SPRZĘGŁO

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez address666 » piątek, 5 sierpnia 2011, 13:48

Hej, miałem ten sam problem z moim imbrykiem. Jak go kupiłem to trzeba było łapy Arnolda żeby jeździć. Próbowałem nasmarować i nic. W końcu znalazłem w sklepie internetowym linkę i za całe 39 zł plus wysyłka problem usunąłem. Przeplotłem nową linkę za pomocą sznurka który przywiązałem do starej linki przed jej wyciągnięciem, dzięki temu nie było mowy o pomyłce w układaniu. Przy okazji wyczyściłem wszystko z "błota" i nasmarowałem na nowo. Teraz działa jak trzeba, zupełnie lekko nie lata ale bez problemu jednym palcem da się wcisnąć ! Pozdro.
address666

Postprzez Milan » sobota, 6 sierpnia 2011, 17:18

ja jak czyściłem ślimaka to pogubiłem wszystkie kulki :P ale teraz już smiga :) nową linkę trzeba smarować?
Milan

Postprzez address666 » sobota, 6 sierpnia 2011, 20:27

Czy smarować ? Zależy, moja nowa była fabrycznie namaszczona. A jak nie jest to raczej dobrze by było :)
address666

Postprzez chrom » sobota, 6 sierpnia 2011, 20:52

Dziekuje panowie za porady,ale chyba zrobie jak kolega address666 czyli wymienie linke,nieduza inwestycja,ale jeszcze podjade do mechanika,zeby zerkną bo mysle ze smarowanie nie pomoze, jak mi sie uda to wrescie w Poniedzialek sie tym zajme Dzieki Pozdrawiam...
co by sie nie dzialo musisz temu sprostac
chrom

Postprzez kebs » czwartek, 18 sierpnia 2011, 21:22

Mam pytanie dotyczące blokady na klamce sprzęgła... Otóz ostatnio musze kilka razy wcisnąć 'START', i podociągać sprzęgło, bo nie chce zapalić. Kumpel ma to samo. W klamce jest jakiś przycisk? Coś sie mogło przytrzeć, przestawić ?

Na jakiej zasadzie to wogóle działa?

Wogóle mam zamiar dobrać sie do sprzęgła i zobaczyc co tam jest grane, bo regulacja na klamce wykręcona do oporu, na dole to samo. Regulacji więc zadnej nie mam, a do tego ta szwankująca blokada...
kebs

Postprzez Adriann » piątek, 19 sierpnia 2011, 01:05

wystarczy ze spojrzysz pod klamka i poruszasz a zobaczysz jak dziala tern czujnik;)
Adriann

Postprzez kebs » sobota, 20 sierpnia 2011, 16:29

Problem z czujnikiem ustąpił ale... Wyjechałem pod góre, wcisnąłem sprzęgło i tak juz zostało...

Nie odbija... Własnie odkreciłem plastiki i czekam aż silnik ostygnie.

Pytanie czy... Musze po raz kolejny zlewać olej? Nie chce odkręcic pokrywy sprzęgła i zostawić 4 L plamy oleju na płytkach... Nigdy nie zaglądałem w silnik ani w tym podobne, mam sie liczyć z tym że jak odkręce śruby coś mi sie zacznie wysypywać na zewnątrz?

[ Dodano: 20-08-11, 18:57 ]
Nie dam rady już edytować wczesniejszgo posta. Rozebrałem, zobaczyłem i pęknięty na pół jest zaczep który trzyma linke.

Jak sie to nazywa? Bo widze że spawane było już z drugiej strony, a więc przydało by sie wymienić tą malutką częsc.

Obrazek

Obrazek
kebs

Postprzez Yoshimitsu » sobota, 20 sierpnia 2011, 18:25

ale syf ; P , to jest uchwyt linki sprzęgła, Bóg jeden wie jaka jest fachowa nazwa ;p . Tam mocowana jest linka która idzie od klamki
Yoshimitsu

Postprzez kebs » sobota, 20 sierpnia 2011, 18:32

Ja wiem co tam jest mocowane i do czego to służy. Ale wpisująć na różne sposoby na allegro nie znajduje nic odpowiadającego temu maleństwu.

A że syf? No cóż, nie miałem na to wpływu... Jeżdze na tym od niedawna i pooowoli sie rozglądam pod plastikami.

Popisałem już do różnych gości rozprzędających majątek z tego typu motocykli, zobaczymy. Jestem szczesliwy że nie urwało mi sie to 50 km od domu, a jedyne 5. Akurat wróciłem w swoje strony i .... Na 2 sie jakoś dokulałem.
Ostatnio edytowano sobota, 20 sierpnia 2011, 18:34 przez kebs, łącznie edytowano 1 raz
kebs

Postprzez brodaty_rider » sobota, 20 sierpnia 2011, 21:24

Ja bym se takie coś co Ty chcesz kupować zrobił w 5 minut :D praca spawacza/ślusarza przydaje się i w moto :D
Poszukaj na allegro jakiegoś gradobicia na części podjedź wyciągnij co Ci trzeba i gra a jeśli nie to całość wymień choć to spory koszt
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez rumun78 » sobota, 20 sierpnia 2011, 21:27

Wydaje mi się kolego że o to ci chyba chodzi http://moto.allegro.pl/slimak-wysprzegl ... 83180.html pozdrawiam
rumun78

Postprzez kebs » sobota, 20 sierpnia 2011, 21:30

Właśnie dostałem propozycje zespawania tego, ale myśląc że to będzie dostepna częśc, zadecydowałem że kupie 'nowe'. Widać był to błąd :D Ale nic straconego.

Pozdrawiam, i dzięki za odpowiedzi ;)
kebs

Postprzez chrom » środa, 31 sierpnia 2011, 23:35

kebs napisał(a):Problem z czujnikiem ustąpił ale... Wyjechałem pod góre, wcisnąłem sprzęgło i tak juz zostało...

Nie odbija... Własnie odkreciłem plastiki i czekam aż silnik ostygnie.

Pytanie czy... Musze po raz kolejny zlewać olej? Nie chce odkręcic pokrywy sprzęgła i zostawić 4 L plamy oleju na płytkach... Nigdy nie zaglądałem w silnik ani w tym podobne, mam sie liczyć z tym że jak odkręce śruby coś mi sie zacznie wysypywać na zewnątrz?

[ Dodano: 20-08-11, 18:57 ]
Nie dam rady już edytować wczesniejszgo posta. Rozebrałem, zobaczyłem i pęknięty na pół jest zaczep który trzyma linke.

Jak sie to nazywa? Bo widze że spawane było już z drugiej strony, a więc przydało by sie wymienić tą malutką częsc.

Obrazek

Obrazek

Ostatnio mialem taka sama akcje jak ty z tym sprzeglem,we wczesniejszych postach pisalem,ze mi chodzi ciezko linka itd mialem wymienic linke,ale troche mi brakowalo czasu ,az w koncu przestala chodzic dzwignia i myslalem,ze mi pekla linka nawet ja kupilem,zebralem sie do wymiany i okazalo sie to samo co u ciebie ten mechanizm co przytrzymuje linke pekl,zamowilem uzywke dzis przyszla czesc,wymienilem i jest ok.,ale tez sie namordowalem by znalezc fachowa nazwe,tak jak mowi kolega rumun78 tak to sie nazywa,mowia na to wysprzeglik,albo mechanizm wysprzeglajacy...
chrom

Postprzez kebs » środa, 14 września 2011, 11:47

Jeszcze pytanie dotyczące tego ślimaka... Mam 'nowy', ale te kulki jak i u mnie nie siedzą na sztywno w swoich miejscach, tzn wyglądają jak by miały powypadać.

Jak już mam nowy niespawany uchwyt nie chce zeby strzelił jak poprzedni, co zreszta napewno było spowodowane którąs z kulek, która wypadła i zblokowała śrube.

Jakis smar tam zaaplikować? Pisał ktos zeby olejem silnikowym?:D Moze smar łancuchowy? Zalepi co trzeba i będzie siedzieć lepiej?
Ostatnio edytowano środa, 14 września 2011, 11:48 przez kebs, łącznie edytowano 2 razy
kebs

Postprzez chrom » środa, 14 września 2011, 19:27

Przesmaruj smarem przekladniowym,poukladaj wszystkie kulki i jeszcze raz przesmaruj,poskadaj wszystko do kupy i finito!
chrom

Postprzez menciak » poniedziałek, 17 października 2011, 19:58

Witam! Mam pytanie jak zbudowane jest sprzęgło w gsx-f 600 91r, chodzi mi o popychacz. Bo strzeliło mi łożysko oporowe w silniku i wiadomo trzeba było rozebrac silnik itp. i teraz przy skladaniu silnika nie dziala mi sprzegło. A wiec wracając do sedna, jak mamy lewą kape gdzie chodzi zębatka mamy popychacz i po pierwsze czy powinna byc tam kulka?, dalej mamy kawałek bolca cieńkiego nastepnie dłuższy gróbszy i ostatnia część taki bolec z "grzybkiem" czy to jest wszystko ? czy są potrzebne 2 kulki.
menciak

Postprzez tomdv » czwartek, 27 października 2011, 01:21

Zerknijcie proszę na ten filmik. Czy to typowy objaw zużytych tarczy sprzęgła ? http://www.youtube.com/watch?v=pGigia9HC0g Obroty gwałtownie wzrastają ale motocykl "nie jedzie", nie reaguje.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 października 2011, 01:23 przez tomdv, łącznie edytowano 1 raz
tomdv

Postprzez Gof » czwartek, 27 października 2011, 06:36

Miałem identycznie - to typowy objaw, sprzęgło do wymiany.
Gof

Postprzez Alpha » czwartek, 27 października 2011, 20:03

To jest objaw ślizgającego się sprzęgła .
Jeśli masz właściwy luz na lince , luz na wkręcie regulacyjnym , jeśli sprężyny są OK - to pewnie tarcze .

Chyba że podniosłeś moc silnika ....
Alpha

Postprzez kamilv7 » sobota, 19 listopada 2011, 12:13

Alpha napisał(a):To jest objaw ślizgającego się sprzęgła .
Jeśli masz właściwy luz na lince , luz na wkręcie regulacyjnym , jeśli sprężyny są OK - to pewnie tarcze .

Chyba że podniosłeś moc silnika ....

to na pewno sprzęgło. ja mam to samo, ale powiedzcie jakie kupic bo jest wiele firm od 100-350zł za tarcze jakie warto kupić?
kamilv7

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK