Problem z biegami

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Problem z biegami

Postprzez casanovva » środa, 16 maja 2012, 08:11

Witam mam problem z biegami w gsxf600 92 rok. Otóż przy zgaszonym silniku 1 wchodzi ok, 2 ciężko ale także wejdzie. Lecz gdy odpalę moto wrzucę jedynkę występuje głośny stuk (od razu po odpaleniu moto potrafi nawet po wrzuceniu 1 zgasnąć). Gdy jest na jedynce czuć jak lekko ciągnie go do przodu ( na sprzęgle) a o wrzuceniu na luz nie ma mowy (dźwignia chodzi bardzo ciężko i zazwyczaj przeskakuje od razu na 2 lub 3. Do tego zauważyłem że dźwignia od zmiany biegów ma luzy w stronę silnika. Liczę na wah ową pomoc. Pozdrawiam
casanovva

Postprzez ziomek4000 » środa, 16 maja 2012, 08:45

ja mam u siebie to samo. na początek zamówiłem nową linkę sprzęgła (jeszcze czeka na wymianę). ale obawiam się że to tarcze sprzęgłowe już są na wykończeniu i też niedługo będzie trzeba wymienić. ale poczekajmy co powiedzą bardziej doświadczeni.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez casanovva » środa, 16 maja 2012, 09:00

ziomek4000 napisał(a):ja mam u siebie to samo. na początek zamówiłem nową linkę sprzęgła (jeszcze czeka na wymianę). ale obawiam się że to tarcze sprzęgłowe już są na wykończeniu i też niedługo będzie trzeba wymienić. ale poczekajmy co powiedzą bardziej doświadczeni.

Tarcze sprzęgłowe mam nowe (zakładane w tamtym sezonie) chyba że coś z koszem sprzęgła...
casanovva

Postprzez kebs » środa, 16 maja 2012, 10:56

Jak Ci ciągnie na wciśnietym sprzęgle to chyba musisz je wyregulować :)

Jakies 2 tyg temu miałem podobną sytuacje, przesmarowałem ślimak wysprzęglający, zamontowałem, sprawdziłem - wszystko ok.

Po ok 20 km jazdy poluzowała mi sie nakrętka kontrująca na tym ślimaku właśnie i na sprzęgle ciągło troche do przodu, do tego zejście z 3 do 1 ..... było ciężkie, nie mówiąc juz o luzie.

Postaw na centralke, odpal wbij jeden naciśnij sprzęgło - koło kręci.

Teraz po wczesniejszym ściągnieciu lewej owiewki poreguluj troche sprzęgło - wiesz jak to sie robi, nie? :diabel: Do momentu aż koło będzie stało na wcisnietej klamce, pozniej jazda testowa. Ustawienie jest bardzoe proste....
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez casanovva » środa, 16 maja 2012, 12:09

kebs napisał(a):Teraz po wczesniejszym ściągnieciu lewej owiewki poreguluj troche sprzęgło - wiesz jak to sie robi, nie? :diabel:

Jeśli to nie problem napisz w skrócie jak regulować sprzęgło przy silniku. Pozdrawiam
casanovva

Postprzez kebs » środa, 16 maja 2012, 14:00

Nad dzwignią od zmiany biegów jest gumowa zaślepka, ściągasz ją.

Ujzysz trzonek szpilki z rowkiem na śrubokręt, a na niej nakrętke, na klucz 8 chyba.

Najlepiej jak pisałem wcześniej, wstepnie postawić moto na centralce i wykręcić minimalnie tą szpilke, wcześniej luzując kontre. 1 - sprzęgło i obserwacja czy kręci koło. Po troszku wykręcać aż do momentu w którym koło sie kręcic nie będzie. Stestować biegi, czy wszystko chodzi jak należy, czy koło na sprzegle nie kreci znów.

Zkontrować zeby sie regulacja nie poluzowała i na jazde testową. Trzeba sprawdzić czy nie ślizga sprzęgło w jakimś zakresie obrotów, czy wszystko chodzi ok, jesli nie delikatnie pomajstrowac jeszcze przy regulacji.

Przed regulacją sprzęgła, rozgrzej dobrze silnik. Testowałem Repsola, motula i bel raya. Pół-synt 10w40 i tylko na motulu strasznie tarcze sie kleją już po jednej krótkiej nocy.

Jak nie zrozumiałes, nie przejmuj sie - niekt nigdy nie wie o co mi chodzi :D

Warto dodać, że przy tej regulacji, będziesz musiał jeszcze rzucić oko na regulacje naciągu linki. Przy klamce zawsze wykręcam na połowe i przy okrywie reguluje.
Pamiętaj żeby zostawic luz na klamce z 2 cm.
Ostatnio edytowano środa, 16 maja 2012, 14:03 przez kebs, łącznie edytowano 1 raz
kebs

Postprzez casanovva » sobota, 19 maja 2012, 11:32

Witam sprawa wygląda następująco. Zdjąłem owiewkę i wrzucam zdjęcie jak to wygląda (gumki były w takim stanie ;). Nie bardzo wiem co miałeś na myśli mówiąc "Ujzysz trzonek szpilki z rowkiem na śrubokręt".
Opisałem podstawowe elementy cyframi więc może podpowiesz. Nie wiem czy tak powinno być ale trzonki 1-2 ruszają się we wszystkie strony. Nie powinny być sztywne? Pozdrawiam

Fotka:
http://imageshack.us/photo/my-images/60 ... 19580.jpg/
casanovva

Postprzez kebs » sobota, 19 maja 2012, 11:54

Popatrz wyzej. Taki korek gumowy powinien byc.

O tu.

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 19 maja 2012, 11:54 przez kebs, łącznie edytowano 1 raz
kebs

Postprzez casanovva » sobota, 19 maja 2012, 12:08

kebs napisał(a):Popatrz wyzej. Taki korek gumowy powinien byc.

Ok zaraz pójdę zobaczyć. A co do wyższego pytania czy pomiędzy trzonem 1-2 (na zdjęciu) może być znaczny luz?
casanovva

Postprzez lewmichal » sobota, 19 maja 2012, 12:23

casanovva napisał(a):A co do wyższego pytania czy pomiędzy trzonem 1-2 (na zdjęciu) może być znaczny luz?

Może
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez vasen » sobota, 19 maja 2012, 16:36

lewmichal napisał(a):Może
co więcej nie ma kompletnie żadnego wpływu na zmianę biegów
vasen

Re: Problem z biegami

Postprzez Gof » niedziela, 20 maja 2012, 03:40

casanovva napisał(a):Lecz gdy odpalę moto wrzucę jedynkę występuje głośny stuk (od razu po odpaleniu moto potrafi nawet po wrzuceniu 1 zgasnąć).

Motocykle mają tzw. mokre sprzęgło - sprzęgło pracuje cały czas w oleju i gdy jest rozłączone, to olej (szczególnie zimny - bo jest gęstszy) potrafi przenosić trochę momentu obrotowego.

Następnym razem zrób tak.

1. Odpal moto
2. Wciśnij sprzęgło (do końca) i trzymaj
3. Cały czas trzymając sprzęgło zrób przygazówkę - dodaj na ułamek sekundy gazu, niech trochę zaryczy i wróci do wolnych
4. Wrzuć bieg
5. Puść sprzęgło

W ten sposób rozłączysz sprzęgło, odwirujesz ten olej, co jest między tarczami, i wtedy przenoszony moment powinien być mniejszy.
Gof

Powrót do SILNIK