GAŹNIKI - SYNCHRONIZACJA

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez kajek85 » wtorek, 27 marca 2012, 20:12

regulacje zaworów miałem 5 tys temu co ile się robi regulacje zaworów w GSX600F z 1999
kajek
kajek85

Postprzez bulirambo » wtorek, 27 marca 2012, 20:14

ok 12 tys.
bulirambo

Postprzez pegaz » wtorek, 27 marca 2012, 21:03

kajek85

Sprobuj skorzystac z funkcji SZUKAJ zanim zadasz pytanie.
pegaz

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 29 maja 2012, 19:55

dziś zdobyłem wakuometry. cały temat przeczytałem ale wolę się upewnić. wakuometry mam takie:
Obrazek

moje pytania:
jak rozumiem najpierw mam podłączyć jeden po drugim manometry do jednego gaźnika i ustawić śrubą do regulacji (jest po drugiej stronie czerwonej obudowy) tak żeby wszystkie pokazywały taką samą wartość?
czy nie ma znaczenia ustawiona wartość jeśli wszystkie gaźniki będą miały takie same podciśnienie?
czy może ustawiać jakąś konkretną wartość podciśnienia?

z góry dzięki za odpowiedzi. a tymczasem idę rozebrać Efkę żeby był dostęp do gaźników.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez okinoi » wtorek, 29 maja 2012, 20:11

Chyba mało jeszcze wiesz na temat synchro wieć w bardzo wielkim skrócie:
- podpinacz wężyki podciśnieniowe do gaźników.
- kręcisz śrubami pomiedzy gaźnikami - NIE JAKIMIŚ NA TWOICH WAKUOMETRACH mocne przegazówki w miedzyczasie jakichkolwiek regulacji
- synchornizujesz 1 gaźnik z drugim, potem 3 z 4 gaźnikiem a na końcu ustawiasz 1 i 2 gaźnik z 3 i 4 gaźnikiem. Tak Ci będzie najłatwiej. Wartości nie są ważne, liczy się to żeby ustawione były na jednej i tej samej wartości. Jeśli gaźniki nie były czyszczone i jeśli nie został ustawiony odpowiedni skład mieszanki to wynik może być najwyżej marny.
Ostatnio edytowano wtorek, 29 maja 2012, 20:24 przez okinoi, łącznie edytowano 3 razy
okinoi

Postprzez lewmichal » wtorek, 29 maja 2012, 20:30

Chyba chodzi mu o kalibrację. To możesz tak zrobić. Chociaż te wakuometry wskazówkowe na sprężynach mogą różnie pokazywać ze względu właśnie na rozciągliwość i zużycie sprężyn.

Jeżeli chodzi i samo synchro, to tak jak okinoi napisał. Dodatkowo dorzucę od siebie, żebyś robił synchro na obrotach 1700 rpm +-100. Rób to na rozgrzanym silniku i uważaj, żebyś go nie przegrzał. Czasami sporo z tym schodzi (dużo poprawek), więc rób przerwy, aby ostygł trochę. Gdy kręcisz śrubami do synchro, staraj się ich nie dociskać mocno, bo może to powodować błąd pomiaru.
Serwisowanie motocykli szosowych

Crashpady do GSXF

https://www.garazcudow.pl/
lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez okinoi » wtorek, 29 maja 2012, 20:44

lewmichal napisał(a):Jeżeli chodzi i samo synchro, to tak jak okinoi napisał. Dodatkowo dorzucę od siebie, żebyś robił synchro na obrotach 1700 rpm +-100. Rób to na rozgrzanym silniku i uważaj, żebyś go nie przegrzał. Czasami sporo z tym schodzi (dużo poprawek), więc rób przerwy, aby ostygł trochę. Gdy kręcisz śrubami do synchro, staraj się ich nie dociskać mocno, bo może to powodować błąd pomiaru.

lewmichał dobrze mówi.
Przygotuj sobie wentylator i ustaw w strone chłodnicy. Nie będziesz myślał o temp silnika. I pamietaj żeby wyłączyć ssanie.
Powodzenia.
okinoi

Postprzez lewmichal » wtorek, 29 maja 2012, 20:52

Pisząc o obrotach 1700 miałem na myśli, żebyś podkręcił wolne obroty do tej wartości. Żebyś czasem nie próbował manetką utrzymywać obrotów :mrgreen:
Ostatnio edytowano wtorek, 29 maja 2012, 20:52 przez lewmichal, łącznie edytowano 1 raz

Crashpady do GSXF

lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ziomek4000 » wtorek, 29 maja 2012, 21:38

dokładnie chodziło mi o kalibrację. zabrakło tego słowa w moim pytaniu. jeśli chodzi o samą regulację to czytałem i oglądałem nawet filmik z jednego z programów tvn turbo gdzie robili regulację gaźników w jajku. dobrze że napisaliście o tych obrotach. jakoś nie zapamiętałem tego lub przeoczyłem. wentylator już naszykowany więc problemów z temperaturą nie powinno być :) gaźniki były czyszczone (i to nie raz) jeśli chodzi o skład mieszanki to wszystkie śruby są wkręcone tak samo zgodnie z instrukcjami na forum. jak będę miał więcej kasy to sprawię sobie tą świecę z okienkiem do ustawiania i to zrobię porządnie. na razie musi być jak jest. teraz przed jakimikolwiek regulacjami wszystko chodziło dobrze i równo więc myślę że nie będzie z tym za dużo roboty.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez okinoi » wtorek, 29 maja 2012, 21:54

Jeżeli sprzet ma już nalatane km a sądze że ma jeśli jest z 1994r to dane podane przez serwisówke nie są miarodajne. np. jeżeli producent podaje że srubke regulacyjna trzeba wykrecic 2.5 obr to proponuje wykrecić 3 obroty. Wszytsko zależy od tego jak się będzie silnik zachowywał. Każdy kto miał doczynienia z motocyklowym serwisem to powie ze po x-latach na dane dotyczace składu mieszanki do serwisówki sie nie patrzy.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano wtorek, 29 maja 2012, 21:56 przez okinoi, łącznie edytowano 1 raz
okinoi

Postprzez plaski » wtorek, 29 maja 2012, 23:19

ziomek4000 napisał(a):jak będę miał więcej kasy to sprawię sobie tą świecę z okienkiem do ustawiania i to zrobię porządnie

Słyszałeś o metodzie regulacji na słuch? Wydaje się o wiele prostsza i nie trzeba do niej żadnych urządzeń. Lewy kiedyś oddał moto do serwisu do regulacji to właśnie w ten sposób wykonali ustawienie składu mieszanki.
1. Wkręcasz wszystkie śruby regulacji mieszanki do końca
2. Wykręcasz na wartość podaną w serwisówce - przyjmijmy 2,5 obrotu
3. Uruchamiasz silnik
4. Ustawiasz wolne obroty na 1200
5. Wykręcasz śrubę na gaźniku dopóki obroty rosną - najlepiej przekręcić 1-2 obroty i sprawdzić czy rzeczywiście znalazłeś punkt, w którym obroty przestały wzrastać, a potem wracasz do pozycji, w której obroty były największe.
6. Przejdź do punktu 4 regulując następny gaźnik

Przed regulacją składu mieszanki zrób najpierw synchro.
Po wyregulowaniu mieszanki możesz jeszcze sprawdzić wartości na wakuometrach - uczestniczyłem tylko w jednej takiej regulacji ale muszę powiedzieć, że różnic wielkich nie było w podciśnieniu na gaziorach.

I jeszcze jedno. Dobrze to robić we dwie osoby. Jedna patrzy na obrotomierz i pilnuje obrotów a druga kręci śrubą po 0,5-1 obrotu i konsultuje z tą pierwszą czy się coś zmieniło.
Ostatnio edytowano wtorek, 29 maja 2012, 23:27 przez plaski, łącznie edytowano 2 razy
plaski

Postprzez pegaz » środa, 30 maja 2012, 08:26

O widzisz, moze sie ten patent przydac.
pegaz

Postprzez ziomek4000 » środa, 30 maja 2012, 10:46

lewmichal napisał(a): Chociaż te wakuometry wskazówkowe na sprężynach mogą różnie pokazywać ze względu właśnie na rozciągliwość i zużycie sprężyn.

tu masz rację. na tym samym gaźniku na innych manometrach były trochę różne wartości. na razie zrobiłem i różnice są teraz minimalne. jednak na niewielkie ruchy śrubek zegary czasem nie reagowały. więc postanowiłem że będę robił wakuometr słupkowy. wszyscy chwalicie więc coś w tym musi być.
ziomek4000

Postprzez bulirambo » czwartek, 25 października 2012, 23:25

Mam pytanie co to za zaślepki?? Mozna je zdjąć..? bo jedna się rozleciała za gumowa zaślepka na dyszach.? http://imageshack.us/photo/my-images/839/zaslepki.jpg/
bulirambo

Postprzez blue angel » piątek, 7 grudnia 2012, 11:36

Słuchajcie gdzieś kiedyś przez przypadek znalazłem jakiś odcinek programu z TVN Turbo mechanik albo motocyklicznie nie pamiętam już dokładnie, w którym była pokazana operacja synchronizacji gaźników w jajku. Czy ktoś z Was nie ma gdzieś linka do tego filmiku. Szukam już tego kilka dni i jakoś normalnie nie mogę odnaleźć gdzie to było.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez roozga » piątek, 7 grudnia 2012, 11:52

Trochę pomogę mam nadzieje

To musi być coś z 2008 roku

http://www.motobracia.pl/forum/printvie ... d573dac19b

tu chłopak w marcu widział

ale może być i też Mechanik tutaj
http://tvnplayer.pl/programy-online/mec ... 3,474.html

bo jest na TVN player z jajkiem

więc obstawiam drugie

szukam dalej :)

[ Dodano: 07-12-12, 11:55 ]
na pewno ten - już oglądam :D
roozga

Postprzez blue angel » piątek, 7 grudnia 2012, 12:06

roozga napisał(a):Trochę pomogę mam nadzieje

JESTEŚ WIELKI :) :brawo:

tego szukałem ogromne dzięki za pomoc.
Jawa Babetta 28 / Romet Pony M301 / WSK 125 / Suzuki GSX 600F / Yamaya FJR 1300
blue angel

Postprzez lewmichal » piątek, 7 grudnia 2012, 12:27

Nic nie wspomniał, że do synchronizacji trzeba lekko podnieść obroty silnika. Dla jajka do 1800 rpm. Może właśnie dlatego miał za małe wartości podciśnienia.

Crashpady do GSXF

lewmichal
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez strokus20 » czwartek, 13 grudnia 2012, 18:40

Witam przyłącze się do tematu nie bede zakładał nowego, powiedzcie czy do imbryka 600 z 1993r z gaznikami bez czujnika przepustnicy da sie załozyć gazniki z czujnikiem? Bo już nie wiem gdzie szukać takich gażników (moje nadają sie na złom bo tak sa wychuśtane.) Podpowiedzcie cos proszę.
strokus20

Postprzez motomyszor » czwartek, 13 grudnia 2012, 18:53

Jak najbardziej możesz. Poprostu czujnik będzie niepodpięty.
motomyszor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK