HAMULEC - UKŁAD PRZEDNI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez Cygi » czwartek, 30 czerwca 2011, 01:06

najtanszy zestaw do odpowietrzania to zwykly rowerowy automat wentylek. Zaklada sie go na wezyk podpina pod zawor odpowietrzajacy w zacisku i pompuje klamką. Powietrze ni jak nie ma jak sie cofnac wiec spokojnie mozna odpowietrzyc ta metoda.
:)
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez Cygi » czwartek, 30 czerwca 2011, 01:08

dobrze Tasior prawi... ale patrzac na service suzuki nie ma numeru na tej czesci i pewnie sprzedaja ja jako całosc czyli zacisk lewa czesc i prawa. Popatrz na alegro za tym bo cena z service jest porazajaca...

Obrazek
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez TasmaN » czwartek, 30 czerwca 2011, 09:03

albo tak...

Komponenty:
-strzykawka (3 zl)
- kabel do internetu (wyciagnac przewody ze srodka; podgrzac lekko koncowki zapalniczka zeby weszly na zawor i strzykawke).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 30 czerwca 2011, 09:03 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez Gof » czwartek, 30 czerwca 2011, 09:07

To już wiemy co to za hardkor urwał pani od Internetu :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8nd5n5KVOUo[/youtube]
Ostatnio edytowano czwartek, 8 września 2011, 10:31 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez guardian_angel » czwartek, 30 czerwca 2011, 10:25

Szukaj używki za tanie pieniądze tzn całe zaciski bo nikt tej części samej chyba nie sprzeda.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez FranticRider » niedziela, 3 lipca 2011, 20:37

Jak te tłoczki mogą być zabrudzone bo nie rozumie ;/ ?
Tam są jakieś uszczelki przy tłoczkach które mogły się zepsuć ?
FranticRider

Postprzez Gof » poniedziałek, 4 lipca 2011, 02:11

Są takie dwie gumki. Jak może być zabrudzony... no normalnie, jak się osadzi na nim brud, to będzie zabrudzony :) i wtedy gumka "zahacza" o ten brud i zaczyna go cofać.
Gof

Postprzez krzysmci » środa, 24 sierpnia 2011, 13:03

iavbi napisał(a):guardian_angel,
też nad tym myślałem, spróbuję najpierw przewody, a jak to nie pomoże to pomyśle jeszcze nad pompą...

Ponawiam wątek "miękkiej" klamki od hamulca przedniego, ktoś poradził sobie z tym problemem?, czy konieczna jest ingerencja w pompę hamulcową? (klocki mam dobre, płyn świeży i brak poprawy)
krzysmci

Postprzez Riki » środa, 24 sierpnia 2011, 21:38

Ostatnio miałem tak miękka że dotykałem bez problemu manetki.
Nie pamiętam co tam dokładnie było ale było robione coś przy pompie i regeneracja zacisków.
Teraz jest super.
Riki

Postprzez RAV » czwartek, 25 sierpnia 2011, 09:49

"Miękka klamka" może wynikać głównie z :

1) zapowietrzonego układu ham.
2) małej ilości płynu ham. i zużytych klocków
3) nadmiernie "pęczniejących" przewodów
4) nieszczelności układu
5) zapieczonego tłoczka ham.
6) ...

to tak na razie mi przychodzi do głowy, jak by komuś coś jeszcze zaświtało (odnośnie "miękkiej klamki" oczywiście :) ) to można by dopisać. Takie kompendium wiedzy w jednym miejscu dla potomności - o ile już nie ma, choć ja nie znalazłem tego tu o tym. :)

pzdr. RAV
Ostatnio edytowano czwartek, 25 sierpnia 2011, 09:58 przez RAV, łącznie edytowano 1 raz
RAV
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Gof » czwartek, 25 sierpnia 2011, 18:14

Co jakiś czas brudzą się tłoczki i ten brud sprawia, że cofają się bardziej niż powinny (to naprawdę minimalny ruch, ale ma istotne przełożenie na ruch klamki), jak ja miałem gąbczastą klamkę to któregoś pięknego wieczora spuściłem płyn, wyciągnąłem tłoczki, dokładnie je wyczyściłem, włożyłem, zalałem nowy płyn, odpowietrzyłem układ i jest dobrze.
Gof

Postprzez max_kom » piątek, 26 sierpnia 2011, 09:17

gof napisał(a):Co jakiś czas brudzą się tłoczki i ten brud sprawia, że cofają się bardziej niż powinny (to naprawdę minimalny ruch, ale ma istotne przełożenie na ruch klamki), jak ja miałem gąbczastą klamkę to któregoś pięknego wieczora spuściłem płyn, wyciągnąłem tłoczki, dokładnie je wyczyściłem, włożyłem, zalałem nowy płyn, odpowietrzyłem układ i jest dobrze.

gof dobrze prawi - miałem tak samo - nowy płyn, klocki i dupa - klamka miękka. No i skończyło się na przeczyszczeniu zacisków. Od tego zacznij.
max_kom

Postprzez ZiGi » czwartek, 8 września 2011, 10:29

TasmaN napisał(a):Komponenty:
-strzykawka (3 zl)
- kabel do internetu (wyciagnac przewody ze srodka; podgrzac lekko koncowki zapalniczka zeby weszly na zawor i strzykawke).

Jak już się idzie do apteki po strzykawkę, to zamiast kabla sieciowego można kupić sobie w aptece worek do cewnikowania który ma pasujący wężyk do strzykawki.
Wężyk wyrywa się z worka i jest gotowy piękny zestaw do odpowietrzania :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez kristos » czwartek, 8 września 2011, 12:51

Miałem ten sam problem z hamulcami i faktycznie w mojej zuzie musiałem wymienic gumki w zaciskach .Po wyjeciu tloczkow i oczyszczeniu wszystko chodzi idealnie i klamka juz działa jak nalezy.Zestaw uszczelnien kupiłem w larssonie.
kristos

Postprzez Jacek_L » środa, 14 września 2011, 21:52

Mam pytanko: czy ktoś z Was spotkał się z takim oplotem?
http://www.ebay.co.uk/itm/SUZUKI-GSX600 ... 33638d735c

215 zł to jeszcze cena znośna - ale czy to to jest coś w ogóle warte... :D
Moje jajeczko :) Nowe zdjęcia na końcu :)
Jacek_L

Postprzez Gof » czwartek, 15 września 2011, 07:56

Z tego co widziałem to większość jednak kupuje hele - ja bym nie ryzykował, na hamulcach się nie oszczędza.
Gof

Postprzez lewmichal » sobota, 17 listopada 2012, 22:55

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jaka jest długość poszczególnych przewodów hamulcowych przednich (3 szt.) w Jajku? Do jutra jestem daleko od moto, a muszę znać długość.

[ Dodano: 18-11-12, 20:29 ]
Długości przewodów hamulcowych przednich do jajka dla potomnych:
35,5 cm
47 cm
47 cm
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 3 stycznia 2013, 19:51

Kilka osób napisało tu żeby wyciągnąć tłoczki i je wyczyścić. A ja mam pytanie jak wyciągnąć tłoczki? Zacisk mam rozłożony na części przed sobą i nie wiem jak wyciągnąć tłoczki żeby ich nie uszkodzić. Jakieś sugestie?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Gof » czwartek, 3 stycznia 2013, 20:07

Ja łapię je kluczem morsem i wyciągam (czasem trzeba trochę poobracać tłoczkiem, żeby go ruszyć). Ważne żeby złapać w jednym miejscu - trochę się uszkodzi, ale w miejscu, które podczas pracy i tak jest poza zaciskiem, więc nie ma dramatu.
Gof

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 3 stycznia 2013, 20:10

czy jeśli bym psiknął trochę WD40 to nie zaszkodzi? w samochodzie tak robiłem jak nie mogłem wkręcić tłoczka z tyłu i szło łatwiej.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY