NIE KRĘCI ROZRUSZNIKIEM / BRAK ZAPŁONU / BRAK PRĄDU

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

Postprzez adamRS » czwartek, 10 czerwca 2010, 16:29

Cewki mogą broić.
adamRS

Postprzez Alpha » czwartek, 10 czerwca 2010, 18:17

Z wyglądu świec nic nie da się wywnioskować ?
Alpha

Postprzez Tomo » czwartek, 10 czerwca 2010, 20:57

Świece wyglądają na dobre - nie są pokryte nagarem ani bardzo białe - poprostu normalne szare :P . Ale ich stan mogę sprawdzić zakładają jakąś inną (mając pewność że jest działająca) i sprawdzić iskrę. Raczej niemożliwe żeby padły mi 2 cewki jednocześnie albo wszystkie 4 świece. Jutro po pracy biorę meirnik w rękę i sprawdzę instalację - może jakiś luz na stykach albo brak zasilania na module albo impulsator dał ciała :/
Dobrze, że teraz nie odpala bo można czegoś szukać. Wcześniej miałem tak że chciałem coś sprawdzać a on odpalał - po prostu robi mi psikusa 8)
Tomo

Postprzez SzajbuS » czwartek, 10 czerwca 2010, 21:45

Mozliwe ze mam to samo, tez nie wiem co jet grane.. Swoj post wkleiłem do dematu mechanika: porady itp
SzajbuS

Brak brądu motor nie odpala akumlator sprawny

Postprzez krzaku71 » sobota, 9 października 2010, 18:32

Witam, koledzy mam takie pytanie co się mogło stać, zgasiłem motor i jak chciałem go odpalić to już nie odpalił. ogólny brak prądu, akumulator jest sprawni bezpieczniki też. Czy przyczyną tego może być stacyjka?? :(
Proszę o szybką pomoc [glow=red][/glow]
Krzak
krzaku71

Postprzez pegaz » sobota, 9 października 2010, 19:00

Kolego, prosze zapoznaj sie z regulaminem.
pegaz

Postprzez ivan » sobota, 9 października 2010, 19:49

krzaku71, Sam sobie odpowiedziałeś. Zacznij od szukania przy stacyjce. Czy dochodzi prąd do stacyjki, jeśli tak to czy przechodzi przez nią po przekręceniu kluczyka.
Jeśli nie dochodzi prąd to szukaj "bliżej" aku. Może gdzieś masa się odczepiła od zasilania.
Sprawdź jeszcze czy przy przekręconej stacyjce i włączonych światłach przygasa zegarek. Jeśli tak to gdzieś się "gubi" prąd, tzn. dla zegarka starczy ale nie starczy dla świateł czy rozrusznika. Ale jeżeli zegarek Ci się nie zresetował to obstawiam stacyjkę.
ivan

Postprzez pegaz » sobota, 9 października 2010, 20:39

Jak przekrecisz kluczyk, to zapalaja sie kontrolki? Jakie sa wartosci na aku (Volt) bez podania zasialania na stacyjke i z zasilaniem?
pegaz

Postprzez krzaku71 » sobota, 9 października 2010, 20:46

właśnie nie zapala się nic. akumulator sprawdzałem woltomierzem i pokazuje 12,45 volta
Krzak
krzaku71

Postprzez pegaz » sobota, 9 października 2010, 20:48

Jezeli to nie bezpieczniki, to tak jak napisal ivan, stacyjka.
pegaz

Postprzez krzaku71 » sobota, 9 października 2010, 20:50

no dzięki koledzy za odpowiedzi. jeszcze popatrzę na ta stacyjke
Krzak
krzaku71

Postprzez Mars » środa, 13 października 2010, 15:24

Proponuję podpiąć na próbę inny akumulator. Mój "stary" ( dwuletni ) ślicznie kręci rozrusznikiem, ale na świece już prądu nie wystarczyło. Podłączyłem ako od brata i SUKCES- silnik uruchamia się bez najmniejszego problemu. Z tym, że u mnie wszystkie kontrolki świeciły.
Ostatnio edytowano środa, 13 października 2010, 15:26 przez Mars, łącznie edytowano 1 raz
Mars

Postprzez metadon » niedziela, 13 marca 2011, 13:40

Mam problem :( Wczoraj jak próbowałem odpalić moto to starter czasami łapał dopiero po lekkim pokręceniu kierownicą lub pobujaniu motorem.W nocy ładowałem akumulator i dzisiaj odpalił ale tez nie łapał starter od razu.W końcu odpaliłem :D po przejechaniu 4 km zgasiłem silnik i po jakichs 20 minutach próbowałem odpalić to starter zaczął kręcić dopiero po ok.5 minutach kombinowania.Przejechałem moze z 30m i motocykl zgasł.I tu zaczyna się problem:po przekręceniu kluczyka zapalają sie tylko kontrolki od luzu i oleju i na tym koniec :x Starter nie kręci, światła nie działają, kierunki i klakson też nie...Co się stało?
Ostatnio edytowano niedziela, 13 marca 2011, 13:41 przez metadon, łącznie edytowano 1 raz
metadon

Postprzez Tymon » niedziela, 13 marca 2011, 15:06

Musisz posprawdzać styki na akumulatorze lub któraś kostka zaśniedziała, takie objawy są najgorsze jak raz działa a raz nie. Możliwe także że gdzieś ginie masa. No chyba że stacyjka odmówiła współpracy.
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez metadon » niedziela, 13 marca 2011, 15:10

stacyjka chyba nie bo po przekręceniu kluczyka zapalaja sie kontrolki.Możliwe, że padł regulator?Ale jakby aku był rozładowany to chociaż kierunki powinny świecić albo klakson działać skoro kontrolki świecą, nie?
metadon

Postprzez kyrtap87 » niedziela, 13 marca 2011, 16:00

metadon, sprawdź przekaźnik kierunkowskazów
kyrtap87

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 13 marca 2011, 18:22

Ja bym zaczął od bezpieczników. Albo masa na aku zaśniedziała. Ja jak ją tylko lekko dokręciłem to też raz nie raz tak. Polecałbym jeszcze sprawdzenie tych kabli od startera skoro przy kręceniu kierownicą łapał to może się złamały. Jeśli światła stopu też Ci nie działają to patrz bezpieczniki bo jak padnie ten od kierunków to nie ma stopu kierunków i klaksonu
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez metadon » niedziela, 13 marca 2011, 20:27

styki od aku czyscilem dzisiaj rano papierem sciernym.A gdzie konkretnie w imbryku sa bezpieczniki?
metadon

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 13 marca 2011, 23:13

metadon, musisz zdjąć prawą tylną owiewkę (chyba że Twoje zdolności manualne pozwolą na to by jej nie zdejmować) i tam będzie taka mała skrzyneczka pudełeczko jak kto tam woli z napisem "fuse" i tam popatrz czy któryś nie jest przejarany (chyba wiesz jak wygląda wyje.. bezpiecznik) jest ich tam 5 więc nie będzie problemu polecałbym jakiś nowy załatwić i po kolei sprawdzać bo niby jest cały a może być do d... tak było u mnie ostatnio cały a tu dupa
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez guardian_angel » poniedziałek, 14 marca 2011, 08:51

Wilgoć robi swoje spustoszenie w elektryce, więc postaw na słoneczku niech odparuje i będzie działać :)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA