Wymiana łożysk koła

Jeśli żaden z tematów Ci nie pomógł, zadaj pytanie TUTAJ.

Wymiana łożysk koła

Postprzez roszjan » niedziela, 24 marca 2013, 15:01

Mam do wymiany łożysko w kole przód.
i takie pytanko
Jaki smar do koła?
Grafitowy?
Trzeba demontować tarcze?
Pozdrawiam.
Profesjonalne lakierowanie motocykli .
884623279
roszjan

Postprzez Budzik » niedziela, 24 marca 2013, 15:06

roszjan, łozysk amasz zamkniete wiec lozysk juz nie smarujesz, co najwyzej oske mozesz.
a co do tarcz to nie pamietam, ale chyba nie trzeba demontowac
Na granicy przyczepności uciekamy codzienności
Budzik

Postprzez roszjan » niedziela, 24 marca 2013, 15:21

dzięki za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
884623279
roszjan

Postprzez demon_opole » środa, 27 marca 2013, 09:01

na pewno tarcz nie demontujesz,
ja w swojej przed kilkoma dniami zmieniałem łożyska.
Warto kupić sobie w hurtowni łożysk - wychodzi taniej.

Szybka robota :)

Jak są jakieś pytanie to pomogę (spróbuję :) )
demon_opole

Postprzez kebs » środa, 27 marca 2013, 09:12

Jak wyżej - tarcz nie trzeba odkręcać. Chociaż to 5 minut jest.

Osobiście, w tamtym roku wymieniałem z tyłu. To znaczy próbowałem... Nie udało sie.

Wyszło na to, że potrzebny jest w tym wypadku ściągacz do łozysk.
Jako że miałem nowy łańcuch tez do zakucia, podjechałem do małego serwisu i właściwie, za wymiane łozysk dałem 20 zł + cena łozysk - najlepsze jakie były, nie wiem... cos ponad 30 zł chyba.

Ogólnie, nie szło ich wybic w żaden sposób. A bałem sie, rozwalenia tego gniazda - dałem se siana.

W pewnych wypadkach, lepiej zabulić jednak :)
A z doświadczenia, w pracy mam duzo różnych felg motocyklowych, jedne lekko wyjdą, a drugie.... Zresztą, tak jak wybijałem w pracy, nie odwazył bym sie u siebie zrobić :diabel:
OFC. są to felgi do kasacji, żeby nie było :)
Ostatnio edytowano środa, 27 marca 2013, 09:13 przez kebs, łącznie edytowano 1 raz
Co szesnaście zaworów może zrobić z człowiekiem...
kebs

Postprzez demon_opole » czwartek, 28 marca 2013, 10:41

tak jak piszę kebs, czasem lepiej wydać kasę... ale:
zanim się wyda, warto samemu spróbować. Ja miałem taki ściągacz do łożysk wewnętrznych, fajna rzecz.

Wcześniej robiłem to tak: w przednim kole są dwa łożyska i wewnątrz tuleja. Owa tuleja nie jest idealnie przylegająca do piasty koła, więc dłutem/śrubokrętem można ją przestawić, co spowoduję że jej ścianka staję się widoczna. Teraz przykładasz węższą tulejkę i stukasz młotkiem. Łożysko które jest od spodu powinno powoli wychodzić. Z drugiej strony jest łatwiej, bo wybijasz już samo łożysko.

Montaż jest bajką... i jak cieszy oko :)
demon_opole

Postprzez roszjan » czwartek, 28 marca 2013, 14:35

U mnie nie chodzi o kasę ja poprostu lubie sam puścic dobrą muze otworzyć frugo hehe
i podłubać przy sprzęcie .Wszystkie poradyt sa jednak dla mnie cenne
Pozdrawiam.
884623279
roszjan

Postprzez Alpha » czwartek, 28 marca 2013, 18:41

Jak lubisz podłubać , zacznij od serwisówki . Dodatkowo jeszcze od Bandita .

Łożyska siedzą bardzo ciasno .

Dla prawidłowego montażu nowych łożysk , przydał by się przyrząd . Chodzi o ustawienie obu bieżni łożyska w jednej płaszczyźnie .
Alpha

Postprzez ziomek4000 » czwartek, 28 marca 2013, 20:42

ja do montażu łożysk użyłem pręta gwintowanego 10mm oraz kilku dużych podkładek. 5min roboty i łożyska na swoim miejscu.
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez demon_opole » piątek, 29 marca 2013, 08:07

Alpha napisał(a):Jak lubisz podłubać , zacznij od serwisówki . Dodatkowo jeszcze od Bandita .

Łożyska siedzą bardzo ciasno .

Dla prawidłowego montażu nowych łożysk , przydał by się przyrząd . Chodzi o ustawienie obu bieżni łożyska w jednej płaszczyźnie .

Wiesz co, jak dobrze się nabije łożyska to nie trzeba ustawiać płaszczyzny - tak mi się wydaję oczywiście. Bo przecież łożyska osiadają w miejscu gdzie jest graniczny rant i nie ma opcji żeby były krzywe.

[ Dodano: 29-03-13, 08:08 ]
ziomek4000 napisał(a):ja do montażu łożysk użyłem pręta gwintowanego 10mm oraz kilku dużych podkładek. 5min roboty i łożyska na swoim miejscu.

to też jest fajny patent. Człowiek się całe życie uczy, podejrzewam ,że jakbyśmy siedli do browarka to następnego dnia rano każdy byłby mądrzejszy o conajmniej 10 innych rozwiązań :D
demon_opole

Postprzez ziomek4000 » piątek, 29 marca 2013, 09:09

tą samą metodą można wcisnąć łożyska główki ramy
Powyższy post przedstawia pogląd użytkownika w danej chwili i nie może byś wykorzystany przeciwko niemu w innym terminie oraz w innej sprawie.
ziomek4000

Postprzez roszjan » piątek, 29 marca 2013, 16:18

Dzięks .
Łożyska siedzą na kołnierzach i nie trzeba zbytnio narzędzi osadziłem jej pobijając młotkiem po gedorze.
Pozdrawiam.
884623279
roszjan

Postprzez Alpha » piątek, 29 marca 2013, 20:37

Zerknijcie do przekroju koła , tulejka dystansowa jest dłuższa , niż podtoczenie w piaście . Wciskając łożysko poprzez zewnętrzny pierścień do "oporu" , powodujemy , że ten opór przenoszą kulki łożyska . Zmniejszy to w jakimś stopniu trwałość łożyska .
Ja na swoich mam juz jakieś 40 kkm , montowane niestety bez przyrządu . Fabryczne wymieniałem przy 70 kkm , za to tylne łożyska , po 110 kkm są OK .
Alpha

Postprzez rafxxx » sobota, 30 marca 2013, 21:36

Panowie przestrzegam przed zakupem łożysk nie przewidzianych do kół motocyklowych łożyska o wymiarach pasujących do naszych jajeczek również pasują np do alternatorów i kosztują 6- 8 pln. Nie muszę wspominać o występujących obciążeniach osiowych występujących w motocyklu a np alternatorze.
rafxxx

Postprzez demon_opole » sobota, 30 marca 2013, 22:08

rafxxx napisał(a):Panowie przestrzegam przed zakupem łożysk nie przewidzianych do kół motocyklowych łożyska o wymiarach pasujących do naszych jajeczek również pasują np do alternatorów i kosztują 6- 8 pln. Nie muszę wspominać o występujących obciążeniach osiowych występujących w motocyklu a np alternatorze.

zaraz zaraz spokojnie, łożysko nie musi być dedykowane tylko do motocykla. Łożysko może być nawet to kosiarki, ale musi spełniać te parametry techniczne jakie zaleca producent motocykla.

Ja osobiście uważam, że firmy handlujące częściami motocyklowymi mają dużą marżę na łożyskach. Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam.
demon_opole

Postprzez unio » niedziela, 31 marca 2013, 08:31

rafxxx napisał(a):Panowie przestrzegam przed zakupem łożysk nie przewidzianych do kół motocyklowych łożyska o wymiarach pasujących do naszych jajeczek również pasują np do alternatorów i kosztują 6- 8 pln. Nie muszę wspominać o występujących obciążeniach osiowych występujących w motocyklu a np alternatorze.

Do alternatorów są łożyska 6200 (takie jak do koła w Romecie Ogar czy Komarze) a do jajek 6300 lub 6302. Co do jakości to są chińskie od 6-8zł przez Polskie (nie są złe i nigdy nie były) po 12zł aż do renomowanych firm naświecie po 18-20zł. Mam kumpla który pracuje w szanujacej się firmie na cały kraj i mają przekrój łożysk jakie tylko są na rynku.
unio

Postprzez roszjan » niedziela, 31 marca 2013, 19:27

Waż :gitara: ny jest rodzaj oraz wymiar,który szczegółowo określa numer na łożysku i jeśli to zgadza to jest git ,
Pozdrawiam.
884623279
roszjan

Powrót do MECHANIKA OGÓLNA GSXF