TŁUMIK + KOLEKTORY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Nyuno » wtorek, 12 maja 2009, 13:44

Problem w tym ze na filmikach srednio sie nagrywa prawdziwa glebia dzwieku basowego. Nie chodzi moim zdaniem o to, by bylo glosno, tylko by bylo gleboko brzmiaco.

IXIL rzadzi, ale i Tes ma wypasiony tlumik, ale nie pamietam marki (nawet bardzo wypasiony).
Obrazek
Nyuno

Postprzez socko » wtorek, 12 maja 2009, 13:49

Tes ma LeoVince'a SBK.

Sam się nad podobnym zastanawiam... najchętniej Hi-Mount, tylko wtedy musiałbym prawy kierunkowskaz usunąć :/ bo puszka akurat kończy się na wysokości kierunku...
socko

Postprzez bocian » wtorek, 12 maja 2009, 14:15

Witam

a ja powiem w ten sposób

mój IXIL to totalny wypas, ekstra pomruk. Nawet udało mi się ładnie strzelić, szkoda tylko że ogień nie poszedł :P.

A w trasie jak zbijasz z biegów to cacuszko, strzela aż miło posłuchać :D.

Nie mam porównania z innymi więc nie wiem jak reszta. Mój mi się podoba :)
bocian

Postprzez pbss » niedziela, 17 maja 2009, 14:14

Generalnie przy niewielkiej kombinacji pasuja wydeszki z bandziorow. Sam mam dopasowanego Ixila z Bandita, niestety nie wiem czy to byl B12 czy B6. Musialem flexem uciac jedno mocowanie , bo jajko nie chcialo wskakiwac na centralna.
pbss

Postprzez Pit » niedziela, 17 maja 2009, 14:29

Rs 3 miażdży!!! :mrgreen: a tak na dobrą sprawę to każdy lepszy od seryjnego chyba że ktoś ceni cisze i spokój bo ja nie i mam rs3 No i jak widać ile wydechów tylu zwolenników
Pit

TŁUMIK

Postprzez guardian_angel » środa, 20 maja 2009, 09:12

Witam.
Mam zamiar wstawić troszkę głośniejszą puszkę na wydech do jajeczka.
I tu zaczyna się problem z modyfikacją, bo wiem, że tłumik końcowy jest zespawany fabrycznie z rurą, a czy rura jest dalej zespawana z kolektorami czy tylko wsadzona? Jak się zdecyduję na kupno to jakiej najbardziej pasującej puszki szukać - z jakiego innego modelu motocykla? Na pewno nieobędzie się bez cięcia i spawania rury. Czy nową puszkę spawać bezpośrednio do rury, tak jak fabrycznie zostało to zrobione, czy wykonać mocowanie na śruby, dospawać do rury i na końcu skręcić puszkę z rurą?

pozdrawiam
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Nyuno » środa, 20 maja 2009, 09:26

To zależy, czy chcesz dobry tłumik, czy tańszy.

Tłumiki typu yoshimura, ixil, leoVince dostaniesz razem z kolektorami. A i sam Rychu ma chyba yoshimure na sprzedaż.

Tłumiki tańsze niestety wymagają i spawania i szukania "przejściówek". Niestety poza tłumikiem firmy monti nic nie znam.
Obrazek
Nyuno

Postprzez guardian_angel » środa, 20 maja 2009, 22:05

Chodzi jedynie o wymianę końcowej puszki, bez zmiany kolektorów i rury przejściowej. Jak się do tego zabrać, żeby czegoś nie spier...dolić ?
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Pit » środa, 20 maja 2009, 22:14

To zależy jakie możliwości masz ze (sprzętem spawanie, giętarki itp) a także od samej puszki bo może być na śruby skręcana albo na sprężynach ja kupiłem Yosha rs3 zajebisty i polecam :mrgreen: łączenie na sprężyny ale że moto często będzie pod chmurką stało to (żeby ktoś się nie bał i nie zajebał) wyciąłem stary tłumnik kupiłem elektrody chromoniklowe i przyspawał mi "majster" papier polerka i jest zajebiście i koszty niskie bo ciężko z dolotem do F-ki z dorobieniem tego dodatkowe koszty jakieś 200zł i więcej w kraku przynajmniej
Pit

Postprzez cartm » środa, 20 maja 2009, 22:51

przerabialem juz ten temat
na poszukiwaniu koncowego wydechy spedzilem troche czcasu

kupilem u goscia ktory dorabia na zamowienie
koszt 550zl + dlawik - wyciszenie (wyciagany)
brzmienie niesamowite
radosc bezcenna

Tłumik zrobil mi z dolotem do laczenie z kolektorami tzn pod miska olejowa jest obejma Naprawde polecam robi wrazenie Posiadam do niego numer telefonu wystarczy mu podac jaki motocykl i ktory rok robi tylko tlumiki do motocykli
cartm

Postprzez Miki » czwartek, 21 maja 2009, 08:43

ja potrzebuje samego dolotu, bo końcowy tłumik zakupiłem, ale mam problem z dorobieniem dolotu, macie może jakieś propozycje :?:
Miki

Postprzez firefox » czwartek, 21 maja 2009, 16:29

Miki napisał(a):ja potrzebuje samego dolotu, bo końcowy tłumik zakupiłem, ale mam problem z dorobieniem dolotu, macie może jakieś propozycje :?:

A co kupiles?
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Pit » czwartek, 21 maja 2009, 16:55

Miki a co z oryginałem nie chcesz ciąć???
Pit

Postprzez Miki » czwartek, 21 maja 2009, 17:24

Pit84, boję się ciąć żeby nie spierdolić i potem nie miałbym nic :D a kupiłem tłumik końcowy MIG :) 8)
Miki

Postprzez Pit » czwartek, 21 maja 2009, 18:18

Miki jakie tam masz łączenie końcówki śruby czy sprężyny???
Pit

Postprzez firefox » czwartek, 21 maja 2009, 18:51

Miki napisał(a):Pit84, boję się ciąć żeby nie spierdolić i potem nie miałbym nic :D a kupiłem tłumik końcowy MIG :) 8)

Za ile i gdzie ?
Chodzi Ci o cos, [you]??
http://sqlszkolenia.pl
firefox

Postprzez Miki » czwartek, 21 maja 2009, 19:39

były sprężyny, ale jakiś inteligentny wziął obciął mocowanie... mhm... ale takie haczyki można dorobić, a kupiłem u gościa w Kurowie za 250 zł :)
Miki

Postprzez Daniel » sobota, 23 maja 2009, 16:31

A próbował juz ktoś "wybebeszać" tłumiki w imbryku??
Ja wyciągnąłem właśnie te wyciszenia,motor chodzi dużo głośniej i dużo ładniejszy dźwięk,spadku czy wzrostu mocy nie odczułem,czy to może mieć jakies negatywne skutki na funkcjonowanie silnika?
Daniel

Postprzez Nyuno » sobota, 23 maja 2009, 23:28

Nie. Jedyne negatywne skutki to ewentualny bój uszu.
Obrazek
Nyuno

Postprzez pbss » poniedziałek, 1 czerwca 2009, 10:52

Najgorzej wlasnie w jajkach dorwac rure dolotowa. Ja po wstepnym porownaniu wydeszkow w b6/b12 stwierdzilem ze musi pasowac wydeszek z tych moto do jaja i tak mam w swoim ixila z jakiegos bandziora, podejrzewam ze 1.2. Pasuje niemalze idealnie, jedynie kolanko jest groznie blisko prawego buta , ale nie udalo mi sie zostawic tam gumy. Jedyne co bede musial zrobic to uciac flexem jedno z mocowan wydeszku bo nie moge postawic jajka na centralce. Przed synchro ladnie bulgotal po odjeciu gazu, jestem ciekaw jak teraz sprawa wyglada, niestety sprawdze to dopiero za kilka tygodni.
pbss

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK