ŁAŃCUCH + ZĘBATKI

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez roknys » środa, 28 września 2011, 14:26

Panowie, mam taki problem, zastanawiam sie czy to moze byc powodem stukania w lancuchu o ktorym pisalem jakis czas temu a wydawalo mi sie ze to w widelcu. Planuje to rozkrecic i zobaczyc co tam sie dzieje, ale nie bardzo wiem jak sciagnac dzwignie od biegow, zeby sciagnac reszte. Pomóżcie, zdjęcia poniżej

Obrazek
Obrazek
roknys

Postprzez Alpha » środa, 28 września 2011, 17:50

Powodem jest najprawdopodobniej łańcuch , do wymiany , niestety .

Wydaje się , że kilka ogniw może być bardzo mocno zużytych .
Alpha

Postprzez pegaz » środa, 28 września 2011, 19:19

roknys napisał(a):Panowie, mam taki problem, zastanawiam sie czy to moze byc powodem stukania w lancuchu o ktorym pisalem jakis czas temu a wydawalo mi sie ze to w widelcu. Planuje to rozkrecic i zobaczyc co tam sie dzieje, ale nie bardzo wiem jak sciagnac dzwignie od biegow, zeby sciagnac reszte. Pomóżcie, zdjęcia poniżej

Jaki masz luz na lancuchu?

Odkrecasz plug i sciagasz lewa owiewke (niestety). Musisz odkrecic czujnik luzu 1. Na dzwignia zmiany biegow 2, mazakiem robisz krzyzyk na laczeniu dzwigni z przekladnia (wielowpust/wielowypust) zeby latwiej bylo skladac. Wykrecasz tez srube 3 do konca (inaczej dzwignia nie zejdzie). Sciagasz pierscien 4 przy dzwigni i schodzi calosc. Odkrecasz 6 lub 7 srub z dekla i jestes przy zebatce. Dekile jest przykrecony 3-ema roznymi srubami (dlugosc). Rozrysuj sobie uklad lub zaczynaj wkrecac od najkrotszej.

Obrazek

Obrazek
pegaz

Postprzez roknys » czwartek, 29 września 2011, 12:44

wydaje mi sie ze naciag lancucha jest ok

a macie w ogole jeszcze jakis pomysl co to moze byc, czemu tak wybiło?
roknys

Postprzez guardian_angel » czwartek, 29 września 2011, 13:49

Wybiło bo jakiś gamoń żle dokręcił zębatkę i zaczeła się śruba odkręcać i wybiło pokrywę. Częsta ustrka przy nieprawidłowej wymianie zębatki. Było gorzej a wręcz była dziura, wyklepałem ile się dało, nie ma to żadnego wpływu na pracę napędu, jak chcesz to wymień sobie na tą drugą co ci dałem, a na niej jak zauważysz od wewnątrz też są ślady odkręcania się śruby chociaż ta część pochodzi od innego motoru, ale nie ma pęknięcia. Jak łańcuch ci stuka, pstryka to masz za moco napięty, jak szeleści, rzęzi to na luźno
Ostatnio edytowano czwartek, 29 września 2011, 13:51 przez guardian_angel, łącznie edytowano 1 raz
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez roknys » czwartek, 29 września 2011, 14:16

pamietam, rozmawialismy o tym. to znaczy, ze powinienem dokręcić zebatke mimo wszystko. a z tym stukaniem dziwna sprawa, nie bardzo umiem to opisac. dziwnym trafem nie zdarza to sie jak jezdzi ktos inny :D myslalem nawet ze na sile sie doszukuje czegos, czego nie ma, ale jak ostatnio odebralem z serwisu, gdzie naciagneli lancuch to przez jakis czas tego nie bylo.

///

pamietam, ze o tym rozmawialismy, wiec moze po prostu teraz sie tym przesadnie przejalem, tylko nie chce po prostu zeby to sie poglebialo, bo jesli sie nie poglebia i jest ok, to szukam sobie dalej i nie sieje paniki wiecej ;)
Ostatnio edytowano czwartek, 29 września 2011, 14:25 przez roknys, łącznie edytowano 1 raz
roknys

Postprzez michalkov » wtorek, 15 listopada 2011, 10:34

A czy ktoś z was próbował zakładać używany łańcuch do swojej Suzi? Mój napęd nie nadaje się nawet na kolejny jeden kilometr, tak więc zacząłem poszukiwać nowego. Natafiła się okazja zakupu używanego zestawu napędowego, trochę o innej konfiguracji z innego rocznika) - u mnie założone zębatki przód 14/46 tył a opcjonalny zakup to 14/45. Powiedzcie czy zakładanie używki (w bdb stanie) ma sens? No i jak ma się sprawa zmiany ilości zębów w tylnej zębatce? Bo system mocowania powinien być taki sam...?
michalkov

Postprzez zolwik » wtorek, 15 listopada 2011, 16:03

Jeśli założysz cały kpl. używki to polatasz, sens to wszystko zależy jaka różnica w cenie zakupu i jaki przebieg już ma .Minus jeden ząb z tyłu to teoretycznie będzie szybszy i słabszy .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez michalkov » wtorek, 15 listopada 2011, 19:34

No właśnie różnica jest dość spora. Mam okazję kupić używkę za 1/3 ceny nowego, średniej klasy zestawu. Sprzedawca mówi że podobno zestaw przejechał tylko kilkaset kilometrów...
michalkov

Postprzez brodaty_rider » środa, 16 listopada 2011, 08:47

Ja bym używki nie kupił bo to jednak jest Twoje życie to jest moje zdanie. Każdy może Ci tak powiedzieć że kilkaset km a prawda może być bolesna dla kieszeni
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawde .... aż cięzko czasami ich wyprzedzić ...
brodaty_rider

Postprzez zolwik » środa, 16 listopada 2011, 16:10

Zależ czy to obcy(wszystko powiedzą by sprzedać) czy bdb znajomy .

Podstawowe pytanie dlaczego chce sprzedać napęd za 1/3ceny z znikomym przebiegiem (z powypadkowym różnie może być) ?
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez kprazmowski » czwartek, 5 stycznia 2012, 12:56

Witam. Podpinam się pod temat. Jestem na etapie przygotowania maszyny na nowy sezon (chociaż tego jeszcze nie zakończyłem pozostała jeszcze akcja na WOŚP) i chciałbym zmienić cały napęd, olej i filtry a w sezonie odwiedzać tylko stacje paliw. Czy możecie mi powiedzieć jaki napęd kupić (rodzaj łańcucha rozmiar zębatek i ilość zębów) to że DID to wiem ale prosiłbym dokładniej. Byłbym wdzięczny za linki do stron najlepiej allegro.
kprazmowski

Postprzez pegaz » czwartek, 5 stycznia 2012, 18:23

Standardowe zebatki to 15/45 JT lub SunStar.

Na allegro i innych portalach opcja wyszukiwania jest dostepna ogolnie i nieodplatnie :diabel:
pegaz

Postprzez lewmichal » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 10:32

Na przód podobno lepiej dać SunStara. Na tył - mniej istotne.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez arkadiusz » niedziela, 22 stycznia 2012, 13:48

Witam.
Czeka mnie w najbliższym czasie wymiana napędu. W związku z tym mam pytanie czy ktoś z was ma doświadczenie z napędami sprzedawanymi na allegro? Z tego co widzę tam jest najtaniej,ale nie wiem jak z jakością.Dlatego prosiłbym o opinie .
Kawasaki er-5 ->Suzuki gsx750f
arkadiusz

Postprzez zolwik » niedziela, 22 stycznia 2012, 17:28

Jeśli tej samej firmy i model co w sklepie a niższa cena to kupuj , jakieś nie znane "chinole" na własne ryzyko .
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez arkadiusz » niedziela, 22 stycznia 2012, 17:54

zolwik napisał(a):Jeśli tej samej firmy i model co w sklepie a niższa cena to kupuj , jakieś nie znane "chinole" na własne ryzyko .

Po czym można poznać dobry napęd od tandety?
Większość oferuje napędy firmowe a rozpiętość cenowa jest od 400-530 zł.Chciałbym kupić dobry napęd, ale też nie przepłacić. Może ktoś coś zaproponuje? sam myślę nad czymś takim http://moto.allegro.pl/zestaw-napedowy- ... 84788.html
Kawasaki er-5 ->Suzuki gsx750f
arkadiusz

Postprzez ziomek4000 » środa, 29 lutego 2012, 22:54

gdy kupowałem GS500 dostałem od poprzedniego właściciela nowy łańcuch właśnie do GS500. orientuje się ktoś czy ten łańcuch podejdzie do GSX600F?
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Cygi » czwartek, 1 marca 2012, 04:01

który rok tej gs500? bo np gs z 94 roku ma lancuch z 110 linkami zebatka przod 16 zebow tyl zebatka ma 39 zebow
a lancuch gsx600 f z 94 ma 112 linkow- zebatka przod 14 zebow tylna ma 45 zebow.
:diabel:
"Załaduj wszechświat do działa. Wyceluj w mózg. Strzelaj".
"Złe języki obgadują... dobre dają orgazmy.. " :D
MZ 251=>GSX600F=>GSX-R 750=> FZ8 Fazer
Cygi

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 1 marca 2012, 10:00

GS z 1992roku. więc z tego co piszesz trzeba będzie się niedługo przygotować na kupienie nowego łańcucha.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY