GSX 650 F ściąga w prawo :(

Inne sprawy nie pasujące do powyższych działów.

Postprzez mizzar » poniedziałek, 10 września 2012, 08:21

Budzik, tak. Myslalem o tym. Tylko, ze ja waze duzo, pusty kufer niewiele. Mysle, ze waga kufra ma niewielki wplyw. Moze za to aerodynamika? Pojecia nie mam a teoria sama w sobie wydawalaby mi sie smieszna gdyby nie fakt, ze zdjecie kufra pomoglo.
mizzar

Postprzez roozga » poniedziałek, 10 września 2012, 08:40

Ja tak na bazie własnego doświadczenia

Jeździłem bez kufra centralnego było okey. Założyłem centralkę shimmi. Zdjąłem centralkę brak shimmi. Wymieniłem łożyska główki ramy i kół i teraz jeżdżę z centralką a nawet 2 bocznymi i plecakiem i nie mam shimmi. Ale co przypadek to diagnoza :)
roozga

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 10 września 2012, 08:43

mizzar napisał(a):[b]Moze za to aerodynamika?

zgadzam sie z Toba. Glownie aerodynamika, ale dodatkowo ciezar zapakowanego na max. kufra nie pomaga sprawie ;)

W XJ 600 telepalo nawet przy pustym centralnym.
TasmaN

Postprzez Flash » poniedziałek, 10 września 2012, 12:04

moro99, dzięki za info, jak będę u nich na przeglądzie po 6k to jak jeszcze będą mieli tą testówkę to się nią przejadę ;)

mizzar, Twój może jeździć dobrze bo Leo pewnie jest lżejszy niż ten komin firmowy suzuki ;) ale przetestujemy ;) Apropo kufra centralnego to oczywiście testy robiłem bez kufra bo już w GS-ie zauważyłem że ma spory wpływ na moto, też mi GS potrafił załopotać kierownicą przy jeździe z kufrem no i oczywiście centralny powodował -10 do v-max ;)
Pozdrawiam,
Flash

Niebiesko-Srebrny GSX 650 FA L1
Flash

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 10 września 2012, 12:22

a ja sobie tak mysle... nie chce mi sie wierzyc w ta wersje o ciezkim tlumiku. Ile on moze wiecej wazy od serii (roznica): 2... 3... kg? Lekkie posadzenie tylka krzywo na kanapie powinno sciagac juz motocykl, a przeciez nie zawsze siedzimy idealnie prosto. Takie male wahniecia automatycznie balansuje sie cialem.

Mam taka swoja Sherlockowska wersje wydarzen... sprawdz odleglosci pomiedzy poszczegolnymi polkami na lagach oraz czy nie trzyma na pewno Ci ktorys z zaciskow hamulcowych.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 września 2012, 12:24 przez TasmaN, łącznie edytowano 1 raz
TasmaN

Postprzez roozga » poniedziałek, 10 września 2012, 12:51

TasmaN napisał(a):sprawdz odleglosci pomiedzy poszczegolnymi polkami na lagach oraz czy nie trzyma na pewno Ci ktorys z zaciskow hamulcowych

Jak zacisk trzyma to słychać to podczas jazdy na luzie i wyłączonym silniku nawet przy niskich prędkościach
roozga

Postprzez mizzar » poniedziałek, 10 września 2012, 13:24

roozga napisał(a):
TasmaN napisał(a):sprawdz odleglosci pomiedzy poszczegolnymi polkami na lagach oraz czy nie trzyma na pewno Ci ktorys z zaciskow hamulcowych

Jak zacisk trzyma to słychać to podczas jazdy na luzie i wyłączonym silniku nawet przy niskich prędkościach

Dobra, dobra. odradzam jazde z wylaczonym silniku...
mizzar

Postprzez roozga » poniedziałek, 10 września 2012, 13:46

mizzar napisał(a):Dobra, dobra. odradzam jazde z wylaczonym silniku...

i nie przepychać też??

Nie miałem na myśli jazdy w trasie i wyłączenia silniku - prosty odcinek 5-10 km/h i nasłuchiwać - tak doszedłem że mój jest zapieczony. z tym że jak był zapieczony to nic nie ściągało
roozga

Postprzez plaski » poniedziałek, 10 września 2012, 14:02

TasmaN napisał(a):... oraz czy nie trzyma na pewno Ci ktorys z zaciskow hamulcowych.

Tasman, jeśli któryś z zacisków by trzymał lepiej to raczej nie spowoduje skręcania motocykla. Jeśli zahamujesz tylko jednym to powinien być taki sam efekt jak dwoma
plaski

Postprzez TasmaN » poniedziałek, 10 września 2012, 15:51

plaski napisał(a):Tasman, jeśli któryś z zacisków by trzymał lepiej to raczej nie spowoduje skręcania motocykla. Jeśli zahamujesz tylko jednym to powinien być taki sam efekt jak dwoma

no w sumie racja :)
TasmaN

Postprzez Budzik » poniedziałek, 10 września 2012, 17:21

wg mnie to teoria ciezkeigo wydechu to jakas mega bajka, wgl nie wiem jak wy na to wpadliscie....

naprawde na moje oko to wy po prostu krzywo siedzicie na tych bikech
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Maciek K-ce » piątek, 24 maja 2013, 16:52

Nie chcę nic mówić ale mój też znosi w prawo... A ma przejechane dopiero 4 tyś km... Tydzień temu oddałem go do salonu maja to sprawdzić i przy okazji wymienić huczące łożysko... O dziwo mój motocykl też jest z 2011 roku i też salonówka...
Flash coś wyjaśniło się z tym skręcaniem w prawo??
Ostatnio edytowano piątek, 24 maja 2013, 16:59 przez Maciek K-ce, łącznie edytowano 1 raz
Maciek K-ce

Postprzez Flash » sobota, 25 maja 2013, 10:52

Maciek K-ce napisał(a):Nie chcę nic mówić ale mój też znosi w prawo... A ma przejechane dopiero 4 tyś km... Tydzień temu oddałem go do salonu maja to sprawdzić i przy okazji wymienić huczące łożysko... O dziwo mój motocykl też jest z 2011 roku i też salonówka...
Flash coś wyjaśniło się z tym skręcaniem w prawo??

Ponieważ występuje to tylko przy jeździe bez trzymanki i jest niewielkie to przestałem zwracać na to uwagę ;)
Pozdrawiam,
Flash

Flash

Postprzez Maciek K-ce » wtorek, 28 maja 2013, 11:41

Z tego co dowiedziałem się dzisiaj Suzuki Motor Poland dało odpowiedź do serwisu że zdarzały się przypadki wadliwych łożysk główki ramy które powodowały ściąganie motocykla na prawo. Podobno nie było wyczuwalnego luzu ale zachowywały się inaczej niż można się tego po nich spodziewać.
Maciek K-ce

Postprzez Budzik » wtorek, 28 maja 2013, 13:36

a moze po prostu krzywo siedzisz na motocykli i tyle :)
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Maciek K-ce » wtorek, 28 maja 2013, 16:15

Budzik napisał(a):a moze po prostu krzywo siedzisz na motocykli i tyle :)

Ja i Mechanik ?? Bo przyznał mi racje że coś jest nie tak...
Maciek K-ce

Postprzez Flash » środa, 29 maja 2013, 11:24

Maciek K-ce napisał(a):Z tego co dowiedziałem się dzisiaj Suzuki Motor Poland dało odpowiedź do serwisu że zdarzały się przypadki wadliwych łożysk główki ramy które powodowały ściąganie motocykla na prawo. Podobno nie było wyczuwalnego luzu ale zachowywały się inaczej niż można się tego po nich spodziewać.

Ciekawa informacja :shock:
Pozdrawiam,
Flash

Flash

Postprzez Maciek K-ce » środa, 21 sierpnia 2013, 20:51

Myślę ze ostatni post w tym temacie. Jako iż nie dałem sobie spokoju z tematem ściągania maszyny (po wymianie łożyska główki ramy dalej ściągało), przycisnąłem ASO i sprawdzili z wielką łaską geometrie motura. Stwierdzili że wszystko z geometrią ramy jest w normie, ściągnęli wydech przejechali się (podobno przestał ściągać) i doszli do wniosku że ten typ tak ma, pojeździli innymi motocyklami i wszystkie ściągały w prawo i że to jest coś normalnego. Takie było oficjalne stanowisko ASO w Tychach.

Tydzień temu przebiłem tylną oponę i pojechałem do wulkanizatora (nie ASO bo uważam że są partaczami i poza zmianą oleju (choć teraz już sam nie wiem) to za bardzo nie wiedzą co się dzieje w tych diabelnych maszynach z 2 kołami) Gościu załatał dziurę, wyważył koło, naciągnął łańcuch i teraz UWAGA CZARY!! MOTOCYKL JEŹDZI PROSTO!! W tydzień strzeliłem 2 tys km i o dziwo dalej prosto jeździ. Tak więc Pan wulkanizator "popsuł" motocykl który dzięki jego interwencji zachowuje się "nieprawidłowo" bo jeździ prosto.

Tak więc jeśli dalej komuś ściąga motocykl niech poszuka gdzieś w naciągu łańcucha bądź w wyważeniu tylnego koła. Dodam iż ja nie ingerowałem w żaden sposób w naciąg łańcucha, koła itp. Wszelkie czynności serwisowe do tej pory robiłem w jednym miejscu gdzie kupiłem motocykl nowy ASO Tychy.

Pozdrawiam i mam nadzieje ze komuś pomogłem :mrgreen:
Maciek K-ce

Re: GSX 650 F ściąga w prawo :(

Postprzez Rafał FSW » poniedziałek, 26 października 2015, 16:47

Witam odświeżam temat.. W nowym fabrycznie motocyklu z przebiegiem 5 km też ściąga w prawo. Bez centralnej,bez kufrow... Chyba ten typ tak ma...
TDM 850 - Honda Varadero XL1000 - GSX 650 FA GT - Triumph Explorer XC
Rafał FSW
Klubowicz
Klubowicz

Re: GSX 650 F ściąga w prawo :(

Postprzez Mariano » wtorek, 27 października 2015, 20:33

W moich chyba nie ściąga :D jak będzie okazja to sprawdzę
Mariano

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do INNE...