KRZYSMCI:
Mam podobną przypadłość w swojej maszynie. Po dłuższym postoju tarcze sprzegła są tak mocno sklejone, że dopiero porządne rozgrzanie silnika przywraca normalną pracę sprzęgła. Zwykle po wstępnym rozgrzaniu wyłączam silnik, wrzucam jedynkę a następnie trzymając rękę na hamulcu i sprzęgle uruchamiam rozrusznik, dzięki któremu rozklejam sprzęgło. Z problemem borykałem się poprzedni sezon, teraz postanowiłem zmienić markę oleju, może to pomoże
-------------------------------------------------------
LOKU:
Ja miałem podobną przypadłość w starym moto, tam było sprzegło hydrauliczne. Myślałem że tarcze ale wszelkie sposoby jakie miałyby je rozklejć nie pomagały. Okazało sie że po zimie zapiekł się tłoczek, wyczyszczenie i nasmarowanie pomgło, a że jest to zazwyczaj bardzo dobrze dostepne to i rozbierania było mało. W nowym jajku tez jest hydrauliczne sprzęgło nie wiem jak w waszych. Jeżeli tak, to może warto od czasu do czasu go przeczyścić i nasmarować.
-------------------------------------------------------
KRZYSMCI:
W imbrykach sprzęgło jest obsługiwane za pomocą linki, która uruchamia specjalny mechanizm z bolcem dociskowym. Co ciekawe pod koniec zeszłego sezonu bolec ten zwyczajnie pękł mi podczas jazdy.
------------------------------------------------------
LOKU:
Acha no to bedzie takie na przyszłość dla tych którzy mają hydrauliczne sprzęgło.
-----------------------------------------------------
WOJOS:
krzysmci i jak zmiana oleju cos pomogla? ja mialem wlany motul 5100 15W50, teraz wlalem ten sam tylko 10W40, problem wciaz aktualny...jest jakis sposb zeby usunac ta usterke, a nie tylko starac sie z nia sobie radzic?
----------------------------------------------------
PAWEL BMW:
przed odpaleniem sproboj rozkleic tarcze a robi sie to tak ze wlaczasz jedynke wciskasz sprzeglo i cofasz moto do tylu, poczujesz ze lzej idzie to wtedy sprzego puscilo, a moze masz za slabo naciagnieta linke??
----------------------------------------------------
KOKOLINO20:
nie wiem czy to wygodne rozwiązanie ale sposobem na sklejające się tarcze sprzęgłowe jest zostawianie moto z wciśniętą klamką sprzęgła a robi się to tak ze po prostu wciskasz sprzęgło i przywiązujesz jakimś sznurkiem (albo oplatasz kilka razy gumką recepturką) do manetki , niektórzy zalecają właśnie w ten sposób zostawiać moto na zimę
-----------------------------------------------------
KRZYSMCI:
wojos napisał/a:
krzysmci i jak zmiana oleju cos pomogla?
Zaliczyłem już dwie przejażdżki z nowym olejem w silniku i mogę teraz podzielić się wrażeniami. Poprzedni olej jaki stosowałem to Motul 5100 10W40. Teraz przerzuciłem się Bel Ray EXP Synthetic Blend - półsyntetyk 10W40. Jest poprawa w pracy sprzęgła, tarcze dużo szybciej i łatwiej się rozklejają po dłuższym postoju. Jednak mam wrażenie, że silnik chodzi teraz głośniej, albo po prostu przez zimę za bardzo uwrażliwiłem się na dźwięk silnika
Pozdrawiam