ZAPALIŁ I ZGASŁ

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez TasmaN » środa, 22 grudnia 2010, 15:37

Racja Guardian, to co piszesz to po pierwsze.

A kolejne pytanie do radziolstn... Masz alarm z immobiliserem?

Pozniej tez to sprawdz... elektryka, styki... Mialem podobne objawy kiedys i z Rychem zesmy pol jajka pod firma rozkrecili a okazala sie zasniedziala wtyczka od alarmu i immobiliser blokowal.
TasmaN

Postprzez radziolstn » czwartek, 23 grudnia 2010, 09:18

Nie... Niemam alarmu... ale posprawdzam styki... tak dla pewnosci...
Ostatnio edytowano czwartek, 23 grudnia 2010, 09:19 przez radziolstn, łącznie edytowano 1 raz
radziolstn

Postprzez ivan » czwartek, 23 grudnia 2010, 15:33

Jak nie masz immobilizera i rozrusznik kręci to nie masz co żadnych styków sprawdzać.
Tak jak pisałem sprawdż najpierw czy paliwo dochodzi do gaźników, może kranik coś się zatkał, jeśli wszystko ok, sprawdż iskrę, dla pewności przeczyść świecę. jeśli to nie pomoże rozbierz i przeczyść gaźniki. Musi być gdzieś przyczyna że nie chce zagadać...
ivan

Postprzez radziolstn » piątek, 24 grudnia 2010, 19:32

sprawdzilem kranik i jest drozny swiece tez wykrecilem (byly troche obsmolone ale iskre dawaly) przy okazji wyczyscilem lecz moto dalej kreci a nie pali czyli to co zostalo to gazniki... po swietach je sprawdze...
radziolstn

Postprzez Mars » sobota, 25 grudnia 2010, 06:46

Świece były mokre? W ogóle dochodzi paliwo do nich? Masz filtr paliwa?

[ Dodano: 25-12-10, 06:53 ]
radziolstn napisał(a):swiece tez wykrecilem (byly troche obsmolone ale iskre dawaly)

Iskra na świecy wcale nie oznacza, że dojdzie do zapłonu mieszanki paliwowo-powietrznej. Spróbuj podpiąć kablami akumulator z samochodu do swojego akumulatora i wtedy kręć rozrusznikiem.
Mój "stary" akumulator też pięknie kręcił rozrusznikiem i iskra była na wszystkich świecach, ale ... do zapłonu paliwa to było za mało. Podpiąłem nowy akumulator brata i ... od razu silnik załapał.
Mars

Postprzez kyrtap87 » sobota, 25 grudnia 2010, 09:07

Zerknij na przekaźnik rozrusznika /kierunkowskazów / u mnie piny były przekopcone , potem sprawdź przełącznik od wył/wł zapłonu ,u mnie tak było ze nie stykało dobrze i palił kiedy chciał
kyrtap87

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 26 grudnia 2010, 15:42

Witam,
Dzisiaj miałem podobny problem nie chciał zapalić okazało się że iskra niby jest ale taka malutka że nie było opcji aku podłączyłem pod prostownik i od strzała mi odpalił tyle że na 3 garach a po jakiś 3-4 minutach na 4 gary co mnie bardzo zdziwiło i jakby mi ktoś mógł powiedzieć czemu na 3 a później już normalnie na 4 poczekałem aż ostygnie ostygł i znowu na trzech później na czterech. O co mu chodzi bo mi się już pomysły skończyły?? Z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zary » niedziela, 26 grudnia 2010, 18:23

Siema, chyba Ci się świeca skończyła, wykręć sprawdź odstęp od elektrody, przepal nad palnikiem i powinno być git
zary

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 26 grudnia 2010, 20:57

Dzięki ;-) zaraz pójdę wykręcić i zobaczymy jak to z nią jest ;-). I tak chcę je wszystkie wymienić na irydowe bo mechanik powiedział że są o wiele lepsze i wydajniejsze
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Mars » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 15:55

Odpal; sprawdź który kolektor jest zimny; zgaś. Poczekaj, aż ostygnie i zamień świece miejscami. Uruchom silnik. Jeśli inny kolektor będzie zimny, to wina świecy. Jeśli zimny bedzie ten sam, co przed zmianą świecy, to zamień kable. Jeśli to samo, to pewnie gaźniki do czyszczenia i synchronizacji.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 grudnia 2010, 15:56 przez Mars, łącznie edytowano 1 raz
Mars

Postprzez brodaty_rider » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 17:45

Dzięki ale już po problemie to była świeca ;-) zamieniałem wcześniej miejscami kablami i był zimny ten do którego wkładałem tą świecę i tak jak napisał Zary wypaliłem nad palnikiem i od strzała na wszystkie gary ;-) ale i tak dzięki wielkie za rady
Pozdrawiam

Ale mam też jeszcze jedno pytanie i nie chce zakładać nowego tematu aczkolwiek mam tuningowy wydech nie wiem dokładnie jaki ale taki już był wszystko jest ok moc super przyspieszenie też ale mam taki problem z nim bo jest za głośny dla moich sąsiadów i rodzeństwa i chciałbym go troszkę wyciszyć w środku jest taka rurka która sięga mniej więcej do trzech czwartych długości tłumika (dziurkowana oczywiście) w środku żadnej waty nie było i nawet śladu że tam kiedykolwiek była nie ma a ta rurka jest na końcu bez wylotu tzn zaślepiona i nie bardzo wiem co mam zrobić żeby był bardziej cichy wkładałem watę ale wylatywała bo ta rurka jest zaślepiona nie było za dużego wylotu i wydmuchało
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 grudnia 2010, 17:57 przez brodaty_rider, łącznie edytowano 1 raz
brodaty_rider

Postprzez ivan » poniedziałek, 27 grudnia 2010, 21:54

Tu masz filmik jak wygląda DB killer. kombinuj jak Ci się chce :)
http://www.youtube.com/watch?v=Xbve2dWdnbE
A jeśli nie to poszukaj firm które robią tłumiki z (db killerami), jest kilka "manufaktur" w Polsce to pewnie coś Ci poradzą.

A jeśli chcesz watę włożyć to musiałbyś się dostać do środka komina (a więc rozciąć go :/) i tą watę owinąć na rurce jakimś drutem lub czymś takim.

Zawsze też możesz poszukać seryjnego wydechu :). A może ktoś na forum by się zamienił?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 grudnia 2010, 21:55 przez ivan, łącznie edytowano 1 raz
ivan

Postprzez brodaty_rider » wtorek, 28 grudnia 2010, 10:10

Zamiana też mi pasuje ;-) wszystkim znajomym się dźwięk podoba nawet chciałem nagrać żeby na dzwonek sobie ustawić ;-) ale jest tak głośno że mikrofon wymięka ;-) ale niestety rodzeństwo powiedziało że jak tego nie wyciszę to się moge z nim wyprowadzić ;/ watę można włożyć bez rocinania bo tą rurkę ze środka można spokojnie wyjąć myślałem może żeby ją wyjąć wsadzić watę od środka dać siatkę stalową ale nie wiem czy to przejdzie. Jak myślicie??
brodaty_rider

Postprzez radziolstn » wtorek, 28 grudnia 2010, 14:47

koledzy... wyczyscilem swiece przepalilem je na gazie podlaczylem aku od auta... i jest dalej to samo... kreci ale niechce zagrac... :?
radziolstn

Postprzez ivan » środa, 29 grudnia 2010, 12:05

brodaty_rider, załóż nowy temat bo się tu śmietnik robi. Na pewno ktoś się na tłumik znajdzie :) Wrzuć zdjęcie, średnice zacisku (bo myślę że rura dolotowa może zostać).

radziolstn, gaźniki sprawdzałeś? Sprawdź czy paliwo dochodzi do świec, wykręć je teraz i sprawdź czy są suche? Jeśli tak, no to bierz się za gaźniki.
ivan

Postprzez radziolstn » środa, 29 grudnia 2010, 17:06

paliwo dochodzi bo sprwadzalem swiece... byly mokre... jak krece to strzela z "rury"... :? a drodzy koledzy moze byc taka sytuacja ze to mogl modol pasc? bo mialem cos kiedys podobnego w aucie... na swiecach byla iskra ale za skur...syna nie palil...
radziolstn

Postprzez zary » środa, 29 grudnia 2010, 17:47

jeśli masz możliwość wkręcenia innych świec, to spróbuj. miałem kiedyś przypadek, że świeca dawała pikną iskrę, tylko jak dostawała kompresji znikała, a'propos kręci "normalnie" jak zawsze, czy szybciej, lżej? chodzi mi o kompresje
zary

Postprzez brodaty_rider » środa, 29 grudnia 2010, 19:18

ivan,
Jeszcze tylko jedno pytanie. Włożyłem watę dałem do tego stalową siatkę i teraz jest lepiej ale czy to nie pogorszy mi osiągów??
brodaty_rider

Postprzez radziolstn » środa, 29 grudnia 2010, 21:05

mam stare swiece (dwu-elektrodowe) to jeszcze na nich sprawdze bo na chwile obecna mam zalozone swiece (jedno-elektrodowe) wymienione na poczatku sezonu... a kreci normalnie tak jak przedtem czyli tak samo jak dawniej kiedy palil...
radziolstn

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK