OPONY

koła, opony, zawieszenie, napęd, hamulce...

Postprzez wazer » poniedziałek, 30 lipca 2012, 09:35

Kurde szkoda mi wymieniać tej opony bo jest prawie nowa. Więc chyba się przemęczę do końca tego sezonu a na zimę wymienię na 150. Zależy mi na tym żeby spalanie jakoś znacząco nie wzrosło bo motocykl sam w sobie juz dosyć duzo pali:)
wazer

Postprzez Gof » poniedziałek, 30 lipca 2012, 10:03

A ile ci pali?
Gof

Postprzez wazer » poniedziałek, 30 lipca 2012, 16:35

Jeszcze dokładnie nie sprawdziłem bo motor mam od kilku dni i zrobilem dopiero kilkadziesiąt kilometrów. Ale wskazówka od paliwomierza opada w zastraszającym tempie, mam nadzieję ze po prostu ten wskaźnik nie jest zbyt dokładny:)
wazer

Postprzez Gof » poniedziałek, 30 lipca 2012, 19:49

To sprawdź. Zalej do pełna, wyzeruj któryś licznik dzienny, pojeździj, zalej do pełna, pomnóż to co weszło przez 100 i podziel przez licznik. Czyli np. jak ci wejdzie 12.34 litra a licznik wskaże 170km to podziel 1234/170.
Gof

Postprzez kwiat » wtorek, 14 sierpnia 2012, 13:29

witam mam pytanie... w moim motocyklu jest zalozona nowa tylna opona michelin. jest ona typu anake. motocykl kupilem niedawno i taka oponka byla przy niej zalozona. juz pare razy mialem dziwne wrazenie ze troche slizga mi sie w zakretach... i w jednym zakrecie (z pozoru bardzo lekkim) uslizg byl tak mocny ze motocykl polozyl mi sie na lewa strone...(skutek porysowana kapa i owiewka ,pekniety kierunek, wykrzywiony set no i troche otarc - ale mniejsza z tym). moje pytanie brzmi czy ta opona jest odpowiednia dla mojego motocykla? czy nie bedzie powodowac wiecej takich niepotrzebnych sytuacji? z gory dzieki za odp;]
Serce bije w tempie obrotów maszyny.
kwiat

Postprzez pegaz » wtorek, 14 sierpnia 2012, 14:51

kwiat napisał(a):witam mam pytanie... w moim motocyklu jest zalozona nowa tylna opona michelin. jest ona typu anake. motocykl kupilem niedawno i taka oponka byla przy niej zalozona. juz pare razy mialem dziwne wrazenie ze troche slizga mi sie w zakretach... i w jednym zakrecie (z pozoru bardzo lekkim) uslizg byl tak mocny ze motocykl polozyl mi sie na lewa strone...(skutek porysowana kapa i owiewka ,pekniety kierunek, wykrzywiony set no i troche otarc - ale mniejsza z tym). moje pytanie brzmi czy ta opona jest odpowiednia dla mojego motocykla? czy nie bedzie powodowac wiecej takich niepotrzebnych sytuacji? z gory dzieki za odp;]

opony typu anakee/anakee 2 uzywa sie w lekkim terenie/szosie, a nie jako szosowo/turystyczne (np: V-strom). Jezeli jest to nowa opona to trzeba ja "dotrzec" przez 100/200 km.
Ostatnio edytowano wtorek, 14 sierpnia 2012, 14:52 przez pegaz, łącznie edytowano 1 raz
pegaz

Postprzez kwiat » wtorek, 14 sierpnia 2012, 16:13

no tak zrobilem na niej 150 km i wtedy mialem tego slizga.. to przejechanie jeszcze ok 200 km pomoze i nie bedzie powodowalo takich sytuacji?
kwiat

Postprzez moro99 » wtorek, 14 sierpnia 2012, 16:31

tak jak pegaz napisal. Nowe opony trzeba dotrzec poniewaz sa strasznie sliskie. Proponowalbym ci pojezdzic sporo robiac stopniowo coraz wieksze przechyly. Jak odrazu zaczniesz sie klasc to skutek moze byc taki jak ostatnio.

byla fajna sytuacja u wulkanizatora - zalorzyl kolesiowi nowa opone do jakiego intrudera czy czegos tam - jezdzacy chrom. Gostek powiedzial zeby uwazal i powolutku pierwsze km lecial. gostek wyjechal i oczywiscie ogien - skutek byl taki ze nie dojechal do lezacego policjanta 50 m od wulkanizatora.
moro99

Postprzez kwiat » wtorek, 14 sierpnia 2012, 17:30

no ok. dzieki za rade. bede musial tak zrobic i doprowadzic sprzet do odpowiedniego stanu;]
kwiat

Postprzez pegaz » wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:08

Podejrzewam ze bardziej opisany przez kolege problem dotyczy samej opony. Jakie masz oznaczeie tej oponki? Seryjnie powinna byc 150/70ZR17.
pegaz

Postprzez kwiat » wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:15

no tak sa takie jak napisales.
kwiat

Postprzez pegaz » wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:30

Hmm... ciezko mi powiedziec dlaczego wyrznales, ale technika docierania nowej opony polega na powolnym skladaniu sie coraz glebiej. Takze przejechanie 100 km na trasie niewiele wniesie.

Swoja droga pierwszy raz spotykam sie z tymi oponami zalozonym w jajku.
pegaz

Postprzez kwiat » wtorek, 14 sierpnia 2012, 18:41

no coz. nie pozostaje wiec nic innego jak tylko jezdzic i jedzic oraz dbac o maszyne i ciagle sie uczyc ;]
kwiat

Postprzez Alpha » wtorek, 14 sierpnia 2012, 22:25

Możliwe też , że jest zbyt stara . Lub próbowałeś się mocno składać , zanim opona się nagrzała . Albo asfalt gdzie "winklujesz" , jest zakurzony z powodu małego ruchu drogowego . Za małe , lub za duże ciśnienie powietrza ?

Jeśli chcesz uczyć się jeździć bokiem w zakrętach - co jest bardzo przyjemne , to zostaw tego kapcia na feldze . Jeżdżąc trochę po trasach , poznaje się miejsca ze śliskim asfaltem , tam łatwo się takie coś robi . Ale jeśli chcesz się składać mocniej to , kup sobie coś innego na tył . Oczywiście jeśli winna okaże się sama opona .
Alpha

imbryczek

Postprzez kosmaty » czwartek, 16 sierpnia 2012, 19:03

witam, mam imbryczka z 93 i na przodzie mam kapcia 110 a podobno w puźniejszych latach zakładali 120 i teraz czy można 120 bedzie zalożyć do mojego?
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez Budzik » czwartek, 16 sierpnia 2012, 22:11

zostan przy 110. ja na tekiej jezdze i jest bardzo dobrze, 120 zakladali przy jajkach
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez kosmaty » czwartek, 16 sierpnia 2012, 23:21

mówisz że nie ma co przesadzać. Musze zmienić na nową dla tego sie zastanawiałem, we wrześniu jest moto weteran bazar zobacze co mają, jakiej firmy szukać?
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez moro99 » piątek, 17 sierpnia 2012, 07:49

kosmaty, Ja tam niezabardzo wiem co to ten moto weteran bazar - ale samo bazar mowi mi ze rzeczy uzywane
na oponach proponuje nie oszczedzac ani 1 pln bo ma to wymiernierny przekladnik na bezpieczenstwo.

co do marek opon. Tak jak z telefonami kazdy bedzie swoje chwalil i tak ja np polecam michelin (sam mam piolot road 1)
moro99

Postprzez kosmaty » piątek, 17 sierpnia 2012, 08:32

moro moto bazar to głównie wystawiają się sklepy z akcesoriami moto wiec wszystko nowe a używane żeczy to tylko zabytkowe :) To jest ogólnopolska impreza i w wawie też się chyba odbywa czy nie ?
a co do oponek to dzieki za rade nie mam zamiaru kupoważ jakiś szrotów tylko nowe, życie jest jedno.
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez Budzik » piątek, 17 sierpnia 2012, 11:15

kosmaty, u nas nie ma moto weteran bazaru, tylko motobazar, inny organizator chyba, ale sa pewnie tak samo jak na weteranie czesci i nowe i uzywane.

moro99, wybierz sie sam na motobazar w wwa a bedziesz zadowolony.

a ja smigam na michelinach
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do UKŁAD JEZDNY