KLEPANIE, STUKANIE, DZIWNE DŹWIĘKI W SILNIKU

silnik, gaźniki, skrzynia biegów, układ wydechowy...

Postprzez stachuwp » czwartek, 29 marca 2012, 11:36

to wygląda jak by coś wpadało w rezonans, panewka ma trochę inny dźwięk i stuka głównie przy dużym obciążeniu.

Na takie zagadki najlepiej sprawdza się dawny sposób starych mechaniorów: drewniany kij mocno w rękę za koniec i do ucha a drugi koniec przystawiamy do podzespołów silnika.
był -> Chart 210
-> GS 500 Five Star 98r
jest -> Ogar 200
-> ETZ 150
-> ETZ 150 99% oryginał
-> GSX 600F
stachuwp

Postprzez tosca303 » czwartek, 29 marca 2012, 14:37

koledzy sprawa rozwikłana kumpel wylal olej i rozciał filtr oleju i sa drobinki metalu czyli panewki
tosca303

Postprzez Sokol » piątek, 30 marca 2012, 01:08

kolezanka bawila sie w regeneracje kolega jej po taniosci zrobil, zrobila i odrazu sprzedala ta kawe zx6r, nawet do mnie zadzwonila bym posluchal co to za stuki i odrazu powiedzialem panwey na wolnych nic nie bylo slychac ze klekocza dopiero jak dodala gazu to tak od 3-4 tys zaczely ladnie klekotac ,kolegdze padly tez panewki w gpz600 to remont tez ale klnol ze taniej by go wynioslo drugi kupic i wsadzic a robil wszystko sam Takie jak stuki miales to dopiero poczatek panewek padnietych Dobrze ze nasze olejaki sa niezniszczale nie wiedza co to panweki padniete :)
Sokol

Postprzez tosca303 » piątek, 30 marca 2012, 02:40

ale wiesz slyszalem ze nasz olejaki tez nie lubia stawiania na kolo ;) ale kumpel postanowil wyremontowac
tosca303

Postprzez Sokol » piątek, 30 marca 2012, 23:17

Jest tylko problem ze ciezki zmienisz zebatke i jazda Pozatym olejaki lubia strzaly : http://www.youtube.com/watch?v=PpTcgj9nOUg malo motocykli jest ktore takie katusze wytrzymuja
Sokol

Postprzez stachuwp » sobota, 31 marca 2012, 09:04

Wiem że to nie miejsce na filmiki, ale nie mogłem się powstrzymać http://www.youtube.com/watch?v=oDdKDVdKA8g
był -> Chart 210
-> GS 500 Five Star 98r
jest -> Ogar 200
-> ETZ 150
-> ETZ 150 99% oryginał
-> GSX 600F
stachuwp

Postprzez ziomek4000 » niedziela, 10 czerwca 2012, 21:53

koledzy mam problem z dziwnym dźwiękiem silnika. zasadniczo problemy były 2 ale jeden już ogarnąłem że ktoś rozbierał skrzynię i dla tego na 2 biegu dziwnie brzmi. no ale jest jeszcze jedno i nie wiem jak bardzo się przejmować. jak jeżdżę to w okolicach 7 tys obrotów na wszystkich biegach silnik zaczyna bardzo głośno wyć. dźwięk ten występuje w zakresie około 200-300 obrotów i później znowu chodzi ładnie. chętnie bym wam to nagrał ale w czasie jazdy przez pęd powietrza to i tak nie wiem czy coś by było słychać.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Adriann » wtorek, 12 czerwca 2012, 09:52

cześć chłopki, mam maly problem od jakiegos czasu i nie moge zlokalizowac tego. Dodam na poczatku ze lancuch naciagniety odpowiednio, raczej wszystko podokrecane... Slysze dziwne dzwonienie, szelest, takie zgrzyty dzwoniace - nie wiem jak to nazwac tylko podczas jazdy mniej wiecej od 4.5k do 5.5k obr. Slysze to najlepiej przy stalych obrotach w granicach 5.5k obr. i chyba jeszcze lepiej delikatnie ujmujac i dodajac gazu... na postoju sluchalem silnika gazujac w tych granicach i chyba tego nie slychac, a jezeli juz to bardzo delikatnie, za to podczas jazdy w kasku doskonale. macie jakies pomysly? z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi;)
Ostatnio edytowano wtorek, 12 czerwca 2012, 09:53 przez Adriann, łącznie edytowano 1 raz
Adriann

Postprzez TasmaN » wtorek, 12 czerwca 2012, 12:37

Adriann, nowy masz lancuch czy juz dogorywa? Moze nierowno wyciagniety. Jesli juz na lancuchu sie skupiamy to sprawdz luz lancucha w roznych polozeniach tylnegoi kola.

P.S.
Zacznijcie Wy wszyscy jezdzic w sluchawkach i z mp3 :) Zycie staje sie prostsze... nic nie puka, nic nie stuka... i milo dla ucha i duszy podczas jazdy ;) ;) :)
TasmaN

Postprzez Adriann » wtorek, 12 czerwca 2012, 23:03

Tasman, pisalem ze lancuch na pewno nie...;) ma przejechane kolo 6tys. rowno wyciagniety i dobrze naciagniety;) bardziej boje sie o rozrzad, ale czy na postoju rozrzad nie wydaje tez tego co w czasie jazdy? Bo u mnie jak widac nie, wiec co tak ku... dzwoni? Ja wiem ze Suzuki stuka i puka, bo moj zawsze puka i stuka na kazdym kroku, ale to co normalne to normalne a tu nowosc ktora mnie wkurza>>. czytalem na forum bandita ze to moze byc cos z rozrusznikiem, to prawda?
Ostatnio edytowano wtorek, 12 czerwca 2012, 23:04 przez Adriann, łącznie edytowano 1 raz
Adriann

Postprzez kac1991 » środa, 13 czerwca 2012, 14:27

Adriann napisał(a):Tasman, pisalem ze lancuch na pewno nie...;) ma przejechane kolo 6tys. rowno wyciagniety i dobrze naciagniety;) bardziej boje sie o rozrzad, ale czy na postoju rozrzad nie wydaje tez tego co w czasie jazdy? Bo u mnie jak widac nie, wiec co tak ku... dzwoni? Ja wiem ze Suzuki stuka i puka, bo moj zawsze puka i stuka na kazdym kroku, ale to co normalne to normalne a tu nowosc ktora mnie wkurza>>. czytalem na forum bandita ze to moze byc cos z rozrusznikiem, to prawda?

tez u mnie w imbryku coś stuka i puka myślałem ze rozrząd dałem do mechanika otworzył kopułkę i jednak rozrząd i jego naciąg był ok zawory to tez nie były bo od razu je regulował i mechanik mówił ze stawia na alternator albo rozrusznik trzeba sprawdzić bo ciężko się dosłuchać skąd konkretnie stuki i puki dochodzą
mówisz dawca a to jest sposób na życie!
kac1991

Postprzez Adriann » środa, 13 czerwca 2012, 18:02

kac a jak u Ciebie jest? tak jak u mnie czy inaczej? co jeszcze mowil na temat alt. i rozrusznika, moze sie cos stac od tego czy poprostu przestanie to dzialac jak sie roz... Pozdro.
Adriann

Postprzez kebs » środa, 13 czerwca 2012, 20:04

Chyba juz o tym pisałem, poprzedni własciciel mojego moto lał do silnika olej BEL RAY, ja po zakupie zmieniłem olej na Repsol, zaczęło pukać, później motul, pukało dalej, jeszcze raz motul - to samo. Na ten sezon kupiłem Bel-Ray'a. I nie uświadczyłem po 3 tyś km nawet puknięcia :)

Oleje standardowe 10w40 - półsyntetyki.
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez Adriann » czwartek, 14 czerwca 2012, 09:18

kebs a ktory zalales? Bel Ray EXP Synthetic Blend 10W40 czy Bel Ray Thumper 10W40 ? Moze zaleje tez to przed zima..;)
Adriann

Postprzez kebs » czwartek, 14 czerwca 2012, 14:11

Wysłałem Ci wiadomość na pw z adresem mailowym do sklepu. Taniej nigdzie nie kupisz a olej sprawdzony bo już 3 butelki 4 litrowe znajomym zamawiałem.

Tak dopisze że nazwa oleju to BEL-RAY EXP 10W40 PÓŁSYNT
Obrazek
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez Adriann » poniedziałek, 16 lipca 2012, 19:18

Cześć panowie! Sluchajcie czytam i nie moge znalezc po czym poznac ze lancuszek rozrzadu juz umiera? Wiem jakie wydaje dzwieki ale jak sie go sprawdza, na wolnych obrotach czy w czasie jazdy jak inne obciazenia? W jakim zakresie obrotow slychac go najlepiej? Mechanik mi mowil ze u mnie raczej nie lancuszek, bo na wolnych jak sie go kreci to slabo slychac ten halas, szuranie>> a podczas jazdy miedzy 5.5 do 7 tys... tak ze uszy mnie bola i bardzo mnie to wkurza, bo w dwuch serwisach juz bylem i nie moze mi dwuch dobrych mechanikow powiedziec co to>>, ale jezeli chce to oczywiscie wymienia mi lancuszek za 500-600zł... napiszcie cos;) Pozdrawiam.
Adriann

Postprzez Tobo » poniedziałek, 30 lipca 2012, 17:24

GSXF 750 1999r 63k przebiegu. Słyszę dzwonienie (chyba w silniku) jak wskazówka obrotomierza jest na 3,5 tys obrotów. Słychać to na każdym biegu, bez znaczenia czy obroty rosną czy spadają, z wciśniętym sprzęgłem i bez, na jałowym biegu również tak samo. Zawsze w tym samym miejscu na obrotomierzu, powyżej i poniżej wszystko elegancko, ładnie się wkręca, jeździ normalnie. Co to może być :) ?
Tobo

Postprzez bulirambo » poniedziałek, 30 lipca 2012, 17:40

napinacz, łańcuszek rozrządu...
bulirambo

Postprzez Tobo » wtorek, 31 lipca 2012, 10:39

Powinienem się tym pilnie zająć ?
Tobo

Postprzez moro99 » wtorek, 31 lipca 2012, 11:56

Tobo, Ano rozrzad to chyba wazniejszy od oleju jest :P
Jak ci sie zerwie lancuszek albo przeskoczy o 1 zabek to w silniku bedziesz mial masakre :\
dodatkowo obluzowany lancuch moze ci zlobic rowek w miejscu gdzie pracuje (w obudowie)
Ja bym sie proponowal zabrac za to
moro99

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK