GAŹNIKI - INNE PROBLEMY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez Krystian » niedziela, 13 marca 2011, 18:27

Na PRI przekręcamy jak chcemy "uzupełnić" gaźniki np. po zimie (a wcześniej spuściliśmy paliwo). Jak PRI to bez ssania. To już wiem. Teraz martwi mnie to czy muszę szukać nowych gaźników czy te da się jakoś zrobić :/
Krystian

Postprzez Tymon » niedziela, 13 marca 2011, 18:31

Jesteś pewien że leje się ze śrub do spuszczania paliwa??
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez gooxes » niedziela, 13 marca 2011, 20:55

myślę że masz zawieszone zaworki iglicowe, trzonkiem młotka popukaj w komory pływakowe gaźników, jak nie pomoże gaźniki na warsztat
to jest właśnie efekt spuszczania paliwa na zimę z gaźników, pływaki są w max otwartej pozycji przez długi czas, iglice zaworków zacinają się w pozycji otwartej, paliwo wylewa się przelewem, bo nie zamyka się jego dopływ
gooxes

Postprzez olszuwy » niedziela, 13 marca 2011, 21:27

Moim skromnym zdaniem popełniłeś poważny błąd spuszczając paliwo z gaźników na zimę pzrez co zaszły Ci zaworki w gaźnikach.
Teraz najlepiej zdemontować gaźniki i ich komory pływakowe, wyczyścić i sprawdzić zaworki.
U mnie sciągnąłem po sezonie zbiornik i okazało się że miałem cały sezon kranik ustawiony na PRI i nie było problemu z zapalaniem!
olszuwy

Postprzez Krystian » niedziela, 13 marca 2011, 21:35

Na pewno z tych śrub. Zdemontowałem bak i odkręciłem gaźniki żeby mieć pewność. W większości artykułach, tematach występowała informacja: spuścić wachę z gaźników. Przyznam, że tylko z takich źródeł zasięgam informacji :( Czyli jutro gaźniki w łapę i do mechanika, bo za to już się nie biorę :cry:
Krystian

Postprzez Tymon » niedziela, 13 marca 2011, 22:06

Jeśli ci leją na śrubkach spustowych to jest problem, ale jakiś magik powinien zaradzić np jeśli jest miejsce zrobić większy gwint, zabawy co nie miara. Powodzenia.
Tymon
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Krystian » poniedziałek, 14 marca 2011, 15:50

Jedyny mechanik moto w mieście zamknął warsztat. Teraz to mam dopiero problem :cry:

[ Dodano: 14-03-11, 20:06 ]
Przejrzałem jeszcze raz dokładnie gaźniki. Cieknie jeden. Zauważyłem malutkie pęknięcie spowodowane zbyt mocnym dokręcenie śruby od spuszczania paliwa. Może komuś zalega w garażu komora pływaka? Nie wiem czy fachowo tak to się nazywa. Chodzi mi o sam dół gaźnika.
Krystian

Leje się paliwo z rureczki obok gaźnika

Postprzez maciekgsx » poniedziałek, 21 marca 2011, 17:42

Witam. Na samym początku mam problem z motorkiem. Na ssaniu wszystko ok, a jak wyłącze ssanie i gazuje to leje mi się paliwo z tej rureczki przedstawionej na zdjęciu.

Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie co z tym zrobic

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: 23-03-11, 17:55 ]
Po pierwszych dniach na forum widzę że ludzie średnio pomocni. Okazało się, że w jednym z gaźników pękła ta gumowa membrana. Dzisiaj w sklepie zamówiłem (koszt 55zł)
maciekgsx

Gaźniki - membrany, iglice.

Postprzez Raszek » czwartek, 7 kwietnia 2011, 10:38

Witam.
Dowiedziałem się niedawno że moje gaźniki (Imbryk z 89') niedługo wyzioną ducha.
Tak stwierdził mechanik, że membrany i iglice są do wywalenia, że cięzko zsychronicować i w ogóle bliski jest ich koniec. Co więcej, dodał że to powszechne w tych motrkach.
Ponoć silniki sa trwałe ale gaźniki to jest bolączka tych sprzętów.

Pytanie. Czy ktoś z was miał takie problemy? Jeśli tak to jak z nich wybrnąć.
Bo przykładowo znalazłem gaźniki do mojego motorka za 320 zł. Używki oczywiście, ale skoro to jest ogólnie przypadłość tego modelu (a nie konkretnego egzemparza) to czy warto pakować się w kupno czegoś co może być w jeszcze gorszym stanie niż moje.

Problem faktycznie istnieje bo w ciągu ostatnich 5 k km przebiegu musiałem 2 razy ustawaić gaźniki. Więc do końca tego sezonu mogę nie dojeździć niestety :(

Pozdrawian.
Raszek

Postprzez gooxes » czwartek, 7 kwietnia 2011, 10:46

skoro to wina membran i iglic to może wymienić je same??
www.larsson.pl tutaj powinieneś je znaleźć
gooxes

Postprzez zolwik » czwartek, 7 kwietnia 2011, 12:50

To raczej przypadłość tego modelu w pierwszych latach produkcji .

Kiedyś ktoś tu próbował wcisnąć gaźnik od nowszego lecz wiąże się to z przeróbkami.
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Budzik » czwartek, 7 kwietnia 2011, 14:28

A gaźniki od gsxR,a nie wejdą? Przecież to ten dam silnik ino zdławiony przez mniejsze gaźniki
Ostatnio edytowano czwartek, 7 kwietnia 2011, 14:50 przez Budzik, łącznie edytowano 1 raz
Budzik

Postprzez gooxes » czwartek, 7 kwietnia 2011, 17:40

może i wejdą ale znajdź dobre gaźniki od gsxr-a skoro od gsxfa trudno znaleźć :P
gooxes

Postprzez Raszek » sobota, 9 kwietnia 2011, 11:41

Poza tym ja wcale nie chcę przyrostu mocy :p
To co jest w zupełności wystarcza, a dodatkowe litra czy dwóch spalania na setkę mój portfel może nie udźwignąć :)
Dzięki za rady, właśnie rozglądam się nowymi membranami i iglicami, widzę że to nie jest jakiś koszmarny wydatek.
Mechanik mnie straszył że to trzeba kupić w komplecie, że niby osobno iglic i membran nie można, mówił też że taki komplet kosztuje 280 zł na 1 gaźnik...więc x4 robi się ładna sumka.
Ale widzę że albo go źle zrozumiałem albo nie wiem o co chodzi, bo to aż tak koszmarne pieniądze nie są.
Oczywiście 280zł za zamienniki a nie oryginały - taką cenę mi podał.
Raszek

Postprzez brodaty_rider » sobota, 9 kwietnia 2011, 13:35

Co?? za tyle kasy to Ty nowe gaźniki kupisz
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez gooxes » sobota, 9 kwietnia 2011, 17:20

membrana gaźnika
http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no= ... bid=110006
iglicy szukaj po danych katalogowych, być może jest częścią wymienną dla innych motocykli i będzie łatwiej ją znaleźć pod nazwą innego motocykla

powiedz brodaty_rider, gdzie dostać nowe gaźniki do gsxfa z 89roku
gooxes

Postprzez brodaty_rider » sobota, 9 kwietnia 2011, 19:46

gooxes, nie mam pojęcia szukałem ale nigdzie nie ma :/ jeszcze spytam mechanika może on będzie wiedział
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez gooxes » sobota, 9 kwietnia 2011, 21:22

nie trudź się bo i tak nie znajdziesz...
gooxes

Postprzez brodaty_rider » niedziela, 10 kwietnia 2011, 08:19

Znaleźć znajdę bo przecież to są gaźniki od gsxr'a :D
brodaty_rider

Postprzez Raszek » wtorek, 12 kwietnia 2011, 10:25

A takie pytanko jeszcze mam.
Widziałem gdzieś stronke gdzie mozna wszystkie schematy od różnych częsci motocykla zobaczyć..wiecie zawory, pompy hamulcowe, gaźniki, wszystko rozpisane na częsci pierwsze.
Ma może ktoś z was link do czegoś takiego.
Bo ja zupełnie zapomniałem gdzie to widziałem.
Raszek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK