ŚCIĄGA KIEROWNICA / DRGANIA / SHIMMI / BUJANIE

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Budzik » wtorek, 8 czerwca 2010, 21:10

wiesz jak lezal i wygiela sie polka gorna to nie wroze ci dobrze bo prawdopodobnie i jedna laga jest krzywa:/ delikatnie ale moze byc
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Raszek » wtorek, 8 czerwca 2010, 21:17

A nie może być że ktoś np. źle skręcił obie lagi podczas wymiany oleju w lagach??
Hmm...zobaczymy konkretnie jak rozbiorę przód chciałem znać wasze pomysły nim się to zabiorę :)
A czemu nie wróżysz mi dobrze :), aż tak źle to może wyglądać??
Raszek

Postprzez Budzik » wtorek, 8 czerwca 2010, 21:37

no bo nie wiem czy lagi sa tanie a pewnie nie... prostowanie lag pewnie tez nie najtansze. wieszskrzywiona polka czyli lag tez, kupisz nowa/uzuwana prosta polke to lagi stare cie nie podpasuja. Nie chodzi o toz e zle moze to wygladac tylko drogo, a wiem ile my studenci mamy kasy.
Budzik

Dziwnie buja :/

Postprzez Raczek » sobota, 31 lipca 2010, 19:02

Witam. Ostatnio troszke szybciej ucze sie brac zakrety i stwierdzilem cos niepokojacego... Otoz przy braniu szybszych zakretow powiedzmy jakies 140-160 km/h przy skladaniu sie, moto zaczyna mi sie bujac na boki i wezykowac lekko czy to normalne czy tez mam jakas nieciekawa usterke ... nie jest to jakies bardzo widoczne ale czuc to na calym motocyklu :shock:
Z gory dzieki za odpowiedz :D
Raczek

Postprzez ivan » sobota, 31 lipca 2010, 19:29

Sprawdź opony. Może po prostu od jazdy głównie prosto zrobiły się kanciaste :)
ivan

Postprzez Alpha » sobota, 31 lipca 2010, 21:11

Może za mocno skręcone łozysko kierownicy , lub zgoła zużyte .
Alpha

Postprzez sanczo1 » sobota, 31 lipca 2010, 21:51

mnie tak robiło na tyle, w nachyle .... wymieniłem oponę i tera moge smialo dołożyć 20km/h :P :diabel:
sanczo1

Postprzez WilQW » niedziela, 1 sierpnia 2010, 03:30

sprawdź nastawy zawieszenia może jest za miękkie
pzdr
WilQW

Postprzez Raczek » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 05:18

Wlasnie wrocilem z porannego testu zawieszki po nowych ustawieniach :D i stwierdzam ze poprawilo sie troche po tym jak ustawilem tylny amortyzator na twardy ale nadal jest to odczuwalne wezykowanie i tu pojawia mi sie pytanko :) Jak mam ustawic przednia zawieszke ? tzn znajomy mi halo wkreca ze nie moga byc ustawione jednakowo amory z przodu tylko jeden tlumiacy czy cos takiego ;/ wie ktos cos o tym?
Raczek

Postprzez Budzik » poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 20:19

no to dobrze ci kit wciska
Budzik

Postprzez ElViajero » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 11:31

Raczek napisał(a):Wlasnie wrocilem z porannego testu zawieszki po nowych ustawieniach :D i stwierdzam ze poprawilo sie troche po tym jak ustawilem tylny amortyzator na twardy ale nadal jest to odczuwalne wezykowanie i tu pojawia mi sie pytanko :) Jak mam ustawic przednia zawieszke ? tzn znajomy mi halo wkreca ze nie moga byc ustawione jednakowo amory z przodu tylko jeden tlumiacy czy cos takiego ;/ wie ktos cos o tym?

Hmmm ... ja bym tam znajomego nie słuchał. Nastawy z przodu mają być takie same.
Znajomemu się raczej popie... pomyliło w zawieszeniu z przodu (z tyłu też) często jest regulacja dobicia i tłumienia, jest jeszcze wstępne napięcie sprężyny i inne tego typu sprawy.
W imbrykach jest tylko tłumienie regulowane z przodu nic więcej. Jeżeli chcesz utwardzić zawieszenie można: wymienić olej na gęstszy, zmienić sprężyny na twardsze, oraz wykonać coś co nazywa się 'pompowaniem' zawieszenia ( nie wiem o co chodzi, ale mogę się dowiedzieć )
ElViajero

Postprzez Raczek » poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 14:16

ogolnie olej mam gestszy po wymianie uszczelniaczy wlalem hudrauliczny od JCB :mrgreen:
A powodem byl za miekki tyl utwardzilem dopompowalem tlenu na 3.0 i nawet 170 wchodzilem w zakreciki na trasie i przestalo bujac gdzie normalnie bujalo strasznie przy 130 ;/ jednakze teraz musze poskladac moja machine bo mialem mala przygode i mnie przykryla "suka" jedna :/ :P Ale dzieki za rady pozdrawiam. :D
Raczek

Postprzez kb2222 » wtorek, 10 sierpnia 2010, 19:05

czesc panowie
pytanie mam dosyć proste i zwięzłe , wymieniać samemu czy u mechanika (łożysko główki ramy) suzuki gsxf750 2001r
trudne -łatwe ,potrzebne odpowiednie narzędzia ?
kb2222

Postprzez ElViajero » wtorek, 10 sierpnia 2010, 19:52

więcej rozbierania niż roboty, z narzędzi możesz potrzebować dobrego imadała oraz czegoś co wybije bieżnie łożyska z ramy, no i dobry impulsator kinetyczny by się przydał :D
ElViajero

BUJA NA STARCIE

Postprzez kb2222 » niedziela, 22 sierpnia 2010, 17:02

HEJKA !
panowie i panie drodzy koledzy! czemu mnie buja przy ruszaniu pierwszy i drugi bieg wyracnie czuc bujanie na boki , nie mam pojecia czy to przud czy tył niedawno wymieniałem łożysko główki ramy jezdziłem potem troche ale było ok nastepnie wymieniłem tylna opone wywarzona w warsztacie itd i dopiero wtedy to sie zaczeło

[ Dodano: 22-08-10, 18:08 ]
sprawdziłem wszystko poczawszy od dokrecenia luzu na główce po zdjecie i ponowne założenie koła tylnego , zastanawia mnie jedna sprawa przednie hamulce nie wiem czemu trzymaja tarcze tak mocno ze nie da sie jej swobodnie obracac zrobi dwa trzy obroty i hamuje rozkrecałem wszystko smarowałem tłoczki itd itd ale pomogło tylko troche czy to moze byc przyczyna >? podczasz szybszej jazdy moto zachowuje sie zupełnie normalnie
kb2222

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 07:24

Opisz dokładniej jakie to jest bujanie, bo bujać to się można na huśtawce. Czujesz uślizg koła, lekko składa się z pionu na bok, trzymasz kierownicę prosto moto jedzie bokiem? Przyczyn może być wiele. Źle złożone lagi (krzywo), źle wyważone koło - szczególnie źle założona guma jeśli jest bieżnik kierunkowy, inny profil opony niż miałeś dotychczas, inny rozmiar opony, zimna opona, źle złożone koło, zbyt miękko zestrojone zawieszenie.

Przednie hamulce są ok, bo gdyby trzymały w ogóle nie mógłbyś obrócić koła, trą lekko o klocki to normalne, nie może być za dużo luzu.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 23 sierpnia 2010, 07:31 przez guardian_angel, łącznie edytowano 2 razy
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Jacek_L » czwartek, 3 marca 2011, 21:01

Czy łożysko główki ramy do jajka to takie coś?

http://cgi.ebay.co.uk/Suzuki-GSX600F-GS ... 3a6330407c

U mnie też jest shimmy jak puszczam kierę przy małej prędkości a przebieg prawie 50 tys. km :)
Moje jajeczko :) Nowe zdjęcia na końcu :)
Jacek_L

Postprzez ElViajero » czwartek, 3 marca 2011, 21:05

to jest do koła
ElViajero

Postprzez Jacek_L » czwartek, 3 marca 2011, 21:08

Się mi zły link wysłał :)

To miało być :)
http://cgi.ebay.co.uk/GSX600F-98-06-KOY ... 1c19247540

Można kupić gdzieś taniej?

Znalazłem takie coś..
http://www.sklep.moto-akces.pl/suzuki-g ... 27445.html

To też to? :)
Ostatnio edytowano czwartek, 3 marca 2011, 21:11 przez Jacek_L, łącznie edytowano 1 raz
Moje jajeczko :) Nowe zdjęcia na końcu :)
Jacek_L

Postprzez ElViajero » piątek, 4 marca 2011, 05:26

ElViajero

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY