BEZPIECZNIKI

układ zapłonowy, światła, alarmy, kontrolki, przewody...

BEZPIECZNIKI

Postprzez arecki » wtorek, 1 czerwca 2010, 17:47

Witam, poniewaz nie moglem znalesc takiego tematu to zakladam nowu.
Mam maly problem z przepalajacymi sie bezpiecznikami. Raz przepalil mi sie bezpiecznik spare ( czy ktos wie od czego on jest?) i kilkakrotnie ignition-to jest chyba od zapłonu.

Tak jak przepalenie sie spare moge uznac za przypadek tak ignition przepala sie notorycznie. Efekt jest taki ze od razu gasnie mi silnik, nawet w trakcie jazdy. Raz mi sie nawet przytrafilo w trakcie wyprzedzania. Czy ktoś z was mial kiedykolwiek z tym problem albo moze ma pomysl co moze byc przyczyna?
Ostatnio edytowano wtorek, 17 maja 2011, 09:52 przez arecki, łącznie edytowano 1 raz
arecki

Postprzez Budzik » wtorek, 1 czerwca 2010, 17:52

jakeis przepiecie moze byc?

a ignition to zaplon/stacyjka

czyli moze cewki...
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez arecki » wtorek, 1 czerwca 2010, 17:57

No na bank gdzies musi byc przepiecie. Co do przepalania sie bezpiecznika to to na pewno nie jest uzaleznione od obrotow > Zdarza mi sie to zarowno przy bardziej dynamicznej jeździe jak i przy spokojnej, a raz nawet strzelil w trakcie ruszania. W sobote zrobilem ok 130 km i zuzyłem 2 bezpieczniki :/
arecki

Postprzez Budzik » wtorek, 1 czerwca 2010, 17:58

ale ruszania czy rozruchu?
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez arecki » wtorek, 1 czerwca 2010, 18:00

w trakcie rusazania z miejca. Odpala normalnie jeździ tez normalnie do puki sie nie przepali. Mam tam wsadzony 10A, jaki wy macie?
arecki

Postprzez guardian_angel » wtorek, 1 czerwca 2010, 19:37

Widocznie w czasie jazdy jakis przewód zasilania dotyka masy (ramy) i sie biezpieczniki spalają, przeleć wszystkie złączki i przewody te co na wierzchu idą, w wiązkach raczej nie ma mozliwości żeby się przetarły, sprawdz cała instalację podpięta pod ten bezpiecznik.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Alpha » wtorek, 1 czerwca 2010, 19:49

Przepalenie spare wydaje się niemożliwe , bo to jest IMO bezpiecznik zapasowy :D
Alpha

Postprzez arecki » wtorek, 1 czerwca 2010, 19:56

Przepalenie spare wydaje się niemożliwe , bo to jest IMO bezpiecznik zapasowy
MIejsce na bezpiecznik zapasowy tez mam, oraz 3 bezpieczniki podpisane spare do ktorych dochodza przewody, wiec raczej to nie są zapasowe. Zreszta nie zmyslam, jeden sie przepalil i silnik mi zgasl w trakcie jazdy :/ Do puki nie wymienielm bezpiecznika to nie moglem odpalic motocykla. Jak sie przepali ingition to nie dosc ze silnik gasnie to jeszcze nie kreci przy odpalaniu.

Zrobie tak jak mi Anioł radzi. Z góry dziękuje.
arecki

Postprzez doma077 » czwartek, 7 kwietnia 2011, 21:44

witam mam pytanie jakie bezpieczniki musze kupic do gsxf600 ? bo prawdopodobnie mam do wymiany...i w jaki sposob sie sprawdza czy sa spalone?da sie wogole sprawdzic? bo niestety nie znam sie na tym:( :roll:

[ Dodano: 07-04-11, 22:55 ]
dodam ze to 2001r.
doma077

Postprzez brodaty_rider » czwartek, 7 kwietnia 2011, 22:16

doma077, wyjmujesz je patrzysz czy drucik w środku jest przerwany tak do wymiany nie sprawny proste i logiczne :D
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zolwik » piątek, 8 kwietnia 2011, 05:45

doma077 napisał(a):witam mam pytanie jakie bezpieczniki musze kupic do gsxf600 ? bo prawdopodobnie mam do wymiany...i w jaki sposob sie sprawdza czy sa spalone?da sie wogole sprawdzic? bo niestety nie znam sie na tym:( :roll:

[ Dodano: 07-04-11, 22:55 ]
dodam ze to 2001r.

Teraz to sobie jaja robisz , potrzebujesz może instrukcje wymiany bezpieczników .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez brodaty_rider » piątek, 8 kwietnia 2011, 06:42

zolwik, zapomniałeś że forum jest po to by pomagać innym i czasem odpowiadać na absurdalne pytania :D jak wczoraj to przeczytałem to mało się nie zlałem ze śmiechu :D :D ale wiadomo można czegoś nie wiedzieć
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez Chmielus » niedziela, 15 maja 2011, 18:46

Witam, dorzuce swoje pytanie i z tego co widze spodziewam sie że paru osobą to poprawi humor... mianowicie gdzie w Suzuki Gsxf '97 sa bezpieczniki ? .. tak ha ha ha ... ale naprawde chcialbym to wiedziec bo sie nie znam z gory dzieki za pomoc
Chmielus

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 15 maja 2011, 19:20

Nie no bez jaj. Kochani moderatorzy i admini zmieńcie regulamin. Już sam osobiście pisałem ze 3 razy gdzie są te bezpieczniki więc poczytaj ten temat to się dowiesz
brodaty_rider

Powrót do ELEKTRYKA I ELEKTRONIKA