WYŚWIETLACZ BIEGÓW

tuning, kufry bagażowe, crash-pady, naklejki, duperele...

Postprzez unio » niedziela, 30 grudnia 2012, 18:47

Przekaźniki nie są potrzebne ze względu na mały pobór prądu przez wyświetlacz. Można podpiąć sie pod włącznik świateł lub pod sygnał dźwiękowy na którym jest (+) po stacyjce a "buczek" jest sterowany minusem. Wystarczy wyświetlacz i instalacje zabezpieczyć bezpiecznikiem.
unio

Postprzez alox » niedziela, 30 grudnia 2012, 23:17

Dioda też może paść, jak każda część ale za nim te przekaźniczki padną to nie wiadomo czy ten motor będzie jeszcze jeździł a na pewno ja nie będę jego właścicielem.Jedno jest pewne bajer jest fajny i się 7-mki nie zapina:)Najfajniejsze że kolesie na Hondach mogą o takim prostym ustrojstwie zapomnąć:)
alox

Postprzez Gof » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 08:13

alox napisał(a):Dioda też może paść, jak każda część

To się nie zdarza. Przekaźniki są elementami mechanicznymi i padają z czasem, a diody krzemowe, jeżeli są dobrze dobrane pod względem napięcia wstecznego i prądu przewodzenia (a tutaj są - z ogromnym zapasem) i pracują w prawidłowym zakresie temperatur (tutaj pracują) nie padną.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 31 grudnia 2012, 08:14 przez Gof, łącznie edytowano 1 raz
Gof

Postprzez ogórek » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 15:38

Diody prostownicze zamontowane,wszystko działa jak należy.Dzieki za pomoc. :mrgreen:
Nie marnujcie ani chwili, kupcie SUZI róbcie whellie!
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Abek » sobota, 2 lutego 2013, 14:57

No to teraz kolej na mnie :)

Zdjąłem czujnik luzu, wygrzebałem coś o konsystencji silikonu i oczom moim ukazały się plastikowe bolce od środka. Jest ich w sumie 8 a do 3 są dolutowane kabelki. Po drugiej stronie mam 3 piny z czego dwa duże i jeden średnicy może 2 milimetrów. O co kaman? Jakby ktoś mógłby mi łopatologicznie, wręcz jak dla blondynki wyjaśnić co dalej i jak zrobić, żeby było dobrze. Jak już porobie przy czujniku to zajmę się montażem gdzieś wyświetlacza.
Abek

Postprzez Budzik » sobota, 2 lutego 2013, 15:02

Abek, pokaz zdjecia bo mimo ze opisalem ladnie o latwiej bedzie ze zdjecia :)

bo ztego co opisuejsz to wglada ze tak jakby juz masz przerobiony czujnik tylko ze z 2 strony brakuej kabelkow
Ostatnio edytowano sobota, 2 lutego 2013, 15:06 przez Budzik, łącznie edytowano 1 raz
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Abek » sobota, 2 lutego 2013, 15:28

Obrazek

i

Obrazek

Tak to wygląda z jednej i zdrugiej strony.
Abek

Postprzez Budzik » sobota, 2 lutego 2013, 15:41

z tej zewnetrzej strony masz te kabelki tak? wyglada to jakby byly w opowiednich miejscach w stosuku do biegow, ale glowy nie dam, najlepiej jakby ziomek sie wypowiedzial bo on juz takei czujniki przerabial.
jezeli jest tak jak mysle to nie wiem dlaczego ktos nie przewiercil juz tego na wylot...
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Abek » sobota, 2 lutego 2013, 15:44

Tak na zewnątrz wychodzą 3 kabelki od 3 pinów. Nie wiem za co odpowiadają więc wlutuję je tak jak były :)

Teraz tylko kwestia ogarnięcia, który pin odpowiada za który bieg. Moto w garażu więc trzeba zaczekać na info od ziomka. Ide posprzątać garaż bo mnie szwagier odstrzeli :P
Abek

Postprzez ziomek4000 » sobota, 2 lutego 2013, 16:11

gdzieś już czytałem że jak są 3 piny to na 1 i 2 biegu odpowiedzialne są za jakieś ograniczenie mocy czy coś w ten deseń.

szkoda że fotki są mocno rozmazane (na zdjęciu od strony zewnętrznej nic nie widzę).

jeśli chodzi o to co da radę zauważyć to mały pin to 1 bieg, następnie jest luz i później 2. (ale ręki nie dam sobie uciąć i w miarę możliwości proszę o wyraźną fotkę.

widać okrąg po którym porusza się bolec ze skrzyni po czujniku. spróbuj wypatrzeć czy widać w których miejscach się zatrzymuje. to będą miejsca odpowiedzialne za poszczególne biegi.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Gof » sobota, 2 lutego 2013, 16:16

ziomek4000 napisał(a):gdzieś już czytałem że jak są 3 piny to na 1 i 2 biegu odpowiedzialne są za jakieś ograniczenie mocy czy coś w ten deseń.

Może opóźnienie zapłonu? W Hayce tak jest, montuje się TRE po to, żeby nie było.
Gof

Postprzez ogórek » sobota, 2 lutego 2013, 16:45

ABEK.mały pin to luz dwa następne duże to 2 i 3 bieg.Nie potrzebnie wylutowałeś te trzy kable ,miałeś gotowe trzeba był się do nich tylko podpiąć,ale nie załamuj rąk dasz rade.Na zdjęciu widać jak kula chodzi wokół czujnika, zobacz pod światło czy widać w którym miejscu zatrzymuje się kulka,jeśli nie trzeba wiercić od strony wydłubanego silikonu.
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Abek » sobota, 2 lutego 2013, 17:32

ogórek, ja to tak nie do końca chciałem wylutować :) one się urwały przypadkiem :) jutro zobaczę pod światło
Abek

Postprzez Abek » sobota, 9 lutego 2013, 14:05

Przygarnę przerobiony czujnik luzu :)

Sprawdzam pod różnymi kątami i niegdzie nie ma nawet najmniejszego śladu, aby ta kulka się zatrzymywała. Wymyśliłem, że będę wbijał poszczególne biegi a kulke po wbiciu biegu posmaruje czyms (korektor?) przyłożę czujnik i powinno zaznaczyć. Tylko czy nie zepsuję czegoś przy okazji?
Abek

Postprzez unio » sobota, 9 lutego 2013, 15:35

Nic nie zepsujesz. Wbijasz bieg, dokładnie przykładasz czujnik, ślad poprawiasz czymś bardziej trwałym np czubkiem nożyka lub wiertłem i tak po kolei. Ja odznaczałem na smar. Wymaga cierpliwości i troche precyzji.
Ostatnio edytowano sobota, 9 lutego 2013, 15:36 przez unio, łącznie edytowano 1 raz
unio

Postprzez ziomek4000 » sobota, 9 lutego 2013, 15:38

odległość między pinami musi być taka sama więc zaznacz sobie 2 sąsiednie biegi i resztę oznacz cyrklem odkładając tą odległość
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez Abek » sobota, 9 lutego 2013, 15:56

Od strony wydłubanego silikonu mam takie plastikowe coś :) to coś jest równomiernie rozmieszczone i odpowiada umiejscowieniu pinów od wewnątrz czujnika. Czyli jak dobrze rozumiem to po wierceniu w miejscach, na których od środka są te słupki to powinienem mieć równo rozmieszczone piny. Teraz tylko muszę odpowiednio dopasować wielkość główek gwoździków
Abek

Postprzez ogórek » sobota, 9 lutego 2013, 16:06

ABEK umie też nie było widać gdzie zatrzymuje się kulka, więc wierciłem od strony tych plastikowych bolczyków, w ich środek wierciłem wiertłem 1 z tego co pamiętam tych bolczyków jest chyba 8 więc jeden zostaje i go nie wiercisz.

Dodano: 09-02-13, 16:09
tak to wygląda.
http://www.picshot.pl/pfiles/147851/czujnik1.jpg
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Abek » sobota, 9 lutego 2013, 16:28

U mnie dokładie tak samo wyglądają te już zalutowane piny. Tak jak pisałeś wyżej to ten mały to luz potem 2 i 3 tak? Więc przed małym muszę dowiercić jeden pin a po 3 jeszcze 3. Pisałeś jeszcze o lutowaniu diody prostowniczej.

A wiesz może od czego są te wlutowane 3 kable? jeden na pewno od luzu a dwa pozostałe? Ciekawy jestem co się będzie działo jeżeli bym ich nie wlutował.

Masz jeszcze może zdjęcie środka czujnika juz z widocznymi pinami?
Ostatnio edytowano sobota, 9 lutego 2013, 16:28 przez Abek, łącznie edytowano 1 raz
Abek

Postprzez ogórek » sobota, 9 lutego 2013, 17:12

tak jest ten mały to luz,dwa duże to 2 i 3 bieg,czyli przed luzem musisz wiercić na 1 bieg.
czytałem na forum bandit crew że ludzie odcinają te dwa kable i różnicy podobno nie ma ,ja na twoim miejscu tak bym nie robił lepiej wlutować te dwie diody i spać spokojnie.
czy już zakupiłeś całą instalacje do zamontowania ?
przeczytaj cały temat tam są fotki.
ogórek
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do AKCESORIA I DODATKI