MISKA OLEJOWA, KOREK SPUSTOWY

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

MISKA OLEJOWA, KOREK SPUSTOWY

Postprzez TasmaN » niedziela, 22 marca 2009, 08:56

Jako że wiosna się zbliża i Rychu prosił o wstawke, to wrzucam, zdjęcia z manuala więc nic nowego ale jakby ktoś chciał to się przyda.

Na początku ściągamy pług, żeby dostać się pod spód silnika gdzie znajduje się korek. Rozgrzewamy motocykl żeby olej zrobił się rzadszy i lepiej spłyną, następnie odkręcamy korek spustowy który znajduje się w misce olejowej pod silnikiem...

o tu..

Obrazek

Czekamy aż olej sobie spłynie. Jak już zleci wszystko to zakręcamy korek, odpowiednim momentem...lub na oko :)

Obrazek

Zakładamy pług i lejemy nowy olej. Oczywiscie polecam odrazu wymiane filtra oleju, ale jak ktoś nie chce to nie musi. Nie napisałem że motocykl najlepiej jakby był na centralnej stopce. 8)
Także panowie szykować sprzęty na sezon.
Ostatnio edytowano wtorek, 6 marca 2012, 08:58 przez TasmaN, łącznie edytowano 2 razy
TasmaN

Postprzez ZiGi » piątek, 27 marca 2009, 15:53

Ja dodam jeszcze że fajnie mieć jakiś jeszcze dodatkowo tani olej aby przepłukać silnik czystym olejem. Potem spuścić ten olej i po wymianie filtra, którego odkręcenie nie jest łatwe bez odpowiedniego narzędzia 8) zalać już olejem na którym chcemy jeździć. Oczywiście wiem, że to dodatkowy wydatek na ten dodatkowy litr czy dwa oleju, ale będziemy mieli pewność że nie mieszamy starego zużytego oleju z nowym :D
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez pinio » piątek, 27 marca 2009, 23:01

Witam
doświadczenie pokazało, że często nie kończy się na wymianie korka oleju.
W moim poprzednim jajku niestety "mechanik" dokrecił korek -nieoryginalny- za mocnym momentem.
Skutek, bardzo prosty, na początku kapanie z korka i przy próbie dokręcenia (bardzo lekkiego) korek przeskakiwał na gwincie.
Dlaczego to piszę...
Zapomnijcie o rozwiercaniu aluminiowej miski olejowej , która przy gwincie jest wyraźnie grubsza. Zapomnijcie o ponownym gwintowaniu aluminium pod bardzo kosztowne zestawy naprawcze gwintów.
Ja zrobiłem tak:
Od zaufanego sprzedawcy kupiłem uzywaną miskę olejową, dokupiłem nową uszcelkę (KONIECZNIE , koszt około 56 zł z oryginał , nie bawcie się w silkony , szkoda czasu)chyba ze 13 śrub , odkręcenie SMOKA i miska wasza. MUSSS baardzo dokłądnie wymyć miskę zestarego oleju.
Nie bedę omawiał wymiany oleju , bo lepej połaczyć te dwie operacje.
Mi to zajęło 2 dni .Tak dużo??? Właśnie - uszkodziłem starą uszcelkę , kombinacje z silikonem, zamówienie nowej uszczelki , złożenie ponowne.

Macie pytania...z przyjemnościa odpowiem. Jeżeli kroś z was robił gips kartony , to poradzi sobie z miską olejową :-)))

P.
pinio

Postprzez ride » piątek, 15 maja 2009, 10:36

Hehe a ja mam jeszcze prostszy sposób na uszczelnienie korka spustu oleju i zajmuje to ok 3min...;) z tym że uszczelniałem coś takiego w gpzecie 500s, kumpel miał zerwany gwint i kapało jak cholera. Wystarczy kupić pakułe w sklepie hydraulicznym za 4zł obwinąć cały gwint śruby i po sprawie:) Puki co motocykl jeździ tak już dwa miesiące i z pod korka spistu nie uciekła nawet kropelka więc myślę ze to bardzo tani i skuteczny pomysł:)
Ostatnio edytowano piątek, 15 maja 2009, 10:37 przez ride, łącznie edytowano 1 raz
ride

Postprzez unio » czwartek, 18 czerwca 2009, 06:23

A jaki stosujecie olej opróczCastrolaGPS 10W40 ?
unio

Postprzez zolwik » czwartek, 18 czerwca 2009, 06:38

motul 5100 15w50
JA TU TYLKO SPRZĄTAM !!!
zolwik

Postprzez Nyuno » czwartek, 18 czerwca 2009, 19:52

A ktoś tutaj stosuje inny niż motul?
Obrazek
Nyuno

Postprzez ZiGi » piątek, 19 czerwca 2009, 10:57

Nyuno napisał(a):A ktoś tutaj stosuje inny niż motul?

No każdy kto się zaopatruje u Łysolka będzie miał Castrola :P powinieneś o tym pamiętać.
ZiGi

Wskaźniki do Automapy:
GSX600F GSX650F Hayabusa

Nie dyskutuj z idiotą bo cię sprowadzi do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
ZiGi

Postprzez Nyuno » piątek, 19 czerwca 2009, 17:42

To łysolek używa tego castrola? Ja myślałem, że tylko sprzedaje :)
Obrazek
Nyuno

Postprzez Byniu » piątek, 19 czerwca 2009, 17:46

ZiGi napisał(a):Ja dodam jeszcze że fajnie mieć jakiś jeszcze dodatkowo tani olej aby przepłukać silnik czystym olejem. Potem spuścić ten olej i po wymianie filtra, którego odkręcenie nie jest łatwe bez odpowiedniego narzędzia 8) zalać już olejem na którym chcemy jeździć. Oczywiście wiem, że to dodatkowy wydatek na ten dodatkowy litr czy dwa oleju, ale będziemy mieli pewność że nie mieszamy starego zużytego oleju z nowym :D

no ja jeszcze nie słyszałem o płukaniu silnika "tanim"olejem
raczej nie powinno się mieszać olejów różnych klas a płukanie silnika tym olejem na jakim się śmiga np.motul 5100 no tanie nie jest!!!
No risk no fun
Byniu

Postprzez grzegi87 » sobota, 20 czerwca 2009, 02:58

motul 5100 10w-40
grzegi87

Re: Korek spustowy Oleju i wymiana.

Postprzez marck21 » niedziela, 28 czerwca 2009, 08:54

[quote="TasmaN"]....
Czekamy aż olej sobie spłynie. Jak już zleci wszystko to zakręcamy korek, odpowiednim momentem...lub na oko :)

Tas... trzeba napisać to dużymi literami "...ZAKRĘCAMY KOREK" :)

pozdro
Ostatnio edytowano niedziela, 28 czerwca 2009, 08:54 przez marck21, łącznie edytowano 1 raz
marck21

Postprzez pegaz » czwartek, 20 sierpnia 2009, 17:19

Ja uzywam Motul-a 10w40 ester polsyntetycnego. A zakladacie podkladke pod korek spustowy?
Ostatnio edytowano czwartek, 20 sierpnia 2009, 17:20 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez zolwik » czwartek, 20 sierpnia 2009, 17:51

pegaz napisał(a):Ja uzywam Motul-a 10w40 ester polsyntetycnego. A zakladacie podkladke pod korek spustowy?

Raczej tak nie wyobrażam sobie bez niej jest ona prawdopodobnie mosiężna lub miedziana dopasuje sie do nie równości i uszczelnia.
Słyszałem o rużnych patentach (pakuła, taśma teflonowa) no ale to nie armatura jest wkoncu i jestem daleki od tego ,w dodatku koszt podkłatki to jest śmieszny i nie ma co kombinować.
zolwik

Re: Korek spustowy Oleju i wymiana.

Postprzez Rabinger » piątek, 5 lutego 2010, 14:43

TasmaN napisał(a):Jako że wiosna się zbliża i Rychu prosił o wstawke, to wrzucam, zdjęcia z manuala więc nic nowego ale jakby ktoś chciał to się przyda.

Na początku ściągamy pług, żeby dostać się pod spód silnika gdzie znajduje się korek. Rozgrzewamy motocykl żeby olej zrobił się rzadszy i lepiej spłyną, następnie odkręcamy korek spustowy który znajduje się w misce olejowej pod silnikiem...

o tu..

Obrazek

Obrazek

Zakładamy pług i lejemy nowy olej. Oczywiscie polecam odrazu wymiane filtra oleju, ale jak ktoś nie chce to nie musi. Nie napisałem że motocykl najlepiej jakby był na centralnej stopce. 8)
Także panowie szykować sprzęty na sezon.

ktoś wie jakie są dokładne wymiary takiego korka spustowego :)

i czy nie bedzie istniała kolizja jak bedzie wystawał w głąb miski z 20 mm
Rabinger

Postprzez guardian_angel » piątek, 5 lutego 2010, 15:06

20 mm to śruba ma czyli korek
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez Rabinger » piątek, 5 lutego 2010, 16:21

M20 tylko teraz jaki doładnie ma gwint
M20x1.5
czy mniejszy
ma ktoś taki korek zaby zmierzy jaki ma gwint ?? dokładnie
Rabinger

Podkładka pod korek spustowy oleju

Postprzez lukka » wtorek, 16 marca 2010, 22:22

Krotkie pytanko - kto pamieta rozmiar ww. podkładki miedzianej???
lukka

Postprzez guardian_angel » wtorek, 16 marca 2010, 22:25

Przerabiałem ten temat. pod śrube M 16.
FORUMOWICZU - WŁĄCZ MYŚLENIE !!!
guardian_angel

Postprzez lukka » wtorek, 16 marca 2010, 22:26

Danke Aniele
lukka

Następna strona

Powrót do SILNIK