, radyjko zakupione, tylko gdzie je wsadzić czy uwiesić, wiadomo przecież, że nasze lalunie nie mają zbyt wiele miejsca do montażu dodatkowych urządzeń. Nie spałem kilka nocy obmyślając plan i w końcu przyszło mi do głowy wykorzystanie tego niewielkiego kawałka kierownicy tuż obok przełącznika kierunków. W to miejsce wsadziłem obejmę służącą do montażu rur plastikowych z której odciąłem gwint
Do tej obejmy przykręciłem kawałek płaskownika znalezionego w szpargałach w garażu na działce, delikatnie go podginając, uprzednio przykręcając do niego kupiony przez Allegro w firmie autoradiocentrum z Łukowa, uchwyt dedykowany do ALANA 42
No tak, ale zapomniałem o najważniejszym trzeba jakoś słuchać i ewentualnie nadawać komunikaty. W tym celu oczywiście przejrzałem skarbnicę różności czyli Allegro
i znalazłem zestawy np. Midland BT Single Bluetooth z adapterem do CB (dla zainteresowanych: http://www.allegro.pl/sho...tem=731328739), tylko cena trochę wygórowana bo z adapterem to wydatek rzędu 600 pln, a i trzeba pamiętać o ładowaniu itd.
Znalazłem rozwiązanie nieco tańsze i nie trzeba ładować baterii. Zestaw BHS 300 + OHS 500 firmy Albrecht za cenę 70 pln. (dla zainteresowanych: http://allegro.pl/item738...otocykla.html). Taśmy z rzepami pozwalają bezproblemowo zamontować wszystko w kasu, a podczas prania środka można swobodnie wszystko poodczepiać.
Zmontowałem wszystko do kupy, poupychałem w kasku głośniki i mikrofon, podłączyłem i o dziwo działa!
Niestety antenka która jest w zestawie z radyjkiem pozwala się komunikować na niewielkie odległości, myślę, że do ok. 100 m. Dlatego, żeby podnieść jakość dzźwięku
i zasięg radyjka, pokusiłem się o montaż anteny SIRTEL S80. W tym celu posłużyłem się uchwytem do relinngów, który przykręciłem do jednego z rogów w motocyklu
Nie jest to jeszcze rozwiązanie ostateczne, ponieważ może nieco przeszkadzać plecaczkowi, ale póki co musi wystarczyć. Dalsze modyfikacje pozostawię sobie na długie tfu...., zimowe wieczory. Po montażu anteny udałem się tylko do fachowców celem dostrojenia. Jest ok.
Wrażenia są naprawdę fajne, bo dobrze wiedzieć co się dzieje na drodze itd. Niestety trzeba się trochę czasami pobawić gałkami głośności i squelcha, ale można to przeboleć.
Oczywiście sceptycy powiedzą, że przy dużych prędkościach słabiej słychać, bo szum wiatru i mocniejsze bicie serca, zagłuszają wszelkie zewnętrzne odgłosy, że przyjemniejszy dla jest dźwięk V4 i basowe brzmienie tłumika (tak jak mojego), zawsze można zrobić głośniej, cóż wybór należy do Was. Wszystko kosztowało mnie 500 pln.
Informacja dla kolegów patrzących z drwiącym uśmieszkiem na to rozwiązanie,
na jednej wycieczce do Wyszkowa zaoszczędziłem 1000 pln i 20 pkt. Fakty mówią za siebie, dzięki tym oszczędnościom mam nowe laczki:-).
Polecam firmę PHU DEMO AUTO RADIO Mirosław Bastek z Warszawy
Al. Jerozolimskie 228, bardzo mili ludzie służący pomocą i dobrą radą, a ceny nie wygórowane.

Zdrówko
Andrzej Wiatrowski
Awiater
Ostatnio edytowano wtorek, 16 lutego 2010, 13:11 przez Łysolek, łącznie edytowano 1 raz
Łysolek

Postprzez zolwik » sobota, 20 lutego 2010, 12:52

Na zaprzyjażnionym forum znalazłem takie coś.
No to chyba sam sie skusze :D , a znawcy tematu to jakie to koszta ?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez firefox » niedziela, 21 lutego 2010, 09:55

Zestaw sluchawkowy + mikrofon

Radio

+ ewentualnie kabel koncentryczny zeby zamontowac antene gdzies dalej niz samo radio
Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 lutego 2010, 15:41 przez firefox, łącznie edytowano 2 razy
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez firefox » poniedziałek, 22 lutego 2010, 15:42

Co o tym myslicie, rozne opinie slysze, jedni mowia ze daje rade inni ze cienko
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Gof » środa, 3 marca 2010, 14:13

Pożyczyłem od kumpla Alana 38, czekam aż przyjdą akumulatory i się potestuje :) Raczej tylko do słuchania, plan jest taki żeby radio było w tankbagu i tylko słuchawka w uchu.

[ Dodano: 12-03-10, 04:35 ]
Się potestowało z fabryczną antenką, na razie w samochodzie - przejechałem z tym radyjkiem 30km z czego 1km w dużym korku (stałem z pół godziny). Zasięg tragiczny, coś typu "jak cię widzę to cię słyszę". Nie udało mi się pogadać z nikim, a słyszałem kogoś może parę razy (drugie radio z małą antenką 45cm na dachu w tym czasie ciągle gadało - godziny szczytu). Radio oczywiście sprawdziłem, sprawne.

Jednym słowem porażka :)
Gof

Postprzez wuja » wtorek, 30 marca 2010, 08:09

gof napisał(a):Się potestowało z fabryczną antenką, na razie w samochodzie - przejechałem z tym radyjkiem 30km z czego 1km w dużym korku (stałem z pół godziny). Zasięg tragiczny, coś typu "jak cię widzę to cię słyszę". Nie udało mi się pogadać z nikim, a słyszałem kogoś może parę razy (drugie radio z małą antenką 45cm na dachu w tym czasie ciągle gadało - godziny szczytu). Radio oczywiście sprawdziłem, sprawne.

Jednym słowem porażka :)

Zakładam że korzystałeś z fabrycznej anteny ręczniaka.

Gdybyś podłączył Alana do zewnętrznej anteny byś coś słyszał ;) Karoseria samochodu odbija fale elektromagnetyczne, a więc próbując nadawać lub odbierać ręczniakiem z wnętrza samochodu możesz uzyskać właśnie taki efekt - siedzisz w klatce prawie nie do przebicie przez fale radiowe. Spróbuj pogadać Alanem na zewnątrz auta :)

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano wtorek, 30 marca 2010, 08:15 przez wuja, łącznie edytowano 2 razy
wuja

Postprzez Gof » wtorek, 30 marca 2010, 16:20

No tak, o tym nie pomyślałem ;) Ciekawe jak się sprawdzi w tankbagu w moto, ale do tego będę potrzebował dobrych słuchawek do kasku...
Gof

Postprzez firefox » wtorek, 30 marca 2010, 16:32

Na allegro jest zestaw za 50 pare zlotych, polecany do radia ktoe ma odpowiednie wyjscia na sluchawki
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez Gof » wtorek, 30 marca 2010, 16:33

http://www.allegro.pl/item975708274_slu ... vcomm.html myślałem o tym, złącze to nie problem, dorobię sobie.
Gof

Postprzez wuja » czwartek, 1 kwietnia 2010, 08:12

gof napisał(a):No tak, o tym nie pomyślałem ;) Ciekawe jak się sprawdzi w tankbagu w moto, ale do tego będę potrzebował dobrych słuchawek do kasku...
\
Przy montowaniu CB na moto pamiętaj o charakterystyce promieniowania anteny. Jak ona wygląda możesz spojrzeć pod tym linkiem http://hamradio.pl/sq9jdo/_Kurs/Kurs%20operatora/c.html pod hasłem "Charakterystyka promieniowania anteny". Proponuję zamontowanie anteny pionowo. :)
wuja

Postprzez guardian_angel » czwartek, 1 kwietnia 2010, 08:18

wuja, toć to czarna magia z tymi falami.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez wuja » czwartek, 1 kwietnia 2010, 09:45

guardian_angel napisał(a):wuja, toć to czarna magia z tymi falami.

Nie przesadzaj - bardzo proste toto i logiczne ;) Są trudniejsze zagadnienia do zrozumienia ;] Najważniejsze to jest to aby antena nie leżała, powinna być zamocowana pionowo - to przecież widać na rysunkach zamieszczonych w linku ;P
wuja

Postprzez Gof » czwartek, 1 kwietnia 2010, 23:06

Raczej nie będę montował anteny w moto, chociaż zobaczymy :) W sumie możnaby po prawej stronie tego uchwytu pasażera (bo za lewą łapię jak stawiam na centralkę)... Na razie zamówiłem te słuchawki i jakoś się je dostosuje do Alana.
Gof

Antena od CB

Postprzez Gof » czwartek, 27 maja 2010, 14:03

Zostały mi już tylko 3 punkty karne i będę musiał robić prawko od nowa, więc mam palącą potrzebę posiadania CB w moto. Ręczniak się nie sprawdził więc chcę to zrobić konkretniej, tylko nie wiem gdzie wrzucić antenę żeby nie przeszkadzała w jeździe (latam normalnie koło 130-140, zdarza się 180-190) ani nie przeszkadzała plecaczkowi, no i żeby to jakoś wyglądało. Myślałem żeby zrobić to z tyłu po prawej stronie ale wtedy plecaczek nie będzie mógł wsiadać, na kierownicy też nie machnę bo będzie przeszkadzało w jeździe... Macie jakiś pomysł?
Gof

Postprzez firefox » czwartek, 27 maja 2010, 14:59

A jakies mocowanie na wachacz???
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Postprzez DiElektryk » czwartek, 27 maja 2010, 19:31

Nie wiem ile chcesz przeznaczyć kasy - jeśli antena ma być nie duża i nie rzucać się w oczy to:

http://www.mastertrade.pl/antena-sirio- ... p-131.html

jest czarna i lekka spokojnie na plastyku jakimś można ją umocować.

Lub też coś takiego :

http://www.mastertrade.pl/antena-lemm-p ... cPath=9_18

sympatyczna antenka :).

I wolniej jeździć gałgany :diabel:
Alarmy, CB Radia, Centralne Zamki, Xenony i inne zabawki :D
KABOauto.pl
DiElektryk

Postprzez Gof » piątek, 28 maja 2010, 21:55

Antenę to sobie znajdę tylko chodzi o to gdzie ją przymocować :D
Fire - gdzie dokładnie na wahaczu?
Gof

Postprzez Budzik » piątek, 28 maja 2010, 22:11

dalo by rade po lewej stronie motocykla do wachacza przymocoawc blizej tylnego koła. jak chcesz to z checia pomoge zamocowac, sluze pomoca i garazem :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez firefox » sobota, 29 maja 2010, 08:11

No dokladnie wlasnie tam, w okolicach lancucha
Chodzi Ci o cos, [you]??
firefox

Następna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI