NACIĄGANIE ŁACUCHA

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

NACIĄGANIE ŁACUCHA

Postprzez wicia23 » niedziela, 5 kwietnia 2009, 08:56

Ustawiacie koło tylne na znaki umieszczone na wahaczu?
Ostatnio wziąłem do łapki suwmiarkę i zmierzyłem odległość felgi od wahacza z obydwu stron. Przy ustawieniu na znaki jest spora różnica w odległości, rzędu 10mm. Tak ma być?
Ostatnio edytowano środa, 16 marca 2011, 12:49 przez wicia23, łącznie edytowano 3 razy
wicia23

Postprzez Pawel BMW » niedziela, 5 kwietnia 2009, 13:07

wachacz nie jest symetryczny!!
polecam zmierzyc miara od konca wachacza do srodka osi z dwoch stron zeby miec pewnosc, lub przylozyc dwie proste listwy do kola i ustawic wzgledem przedniego, potrzeba dwoch osob,
Pawel BMW

Postprzez wicia23 » czwartek, 9 kwietnia 2009, 17:27

Pawel BMW napisał(a):wachacz nie jest symetryczny!!
polecam zmierzyc miara od konca wachacza do srodka osi z dwoch stron zeby miec pewnosc, lub przylozyc dwie proste listwy do kola i ustawic wzgledem przedniego, potrzeba dwoch osob,

jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak zmierzyć od końca wahacza do środka osi.
przyłożenie dwóch prostych listew też nie wchodzi w grę bo nie mam pewności, że przednie koło jest ustawione idealnie prosto - rozbierałem lagi.
Chyba pozostaje na znaki ustawić...
wicia23

Postprzez Pawel BMW » czwartek, 9 kwietnia 2009, 18:56

o takie cos mi chodzi, taki schemat tylko potrafie narysowac, widac wachacz felge i os kola, na czerwono masz zmierzyc ta odleglosc o ktorej mowie
Obrazek
Pawel BMW

Postprzez kosa1022 » czwartek, 9 kwietnia 2009, 19:59

No Paweł ładny szkic :lol: :lol: :lol: ;)
kosa1022

Postprzez wicia23 » czwartek, 9 kwietnia 2009, 20:47

Pawel BMW napisał(a):o takie cos mi chodzi, taki schemat tylko potrafie narysowac, widac wachacz felge i os kola, na czerwono masz zmierzyc ta odleglosc o ktorej mowie
Obrazek

o widzisz jak ładnie :)
już sobie ustawiłem...
dziękuje za rysunek
wicia23

Postprzez Pawel BMW » czwartek, 9 kwietnia 2009, 21:36

ps, tez ustawialem na poczatku wedlug wachacza i nie wiedzialem czemu przy 200km/h moto strasznie falowalo wzdluznie, bardzo niebezpieczne to bylo, blaszki sie ustawiaja krzywo, wedlug mnie sa malo precyzyjne, taka metoda chyba najszybsza i najskuteczniejsza,
Pawel BMW

Postprzez lewmichal » piątek, 28 maja 2010, 21:21

Mam prośbę. Czy ktoś może mi napisać jaki jest moment (Nm) dokręcania ośki tylnego koła w jajku? Nie mam chwilowo serwisówki, a dzisiaj napinałem łąńcuch i nie chcę przesadzić z dokręceniem koła?
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez wicia23 » piątek, 28 maja 2010, 21:27

lewmichal napisał(a):Mam prośbę. Czy ktoś może mi napisać jaki jest moment (Nm) dokręcania ośki tylnego koła w jajku? Nie mam chwilowo serwisówki, a dzisiaj napinałem łąńcuch i nie chcę przesadzić z dokręceniem koła?

Rear wheel axle nut - 65Nm
wicia23

Postprzez lewmichal » piątek, 28 maja 2010, 21:28

Wielkie dzięki za superszybką odpowiedź :D
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Raszek » czwartek, 3 czerwca 2010, 18:53

A czy ja mogę rosić o moment dokręcania tylnego koła do GSX750F Katana z roku 89'.
Mam serwisówkę ale nie mogę znaleźć tam takiej informacji?? Znaczy to jest manual Hayesa po angielsku. W ogole sa tam takie informacje czy na próżno tego tam szukać??
Raszek

Postprzez lewmichal » czwartek, 3 czerwca 2010, 19:13

W Haynesie powinno być. W każdym rozdziale chyba na początku jest wypunktowane jakie momenty do jakich śrub.
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez guardian_angel » piątek, 4 czerwca 2010, 09:50

Co za różnica zawsze na maxa do momentu kiedy już się nie da dalej z wyczuciem oczywiście :)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Masa » czwartek, 12 maja 2011, 09:00

przy założeniu koła zdziera mi zębatke w wejściu tego trzpienia i śruby je mocujące o wahacz znaczniki miałem równo. Czy ta tule luźna gruba a krótka ma być po lewej czy po prawej stronie bo jak rozkładałem to mi wypadła i nie pamiętam.
Masa

Postprzez gooxes » czwartek, 12 maja 2011, 16:07

co do ustawiania koła równo po obu stronach wahacza
nigdy nie sugerowałem się znacznikami a napęd naciągałem równomiernie co jakąś część obrotu po obu stronach do czasu, aż trzeba było zdjąć koło i wszystko szlag trafił
tak więc jeśli nie mamy pewności co do ustawienia tylnego koła prostopadle do toru jazdy motocykla, wówczas postępujemy tak jakbyśmy mieli założony nowy napęd. Cofamy naciąg do oporu i wykręcamy po tyle samo obrotów z każdej strony na końcu kontrując nakrętką kontrującą
proste, logiczne i 100% skuteczne
gooxes

Postprzez slawekd » piątek, 13 maja 2011, 08:29

Bardzo cenna informacja.

Akurat jestem przy wymianie opon i przy okazji łożysk.
Motocykle To Nie Wszystko, Ale Wszystko Bez Nich Jest Niczym....
Romet > WSK175 > CZ350 > Jawa350 > XJ900 >długo nic> GSX-F 750 > CBR1100XX
slawekd

Ustawianie tylnego koła

Postprzez lewmichal » piątek, 26 sierpnia 2011, 11:34

Jakim wyznacznikiem kierujecie się ustawiając u siebie tylne koło? Znaczniki na wachaczu nie są dość precyzyjne, więc nie da się patrząc na nie idealnie ustawić koło w osi motocykla. Sposoby, jakie mi przyszły do głowy:
1. Zmierzenie odległości między felgą a wahaczem z obydwu stron (tylko nie mam pewności, czy wachacz jest symetryczny, jeśli nie jest, to sposób do dupy)
2. Zmierzenie odległości ośki koła od końców wahacza (długość wahacza po obu stronach powinna być raczej równa, chyba, że nie jest)
3. Przyłożenie prostej listwy do przedniej i tylnej krawędzi opony tylnego koła i puszczenie listwy w stronę przedniego koła. Zmierzenie odległości od listwy do krawędzi przedniego koła (problemem może być pług i inne wystające elementy oraz idealnie proste ustawienie kierownicy)
Który z tych sposobów wydaje się Wam najlepszy i najbardziej wiarygodny? Czy może stosujecie jeszcze coś innego?
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez brodaty_rider » piątek, 26 sierpnia 2011, 22:16

Sposób 2 gdyż wachacz musi być idealnie równy
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Damian » niedziela, 28 sierpnia 2011, 13:57

Tak jak wyżej 2 jest chyba jeszcze najdokładniejszy

[ Dodano: 28-08-11, 15:03 ]
Ja robiłem tak że wziąłem suwmiarkę i mierzyłem śruby w naciągaczach oczywiście najpierw rozebrałem i sprawdziłem czy są idealnie tak samo długie śruby były takie same to powinno być koło prosto.
Damian

Postprzez kebs » środa, 14 września 2011, 20:25

Znów ja :D

Poprzedni wlasciciel mówił że "jeszcze moe ten sezon przejezdze"

Zmierzyłem luz i wychodzi 4 cm, da sie go jeszcze naciągnąć?

Pytam tutaj bo sam nie wiem, a moto juz od tamtego stoi rozebrane w garażu :)

Zamieszczam foto jak to wygląda

Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano środa, 14 września 2011, 20:26 przez kebs, łącznie edytowano 1 raz
kebs

Następna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY