TŁUMIK + KOLEKTORY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez blacha » środa, 12 stycznia 2011, 22:05

rafal89 napisał(a):Nad spawaniem też myślałem ale tam jest strasznie cienki materiał a tym miejscu chyba aż tak mocno się nie nagrzewa żeby pasta nie wytrzymała.

Kolego, jeżeli sam nie dasz rady, pomogę, koszt naprawy (czyli spawania) to będzie wysyłka (jedna druga strona, plus symboliczne piwo :mrgreen: ). Mam super kolegę spawacza z innego forum :diabel: Daj znać na pw.
Ostatnio edytowano środa, 12 stycznia 2011, 22:07 przez blacha, łącznie edytowano 2 razy
blacha

Postprzez kali6 » czwartek, 13 stycznia 2011, 13:26

kolego przerabialem ostatnio temat i najlepiej jest to pospawac jak mi koleszka pospawal to nie wiedzialem czy to spaw fabryczny czy robiony przez niego(tylko znajdz kolesia ktory ma dobry sprzet) a wogole smieszna rzecz bo zaproponowal mi ze zrobi mi tlumik przelotowy z mojego oryginala za 30pln i nie bedzie sladu na tlumiku ze ingerowal

1. najtrwalej bedzie wykonane
2. estetycznie bedzie wyladalo
3. koszty niewielkie ok.50pln
4. pasta i tak odpadnie
kali6

Postprzez rafal89 » czwartek, 13 stycznia 2011, 14:45

blacha, dzięki ale będę szukał kogoś u siebie.
kali6, czym Ci spawał? Będę szukał kogoś w takim razie.
rafal89

Postprzez blacha » piątek, 14 stycznia 2011, 20:48

Spoko.
blacha

Postprzez rafal89 » poniedziałek, 31 stycznia 2011, 17:13

Wydech pospawany tigiem. Wygląda to bardzo dobrze. Teraz tylko je wypoleruje i odmaluje kolektory.
Dzięki za pomoc.

[ Dodano: 12-02-11, 08:25 ]
Tak to wygląda
Obrazek
rafal89

Postprzez epic71 » środa, 23 lutego 2011, 21:10

takie uszczelki kupisz w każdym sklepie motocyklowym, jak zmieniałem kolektory to wymieniłem też uszczelki (5 albo 7 zł szt)
epic71

Postprzez metadon » czwartek, 24 lutego 2011, 20:10

lepszy bedzie Dominator czy przerobka u Edzia?Dominator ma ten + ze orginaly zostaja ale u Edzia mozna wybrac +/- efekt jaki chcemy uzyskac(bas czy głośność)
metadon

Postprzez Budzik » czwartek, 24 lutego 2011, 21:27

ja bym z checia posluchal jak chodzi imbryk na dominatorach :]
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Krechagsx » czwartek, 24 lutego 2011, 21:31

a ja mam oryginały i w połowie puste powiem Wam, że Bass idzie porządny :) :mrgreen: :mrgreen:
Krechagsx

Postprzez Budzik » czwartek, 24 lutego 2011, 21:32

ja chce zrobil przeloty z tych oryginalnych, tylko 1 rzecz mnie blokuje... nie moge kupic rury pefrorowanej.... a tez z glosnoscia nie moge przesadzic bo mam zamair zrobic 6500km po europie w te wakacje ;]
Budzik

Postprzez Krechagsx » czwartek, 24 lutego 2011, 21:39

U mnie nie jest bardzo głośno - tak z umiarem... Szczerze nie wiem co i jak jest zrobione bo jak kupiłem moto to już tak było :) Ale nigdy bym nie powiedział, że taki ładny dźwięk może iść z oryginałów...
Krechagsx

Postprzez Budzik » czwartek, 24 lutego 2011, 21:42

to wez nagraj i wrzuc gdzies na YT chetnie bym posluchal
Budzik

Postprzez Krechagsx » czwartek, 24 lutego 2011, 21:47

To jak wrócę jutro ze sql to wtedy coś nagram i Ci prześle na pv linka z dźwiękiem albo masz gadu i się odezwij 12109120 to Ci napisze...
Krechagsx

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 24 lutego 2011, 23:05

Ja sobie sam tłumik robię :D już mi nawet dobrze idzie jeszcze z kilka godzin roboty i będzie git :D dzisiaj go łoo tak założyłem to bas po prostu piękny :D piękny głośny bas :D mi się podoba ale sąsiadom nie :D i trzeba będzie jeszcze dorobić DB killera do tego i gitara zagra :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Gof » piątek, 25 lutego 2011, 00:43

Budzik - jesteś z Wawy, jak będzie cieplej to możemy się zgadać to usłyszysz Dominatora (wprawdzie w jaju) na żywo. Generalnie bez db-killera ryczy aż miło, jak dam gazu w garażu to alarmy się włączają, ale nie przeszkadza jakoś bardzo podczas jazdy (kask wytłumia). Z db-killerem przyjemnie basowo mruczy. Puszki raczej zjeżdżają czyli cel osiągnięty :)

Jedyne co mi przeszkadzało w Dominatorze to niezbyt solidne wykonanie - trzeba było zrobić uszczelnienie łączenia kolektora z tłumikiem (są takie kity do uszczelniania wydechów w sklepach motoryzacyjnych) i własną obejmę mocującą tłumik do ramy (wygiąłem z nierdzewki). Ale zrobiłem i nie ma problemu, sprawuje się ok.
Gof

Postprzez guardian_angel » piątek, 25 lutego 2011, 08:44

Tak czytam te wszystkie posty o przeróbkach tłumika i mam nadzieję, że każdy z was kto taki tłumik przerabia lub zakłada pustą lub inną puszkę, to zdaje sobie sprawę że zakłóca przebieg falowy pracy silnika no i jest zmuszony do zmiany dawki paliwa i synchronizacji gaźników. Powodzenia chłopaki :)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez brodaty_rider » piątek, 25 lutego 2011, 09:37

guardian_angel, Ja wiem że trzeba zrobić synchro :D i tak muszę to zrobić bo zdejmowałem gaźniki więc to tak przy okazji będzie wszystko zrobione :D. Czytałem gdzieś na jakimś forum że po zabiegu wymiany tłumika trzeba coś z zapłonem robić i to mnie trapi. To prawda jest z tym zapłonem?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez daro600 » piątek, 25 lutego 2011, 12:16

Wg. mnie zaplonu nie nalezy dotykać. co ma piernik do wiatraka?? zgodzić sie moge z tym iz dawke paliwa trzeba wyregulować od nowa i syncho obowiązkowo. niestety dawki nie ustwisz bez odpowiedniego sprzętu.
daro600

Postprzez guardian_angel » piątek, 25 lutego 2011, 14:16

brodaty_rider, zapłonu nie przestawisz bo to nie polonez że pokręcisz rozdzielaczem. Zapłonu nie trzeba przestawiać choć dla amatorów profesjonalenego tuningu można by troszkę przyśpieszyć :)
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez brodaty_rider » piątek, 25 lutego 2011, 15:31

guardian_angel, tak mi się wydaje że z tym zapłonem to jest tak żeby nikt nie wybebeszał wydechu :D ale dzięki za odpowiedź :D

[ Dodano: 25-02-11, 15:32 ]
daro600, lece do mechaniora jak się cieplej zrobi :D i mam w planach waukometr kupić słupkowy chyba 330 zł czy coś takiego :D
brodaty_rider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK