unio napisał(a):Na wiosne zawsze po długim postoju po odpaleniu nie łapie jeden gar choćbym włożył nawiutkie świece aż się rozgrzeje i załapie na wszystkie

[SCH]Marcin napisał(a):żabożuk, nic z tych rzeczy ! nie chodzi o zlwanie paliwa z gaźników a o ZALEWANIE gaźnikówjak moto długo stoi to paliwo odparowywuje (czy coś) z gaźników i dlatego nie chce zaskoczyć. po lewej stronie motoru masz kranik (takie pokrętło). zalewanie to nic innego jak przestawienie kranika w pozycję PRI (jak nie masz podpisane to strzałka skierowana w stronę tyłu moto). czekasz chwilkę (5-10 sekund) i kręcisz - powinno zaskoczyć. jak odpali to przestawiasz kranik spowrotem na ON (strzałka w dół) lub RES (strzałka do przodu - jak masz mało wachy). ot cała filozofia
żabożuk napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy, mam nieduże doświadczenie i wiedzę o motocyklach itp dlatego proszę o zrozumienie..
W wakacje zakupiłem jajko z 98' roku na liczniku ma 14 tyś, silnik suchutki, nie było z nim żadnych problemów itp do ostatniego czasu.. Zatankowałem motor, nasmarowałem łańcuch wyczyściłem go i zostawiłem na zime.. Po jakimś miesiącu od ostatniego odpalenia motor nie chce mi zapalić.. kręci ale nic, próbowałem go odpalić z pychu ale też się nie udało;/. Wcześniej bez problemu odpalał na zimno, na ciepło nawet po tygodniowej przerwie.. Czy ktoś może podać mi możliwą przyczynę? z góry dziękuję.
okinoi napisał(a):Zasada jest prosta, albo paliwo nie dochodzi albo nie ma iskry. Sprawdź te dwie rzeczy i będziemy myśleć dalej. Stawiam na to że od takiego kręcenia na "nie świeżym" paliwie pożegnałeś się ze świecami. A pchać to możesz rometa...
unio napisał(a):Na wiosne zawsze po długim postoju po odpaleniu nie łapie jeden gar choćbym włożył nawiutkie świece aż się rozgrzeje i załapie na wszystkie.
okinoi napisał(a):Dlatego warto na zime spuścić paliwo z gaźników żeby na wiosne nie było kręcenia.
[SCH]Marcin napisał(a):jak moto długo stoi to paliwo odparowywuje
okinoi napisał(a):Bzdura.

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość