2 problemy

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

2 problemy

Postprzez kojak83 » środa, 20 czerwca 2012, 17:48

Witam, w sumie to jeden problem i jedno pytanie dotyczące mojego moto:

1. w trakcie jazdy, zwłaszcza od 4 biegu wzwyż z okolicy silnika lub skrzyni biegów słyszę dźwięk przypominający jazdę maluchem na jedynce. Nie jest on bardzo donośny ale wyraźny, zwłaszcza na zimnym silniku. Na biegach 1-3 jest on bardzo delikatny, raczej typowy dla skrzyni bez synchronizacji ale od 4 staje się zdecydowanie głośniejszy. Czy to normalny dźwięk w skrzyni bez synchronizacji? Nie towarzyszy temu żadne przerywanie, szarpanie ani wibracje, po prostu jest sam dźwięk.

2. Pytanie: czy pokrętłem przy manetce sprzęgła reguluje się położenie w którym ma "brać" sprzęgło? Chciałbym je wyregulować żeby brało trochę wcześniej.

Z góry dzięki za odpowiedzi.
Ostatnio edytowano środa, 20 czerwca 2012, 17:49 przez kojak83, łącznie edytowano 1 raz
kojak83

Postprzez Budzik » środa, 20 czerwca 2012, 18:39

kojak83,
ad1 nie wiem o jaki dzwiek chodzi, nigdy nie mialem malucha
ad2- tak ale nie przesadz z ta regulacja, bo albo bedize ci sie slizgac albo nie bedzie wysprzeglac. a w razie braku dalszej regulacji, na 2 koncu linki jest 2 regulacja, ze znacznie wiekszymi mozliwosciami :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez kojak83 » środa, 20 czerwca 2012, 18:57

ad1 - To przytoczę inny przykład - dźwięk jest podobny podczas jazdy samochodem na wstecznym :P ale oczywiście nie tak mocny jak w samochodzie.
Ostatnio edytowano środa, 20 czerwca 2012, 18:59 przez kojak83, łącznie edytowano 2 razy
kojak83

Postprzez Budzik » środa, 20 czerwca 2012, 19:53

kojak83, w samochodzie na wstecznym slychac przeguby, ktore kreca w 2 strone:P kurde ale to ciezko mi powieidzec co to moze byc.
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Re: 2 problemy

Postprzez Gof » środa, 20 czerwca 2012, 21:14

kojak83 napisał(a):1. w trakcie jazdy, zwłaszcza od 4 biegu wzwyż z okolicy silnika lub skrzyni biegów słyszę dźwięk przypominający jazdę maluchem na jedynce. Nie jest on bardzo donośny ale wyraźny, zwłaszcza na zimnym silniku. Na biegach 1-3 jest on bardzo delikatny, raczej typowy dla skrzyni bez synchronizacji ale od 4 staje się zdecydowanie głośniejszy. Czy to normalny dźwięk w skrzyni bez synchronizacji? Nie towarzyszy temu żadne przerywanie, szarpanie ani wibracje, po prostu jest sam dźwięk.

Rozpędź się na jedynce do jakichś 50km/h, puść gaz i wciśnij sprzęgło i powiedz czy to taki dźwięk - ja mam właśnie taki tylko na jedynce.

2. Pytanie: czy pokrętłem przy manetce sprzęgła reguluje się położenie w którym ma "brać" sprzęgło? Chciałbym je wyregulować żeby brało trochę wcześniej.

Luzujesz to duże pokrętło (kontrę) i możesz wyregulować. Pamiętaj żeby zostawić jakiś luz - minimalny ale musi być. U mnie na zimnym luz był minimalny, a na ciepłym robił się ogromny, nie dało się tego wyregulować przy manetce i musiałem przy silniku.

Budzik napisał(a):kojak83, w samochodzie na wstecznym slychac przeguby, ktore kreca w 2 strone:P kurde ale to ciezko mi powieidzec co to moze byc.

Zawsze się zastanawiałem co to dokładnie za dźwięk i z czego wynika :)
Gof

Postprzez Alpha » czwartek, 21 czerwca 2012, 20:42

Po zmianie zębatki zdawczej z tej z gumowym tłumnikiem , na akcesoryjną bez gumy , dało się usłyszeć różnicę . Może to ten dźwięk ?
Jeśli skrzynia tak głośno rzęzi , to pomyśl o zatyczkach do uszu :P

Przy dźwigni , na lince , regulujesz na tyle duży luz ( 10÷15 mm) , który nie pozwoli na samoczynne włączenie sprzęgła , w żadnej pozycji kierownicy , itd . Większy możesz zrobić , o ile nie spowoduje to kłopotów z wrzucaniem np jedynki . Na drugim końcu cięgła możemy regulować to samo .

Dolna regulacja ( wkręt - ½ obrotu wykręcony), również ma niedopuścić do pracy ciąglej łożyska wycisku sprzęgła , z powodu braku luzu . Zbyt duży luz - spowoduje złą pracę mechanizmu .

Obrazek
Alpha

Postprzez kwiat » wtorek, 14 sierpnia 2012, 11:52

witam. jestem świeżym motocyklista, oraz dopiero dzisiaj zalogowalem sie na tym forum. jakis czas temu kupilem jajko z 99r . nie moglem miec do niego wiekszych zastrzezen tylko jedna rzecz mnie zastanawia. w motocyklu brakuje linki od ssania. przy zakupie sprzedajacy mowil ze linka ta sztywniala a nastepnie motocykl sam wkrecal sie na wysokie obroty wiec ja usunal. nie ma problemow z odpalaniem, ale sprzedajacy mowil ze tylko na poczatku i koncu sezonu nie odpalal tak jak powinien. linka jest to koszt 60zl ale zastanawia mnie to czy jesli ja zamontuje to tak sie stanie. prosze o odp i z gory dzieki ;)
Serce bije w tempie obrotów maszyny.
kwiat

Postprzez kwiat » wtorek, 14 sierpnia 2012, 12:01

mam jeszcze jedno pytanie... w moim motocyklu jest zalozona nowa tylna opona michelin. jest ona typu anake. juz pare razy mialem dziwne wrazenie ze troche slizga mi sie w zakretach... i w jednym zakrecie (z pozoru bardzo lekkim) uslizg byl tak mocny ze motocykl polozyl mi sie na lewa strone...(skutek porysowana kapa i owiewka ,pekniety kierunek, wykrzywiony set no i troche otarc - ale mniejsza z tym). moje pytanie brzmi czy ta opona jest odpowiednia dla mojego motocykla? czy nie bedzie powodowac wiecej takich niepotrzebnych sytuacji? z gory dzieki za odp;]
Serce bije w tempie obrotów maszyny.
kwiat

Postprzez unio » wtorek, 14 sierpnia 2012, 19:17

Jeżeli masz odpowiednią linke to za powrót odpowiada sprżyna na metalowej listwie przy gaźnikach. Pewnie listwa o coś zahaczała i zerwał starą. Co do opony, uslizgi są normalne ale upadek pewnie zawdzieczasz nieopanowaniem sprzętu i małemu doswiadczeniu .
Ostatnio edytowano wtorek, 14 sierpnia 2012, 19:18 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez Gof » środa, 15 sierpnia 2012, 20:37

A ja bym sprawdził ciśnienie w oponach - podstawa.
Gof

Postprzez wasil90 » czwartek, 16 sierpnia 2012, 14:45

racja ciśnienie w oponach za małe to po asfalcie ślizga się jak na błocie jak da się gazu.
kojak83, co do dźwięku w skrzyni ja mam tak samo na 4, 5, i 6 biegu i cały czas jest ten dźwięk, gwizd podobny do MZ 250, ja myślę ze to łożyska już wyrobione w skrzyni albo tak ma być.... nie wiem jak u innych czy tez to słychać
wasil90

Postprzez kojak83 » czwartek, 16 sierpnia 2012, 20:44

wasil90, U mnie to teraz najmniejszy problem, jeśli w ogóle można to nazwać problemem bo w jeździe nie przeszkadza. Teraz mam moto prawie 2 tygodnie unieruchomione bo jeździ z dynamiką skutera o pojemności 50 i nie mogę znaleźć przyczyny :( Mechanik zamówiony dopiero wstępnie na wtorek :(
kojak83

Postprzez wasil90 » czwartek, 16 sierpnia 2012, 21:17

to pisz jak się dowiesz co się konkretnego stało... u mnie przypadek taki do odcięcia jadąc nie pójdzie trzymając na max gaz (tylko ok 8 tys obr), gdy popuszczę gaz tak z 1/5 idzie do 11 k i teraz czekam na filtr powietrza bd robić synchro i nie wiem czy nie bd musiał mieszanki regulować a nie wiem jak za to się zabrać...
sprężanie dzisiaj sprawdzałem i się waha od 11 do 12 atm czyli chyba jeszcze silnik nie kaplica :mrgreen:
wasil90

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF