wolne koło rozrusznika

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

wolne koło rozrusznika

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:17

Miałem ostatnio problem z odpaleniem. Doszedłem do tego że wina leży po stronie wolnego koła rozrusznika. Chodzi dokładnie o to:
Obrazek
Z tego co ogarniam to zębatka kręci się swobodnie w jednym kierunku a w drugim obroty są przekazywane na wał i kręci silnikiem. Usterka polegała na tym że zębatka swobodnie kręciła się w obu kierunkach. Kupiłem ściągacz i chciałem już to zdejmować ale zauważyłem dziś że wszystko działa tak jak powinno. Teraz moje pytanie do was czy ktoś ogarnia jak to jest zbudowane w środku i na jakiej zasadzie działa? Teraz nie wiem czy mam to mimo wszystko ściągnąć i zobaczyć jak wygląda w środku czy zmontować silnik i jeździć z nadzieją że usterka się nie powtórzy.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez KR-Ociec » wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:49

ziomek4000, - masz tu schematy:

- http://www.partforyamaha.com/pages/OemP ... 6021050009

i właśnie tego kółeczka :)
Sens życia jest prosty : albo jest CZARNY albo BIAŁY ! - nic pośrodku !!!
--------------------------------------------
(KR-Ociec tel.: 509-867-657 )
Mój "imbrol" : http://polskajazda.pl/Motocykle/Suzuki/GSX-750F/131974
KR-Ociec

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 17 kwietnia 2012, 20:57

fiszki to ja mam. jednak z tego rysunku nie wynika jak to działa, jak jest zbudowane i co mogło się stać że nie działało a teraz działa.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez ziomek4000 » środa, 18 kwietnia 2012, 15:37

dziś poskładałem silnik. odpaliłem 2 razy i koło znowu przestało działać. czyli znowu wszystko rozebrać i tym razem już ściągnę to koło i zobaczę jak wygląda w środku.

PS. wcześniej była dziura w lewej pokrywie przez którą dostało się dużo piasku do silnika. oczywiście wyczyściłem wszystko na tyle dokładnie na ile się dało. myślicie że to może być przyczyną?
ziomek4000

Postprzez daro600 » środa, 18 kwietnia 2012, 18:32

czyki wychodzi na to ze to kolo jest uszkodzone. dziala ono na zasadzie takiej jak bendix
po to aby bezposrednio po odpaleniu silnik nie uszkodził rozrusznika...
PS. wcześniej była dziura w lewej pokrywie przez którą dostało się dużo piasku do silnika. oczywiście wyczyściłem wszystko na tyle dokładnie na ile się dało. myślicie że to może być przyczyną?

mysle ze tak. piasek mogł zetrzeć mechanizm który blokował koło w jednim kierunku...
najlepiej ściągnąc kolo i bedziesz widzial czy jest zuzyte.
daro600

Postprzez Alpha » środa, 18 kwietnia 2012, 21:48

Nie rozbierałem , ale możliwe że coś w tym stylu - Sprzegła , wyniki , i jeszcze .
Alpha

Postprzez ziomek4000 » środa, 18 kwietnia 2012, 22:31

jutro lub w piątek będę już miał przerobiony ściągacz tak żeby pasował i zdemontuję to koło które mam. rozbiorę na części i porobię fotki dla potomnych :)
ziomek4000

Powrót do SILNIK