OBROTY SILNIKA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez dziadekartur » niedziela, 30 stycznia 2011, 20:08

Tego nie bralem pod uwagę a możesz mieć rację !!! 39 tysięcy mil ale waśnie zrobiem kapitalny remont silnika a parametry jak wyżej. Jutro posiedzę nad wszystkimi sprawdzeniami. Dzięki, jak sprawdzę to się odezwę.
dziadekartur

Postprzez zary » niedziela, 30 stycznia 2011, 20:53

zerknij jeszcze na poziom paliwa
zary

Postprzez dziadekartur » niedziela, 30 stycznia 2011, 21:04

Zary -poziomy są ustawione zgodnie z serwiśówką, z sówmiarką w ręce. Ale wielkie dzieki

[ Dodano: 01-02-11, 16:38 ]
Panowie dzięki za wszystkie rady- wszystko sprawdziłem było przwidłowe ale WilQW trafił w dziesiątkę wyjąłem ośki przepustnic i założyłem nowe "filce" uszczelki i EUREKA. Wszystkim serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Ostatnio edytowano niedziela, 30 stycznia 2011, 21:04 przez dziadekartur, łącznie edytowano 1 raz
dziadekartur

Postprzez suzi gsx f » środa, 9 lutego 2011, 18:35

Witam tez mam problem z obrotami tylko ze u mnie jak jest rozgrzany silnik to ma kolo 1000 i mniej duzo i czasami tak ma jak my za chwile zgasł suzi ma 14500 ale mil i niewiem czy wymienic swiece czy wyregulowac gazniki czy zawory jestem 3 włascicielem a 2 w polsce kupiłem ja od szwagra on wymienił tylko swiece naped i olej i podejrzewam ze nie bylo nic tam ruszane orzy silniku a i jeszcze jedno ciezko chodzi dzwignia od ssania prosze o rade i z góry dziekuje pozdro.
Ostatnio edytowano środa, 9 lutego 2011, 18:37 przez suzi gsx f, łącznie edytowano 1 raz
suzi gsx f

Postprzez tobocian » środa, 9 lutego 2011, 20:59

Do suzi gsx f, -regulacja gaźników- a odnośnie ssania to przesmaruj(jak nie wiesz jak to podczas wizyty w warsztacie na gaźniki powiedz o nasmarowaniu linki-w 3city robią to gratis dla klienta ;) ).
Pozdro!
tobocian

Postprzez suzi gsx f » czwartek, 10 lutego 2011, 18:34

To regulacja gazników pomoze tak? i zapomniałem dodac ze jest załozony sportowy tłumnik firmy Micron a słyszałem ze jak sie zakłada tłumnik sportowy to trzeba jeschac na regulacje gaznikow?
suzi gsx f

Postprzez zary » czwartek, 10 lutego 2011, 22:45

powinna. dobrze słyszałeś.
zary

Postprzez suzi gsx f » piątek, 11 lutego 2011, 17:40

Ok dzieki za pomoc.
suzi gsx f

Postprzez kamucha1983 » sobota, 5 marca 2011, 09:51

dziadekartur możesz rozjaśnić temat co to są ośki przepustnic i "filce" ?? bo ja też miałem takie objawy parę razy . Pozdro
kamucha1983

Postprzez dziadekartur » niedziela, 6 marca 2011, 08:28

Jak wyjmiesz przepustnice (te żółte kółeczka, które widzisz w gaźnikach od strony wejścia do króćców), trzeba je wyjąć - tylko ostroźnie bo są ścisłe i sróbeczki bardzo delikatne - aby nie uszkodzić podczas odkręcania bo będzie lipa. Po odkręceniu przepustnic należy zablokować ośki, do których przepustnica była przykręcona, odkręcić śrubę mocującą i zdjąć podkładki (jedna sprężynowa, druga plastikowa) Plastikowa jest tylko z jednej strony - od strony śruby. Po wykonaniu tej czynności zobaczysz w gnieździe gaźnika maleńką uszczeleczkę filcową a po wysunięciu ośki jest identyczna z drugiej strony.
UWAGA: Pamiętaj jak będziesz odkręcał śrubeczki przepustnic - delikatnie bo wykrzywisz ośki.
UWAGA: Jak będziesz odkręcał nakrętkę mocującą ośki dokładnie ją zablokuj od strony odkręcanej nakrętki, bo zwichrujesz ośkę a wtedy będzie ci potrzebny nowy komplet.
Jednak myślę, że jeżeli nigdy tego nie robiłeś, poproś kogoś o pomoc. POWODZENIA
Pamiętaj, że również obroty mogą być spowodowane innymi przyczynami.
Ostatnio edytowano niedziela, 6 marca 2011, 08:33 przez dziadekartur, łącznie edytowano 1 raz
dziadekartur

Postprzez kamucha1983 » niedziela, 6 marca 2011, 09:32

Ok, wielkie dzięki, odkręcałem kiedyś te śrubeczki rzeczywiście są bardzo delikatne i trzeba patent na odkręcenie :)
kamucha1983

optymalne obroty silnika.

Postprzez Adriann » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 10:16

Wiotam Was, jezeli byl juz ten temat to przepraszam i prosze o usuniecie, ale nie znalazłem. Interesuje mnie to jakie są optymalne obroty pracy silnika w GSX600, Czy jazda po odpaleniu do powiedzmy 3-3.5tys. zanim silnik zlapie temperature szkodzi? jak najlepiej po nagrzaniu w jakim przedziale latac? Pozdro.
Adriann

Postprzez Alpha » poniedziałek, 4 kwietnia 2011, 20:54

Suzuki zaleca w instrukcji obsługi jazdę i przyśpieszanie powyżej 3000obr/min (tabelka prędkości/biegi).

Po nagrzaniu nie więcej niż 11000obr/min :P

Osobiście - zagrzeję nieco na postoju ~2500 RPM , potem parę kilometrów zanim się przebiję poza miasto, powiedzmy do ~5000obr/min .
Alpha

gsx 600f obroty 3,500 na biegu jalowym

Postprzez witold86 » czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:34

witam wszystkich jak w temacie moj motocykl ma za wysokie obroty po rozgrzaniu silnika sa one w granicach 3000 , 3500 i nie ma mozliwosci by spadly i wiadomo ryje ze szok i teraz kiedy reguluję je oczywiscie na rozgrzanym silniku śrubka do ustawienia obrotów biegu jalowego nawet delikatne zmniejszenie obrotów powoduje zgaszenie silnika wiec niestety tak musi byc by motocykl chodzil i teraz pytanie co moze byc przyczyna i jak ewentualnie usunąc ta klopotliwą usterke
witold86

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 7 kwietnia 2011, 14:45

Gaźniki obstawiam źle ustawiona mieszanka lub problem z dyszami ale jeśli na wyższych obrotach jest ok tzn że to nie dysze tylko mieszanka pewnie za bogata zalewa i gaśnie. Stracił na mocy?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez witold86 » czwartek, 7 kwietnia 2011, 17:19

nie mam pojecia czy zalewa raczej nei bo motocykl odpala lub musze odkrecic srobke spowrotem . a na mocy to powiem tak ja ten moto dopiero co kupiłem i jak dla mnei jest bardzo slaby dziwne bo powinienem czuc moc skoro wczesniej jezdzilem na gs
witold86

Postprzez Gof » czwartek, 7 kwietnia 2011, 18:20

Może jeździsz na ssaniu? Taka wajha po lewej stronie sprzęgła, do odpalania w dół, po odpaleniu jak obroty są wysokie w górę :)
Gof

Postprzez kamucha1983 » czwartek, 7 kwietnia 2011, 18:43

Może linki gdzieś się blokują? i nie schodzi z obrotów
Może synchronizacja gaźników się kłania
kamucha1983

Postprzez Gof » czwartek, 7 kwietnia 2011, 18:54

U mnie tak było - ssanie wchodziło ale nie schodziło i trzeba było popychać ręką tamtą listwę która jest przy gaźnikach. Przełożyłem linkę (była przygnieciona bakiem) i pomogło.
Gof

Postprzez witold86 » czwartek, 7 kwietnia 2011, 19:34

ssanie odpada ssanie dziqla poprawnie i wszystko gra jak mam na sssaniu to z 6000 jest he wiec ssanie napewno nei
witold86

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK