moto jedzie na sprzęgle

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

moto jedzie na sprzęgle

Postprzez kosmaty » niedziela, 10 marca 2013, 16:20

Witam, mam gsx600f 93`, po zimie zauważyłem niepokojący objaw a mianowicie ze na biegu i wcisnietym sprzegle strasznie ciezko rudzyć moto, przy kreceniu rozusznikiem i wcisnietym sprzegle na biegu tez ciągnie do przodu, ma ktoś moze intrukcje do tego modelu w pdf. Zimą zdejmowałem ta osłonkę sprzęgła do której dochodzi linka i od tej pory mam taki objaw. jakies rady?
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez dragster » niedziela, 10 marca 2013, 16:30

Cześć
Sprawdź ustawienie linki przy deklu i przy klamce i czy wodzik wraz z tym mechanizmem wciskającym jest dobrze założony. Moim zdaniem NIE ma innej opcji bo jak mówisz, że rozbierałeś te elementy to po prostu to jakoś źle poskładałeś przypadkiem :)
dragster

Postprzez TasmaN » niedziela, 10 marca 2013, 16:31

Wciskajac klamke nie wysprzeglasz do konca.

Musisz wyregulowac linke.

Postaw moto na centralke, odpal i wrzuc jedynke. Trzymajac caly czas wcisniete sprzeglo podkrecaj linke przy ciegle przy bloku silnika az tylne kolo przestanie sie krecic.
Rozgrzej najpierw silnik, bo na gestym oleju, sprzeglo czesto samo z siebie moze ciagnac.
TasmaN

Postprzez Budzik » niedziela, 10 marca 2013, 16:33

albo po prostu tarcze ci sie zapiekly po zimie, dlatego niektorzy na zime zakaldaja cos na klamke sprzegla, aby tarcze byly rozlaczone.
A jak rozbierales ta oslone to tam masz na lince regulacje, wiec jesli to ruszales to wyreguluj i bedzie git
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez Gof » poniedziałek, 11 marca 2013, 08:17

Zrób tak.

1. Wrzuć jedynkę
2. Wciśnij sprzęgło do końca
3. Wciśnij tylny hamulec
4. Zakręć rozrusznikiem

Jeśli tarcze ci się skleiły, to powinno odpuścić. A jak nie to znaczy że źle poskładałeś i musisz wyregulować.
Gof

Postprzez Salvelinus » wtorek, 12 marca 2013, 07:22

Zmień olej po prostu.
Salvelinus

Postprzez kosmaty » wtorek, 12 marca 2013, 20:15

problem się sam rozwiązał, wymieniłem świece żeby go w ogóle odpalić i jak się rozgrzał sprzęgło odpuściło, Dzieki za porady.
Pozdro, kosmaty
kosmaty

Postprzez unio » środa, 13 marca 2013, 17:13

Ale na zimnym będzie Ci ruszał. Kumpela miała tak w GSXRze po wymianie oleju z półsyntetyka na syntetyk (albo odwrotnie teraz nie pamietam) jak kupiła moto. Na starym oleju wszystko było ok, na nowym zaczął szarpać i ruszał do przodu na sprzęgle co dla dziewczyny było uciążliwe na skrzyżowaniach. Tarcze mimo czyszczenia nasiąknęły olejem i pomogła tylko wymiana na nowe.
unio

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF